Si a mai trecut un 1 Aprilie

Blue Air

Iata, a mai trecut un 1 aprilie si am mai facut o gluma de 1 aprilie. Stiu ca unii dintre voi o asteptati (de vreo luna tot sunt intrebat care e gluma de anul asta), altii nu… Si ma bucur daca am reusit sa smulg un zambet, un ras, un pfff, iar nu m-am prins…. Care sunt regulile unei glume care sa „prinda”. In primul rand sa fie foarte credibila – credibilitatea vine mai ales din context. Evident, trebuie sa aibe o componenta senzationala, dar din nou sa fie posibila. Si evident, prin text sa dai niste semnale care sa te faca sa te gandesti… stai, stai, azi nu e 1 aprilie ?

De ce a avut gluma de astazi credibilitate ? Pentru ca in urma schimbarilor majore din ultimii ani, pare foarte credibil ca Blue Air sa lanseze zboruri intercontinentale. Daca ar exista premiul „Best improved airline” (parca e la Skytrax, dar cred ca se refera doar la produsul propriu zis), cred cu tarie ca Blue Air ar fi indreptatit sa-l primeasca. Pentru ca In 2013, acum doar 3 ani, Blue Air era in insolventa si multi hateri ii cantau deja prohodul.

Dar, dupa 3 ani

– Blue Air are 16 avioane si inca 11 comandate (astfel, va avea mai multe avioane decat Tarom si in mod cert folosite mai eficient). Nu mai stiu cate erau in 2013, dar probabil nu mai mult de 5 Boeinguri.

– Are 4 huburi dintre care 2 in strainatate – Bucuresti, Bacau, Torino si Larnaca si un focus-city (Iasi). Competitorii lui Blue sunt Wizz, Ryanair, Vueling, Volotea si alte companii low-cost. Toate au huburi prin diverse tari, nici o companie low-cost nu prea poate sa supravietuiasca doar dintr-o singura piata. Si desi romanii rar s-au uitat la oportunitati in strainatate, Blue a indraznit si iata ca a reusit – din cate stiu hubul din Torino duduie, iar numarul de destinatii creste cu o viteza remarcabila, in timp ce la Larnaca tocmai au alocat a doua aeronava. Si in mod normal, Blue nu va ramane doar cu Torino si Larnaca, sunt si eu curios care va fi baza urmatoare.

– Are zboruri catre zeci de destinatii, unele din ele lansate in premiera (cum ar fi Castellon, Hamburg si altele) sa nu vorbesc despre foarte interesantul triunghi Iasi – Cluj – Timisoara anuntat acum cateva zile.

– A spart monopolul Tarom pe zboruri interne, fiind in acest moment singura companie aeriana privata care opereaza pe rute interne (Bucuresti – Iasi). Alte companii precum Wizz si Ryan au hotarat sa intre pe rute interne dupa Blue, dar zborurile lor nu au inceput inca.

– A demonstrat o rapiditate iesita din comun. La cateva ore dupa ce TAP Portugal a anuntat renuntarea la cursele Bucuresti – Lisabona. Blue a anuntat ca o va inlocui pe aceasta ruta. De asemenea, la cateva ore dupa atentatul de la Bruxelles, zborurile Blue au inceput sa opereze pe aeroporturi din vecinatatate (Liege si mai apoi Maastricht) asigurand transfer gratuit cu autocarul pana in capitala belgiana

Ma rog si cate si mai cate… Tinand cont de toate astea, evident ca multora li s-a parut normal ca Blue sa opereze mult-asteptatele zboruri transcontinentale… pentru ca cel putin acum Blue pare sa poata orice. Inclusiv sa zboare la New York si Bangkok. Si cine stie, poate intr-o zi va face si asta. Tinand cont de deriva Tarom si de faptul ca Romania are in mod cert nevoie de zboruri long haul, dar si capacitatea sa le umple.

Etichete:
·
Categorii:
1 Aprilie

Comentarii

  • V spune:

    Chiar ma gandeam ca e vremea revenirii la long haul…chiar putem macar vreo 3 rute principale…Beijing, New York, Montreal sau BKK asa mai leisure. Daca nu ca LOT macar asa ca Ukraine International…

  • Elena spune:

    O pacaleala bine-documentata! 😉

  • Tano spune:

    Cei de la BlueAir ar fi cazul sa-si bage mintile in cap, acum 3 saptamani mi s-a decalat zborul din Larnaca cu 2h, ca apoi sa se mai adune inca 4h si sa stam in aeroport ca prostii. In loc sa ajung in Bucuresti la 22.50, am ajuns la 06:00!!
    In weekend zbor din nou cu ei si desigur ca s-a decalat DIN NOU. Pai daca stiam ca ajunge asa tarziu, nici nu mai alegeam sa zbor cu ei, luam Ryanair ca era mai ieftin.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest