Top 5 gratis – Budapesta

Obiective turistice Budapesta: Catedrala Matei Corvin

Stiu ca am neglijat rubrica acesta de o vreme, dar, la cererea unora dintre voi, am decis sa revin pentru ca “top 5 gratis” a reunit intotdeauna o serie de articolase care sunt sigur ca v-au ajutat… sau, cel putin, acesta este feedbackul pe care l-am primit. Astazi, voi trece in revista ce poti face gratuit prin Budapesta… nu numai pentru ca este destul de aproape (chiar foarte aproape pentru unii dintre voi), ci si pentru ca este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei Centrale, din punctul meu de vedere, mult mai frumos decat Viena, de exemplu.

 1. Plimbare de noapte pe dealurile care domina orasul. In 1994, am dormit pentru prima oara in Budapesta (mai trecusem de dimineata pana seara prin 1992) si am dormit intr-un hostel amplasat in Citadela. Mi-aduc aminte, m-am catarat pe ziduri si am stat minute in sir fara sa scot niciun cuvant, admirand luminile fermecatoare ale orasului taiat in doua de Dunare. De atunci, de cate ori am ajuns in capitala maghiara (si am fost de zeci de ori), am incercat, de fiecare data, sa urc pe unul din dealuri si sa admir una dintre cele mai frumoase panorame de noapte din Europa!
 2. Catedrala Matei Corvin – aflata pe dealul cetatii, este greu sa o ratezi, chiar daca te afli dincolo de fluviu, in Pesta. A fost catedrala, apoi a devenit moschee in timpul pasalacului de la Buda, redevenind lacas de cult crestin la sfarsit de secol XVII. Tapetul interior ii da un aer oriental, desi nu provine din perioada in care a fost moschee.
 3. Piata Eroilor si complexul Vajdahunyad. In 1896, Ungaria era pe val… devenise partener egal cu Austria in Imperiul Austro-Ungar, controla o buna parte din Europa Centrala si in plus se implineau 1.000 de ani de la descalecatul maghiarilor in Campia Panonica. Asa ca evenimentul a fost sarbatorit cu mult fast… inclusiv arhitectonic. S-a construit o piata dominata de statuia lui Arpad, la picioarele caruia se aflau liderii triburilor maghiare, dar si statuile unor conducatori maghiari – inclusiv romanii Iancu de Hunedoara si Matei Corvin, dar si principi de Transilvania. Tot atunci, a fost construit un complex de cladiri care reproduceau diverse monumente arhitectonice din Ungaria acelei vremi (in acest moment, aproape toate sunt in afara Ungariei), cum ar fi turnul de la Sighisoara, dar si Castelul Huniazilor de la Hunedoara. Te poti plimba prin piata, dar si prin parcul din spate (City ParK), pozandu-te cu Castelul Huniazilor din … Budapesta!
 4. Kosponti Vasarcsarnok (Piata Centrala) – se afla undeva in Pesta, nu departe de centrul comercial al orasului din stanga Dunarii. Aici, vei descoperi chintesenta bucatariei maghiare – fructe, legume, langos etc. etc. In plus, poti admira si o cladire magnifica de secol XIX, care e gazduita de aceasta piata.
 5. Ia un tur gratuit al orasului. Moda tururilor gratuite care a lovit Europa nu putea sa ocoleasca Budapesta. Si cum budapestanii vor sa fie mai cu mot, ei bine, sunt doua asociatii (sau firme sau ce Dumnezeu or fi ele) care organizeaza tururi gratuite: Free Walking Tours ofera tururi de oras dimineata si dupa-amiaza, dar si tematice (Budapesta comunista si cea evreiasca), iar Generation Tours organizeaza si ea mai multe tururi gratuite tematice. Amanunte in linkuri.

Si daca va pregatiti de o excursie la Budapesta, puteti citi aici toate articolele mele despre capitala Ungariei, dar si un articol despre ce as face 2 zile in Budapesta pentru cei cu timp limitat

Voi ce ponturi mai aveti despre Budapesta? Ce ati gasit interesant de facut gratuit sau foarte ieftin?

Imagini Budapesta

Budapesta noaptea - Palatul Buda

Budapest by night – Palatul Buda

Budapesta noaptea - catedrala Matei Corvin

Catedrala Matei Corvin

 Budapesta noaptea - podul cu lanturi

Podul cu lanturi

Obiective turistice Budapesta: Catedrala Matei Corvin

Catedrala Matei Corvin si statuia Sfantului Stefan

Obiective turistice Budapesta: Piata Eroilor

Piata Eroilor

Iancu de Hunedoara si Matei Corvin

Statuile lui Iancu de Hunedoara si Matei Corvin

Palatul Huniazilor de la Budapesta

Palatul Huniazilor din Budapesta

Obiective turistice Budapesta: Parlamentul Ungariei

Parlamentul Ungariei

Obiective turistice Budapesta: Palatul Buda

Curtea Palatului Buda

Categorii:
Top 5 gratis · Ungaria

Comentarii

 • Iuliana spune:

  Eu as adauga si insula Margareta daca vremea e frumoasa. E un parc foarte frumos, chiar merita.

 • Cristina P spune:

  Interiorul Mattiash Curch e pe bani (1000 ft in apr 2013); Insa bastionul pescarilor – chiar langa- e gratis iarna (dec-martie). eu in dec l-am prins fara bani, in apr era deja 500 ft
  poti urca sus la citadela tot gratis 🙂
  poti sa te plimbi pe Margitsziget (insula Margareta) tot pe gratis

 • c spune:

  Corect, Matthias Church e pe bani, si a fost la fel in ultimii ani (cel putin 4 sa zic). Partea mai proasta este ca este in renovare inclusiv la interior tot de ani buni.
  Piata din Peste de langa podul verde (Liberty?) mai este un loc interesant.
  Turul parlamentului a fost gratis pt membrii UE pana in ianuarie 2013. Acum pare ca este ~1800 huf.

 • Bogdan spune:

  Noi am platit intrarea la catedrala Matei Corvin acum 2 ani (si nu era chiar ieftina). In schimb te poti plimba prin bastionul pescarilor sau poti vizita parlamentul (daca ai noroc sa prinzi loc) fara sa dai un forint 🙂

 • Imperator spune:

  Acum o vara, cand am fost ultima oara la Budapesta era gratis 🙂 O fi fost vreo promotie ?

  • Cristina P spune:

   daca ai prins de vreo zi national sau ziua portilor deschise (similar), da. ai prins o promotie . eu in 2007, 2011, 2012 si 2013 am prins numai pe bani la Mattiash Church. e insa o bisericuta la capatul podului care duse spre piata centrala (CRED ca Elisabeth). e cea mai veche din Budapesta si gratis de vizitat

 • pe langa ce s-a spus mai sus, as mai aduga si eu ca merita o plimbare cu tramvaiul nr. 2 de-a lungul Dunarii pana la statia „Millenniumi Kulturalis Kozpont” unde se pot admira cladirea teatrului nou, moderna si Palatul Artelor (Muvesztek Palotaja) din vecinatatea podului Racokzi. Aici e un labirint si o constructie numita Ziggurat, in forma de spirala unde poti urca gratis si ai o panorama minunata spre Dunare.

 • Daiavedra spune:

  Budapesta este o destinație „imperială”, iar experiențele gastronomice sunt pe măsură.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest