De când am blogul ăsta (ups, cum a trecut un deceniu?), dar și dinainte de a mă gândi că voi scrie vreun rând într-un loc public, mi-a făcut enormă plăcere să dau sfaturi de călătorie – atât despre ce să vezi și ce să faci într-o călătorie, cât și despre cum să te organizezi, ce să-ți iei cu tine. etc. De-a lungul timpului, am tot scris articole de tips & tricks, dar mă gândesc că încă unul nou nu strică niciodată… Și așa s-a născut articolul de față.
Destinație / planificare.
Evident, toți dintre noi avem niște vise – unii vor să vadă Machu Picchu, alții, să danseze samba de Carnaval la Rio, unii să se urce pe Kilimanjaro, alții, să se dea într-o gondolă pe canalele Veneției. Fiecare dintre noi, cei care iubim călătoria, are o listă de locuri de văzut și lucruri de făcut. Dar, uneori, apar niște oportunități noi ,cărora nu le putem da cu piciorul – apare vreo promoție de neegalat spre Kathmandu sau Tokyo, spre Panama sau Noua Zeelandă. Iar promoțiile astea nu durează prea mult… trebuie să decizi pe loc – you take it now !
- Urmărește promoțiile companiilor aeriene
Citeșți bloguri cum este acesta, al meu, te abonezi la newslettere, îți pui alarme de preț pe site-uri gen momondo.com sau skyscanner.com, freci în fiecare zi site-urile agențiilor de travel on-line. Nu există un șablon bătut în cuie pentru promoții – în cazul unor companii aeriene, sunt previzibile, în cazul altora, nu. Așa că stai în contact și fii gata să acționezi dacă apare ceva fain. De preferință, fă-ți o listă cu destinațiile în care vrei să mergi. Dacă nu e Kathmandu, poate apare ceva pe Rio !
- WOW. E un bilet ieftin spre locul X. Dar cât de ieftin e acolo?Poți descoperi niște prețuri superbe spre Tokyo ori Sydney. Dar gândește-te dacă ai destui bani pentru destinația respectivă. Uite, de exemplu, Africa. Toți știm că este cel mai sărac continent și te aștepți să fie și cel mai ieftin de călătorit. Greșit. Poate, cu excepția Antarcticii, Africa este cel mai scump continent pentru călători – localnicii nu călătoresc de plăcere (cu excepția câtorva sud-africani), așa că singurii turiști sunt în general albi excentrici, cărora nu le pasă cât costă (asta e percepția locală). În plus, în Africa nu poți să vizitezi mare lucru cu transportul în comun. Niciun tren nu te duce în buza leilor. Africa nu este un continent de city break-uri, pentru că sunt realmente puține orașe care merită vizitate (la sud de Sahara, poate doar Stonetown în Zanzibar și Victoria Falls în Zimbabwe m-au făcut să zâmbesc), ci natura superbă, peisajele incredibile, fauna de neuitat. Și să o vezi costă al naibii de mult.
- Clima în momentul în care ai găsit oferta. Găsești niște bilete excelente pentru Caraibe în august-septembrie. Well, e sezonul uraganelor, poate insula pe care mergi va fi lovită de un uragan, aeroporturile vor fi închise, acoperișurile, smulse și totul prăbușit. Sunt sigur că ar fi o experiență de neuitat, dar nu știu câți dintre voi și-ar dori astfel de amintiri. Vreți să vizitați Rusia iarna? E OK dacă vă plac temperaturi de minus 20 de grade și 4-5 ore de lumină pe zi (de multe ori, nor atât de negru ca noaptea). Îți dorești să mergi în Thailanda vara? Este sezonul ploios, dacă nu te deranjează să te plimbi printr-un duș, e ok. Dacă însă vrei să ai șanse de soare, planifică-ți o vizită în perioada decembrie – martie.
- Citește review-urile și notele. La hoteluri, eu mă uit la review-urile de pe booking și nu la cele de pe tripadvisor. De ce? Simplu, în cazul celor de pe booking, review-urile sunt scrise de cei care efectiv au stat în hotel, în timp ce pe tripadvisor, oricine poate scrie orice. Un hotel are notă 9,6 – fabulos. Privește la câți au dat note! Dacă media provine de la 10 oameni, nu te încrede, dacă provine de la 947 de oameni, atunci este indiscutabil mai obiectivă. Dar chiar și după ce ai văzut notahotelului, citește și review-urile. O să afli poate că e un hotel superb, un personal delicios, un mic dejun legendar, dar peste drum e cel mai popular club din oraș și vei putea adormi doar după ora 5 dimineață.
- Planifică, dar lasă și loc de întors. De câte ori am ajuns pe undeva, dacă am deschis larg ochii, întotdeauna am găsit ceva interesant de făcut despre care nu știam, chiar dacă am citit toate blogurile, site-urile și ghidurile posibile. Așa că atunci când îți planifici călătoria, lasă și niște perioade-tampon sau pur și simplu fii flexibil. Nu te mai duci să vezi catedrala, te dai cu boardul pe dune. În plus, dacă pleci undeva 2-3-4 săptămâni, planifică și o zi de relaxare – dormit mai mult, spălat rufele etc., etc.
Ce să îți iei cu tine
- Haine și încălțări.În principiu, poți să pleci doar cu câteva haine și încălțări și atât. Alege-le însă pe cele potrivite. Sunt astăzi mii de site-uri de meteo – o să-ți dai seama dacă trebuie să-ți iei cu tine un polar, o geacă sau cizme. Sau dacă le cari degeaba. La încălțăminte, obligatoriu ia-ți încălțăminte purtată, nu nou-nouță. Dacă planifici să umbli mult pe jos (recomandabil, de altfel) sau să te cățeri pe cine știe ce munți, nu îți vei dori să te bată de să ajungi să umbli desculț pe stradă în căutarea primului magazin de încălțăminte.
- Dopuri de urechi.Dacă ești gingaș la somn, sunt obligatorii. Sau dacă ai de gând să te odihnești în dormitoare comune, în hosteluri.
- Ia fix câte lucruri ai nevoie.Nici mult, nici puțin. Planifică de asemenea să le speli. În general, cam peste tot vei descoperi locuri unde să-ți spele rufele – de la magazine specializate la hotelul / pensiunea în care stai. Dacă nu și nu, cumpără niște detergent și spală-le în chiuvetă.
- Medicamente.Dacă te duci în lumea a treia, e posibil să nu găsești ce îți trebuie (sau să fie falsificate, cum e cazul multor țări africane); dacă te duci în țări dezvoltate, îți va trebui rețeta și pentru cumpărat apă de gură. Ia cam tot ce crezi că-ți trebuie – de diaree, de răceală, de răni ușoare, de constipație, de durere de cap, de alergie, de ce suferi.
- Ia-ți haine potrivite culturii țării de destinație. Dacă ai văzut pe net fete în fuste scurte și topuri pe care mai bine și le-ar da jos că tot nu „ascund” nimic în Dubai, ei bine, nu te încrede în astfel de poze. Poate îți va veni mai normal că trebuie să ai fuste mai lungi în țările islamice, dar să știi că pot apărea coduri de îmbrăcăminte și în alte colțuri mai conservatoare ale lumii. În anumite state sudice ale SUA, poți avea probleme dacă ai pantaloni cu talie joasă de ți se văd chiloții. Inutil să spun că nudismul și femeile în sânii goi sunt interzise pe multe meridiane ale Planetei (topless e legal în New York, poți să mergi liniștită în sânii goi prin Manhattan, dar e interzis în New Jersey).
- Fă-ți asigurare de călătorie. Costă o infimă parte din banii pe care îi dai pentru călătoria respectivă și te poate scoate din multe probleme… și cheltuieli.
Siguranță personală
Evident, sunt țări sigure și țări nesigure. Poate fi nesiguranță în ceea ce privește infracțiunile mărunte (gen smulsul de genți, furtul din buzunare) sau cele legate de terorism.
- Dacă ajungi în zone nesigure, interesează-te ce zone să eviți de la localnici. Toți am auzit că Rio, Johannesburg, Nairobi și multe alte orașe ale Planetei sunt nesigure. Interesează-te la hotelul în care stai sau cunoscuți localnici ce zone trebuie evitate și când.
- Ascunde-ți banii în mai multe locuri. Nu îți ține și banii, și cardurile, și aurul în același loc. Împarte-i și ascunde-i prin mai multe locuri din bagaj. Dacă ai safe în camera, folosește-l pentru bani, carduri, documente.
- Ia-ți copie după pașapoarte – fie xerox, fie fotografii pe telefon, fie îți trimiți fotografiile pe mail, să fie acolo undeva, pe yahoo sau gmail.
- Încearcă să nu ieși prea mult în evidență – prin îmbrăcăminte, prin gesturi, prin vorbit. În imensa majoritate a Planetei, dacă își pune în minte cineva să jefuiască vreun trecător, turiștii străini vor fi întotdeauna țintă – „ăștia e bogați, dom’le”.
Nu știu cum dar cred că mi-ai citit gândurile :))))
Singura chestie pe care nu o practic decât extrem de rar este cu spălatul hainelor deși am mereu la mine o capsulă 3in1 de la Ariel și un pumn de detergent. Am preferat să „investesc” în tricouri de care nu se prinde transpirația și pantaloni tratați astfel încât nu se lipește (aproape) nimic de ei. Pe o pereche de pantaloni scurți am vărsat acum câteva zile o cafea fierbinte și în afară de arsura de pe piele … pe pantalon nu a rămas nici o urmă.
Eu as mai adauga un sfat:cumpararea unei cartele telefonice locale.Totdeauna am un al 2 lea telefon pentru cartela locala.In caz de nevoie,cu cat destinatia este mai exotica,cu atat pretul unei convorbiri telefonice este mai mare.Si se poate intampla sa fii nevoit la 2-3 telefoane,la agentul de turism,la hotel,poate la taxi.
Poate inca un sfat,care tine de securitate.Eu imi comand din tara,prin firma cu care fac excursia si taxi de la aeroport la hotel.E totdeauna mai scump decat taxi luat din aeroport,dar e mai sigur.