E oficial: Am semnat CETA cu Canada, deci din mai primii romani nu vor avea nevoie de viza

canada

Gata, dupa mai multe zile de negocieri si targanari determinate de Valonia, o regiune in care locuiesc sub 1% din locuitorii Europei, astazi la Bruxelles s-a semnat acordul de liber schimb dintre Canada si Europa. In urma acestui acord, Canada a agreat sa ridice obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani in doua transe – de la 1 mai, cetatenii romani care au mai fost in ultimii 10 ani in Canada (deci avand viza) si cei care au o viza de SUA de 10 ani valabila vor putea calatori in tara frunzei de artar fara viza, iar toti ceilalti vor putea calatori incepand cu 1 decembrie 2017.

Ce trebuie spus ca desi acordul dintre Europa si Canada a fost semnat la nivel de presedinte (al UE) si prim-ministru (al Canadei), trebuie sa fie aprobat si votat de cel putin 40 parlamente nationale si regionale din Europa, asa ca va mai dura pana la intrarea in vigoare a CETA. Dar, in paralel, intelegerea intre Romania si Canada cu privire la vize va fi respectata. Atentie insa, ridicarea vizelor nu este permanenta, Canada are dreptul sa reintroduca vizele pentru cetatenii romani oricand pana pe 1 decembrie 2020 in caz ca va exista un numar prea mare de emigranti ilegali in Canada. Exista un precedent – dupa ce au renuntat la cerinta de viza pentru cetatenii Cehiei, datorita faptului ca numerosi cehi au emigrat ilegal in Canada, Canada a reintrodus cerinta de viza pentru cehi timp de mai multi ani (intre timp, sub presiunea CETA, au renuntat).

Atentie insa – daca veti dori sa vizitati Canada dupa 1 mai (sau 1 Decembrie), nu e posibil doar sa iti pui pasaportul in buzunar si sa te urci in avion. Trebuie sa aplici pentru asa-nimita eTA (Electronic Travel Authorization). Ai nevoie de numarul de pasaport, o adresa de email si o carte de credit pentru a plati 7 dolari canadieni, taxa de eTA. Poti obtine eTA dupa cateva minute pana la cateva zile distanta in caz ca vor trebui sa faca mai multe verificari.

eTA se aplica doar pentru calatorii cu avionul (deci daca vii overland din SUA, nu este nevoie) si doar daca nu ai nevoie de viza (adica situatia post 1 mai, respectiv 1 Decembrie) eTA trebuie luat o singura data si este valabil timp de 5 ani sau pana iti expira pasaportul. Daca iti expira pasaportul, il pierzi sau schimbi si vei dori sa vizitezi Canada, trebuie sa obtii inca odata eTA-ul.

Mai multe informatii aici.

Etichete:
· ·
Categorii:
Canada

Comentarii

 • Rose Marie spune:

  aha, deci fara viza dar tot cu o autorizatie… credeam ca daca ai bilete, pasaport si cazare – asa cum se cere mai peste tot, te-ai urcat in avion si vizitezi Canada… Eh, sa mai astepte si ei pana m-oi indura sa-i vizitez! :))

 • Paul DROSU spune:

  Dupa cum ziceam si eu la postarea ta de acum 10 zile pe de Vacantamania – https://www.facebook.com/groups/1002322336550299/permalink/1084599788322553/: „As face o mica observatie: probabil, multa lume crede ca daca s-ar ridica obligativitatea vizelor pentru USA si Canada („Visa Waiver” la americani si „visa-exempt” la canadieni), atunci nu ar fi nevoie decat sa te sui in avion si gata, ai ajuns in USA sau Canada…dar nu este chiar asa 😀 …si pentru USA, dar, mai nou, si pentru Canada incepand cu 10 noiembrie 2016, doritorii de calatorii din tarile incluse in Visa Waiver/Visa-exempt, trebuie ca mai intai sa obtina o aprobare electronica (ESTA pentru americani si eTA pentru canadieni), care se plateste si e valabila 3 ani la americani (din cate stiu) si 5 la canadieni. Dar daca pasaportul expira/e furat sau pierdut, trebuie aplicat din nou pentru ESTA/eTA…Asa ca mie unul mi-e mai bine, cel putin pentru USA, cu viza pe 10 ani si valabila chiar daca imi expira pasaportul… 🙂 Si ce ziceai de cehi ca au emigrat masiv la canadieni dupa ridicarea vizelor, poate si asta i-a facut pe canadieni sa aplice si ei acum, ca americanii, aprobarea electronica prealabila… 🙂 „

 • Alex spune:

  Tot sa mai traga de timp cumva..parca vad ca pana in decembrie 2017 se schimba schimbarea sau intelegerea cu UE si tot cu viza intri in Canada..

 • Angel spune:

  Pana la urma ce fel de „autorizatie” este eTA? Tine loc de viza(aceiasi Marie, alta palarie) sau este doar o chestie birocratica pe care o poti obtine rapid si fara batai de cap, online? Nu prea m-am lamurit.

  • Imperator spune:

   eTA este o procedura doar pentru cetatenii tarilor care NU au nevoie de viza. Cetatenii tarilor care continua sa aibe nevoie de viza, trebuie sa treaca prin procedurile obisnuite pentru a obtine viza.
   Nu e chiar birocratica, este o pre-verificare daca respectivul care vine spre Canada nu e pe vreo lista de persoane indizerabile, suspecti de terorism, etc. Se obtine online. Foarte curand, Europa va introduce un sistem similar.

 • Monica spune:

  Buna ziua!al obtinut viza eTA in iunie,traiesc un Spania si imi expira pasaportul anual viitor un iulie.este nevoie sa obtin viza temporala sau se reface viza eTA?multumesc!

  • Imperator spune:

   eTA e valabila este valabila 5 ani sau pana expira pasaportul. eTA nu este viza, ci o verificare suplimentata. De la 1 Decembrie, cetatenii romani nu vor mai avea nevoie de viza pentru Canada. Deci daca iti expira pasaportul in iulie, trebuie sa aplici pentru o noua eTA dupa ce ai noul pasaport.

 • ana spune:

  buna, eu in luna mai intru in Canada pe jos dinspre State pe la NIagara Falls si pentru asta nu am nevoie de eTA. Insa plecarea din Canada o fac via avion. intrebarea mea este: am nevoie de eTA? ca in chestionarul lor ma intreaba doar de data cand am zborul spre canada si nimic de plecare. ce spui? ce fac eta sau stau cuminte?

  • Imperator spune:

   Travellers who need an eTA:
   Visa-exempt foreign nationals need an eTA to fly to or transit through a Canadian airport. These travellers do not need an eTA when arriving by car, bus, train or boat (including a cruise ship).
   Deci, ai nevoie de eTA doar daca zbori spre Canada.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii