HOP ON HOP OFF printre vulcani by Vladimir. EPISODUL 3: Stromboli – Terra di Dio

Stromboli - Eruptie vulcanica

ZIUA 6 – Stromboli

            Dimineata, dupa micul dejun aprovizionat de pe continent, am mers sa vizitam un pic asezarea. Am vazut vilisoara unde Ingrid Bergman si Roberto Rossellini au trait o frumoasa poveste de dragoste in timpul filamrilor pentru Stromboli, Terra di Dio in 1949. Am fost sa vedem si ciudatele plaje negre si cand spun negre ma refer la culoarea taciunelui. Spectaculos era contrastul pe care il face nisipul negru cu spuma alba a marii. Pana pe la pranz ne-am mai omorat timpul, am facut si ceva cumparaturi de la unul din cele 2 magazine ale insulei, unde ni s-a demonstrat inca o data numarul conationalilor nostri (am discutat cu o angajata de acolo care ne-a zis ca sunt vreo 30 de romanasi pe insula, atentie la o populatie de 400 de locuitori wow!). Pe la 5 dupa amiaza ne-am prezentat in fata uneia din agentiile care organizaeaza ascensiuni pe vulcan. Ne-am luat in primire echipamentul (casca, bocanci, ochelari de protectie, masca ca de vopsitor – ce sa mai ma simteam ca la santier), bineinteles ca am zis ca astia exagereaza si ca nu va fi nevoie de toate tampeniile astea. Trebuie sa va spun ca ascesnsiunile pe vulcan se pot face numai cu una din agentiile autorizate in schimbul unei taxe deloc modice de vreo 25 EUR de persoana la care se adauga chiria bocancilor. La liber se poate urca pana pe la 500 m din cca 1000 cat are vulcanul altitudine, dupa acesta cota poti fi amendat.

Dupa ce s-a strans tot grupul, am pornit spre varf cand soarele se apropia de asfintit. Altitudinea nu pare mare-1 000m-dar cand o faci de la nivelul marii nu este chiar asa de usor, mai ales pentru niste “montaniarzi” ca noi. Dupa vreo 3 ore de urcus in forta, timp in care vedeam “glezna “ Italiei si o parte din nordul Siciliei intanzandu-se la orizont ca un imens atlas 3d, am ajuns aproape de varf. Aici am fost impartiti in grupuri de cate 20 de insi si am fost dusi pe rand sa vedem spectacolul, nu inainte de a ne echipa cu casti si ochelari. Deja se inoptase destul de bine, batea un vant salbatic, iar noi stateam pe o brana care pe mine nu ma facea sa ma simt prea confortabil. E drept aveam 2 optiuni: sa cad vreo mie de metri pana in mare pe un versant sau sa cad intr-o oala care bolborosea in continuu si scuipa lava urmata de niste bubuituri infricosatoare. Vedeam la vreo 2-300 de metri distanta 3-4 gauri in pamant din care iesea o lumina rosie intensa. Ma gandeam ca daca vreodata se va deschide iadul pe pamant, sigur asa trebuie sa arate. La interval de 3-4min pana la maxim 15 min aparea cate o coloana de lava ce se ridica 10-15m in aer, urmata de tunet. A fost una din experientele cele mai puternice din viata, imi venea sa urlu de incantare si de frica in acelasi timp!

Bineinteles a venit timpul sa coboram si a trebuit sa ne punem si mastile deoarece solul este format dintr-un parf ca faina care se ridica in timpul mersului si care facea aerul irespirabil. Am ajuns in jur de 12 noaptea in curtea pensiunii ghidati de lanterna fara iluminat public Ne-am facut un dus si ne-am relaxat cu o bere Mesina uimiti de contactul atat de intim cu maruntaiele pamantului.

ZIUA 7: Stromboli – Palermo

            A venit timpul sa ne luam ramas bun de la acest spectacol grandios al naturii si sa ne imbarcam pe tantarul plutitor pentru a reveni la civilizatie, nu inainte de a face cate o oprire pe toate insulitele arhipelagului, fiecare cu atractiile lor, unele cu cratere inactive, altele cu bai de namoluri cu proprietati curative, dar niciuna cu un vulcan cu activitate continua.

Din Milazzo am luat trenul pana la Palermo, unde am ajuns seara pe ploaie si o temperatura nu foarte placuta. Norocul nostru a fost ca aveam cazarea la 10 min de gara. Cazarea de aici era practic un etaj dintr-un palat ajuns intr-o avansata stare de degradare. Locul unde luam micul dejun era o sala grandioasa, placata cu marmura, iar tavanul era acoperit cu o pictura imensa.

Imagini Stromboli

Stromboli -Autospeciala Carabinierilor

Autospeciala carabinierilor

Imagini Italia: plaja Stromboli

Daca Copsa Mica ar avea plaja, cam asa ar arata !

Stromboli - Eruptie

Eruptie in Stromboli !

Stromboli - Eruptie din nou

Stromboli - Etna vazuta de pe Stromboli

Etna vazuta de pe Stromboli

Imagini Sicilia: Stromboli - La plimbare pe bulevarde

La plimbare, pe bulverdele din Stromboli

Vulcani Sicilia: Stromboli - Lamai si Lava

Stromboli – lamai si lava

Stromboli - Nu trebuie sa mergi pana in Asia pentru un tsunami

Atentie, tsunami !!! Nu numai in Asia !

Harta Stromboli - Traseul catre varf

Traseul catre varf

Imagini Sicilia: Stromboli - Vedere de pe pantele vulcanului

Imagini Sicilia: Stromboli - Vedere de pe mare

Etichete:
· · · · ·

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii