Pe undeva prin mijlocul Marii Mediterane, la est de Barcelona se afla arhipelagul Balearelor. Sunt trei insule mari – Mallorca, Menorca si Ibiza, dintre ele cea faimoasa fiind, de departe, Ibiza. Faima Ibizei ca o destinatie de bumtzi-bumtzi a umbrit imaginea celorlalte doua insule… asa ca, pentru multi, Mallorca este un soi de prelungire a Ibizei, o destinatie unde te duci doar pentru cluburi unde sa dansezi pana la ziua, inconjurat de fete frumoase si destul de sumar imbracate. Dar nu este asa. Acum, sa nu credeti ca in Mallorca este o atmosfera de manastire catolica (desi cladirea-simbol a capitalei insulei, Palma de Mallorca, este imensa catedrala gotica) si Palma e plina de baruri si de cluburi, dar ii lipseste factorul „cool” care aduce in Ibiza nu numai vizitatorii obisnuiti, ci si tot soiul de vedetute de tabloide. Vrei sa dansezi alaturi de vreun fotbalist cat de cat cunoscut sau de vreun fotomodel pe mixurile vreunui DJ celebru? Atunci, du-te in Ibiza. Palma este mai completa si ceva mai putin „nebunatica”.
Catedral de Mallorca – este aproape imposibil sa o ignori. Aceasta capodopera a artei gotice construite fix pe malul apei era cat p-aci sa detina si recordul pentru cea mai inalta catedrala gotica din Europa, dar a fost invinsa de o alta constructie, din Franta, cu doar doi metri. Dar si asa, este, in mod cert, una dintre cele mai spectaculoase biserici ale Spaniei, deci merita sa o vizitezi.
Palau de l’Almudaina – Granada are Alhambra, Sevilla are Alcazarul, asa ca si Palma de Mallorca trebuie sa aiba propriul palat maur. Spre deosebire de minunatele cladiri din sudul Spaniei, care au fost palate ale emirilor locali, Almudaina nu a fost un palat, ci, mai degraba, un fort. Nicio problema, dupa ce insulele au fost capturate de spanioli, Almudaina a devenit resedinta oficiala a regilor de Mallorca (si, apoi, resedinta a regilor spanioli in Baleare), asa ca a fost infrumusetata cum trebuie pentru niste capete incoronate. Dar, ca si in cazul oficialului palat regal din Madrid, regii prefera niste resedinte mai mici si mai joviale, asa ca palatul regal poate fi vizitat de turistii obisnuiti.
Pueblo Espanyol – este varianta mallorcana a Muzeului Satului. Daca ati fost in Barcelona, sa stiti ca este varianta de aici a muzeului din Barcelona. Vei putea descoperi pe o suprafata restransa toata arhitectura traditionala spaniola… care sa stiti ca este, de asemenea, extrem de variata!
Playa de Muro – aleasa de vasta majoritate a vizitatorilor in Mallorca ca fiind cea mai faina plaja de pe insula, are de toate – nisip pe plaja, intrare lina in apa, curatenie, apa cristalina si de culoare verzulie si, evident, tot soiul de servicii adiacente – de la baruri la tot soiul de tururi pea pa.
Serra de Tramuntana – Mallorca nu este o insula plata, dimpotriva, pitorescul ei este intarit de dealurile inverzite. Exista numeroase tururi (unele pline de adrenalina), dar, in general, oamenii vin in Serra de Tramuntana pentru a admira de sus admirabila coasta a insulei. Chei, cascade si, mai ales, stanci spectaculoase sunt ingredientele unei excursii care nu se uita asa de usor.
Cand sa mergi in Mallorca
Nu este niciodata o perioada in care sa NU mergi in Mallorca. Iarna este, indiscutabil, mult mai cald decat acasa, dar cel mai bun sezon incepe din mijlocul primaverii si se prelungeste pana in toamna bine. Majoritatea turistilor vin in iulie–august, cand preturile sunt mari si atractiile pline, dar daca astepti sa vina inceputul lui septembrie, masele incep sa se subtieze.
Cum ajungi in Mallorca
Pe vremuri, Wizz zbura de la Bucuresti la Palma de Mallorca, dar a scos cursa, in schimb mentinand-o pe cea din Cluj-Napoca. Singura optiune de zbor direct este cu charterele Paralelei 45 operate de Tarom. Alternativ, poti ajunge cu avionul la Barcelona si de acolo sa iei feribotul pana in Palma. Exista doua companii care opereaza ferry-urile (Transmediterranea si Balearia) si faci cam sapte-opt ore pe mare.
Pachete organizate
Paralela 45 ofera pachete cu zbor direct Bucuresti – Palma de Mallorca in decursul intregii veri, cu ultimul zbor pe 13 septembrie (zborurile au loc in fiecare marti). Poti gasi mai multe oferte (inclusiv last minute) aici. Exista, de asemenea, oferte cu plecarea din Cluj-Napoca pe zborul celor de la Wizz, dar si oferte pentru seniori toamna, dupa terminarea sezonului, cand preturile scad semnificativ, dar vremea continua sa fie foarte buna. Cititi amanunte aici.
Nu stiu cine face marketingul la Paralela 45, dar daca scrii despre atractiile din Mallorca trebuie neaparat sa mentionezi Capul Formentor inclusiv drumul pana acolo, golful Pollenca si plaja Formentor, Cuevas del Drach, drumul de munte din partea de nord vest a insulei pana la Palma cu toate satucele de munte prin care treci, printre care de vazut neaparat Port de Sa Calobra, Soller si Valldemossa.
Dupa parerea mea e cea mai frumoasa insula din Mediterana, si din fericire, pe langa plajele si peisajele superbe oferite de natura, oamenii sunt minunati si au dezvoltat o civilizatie aparte.
M-am simtit foarte biine pe insula si deabia astept sa mai ajung acolo.