Sper ca v-ati prins ca vine si articolul acesta, articol in care strang tot soiul de informatii si ponturi care va pot ajuta in caz ca va ganditi sa dati o fuga mai lunga sau mai scurta in Andalucia. Si, sincer, chiar va recomand s-o faceti, este o regiune atat de frumoasa si de insorita. Ma voi concentra pe Andalucia sudica, cea in care am fost acum, dar nu uitati, in nordul provinciei se afla trei orase minunate – Sevilla, Cordoba si Granada, iar in vestul provinciei spre Atlantic, puteti vizita Cadizul sau Jerez de la Frontera, unde am fost, de asemenea, cu ocazia primei mele excursii in Spania in 1995. Si care merita, de asemenea, vazute. Cat ar dura o tura completa a Andaluziei? Pai, as zice vreo doua saptamani. Mai vreti plaja? Adaugati in continuare. Si nu uitati ca peste stramtoarea Gibraltar se afla Marocul, unde treci imediat cu feribotul.
Cand sa mergi in Andalucia
Nu cred ca este vreo perioada proasta. E drept, vara poate fi extrem de cald, mai ales in interior (Sevilla, Cordoba), iar in Semana Santa, saptamana dinainte de Pastele catolic, de obicei, nu gasesti cazare. Am fost in noiembrie si in decembrie in Andalucia si, de fiecare data, vremea a fost superba. Am fost si in august si am avut parte de 47 de grade Celsius in Sevilla.
Cum ajungi in Andalucia
Cu avionul
Companiile aeriene Blue Air si Wizz Air leaga direct Bucurestiul de aeroportul international din Malaga. Iarna, au cate un zbor pe saptamana, dar in sezonul de vara, de obicei, frecventele cresc la cel putin doua zboruri pe saptamana. Si cum cele doua companii in general nu opereaza in aceeasi zi, aveti la dispozitie patru zile din sapte sa zburati acolo.
Cu trenul
Daca va cumparati un bilet InterRail, poate merita sa ajungeti cu trenul… dupa ce vizitati intreaga Europa, pe drum :).
Transport prin Andalucia
Cu trenul
Andalucia are o retea limitata de trenuri, cea mai folositoare fiind cea care leaga Malaga de Benalmudena, de-a lungul Costei del Sol via aeroportul din Malaga, dar si cea care leaga Sevilla de Cadiz sau spre Cordoba si, mai departe, spre restul Spaniei. Exista o linie care leaga Malaga de La Linea (oraselul spaniol de langa Gibraltar), dar trebuie sa schimbi in Bobadilla.
Cu autobuzul
Andalucia are o foarte buna retea de autobuze, dar nu si pentru pueblos blancos. Satele albe din dealurile Andaluciei nu au prea multe curse, de obicei doar una pe zi. Asa ca, daca vrei sa le vezi, eu zic ca e obligatoriu sa inchiriezi o masina
Cu masina inchiriata
Malaga are mii si mii de masini de inchiriat. Cand am aterizat, am vazut parcari ample cu masini de inchiriat. Marea majoritate a companiilor cer carti de credit, dar daca nu aveti, exista cel putin doua companii care accepta doar carti de debit (dar ai de platit mai mult decat daca ai avea carte de credit). Acestea sunt Malagacar si Goldcar. Eu am inchiriat de la Goldcar si am platit 72 de euro pentru trei zile pentru un Volkswagen Golf (kilometri nelimitati). Mi-au dat masina cu plinul facut si am adus-o cu fix cata benzina mi-a ramas. In trei zile, aveam returnati banii in cont pentru benzina nefolosita.
Soselele sunt, in general, bune, cele, hai sa le zicem, judetene pot fi mai dure, dar per ansamblu sunt OK. Autostrazile se platesc (am dat cam 14 euro de la Marbella pana la aeroportul din Malaga, adica vreo 50 – 60 km), dar restul drumurilor sunt gratuite. Atentie la parcari – parcarile vopsite cu linii albastre sunt cu plata (gasesti automate de plata in apropiere), exceptand noaptea (te uiti la orar, in general de la 9 noaptea la 7 dimineata). Cu putin noroc, gasesti locuri de parcare gratis – eu nu am platit un cent pentru parcare. Atentie insa, am fost in noiembrie, cand sunt foarte putini turisti, in perioada de varf cred ca soselele si parcarile gem de masini.
Cazare Andalucia
Pe zeci de kilometri de Costa del Sol, practic de la Malaga pana la La Linea, sunt hotel langa hotel, langa hotel. Ai nu stiu cate optiuni de cazare – de la pensiuni la hoteluri, de la hosteluri la campinguri, dar in sezonul de varf, cand jumatate de Europa nordica se revarsa pe aici, pot aparea probleme cu gasirea unui pat. Eu am stat in urmatoarele hoteluri.
Hotel Zeus Malaga – un hotel corect, curat, confortabil, cu tot ce trebuie. Se afla aproape de gara (la vreo zece minute de mers pe jos) si de centru (as zice ca vreo 20 – 30 de minute, in functie de viteza), intr-un cartier linistit. In apropiere, se afla de asemenea cateva supermarketuri. Hotelul nu ofera mic dejun, dar pentru 5 euro (in caz ca nu-l ai inclus) poti lua un mic dejun in hotelul Don Paco. Aparent, au aceiasi proprietari.
Hotel Polo Ronda – foarte similar cu hotel Zeus, adica „good value for money”. Curat, linistit, camera OK. Au mic dejun, dar doar de la ora 8:00, si se afla in centru… dupa cativa pasi, ajungi la Plaza de Toros. In apropiere, se afla numeroase magazine si una dintre strazile pietonale cu tot soiul de restaurante. Nu are o parcare proprie, dar ofera discount pentru o parcare aflata la cateva sute de metri. Nu a fost nevoie sa parchez acolo, am gasit parcare pe strazi.
Hotel Bristol Gibraltar – he, he, este „batrana doamna” a hotelurilor din Gibraltar. Am senzatia ca este unul dintre cele mai vechi hoteluri din Gibraltar si asta se vede. Sa nu credeti ca e inconfortabil sau prafuit, este doar retro, dar bine pus la punct. Are si piscine (in caz ca ajungeti vara), dar si niste coridoare destul de confuze. Micul dejun nu e cine stie ce, dar e la doua minute de mers pe jos de Main Street, unde gasesti cateva mancatorii. Se afla la vreo zece minute de mers pe jos de statia autobuzului care vine direct de la granita spaniola.
Nivel de siguranta
Atat Spania, cat si Gibraltarul sunt in general sigure, dar evident trebuie sa fii atent la posesiunile tale. Am mers noaptea fara nicio problema, atat in Malaga, cat si in Gibraltar, chiar si in zone pustii, nu am simtit niciun pericol.
Internet
Functioneaza bine. Am avut internet in toate hotelurile in care am stat si in toate locurile unde am mancat, la viteze surprinzator de mari pentru Europa Occidentala.
Bani / schimb valutar
Evident, preferabil sa folosesti cardurile de debit sau de credit pentru a plati, dar daca preferi sa folosesti bani cash, poti gasi ATM-uri peste tot, precum si cateva case de schimb valutar. In Gibraltar, sunt mai multe case de schimb valutar, schimband euro in lire sterline. Atentie, exista si lire gibraltariene, care nu pot fi folosite decat in micutul teritoriu, asa ca daca primiti vreo bancnota si nu vreti s-o tineti ca amintire, incercati sa o inlocuiti cu o bancnota de lira sterlina britanica. In tot Gibraltarul, se poate plati si cu euro, dar la o rata net inferioara decat daca ai folosi cardul si chiar si daca ai schimba la casele de schimb valutar. Poti plati cu cardul cam peste tot, exceptand pe autobuze.
Cum comunici
In Spania, ar fi bine sa legi cateva fraze in spaniola, pentru ca putini stiu engleza, aici ma refer la Malaga si in zona pueblos blancos. Pe Costa del Sol, unde, in timpul verii, spaniolii devin minoritate etnica, nu vei avea probleme daca stii engleza. In Gibraltar, se vorbeste atat engleza, cat si spaniola (daca ai de-a face cu gibraltarieni „autentici”. A treia limba vorbita in Gibraltar este romana. In Malaga sau in Ronda am auzit-o destul de rar.
Imagini Andalucia si Gibraltar
Aterizare la Malaga
Gara de langa aeroportul din Malaga. Cum iesi din aeroport, la doi pasi
Cercanias, trenul subteran care leaga Malaga de aeroport si de Costa del Sol
Autobuzul Malaga – La Linea (pentru Gibraltar)
Cam asa arata in interior
Mi-am inchiriat un Volkswagen nou nout
Impecabilele autostrazi ale Andaluziei (vara sunt in mod cert mai pline)
GPS pe telefon 🙂
Aici am stat in Malaga – Hotel Zeus
Si asa arata camera
Hotel Don Paco, la doi pasi de Zeus
pentru micul dejun
Hotel Polo – gazda mea din Ronda
Fiecare camera era impodobita cu o pictura redand culoarea locala
Hotel Bristol – Gibraltar
Camera single, Un pic mai ingusta, dar foarte OK
Hotelul era de belle epoque 🙂
Avea si piscina (ma rog, temperatura nu era chiar de natura ca cineva sa se si arunce in ea)
Lirele de Gibraltar – doar aici sunt acceptate
Puteti scoate bani din ATM
Si la rate destul de proaste la case de schimb valutar
Eu am fost cam pe aceeasi ruta la inceputul lui septembrie si am ales baza in Malaga, de unde ne-am plimbat in „zona” (+200km, adica inclusiv Sevilla, Granada, Cordoba). A fost cam mult de mers cu masina totusi… data viitoare planificam mai bine.
In orice caz, vroiam sa recomand inca un hotel in Malaga – Hotel California. Este un hotel micut, de familie, am avut o ditamai camera (inclusiv baie cu cada), personalul a fost extrem de amabil si micul dejun a fost delicios si generos (a trebuit sa ii rugam sa ne aduca mai putin). Cu limba engleza era mai greu, dar eu stiu spaniola, asa ca a fost OK. Hotelul ofera si parcare platita in garajul lor, iar in varf de sezon ar fi recomandat, pentru ca e mai ieftina decat parcarea publica subterana, iar locuri gratis se gasesc mai greu. Garajul trebuie rezervat din timp, pentru ca au doar 1 sau 2 locuri pt turisti.
Foarte util. Mulțumesc!
Niste completari… autostrada Malaga-La Linea costa si in functie de sezon. Vara este mult mai scumpa, evident. Se poate folosi ca alternativa A-7, care este un drum national, dar vara cel putin este foarte aglomerat si trece prin toate localitatile de pe coasta. Este gratis, dar vine la pachet cu: trafic si limite de viteza.
Sunt foarte ok masinile de inchiriat. Recomand. Dar daca este sezon, as lua totusi o asigurare full (costa, in functie de masina, dar la una gen Polo, este cam 150E pe 1 saptamana si nu ai nicio grija).
Vara este extrem de cald in interior. Noaptea pot fi si 40 grade, iar ziua nu mai zic…
ATM-urile alea din poza nu accepta decat VISA. Asta asa… FYI 🙂
Eu am Visa 🙂