Ridicarea vizelor de Canada – dimineata sarbatoream, dupa amiaza, a cazut acordul

canada

Astazi de dimineata, a bubuit stirea – Canada renunta la a mai tine coada sus in fata presiunilor Uniunii Europene si anunta ca va renunta in a mai cere viza romanilor (si din cate banuiesc si bulgarilor, dar asta conteaza mai putin). Motivatia renuntarii e simpla – Romania prin vocea presedintelui Johannis si a premierului Ciolos a anuntat ca isi va rezerva dreptul de veto in semnarea acordului de liber schimb Canada – Uniunea Europeana, asa numitul CETA. Cu ocazia asta, cu exceptia probabil a cateva sute sau mii de romani, intreaga natiune a auzit de CETA. Dar hai sa va spun care e treaba cu CETA si de ce Canada a ridicat steagul alb. Si mai ales de ce la inceputul diminetii, nu mai aveam nevoie de vize, iar dupa amiaza, aveam….

CETA este un acord de liber schimb intre Canada si UE. Pentru Canada este vital sa obtina acces liber la pietele europene in conditiile in care ritmul de crestere in tara frunzei de artar este nesatisfacator (aproape 1% de vreo doi ani incoace), iar pentru Uniunea Europeana ar fi un pas inainte pentru a patrunde pe o piata interesanta, chiar daca nu foarte mare, dar bogata, in plus ar fi un balon de oxigen politic dupa referendumul Breixitului. In cazul Romaniei, impactul nu e cine stie ce datorita schimbului de marfuri nesemnificativ – Canada se afla undeva pe un loc 30 – 40 in ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale, dar si in clasamentul investitiilor straine, dar pentru alte tari, impactul ar fi important.

Asa ca desi bulgarii au clipit din ochi in timpul negocierilor, noi nu am clipit din ochi si am tinut steagul sus pana la final. Intr-un final, Canada a clipit si a acceptat ca va ridica cerinta de viza in doua transe (asa cum se discutase din vremuri imemoriale si se discuta si cu SUA din aceleasi vremuri imemoriale) – primii ar beneficia de acces fara vize cei care au mai ajuns vreodata in viata in Canada si nu intr-un container, ci cu viza de Canada (probabil, s-ar fi calatorit cu pasaportul actual si pasaportul in care aveati o viza de Canada candva) si asta de la 1 mai 2017, iar de la 1 decembrie 2017, orice roman ar fi putut calatori la Toronto doar cu pasaportul.

Atentie – mai exista o clauza speciala – in caz ca vor veni mult prea multi imigranti romani in Canada, acordul va fi suspendat. Canada are dreptul sa suspende acordul in termen de 3 ani, dar nu s-a stabilit ce inseamna „prea multi” – urma sa se stabileasca. Acum cativa ani, Cehia a suferit aceeasi soarta – initial, Canada a renuntat la a mai cere viza cetatenilor cehi si apoi au reintrodus obligativitatea vizei datorita faptului ca prea multi cehi au devenit imigranti ilegali in Canada. Scandalul a continuat intre 2009 si 2013, Cehia a introdus obligativitatea vizei pentru detinatorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu canadiene, pana la urma, in contextul negocierii CETA, Canada a renuntat la viza in 2013 pentru cehi. Dar de data asta, canadienii au decis sa isi ia o „clauza de salvgardare” formala.

 

Intre timp, a aparut cuiul lui Pepelea – Valonia

Daca Romania si Bulgaria au conditionat semnarea tratatului de ridicarea vizelor, Belgia si mai precis provincia sa francofona Valonia a zis nu – iar motivele nu tin de viza, ci mai ales de probleme economice – una este faptul ca clauza de salvgardare protejeaza doar agricultorii canadieni, si nu si pe cei europeni, cealalta fiiind problema „cailor troieni” – companii americane ar intra pe piata europeana nestingheriti via Canada (inutil sa va zic, exista o integrare economica mare intre SUA si Canada). Valonia, o regiune belgiana de 3,6 milioane locuitori (UE are 510 millioane locuitori), o regiune aflata intr-o criza economica profunda de cateva decenii si care se zbate cu rate inalte de somaj cronic. Ei bine, Valonia a decis sa respinga tratatul de liber schimb acum doua ore.

Care este situatia acuma ? Azi dimineata, aveam un acord, dupa-amiaza a cazut acordul datorita Valoniei. Cel mai probabil, acordul canadian de a renunta la vize va cadea in caz ca tratatul nu va fi semnat din cauza Valoniei, asa si acordul de renuntare la vize.

Ce putem face ? Tinand cont ca nu suntem parte a zonei Schengen, ar trebui sa introducem obligativitatea vizei pentru toti cetatenii canadieni. Dar probabil, Valonia va mai primi si ea ceva si acordul va trece. La ora la care scriu, acordul a cazut. De urmarit ce se va intampla. In principiu, acordul ar trebui semnat pe 27 octombrie, iar pana azi toate tarile UE ar fi trebuit sa fi aprobat CETA.

Sursa fotografie

Etichete:
· ·
Categorii:
Canada

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest