Experimenteaza Viena fix in centrul Bucurestiului. Pe 26 mai seara, Viena se muta in Piata Unirii :)

SN15-1236©RichardSchuster (Copy)

Nu am mai fost de mult prin Viena. Exceptand un tranzit rapid prin aeroport anul trecut, in drum spre Erevan, cred ca au trecut ani multi de cand am fost in Viena. Cred ca ultima oara am fost prin 2009 sau 2010, cand am baut niste gluhwein in Piata de Craciun. De fapt, Viena e foarte cunoscuta pentru Piata sa de Craciun, dar mai sunt foarte multe locuri de vazut si experiente de avut in capitala Austriei. De la monumentele istorice la calarit prin centrul Vienei, de la urcat in marea roata din Prater pana la degustat vinul din heuringen. Dar pentru multi, Viena este capitala muzicii simfonice, a operei si a evenimentelor filarmonice. De altfel, Opera si Filarmonica din Viena sunt faimoase in toata lumea (Concertul de 1 Ianuarie al Filarmonicii este un eveniment traditional, televizat pe toate meridianele Planetei). Asta si pentru ca muzica clasica continua sa fie iubita de mase intregi de oameni in Austria, continua sa fie un fenomen de masa, nu limitat la cativa melomani. Acum cativa ani, am fost intr-un satuc din Burgenland (zona de pe granita cu Ungaria) la un mare concert de opera, undeva intr-o fosta cariera de piatra, si erau acolo mii de oameni… parca era un festival gen Sziget (evident, atmosfera era cu totul alta, mult mai selecta, dar numarul de oameni imi sugera un mega-festival de genul celui de langa Budapesta). Si, da, erau vreo 10 grade, ploua, dar nimeni nu s-a miscat. Iar spectacolul a fost de nota 20… Iata aici, o parte din poveste.

Dar sa revin la ce vreau sa va anunt. Filarmonica din Viena nu are numai Concertul de Anul Nou printre evenimentele traditionale. Este unul si vara, primul concert fiind acum 12 ani in 2004… si pentru ca e vara se desfasoara in aer liber (se pare ca asa le place austriecilor). Locul de desfasurare este genial – gradina palatului Schonbrunn, iar evenimentul poarta numele de Vienna Summer Night Concert. Concertele are loc pe 26 mai 2016 incepand cu ora 20:30 (ora Vienei) si este gratuit! Deci daca sunteti prin Viena sau va place muzica clasica, eu as zice sa nu le ratati. Nu trebuie sa rezervati nimic sau sa bagati mana in buzunar. Doar sa fiti la Schonbrunn cu ceva timp in avans :).

Dar daca nu sunteti in capitala Austriei, ci in cea a Romaniei, am o stire excelenta pentru melomani. Concertul de pe 26 mai va fi transmis in direct in Parcul Unirii din Bucuresti (adica in zona verde a Pietei Unirii) – Bucurestiul este unul dintre cele patru orase europene unde concertul va fi transmis in direct, intr-o recreere a evenimentului din Viena – alaturi de Londra, Madrid si Monza! La fel ca la Viena, intrarea va fi gratuita (dar va recomand sa veniti mai repede), va avea forma unui picnic (ca si la Viena, va vor fi oferite pelerine in caz de ploaie) si veti putea audia opere de Bizet, Berlioz, Poulenc si Ravel. Evenimentul incepe la ora 21:15 ora Bucurestiului (20:15 la Viena) si va dura circa 2 ore.

Dar asta nu e totul. Cu o zi inainte de eveniment, adica pe 25 mai, in Parcul Unirii veti putea afla mai multe informatii cu privire la Viena ca destinatie de city break si veti putea participa la un concurs muzical interactiv numit NAMADEUS (ghiciti de cine inspirat… desigur nu de Opus). Acesta va fi disponibil de noaptea muzeelor in curtea Palatului Regal – Muzeul National de Arta din Piata Revolutiei.

Si nici macar asta nu e totul. In timpul concertului, daca folosesti hashtagul #viennaconcert pe Instagram sau Twitter, poti castiga o experienta vieneza de Anul Nou – bilet de avion, cazare, un card de vizitare Vienna Card si posibilitatea de a asista in backstage la pregatirile pentru Concertul de Anul Nou ale aceleiasi Filarmonici vieneze.

Eu o sa fiu acolo si poate ne vedem pe peluza din Parcul Unirii. Pentru mai multe amanunte ale evenimentului bucurestean pus la cale de Biroul de Promovare Turistica a Austriei de la Bucuresti, aruncati o privire aici.

 

Si pentru a „trai” Viena in plus pe langa concert, puteti sa aruncati o privire pe Facebook-ul biroului de turism, poti descoperi filme pe Youtube, iar daca nu va dezlipiti de Instagram, aruncati o privire aici. Iar daca sunteti acel roman care are Twitter, urmariti contul acesta

 

Categorii:
Austria

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii