Ziua a treia trebuia sa fie ziua in care sa iesim din oras. Datile trecute cand am fost in Dubai, am iesit si prin alte locuri din Emirate – am fost la Abu Dhabi, am fost in Desert Safari, prin Sharjah si Ajman si chiar si in oaza Al Ain / Buraimi, care este impartita de Oman si Emiratele Arabe Unite. Dar cam toate ghidurile spuneau ca merita sa mergi in zona Hatta, undeva la nord-est de Dubai, exact pe granita cu Omanul (ma rog, o parte din Hatta chiar e in Oman), asa ca am zis ca, de data asta, nu pot rata Hatta atat de mult cantata. Si, pentru ca eram patru (inclusiv prieteni din Dubai), am zis sa inchiriem o masina… Usor de zis, un pic mai greu de facut, mai ales cand nu avem carti de credit.
Sa inchiriezi o masina in Dubai este usor. Sunt zeci si sute de agentii de rent-a-car, de la cele mai faimoase si multinationale pana la cele locale. Nu sunt cine stie ce conditii – sa ai un pasaport, un carnet de conducere (cel romanesc) si un card de credit, nu de debit! Daca vei cauta la agentii locale, probabil vei reusi sa cazi la invoiala si sa lasi niste cash garantie pentru masina, dar ce te faci cand agentiile locale deschid undeva dupa 11 la pranz si astfel aproape ti-ai terminat ziua (soarele apune in noiembrie in jur de 17:30). Cum ziceam, eram patru, dar niciunul nu indeplinea conditiile. Cei trei veniti din Romania nu aveam carte de credit (nici eu nu am, doar carte de debit), iar prietena din Emirate care avea rezidenta si carte de credit nu avea carnet de conducere de Emirate – e obligatoriu sa-ti preschimbi carnetul de conducere romanesc cu cel local la o luna dupa ce ai obtinut rezidenta, dar pentru ca Dana nu prea a avut ce sa conduca, nu s-a invrednicit sa obtina carnet de Emirate. E drept, am zis ca daca ne ducem ca grup – unii cu carnete, altii cu cartea de credit, facem o treaba, dar am facut o mare branza… asa ca am decis sa nu ne pierdem vremea degeaba si sa facem ceva ziua aceea. Urma sa vedem Hatta intr-un tur organizat a doua zi.
Ziua nu era dintre cele mai favorabile. Cerul era cam negru si parea ca o sa ploua (da, una din acele trei zile pe an cand ploua in Emirate!), dar pana la urma se pare ca potentiala ploaie parea sa se transforme intr-o furtuna de nisip. Am mai prins o furtuna de nisip in Dubai, in 2007, si va spun ca una adevarata nu este deloc o placere! Mergi cat mergi pe strada, dar apoi, cu narile pline de nisip fin, tot trebuie sa te ascunzi in vreun mall! Data trecuta am fost norocos, furtuna de nisip nu a tinut mai mult de vreo doua ore, dar acum parea sa fie chiar serioasa treaba. In fine, era insa o zi pe care nu voiam s-o pierdem, asa ca am sperat ca nu vom fi nevoiti sa ne refugiem de nisip. Dubaiul si Abu Dhabi incearca sa rezolve disconfortul creat de furtunile de nisip prin unele “centuri verzi” – sa dezvolte zone verzi, puternic irigate in desertul adiacent metropolelor, ca sa retina particulele de praf cand bate vantul tare dinspre Arabia Saudita. Si China are un proiect similar in nordul Beijingului care este, adeseori, afectat vara de furtuni de nisip dinspre desertul Gobi. In ambele cazuri, rezultatele au efecte partial pozitive… Cantitatea de nisip inhalata a scazut, dar aceste centuri verzi inca nu sunt asa de puternice incat sa opreasca complet valul de nisip.
Am zis sa dam o fuga si pe insula artificiala in forma de palmier – Dubai Palm. Aceste insule artificiale sunt o alta extravaganta a Dubaiului… De altfel, Dubaiul doreste sa devina o mare putere a turismului mondial (evident, locul 2 nu este pentru Dubai, acestia vor sa aibe cel mai mare numar de turisti straini din lume candva prin 2020-2025) si cum altfel sa atraga decat prin planuri extravagante, de-a dreptul nebunesti. Ei bine, Palmul a fost gandit ca o mare oportunitate de investitii rezidentiale. Strainii nu aveau dreptul sa cumpere proprietati in Emirate, puteau sa concesioneze pe 9, 49, 99 de ani, ma rog, cat voiau, dar nu sa detina aceste proprietati. Ei bine, din cate am aflat, Palmul a fost primul loc unde strainii au putut cumpara case (intre timp, regulile au fost relaxate cam prin toate emiratele dupa prabusirea pietei imobiliare si intrarea Dubaiului in incetare de plati in 2009). Initial, Dubai Palm a parut sa fie un succes atat de mare, incat au mai aparut, peste noapte, alte trei proiecte similare – inca doi palmieri si un megacomplex in forma de harta a Pamantului – “The World”.
Ei bine, Palmul nu a fost chiar asa de succes pe cat se credea si acesta, impreuna cu Burj Khalifa, a antrenat prabusirea pietei imobiliare si intrarea in incetare de plati a emiratului. Situatia a fost salvata de fratele mai mare, de Abu Dhabi, dupa zile si nopti de negocieri orientale intre cei doi emiri, iar piata se pare ca, incet- incet, isi revine dupa marele crah din 2009. Evident, ca nicio macara nu s-a mai miscat pe The World (proiectul a fost inceput, se poate vedea o limba de nisip in largul marii daca te urci in Burj Khalifa), dar a fost abandonat si unii nu-i dau prea multi sorti de izbanda. Dar primul palmier, de bine, de rau, e gata, s-au vandut apartamente si vile si cateva hoteluri de super lux s-au deschis aici (cum ar fi Anantara Palm Dubai sau, in curand, Waldorf Astoria)
Dar si palmierul asta, oricat de faimos si cool ar fi, avea nevoie de un simbol, de o coroana, de un carlig pentru turisti – asa ca in capul Palmierului se afla hotelul The Atlantis, al doilea hotel Atlantis din lume dupa cel din Bahamas. Ideea hotelului Atlantis (atat cel original din Bahamas, cat si cel nou, din Dubai) vine dinspre continentul legendar Atlantida (Atlantis in engleza)… Asa ca prin hotel exista un ditamai acvariul plin cu „urmele” Atlantidei. Evident, acestea pot fi vizitate contra cost (inclusiv daca esti oaspete al the Atlantis, in cazul asta ai parte de un discount). Ma rog, hotelul e un gigant, are nu mai putin de 1.539 de camere, 17 restaurante si un water park, asa ca e clar de ce este unul dintre hotelurile iconice ale Dubaiului.
Dupa poza de rigoare in spatele hotelului (si aici, ca si la Burj, nu prea poti sa te plimbi prin hotel), am intrat in micul mall cu cateva magazine si restaurante de mare lux si apoi am plecat mai departe. Voiam sa ajungem la Dubai Marina, cartierul meu favorit din Dubai :). De ce este favorit? Pentru ca mi se pare unicul loc din Dubai unde te poti plimba in aer liber (ma rog, vara cred ca e prea cald), sa te dai pe bicicleta, pe role, totul in jurul unei lagune pline de iahturi si la umbra unor zgarie-nori. Evident, „cel mai mare” nu putea sa lipseasca tocmai din Dubai Marina, asa ca aici se gaseste cel mai inalt… bloc rezidential din lume. Ma rog, trebuie sa stii care e, pentru ca blocul care iti fura ochii este insa un bloc mai putin inalt, dar care e … rasucit!
Dupa ce ne-am zbenguit de-a lungul lagunei plina de iahturi, am mers direct la plaja. Soarele se cam juca printre nori, dar se pare ca furtuna de nisip ne ocolea, ramasese pe undeva prin zona Dubai Mall, mai incolo de Marina spre Dubaiul vechi… se pare ca alesesem bine sa mergem in Marina. Si mai ales ce poate fi mai fain cand te poti arunca in apa calda, calda, soarele sa nu te bata in cap si cand arunci o privire pe calendar sa-ti indice luna … noiembrie! Pfff… nu sunt sadic, dar chiar imi pica bine un pic de baie in mare in noiembrie.
Ce am mai facut in restul zilei… Nimic deosebit. Am facut baie, ne-am mai zbenguit pe plaja, facand poze cat mai trasnite, am descoperit ca si aici, in Dubai, vine baiatul cu camila pe plaja sa se pozeze cu turisti si cam atat. Sa nu credeti ca plaja Dubai Marina este aranjata in stil Mamaia. Exista niste pavilioane din lemn unde te poti schimba. Nimic mai mult. Nema sezlonguri, beach-baruri, lounge-uri si mai stiu eu ce. E pur si simplu plaja, vii cu prosopul si cearsaful de acasa ca pe vremuri la Costinesti. Ai, in schimb, o mare verde si calda si nisip fin. Ce iti trebuie mai mult? In plus, in afara de Hilton, niciun hotel nu e prezent pe plaja (acum, am vazut o cladire in constructie, probabil tot un hotel), toate hotelurile din Marina sunt la o distanta respectuoasa de plaja. O sa ma intrebati cum te poti imbraca (ma rog, dezbraca). Poti sta linistit in costum de baie (atat barbati, cat si femei), dar toplessul si nudismul sunt strict interzise (am inteles ca, pentru topless, te poti alege cu niste bice pe spinare si o expulzare pentru totdeauna).
Dupa plaja, ne-am asezat la o masa pe Marina Walk, replica dubaiana a lui Sunset Avenue (sau cum i-o spune promenadei de pe malul marii din LA), plina cu terase, hoteluri de lux si magazine de fite. Ne-am asezat pentru un cappuccino si un ceai si am decis sa ne mutam in Marina propriu-zisa, unde preturile erau o idee mai rezonabile. Intre timp, spre nord, se vedea o furtuna de nisip zdravana, cerul devenise cenusiu-prafuit, iar zgarie-norii dinspre Al-Barsha disparusera… dar am avut din nou noroc (eram cu prietena din Dubai – Lucky Dana) si ne-a ocolit orice furtuna. Dar, uitandu-ne pe Facebook, toti prietenii din Dubai raportau ploaie si furtuna spre aeroport, iar seara, cand am ajuns acasa, am aflat de inundatii prin Riad, capitala Arabiei Saudite, dar si in emiratele nordice ale EAU – Ras-al-Khaimah si Ajman! Se pare ca tot raul spre bine… daca am fi inchiriat masina, am fi fost prinsi in mijlocul furtunii spre nord! Iar ploile in Peninsula Arabica pot fi foarte violente!
Am revenit in Dubai Marina unde am inceput sa studiez ce poti face aici in afara de plimbat pe promenada. Si evident, am gasit si niste oferte de croaziera. Cea mai ieftina era sa luam o abra cam prafuita care te ducea pana la capatul Marinei pentru 2 lei, adica 2 dirhami. Mai erau niste croaziere organizate de RTA, RATB-ul din Dubai, dar erau vreo trei pe zi, la ore fixe. Dar am ochit eu o croaziera la 4 dupa-amiaza care te invartea prin jurul Palmului pana aproape de hotelul Burj-al-Arab, pentru doar 50 de dirhami (47 de lei). La 11 dimineata, mi-a mai facut cu ochiul o alta tura care te ducea pana hat, in Creek, de-a lungul intregii coaste dubaieze de la Dubai Marina pana in Bur Dubai, dar nu era decat la 11 dimineata si nu mai aveam nicio dimineata libera… intr-una urma sa fim in munti, in ultima trebuia sa fim sus, pe Burj Khalifa. Asa ca mi-am programat sa fiu la ora 16:00 in ultima zi de Dubai, pentru o croaziera din Dubai Marina!
Am stat intr-un restaurant libanez pana seara tarziu, mancand labneh, humus, baba ganush, cataifuri si toate nebuniile. Si, evident, nu am putut rata o iesire prin lumea araba fara o shisha adevarata… atat de adevarata ca am inceput toti patru sa radem ca prostii si sa nu ne mai tinem pe picioare. Si atunci m-am prins de ce arabii nu au nevoie de alcool. Daca vrei sa te ametesti si sa te simti bine, pufai niste shisha si nu iti mai trebuie alcool. Efect garantat!… Ma rog, poate pentru noi, toti nefumatori…
Si intre timp ce pufaiam, am mai dat telefoane la agentii de turism si am batut palma (prin telefon) – o excursie de jumatate de zi pana la Hatta la 200 de dirhami (190 de lei), dupa o scurta negociere. Evident, cu masina am fi iesit muuuult mai ieftin (gaseam o Toyota Yaris la inchiriat la vreo 120-150 de dirhami, benzina era ieftina), dar asta e cand nu ai carte de credit si nici timp prea mult de pierdut pe la agentii de inchiriat masini. Oricum, am fost fericit. Chiar voiam sa vad Hatta si muntii dinspre Oman, iar dorinta mi se indeplinea a doua zi. Vreme buna sa fie, desi banuiam ca nu va fi rau – ploaia nu poate tine prea mult in Emirate, doar furtunile de nisip pot dura mai mult… Dar sa speram, cu voia lui Allah…
Imagini Dubai
Plecaram in downtown la cautare de masini de inchiriat
Dar pana la urma, n-a fost sa fie
Asa ca ne-am mai invartit prin oras… oamenii se pregatesc de Ziua Nationala
Cand am fost in 2007, aici m-am suit sa vad orasul de sus. Acum Towers of the Emirates au picat in anonimat
Cam asa arata centrul modern
Si o porniram prin Palm spre Hotelul The Atlantis… vremea devine din ce in ce mai „prafuita”
Hotel „The Atlantis”
Cu Dana si Ovidiu 🙂
Micul mall din The Atlantis
Si intrarea spre acvariu
Asa ca mai bine o luam spre Dubai Marina
Cei din imobiliare sunt optimisti
In grupul de blocuri din dreapta se afla cel mai inalt bloc rezidential din lume
dar toti ochii se indreapta spre blocul rasucit 🙂
Aha, se fac croaziere prin Dubai Marina !
Marina Walk
Si o super-reclama la Ski Dubai 🙂
Tocmai bine, iesi un pic soarele sa mergem la plaja
Nu sunt prea multe facilitati – doar borcanul in care te poti schimba
Puteau lipsi camilele de pe plaja ?
Cu blocurile astea, chiar arata interesant 🙂
Inapoi, la Marina Walk
Cerul semnaleaza ca vine furtuna. Relatarile de pe Facebook vorbesc de ploaie la aeroport !
Cu ambarcatiunea asta vreau sa ma plimb peste doua zile !
Dar pana una, alta, luam vaporul de 2 dirhami
Ce loc mai fain pentru o masa ?
Sa incepem cu o limonada cu menta 🙂
Apoi cu niste libaneze
terminand en fanfare cu o shisha
cataif
Seara in Dubai Marina
si, in fine, la culcare 🙂
[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,TA006″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
de abia astept episoadele viitoare.Din 12 pana in 20 decembrie merg si eu in Dubai cu sotia pt prima data si o sa ne inspiri mult cu acest povesti.Deja parca suntem acolo…
Ma bucura ca te ajuta 🙂 Si sper sa te distrezi fain in Dubai
Ne poti spune cate ceva despre plajele din Dubai? Care sunt private, care sunt publice? Spre exemplu, cea de langa Marina unde ati fost voi este gratuita?
Imensa majoritate sunt publice, dar nu au decat niste cabine sa te schimbi.