Acum ca am terminat serialul cu povesti despre cum am petrecut Anul Nou Chinezesc la Hong Kong, m-am gandit sa pun laolalta o serie de informatii, ponturi si sugestii in caz ca aveti de gand sa mergeti in viitorul mai mult sau mai putin apropiat la Hong Kong. Evident, lista nu este exhaustiva, asa ca v-as multumi daca puteti adauga cateva ponturi si sugestii 🙂
Cand sa mergi in Hong Kong
In principiu, cel mai bine este sa te duci in lunile de toamna (octombrie–noiembrie), dar nici prin martie n-ar fi rau. Eu am fost de patru ori in Hong Kong. In decembrie, a fost frumos si soare, temperatura ajungea in jur de 20 de grade. Acum, de Anul Nou Chinezesc (in jur de 1 februarie), am avut o vreme incredibila – in 5 zile jumatate, doar 1 ora cu nori, in rest soare si cald … taman bine pana in 25 de grade (atentie insa, ca vremea a fost mult mai buna decat media, chiar si localnicii ne-au spus ca am avut noroc cu carul). Am fost intr-un aprilie si am stat vreo 4 zile, timp in care n-am vazut cerul decat in poze, si din nou intr-un sfarsit de august cand vremea a fost perfecta, dar am aterizat exact dupa ce trecuse un taifun – vara este sezonul taifunelor.
In principiu, incearca atunci cand la noi este sezonul rece.
Cum ajungi acolo
Evident, cu avionul. Teoretic se poate ajunge cu trenul (am avut niste prieteni care au ajuns cu trenul la Hong Kong via Moscova, Ulan Bataar si Beijing), dar doar daca ai timp. Hong Kongul este o destinatie foarte competitiva, deservita de numeroase companii, asa ca pot aparea frecvent promotii la circa 500 de euro dus-intors. Eu am zburat cu Qatar Airways de data asta, dar in ultimul an am vazut oferte foarte bune pe Air France / KLM si uneori chiar si British Airways care opereaza unul din cele cinci A380 pe destinatia Hong Kong.
Viza Hong Kong
Cetatenii romani nu au nevoie de viza nici pentru Hong Kong, nici pentru Macao. Desi cele doua teritorii tin de Republica Populara Chineza, ele au un statut de Administratie Speciala, asa ca au un regim de vize separat. De altfel, din punctul de vedere al vizei, Hong Kong si Macao reprezinta tari straine pentru China. Odata ajuns in Hong Kong, vei primi un cartonas (nu se mai stampileaza pasapoartele) si poti sa stai timp de 90 de zile. Atentie – daca vrei sa mergi la Macao, vei iesi din Hong Kong, deci ia-ti pasaportul cu tine!
Daca planuiesti sa te duci in China, apoi in Hong Kong si apoi sa revii in China, ai nevoie de viza cu dubla intrare!
Daca ajungi in Hong Kong si iti vine sa mergi in China, orice agentie de turism de acolo iti va face rost de viza Republicii Populare.
Unde sa stai in Hong Kong
In functie de buget. Oricum, vreau sa va avertizez ca datorita inghesuielii si lipsei de teren, camerele de hotel sunt in general ceva mai mici decat media europeana. Asta nu inseamna ca nu pot fi confortabile.
Daca nu vrei sa dai foarte multi bani, cea mai buna optiune este sa alegi dintre sute de pensiuni din Mirador si Chungking Mansions, doua cladiri aflate in plin centrul Kowloonului, in Tsim Sha Tsui, un loc perfect de stat pentru vizitare. Cititi mai multe despre aceste pensiuni ieftine intr-un articol de-ale mele mai vechi.
Acum, am stat insa in hotelul Kimberley un hotel chiar bun, aflat in aceeasi zona. Recomandat!
Cum sa circuli prin Hong Kong
Hong Kong are o retea de transport public bine pusa la punct formata din metrou, autobuze, feriboturi, iar pe insula, chiar si tramvaie. Majoritatea transportului in comun de suprafata beneficiaza de mijloace etajate – mai ales cele care deservesc centrul orasului, fie ca sunt autobuze sau tramvaie.
In general, am circulat cu metroul, evident ca e obligatoriu sa iei si feribotul istoric care face legatura dintre zona continental (Kowloon) si insula Hong Kong, iar tramvaiul merita sa-l iei pentru o excursie panoramica!
De la aeroport, poti sa iei Airport Express care pleaca la fiecare 10–12 minute si faci cam 20–25 de minute pana in oras. De asemenea, exista autobuze gratuite de la statiile Kowloon si Central catre principalele hoteluri… evident, chiar daca nu stai la vreunul din hotelurile catre care merg aceste shuttle-uri, poti sa ajungi foarte aproape de destinatia ta finala. Desigur, exista si autobuze, mai ieftine, dar mai lente.
Atentie, in autobuze si tramvaie, daca vrei sa platesti cash, nu vei primi rest, deci vino cu bani potriviti. In tramvai, un bilet costa 2,40 HK$ (0,24 eurocenti), asa ca daca stai mai mult timp, ia un card Octopus pe care il incarci si il folosesti in orice mijloc de transport
Cum ajungi in Macao
Ai doua optiuni – feribot si elicopter. Daca ai bani, elicopterul costa circa 4.000 HK$ (400 de euro) si presupun ca e o experienta tare. Daca nu, feribotul costa in functie daca il iei ziua sau noaptea (merge 24 de ore) si costa intre 150 si 200 HK$ (15–20 de euro) in functie de companie.
Daca ai hotelul in Kowloon, ia feribotul din China Terminal, daca stai pe insula, ia-l din Macao Terminal. Atentie in Macao, sa iei feribotul corect spre Kowloon sau Hong Kong. Feriboturile sunt frecvente, dar poti fi aglomerate in weekend si de Sarbatori cand tot hongkonghezul se duce la distractie in fosta colonie portugheza. Faci cam o ora intre cele doua zone administrative, dar e bine sa fii cam cu 30–40 de minute inainte de ora plecarii pentru ca trebuie sa treci si prin formalitatile de trecerea frontierei.
Cum ajungi in China
Exista autobuze catre aproape orice destinatie din provincial invecinata Guangdong. Un autobuz pana in Guangzhou costa in jur de 60–90 HK$ (6 – 9 euro). Ai numeroase companii care opereaza autobuze cu statii cam peste tot.
Daca vrei sa iei trenul, poti sa iei metroul pana la Lo Wu si de acolo China e la cateva sute de metri. Poti lua trenul la Guangzhou . Trenurile de mare viteza fac cam 2 ore (cand am luat trenul asta in 2004, a facut mai bine de 3 ore si jumatate) si costa circa 190 HK$ (19 euro) la clasa a 2-a. Exista vagoane directe si spre Beijing (24 de ore) si Shanghai (20 de ore). Cand va fi gata linia de inalta viteza intre Shanghai si Guangzhou (ulterior prelungita la Hong Kong), se spune ca vei face circa 6 ore pana la Shanghai si vreo 10 pana la Beijing.
Formalitatile de trecerea frontierei in China au loc in gara din Hong Kong.
Bani
Hong Kong are o valuta proprie, dolarul HK. Exista trei banci emitente de dolari HK – Standard Chrter, Bank of China si HSBC, asa ca sa nu te sperii cand vezi diverse bancnote pentru aceeasi valoare (sunt 3 bancnote pentru valoare de 100 HK$). Exista case de schimb valutar cam peste tot. Cel mai bine este sa vii cu dolari Singapore, dolari Taiwan, yeni. Yuanii chinezi nu se schimba chiar peste tot. Poti schimba de asemenea si dolari US si euro la casele de schimb valutar, dar ratele pot fi destul de slabe in comparatie cu dolarul Singapore.
Cel mai bine este sa scoti bani din ATM (direct in dolari HK), gasesti aceste ATM-uri unde nici nu te astepti.
Atentie – in Macao, exista o alta moneda – pataca! Poti plati in dolari HK peste tot in Macao la rata 1 la 1 (desi rata oficiala este 1 HK$ = 1,04 pataca), dar pataca n-o poti folosi si este foarte greu de schimbat in Hong Kong. Daca te-ai ales cu niste pataca in timpul vizitei tale din HK, incearca sa scapi de ele pana pleci (evident, exceptand suvenirele :)).
Limba folosita
Limbile oficiale in Hong Kong sunt chineza mandarina si engleza, iar in Macao, chineza mandarina si portugheza, asa ca toate semnele vor fi bilingve in HK si de multe ori trilingve (inclusiv engleza) in Macao. Cam toata lumea vorbeste engleza, mai putin noii emigrati din Republica Populara. Daca cineva nu stie engleza, intreaba-l pe urmatorul, aproape sigur va vorbi engleza.
Portugheza este vorbita de putini, iar limba principala vorbita de localnici nu este mandarina (care e oficiala), ci cantoneza.
Daca mai aveti sfaturi si ponturi de adaugat, va rog s-o faceti mai jos la comentarii :). Xie xie… adica multumesc.
Imagini Hong Kong
Aeroportul Hong Kong
Cam asa arata o camera la Hotel Kimberley
Tsim Sha Tsui, aici gasesti Mirador si Chungking Mansions
Intrarea in Chungking Mansions
In Hong Kong, transportul este pe verticala de asemenea, nu numai cladirile
Tramvai double decker
Star Ferry – face legatura intre Kowloon si insula Hong Kong
Vrea cineva un elicopter la Macao ?
Daca nu, si ferry-ul e bun 🙂
Apus de soare in Victoria Harbour
Panorama orasului de sus
si de jos 🙂
[mwi-product sku=”TA016,TA006,TA014″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Salut, Cezar.
Excelenta seria de articole despre Hong Kong, cu foarte multe info utile.
Iti multumesc, o sa-mi foloseasca la toamna 🙂
N-ai scris nimic de hipodrom Happy Valley si nici de insula Cheung Chau. Ai ajuns?
Grozavă serie!
Salut! Cate zile sa imi bugetez pentru a vizita HK si Macao? 3-4 zile sunt suficiente? Ai facut si ceva shopping pe acolo? Daca da, ce ti-ai luat?
As zice 1 zi in Macao si 2-3 zile in HK, asa in fuga. Nu, nu am facut shopping, de obicei nu prea fac.
Se poate lua ușor și eventual repede viza pentru China din HK?
Da, cel mai usor si rapid la agentiile de turism
Buna,plec peste 10 zile in HK si macao,am rezervat 10 zile pentru HK si 2 pentru Macao ! Care ar fi bugetul necesar de cheltuiala si daca stii vreun all you can eat bun si accesibil ca pret ! Multumesc !
Sunt, dar nu mai stiu. Pai depinde de stilul de calatorie, ce tip de hoteluri. Hotelurile sunt scumpe in HK, mancarea – depinde daca vrei restaurant sau street food 🙂
Buna, o mai fi valabila chestia cu obtinerea vizei de China in Hong Kong? Daca da, aveti idee in ce conditii? (obliga la achizitionarea vreunei excursii foarte scumpe sau ceva de genul, eventual pe ce perioada o acorda…)
Multumesc!
Din cate stiu, nu se pot lua decat prin agentii de turism, nu lucreaza cu publicul. Sunt o tona de agentii de turism prin Tsim Sha Tsui care fac rost de viza la preturi OK (nu am luat niciodata, doar am auzit)
Multumesc mult!
Salut, îmi poți spune și mie te rog care este treaba cu intrarea pe aeroportul din hk cu țigările? Citisem undeva ca este permisă intrarea doar cu 19 țigări
Nu stiu, nu fumez si nu am urmarit problema. Sorry