Despre circuitele tematice

08. Poarta Brandenburg

Acum cativa ani buni, eram in Etiopia pe undeva prin nordul tarii, prin zona Tigray, unde se afla niste biserici incredibile excavate in stanca, cu picturi murale de sute si sute de ani. Am ajuns la una dintre ele, aflate, vorba englezului, „in the middle of nowhere”, si acolo am dat peste un grup de tipi inalti si mai in varsta care ascultau explicatiile unui englez. Eram si eu cu un ghid etiopian, baiat fain si cult, simpatic, care stia o tona de lucruri. Dar ce povestea englezul era incredibil. Si eu, si Fish (ghidul etiopian) am ramas literalmente cu gura cascata si l-am urmarit fascinat pe englez. Apoi, am dat peste acelasi ghid si la manastirea urmatoare. Si la urmatoarea. Si seara, in restaurantul hotelului, l-am abordat pe englez sa aflu mai multe despre el.

Facem cunostinta. Si ii aflu povestea. Omul este arheolog si unul dintre cei mai buni specialisti in istoria si arhitectura traditionala etiopiene. Mai bine de trei decenii, a sapat si a restaurat prin Etiopia, a studiat fiecare biserica (si tara are mii) si, cum englezii nu se tem niciodata sa se laude, este cel mai mare expert in istoria arhitecturii etiopiene. Omul are vreo 60 de ani, iar munca in arheologie nu este teribil de usoara, asa ca a hotarat sa se retraga la pensie. La un moment dat, a primit un telefon de la o agentie de turism din State care ii oferea sa vina ghid pentru un grup de arhitecti americani intr-un tur al Etiopiei. „Initial, am raspuns in doi peri, c-o fi, c-o pati, ca ma mai gandesc, si m-am intors de pe o parte pe alta in pat. Dar tipul de la agentie mi-a spus onorariul meu. Doua minute mai tarziu, eram gata de plecare!”.

Asa am aflat ca agentia respectiva era specializata in tururi tematice, tururi scumpe in care atrag cei mai buni specialisti pe tema respectiva si care platesc zdravan (ca idee, eu dadusem vreo 2.000 de euro pentru trei saptamani atat pentru Etiopia de Nord, cat si pentru cea de Sud, cu ghid, sofer, cazari, mancare etc., iar turul americanilor costa aproape 15.000 de dolari pentru zece zile in nord. Si stateam fix in aceleasi hoteluri, si mancam la aceleasi restaurante, pentru ca nu prea erau altele prin pustietatile acelea). Si asa am auzit despre tururile pe o tema data. In cazul asta, era vorba de istoria arhitecturii etiopiene si toti turistii erau arhitecti (ma rog, e o meserie banoasa, 15.000 de dolari nu era mare lucru), dar am aflat de la englez ca respectiva agentie face tot soiul de tururi – de la studierea a nu stiu ce specii de zebre in Zambia pana la tururile caravanseraielor ridicate de Timur Lenk in Turkmenistan. Orice, dar specializat si de nisa. Si, probabil, il aduc pe cel mai tare specialist in zebre ca ghid sau pe istoricul personal al lui Timur Lenk (evident, reincarnat :)).

Incet, incet, am inceput sa sesizez si la noi aparitia unor oferte, hai sa le zicem, tematice. Adica, nu neaparat tururile si circuitele care iti prezinta mai bine sau mai putin bine o anumita destinatie. Cred ca cea mai mare nisa din Romania este data de excursiile de participare la concerte si evenimente sportive (desi un tur cu adevarat de nisa ar fi sa-l urmaresti pe Robbie Williams, de exemplu, in vreo cinci concerte prin Europa sau un tur la toate meciurile din deplasare ale Barcelonei din Champions League. Exista tururi pentru fanii anumitor filme (exista, desigur, tururi Harry Potter sau Star Wars care te poarta in diverse locuri pe unde s-a filmat), exista circuite pe urmele vreunei personalitati (am vazut ceva cu un tur pe urmele lui Cristiano Ronaldo prin Madeira, Lisabona, Manchester si Madrid, culminand cu o intalnire cu mama si sora marelui CR7), exista chiar si turism de razboi (vrei sa vizitezi Siria ocupata de fortele Al-Qaida sau Califatul ISIS, sau frontul ruso-ucrainean din Ucraina de Est – exista astfel de oferte) sau mai stiu eu ce. Dar in Romania, in afara de city breakurile pentru meci sau concert, nu am vazut mare lucru. Poate, nici piata nu s-a maturizat destul.

 

Ei bine, in aceste conditii am ramas extrem de surprins sa descopar ca o agentie de turism din Romania a hotarat sa faca un tur tematic de nisa pentru iubitorii de istorie, mai precis, pentru cei interesati de evenimentele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Cei de la Paralela 45 au lansat, probabil, primul circuit tematic din Romania pentru iubitorii de istorie (nu stiu daca au mai existat, acesta este primul pe care l-am vazut) in Germania de Est si Polonia si m-am gandit sa impartasesc amanuntele cu voi.

Se vor vizita orase-cheie din istoria razboiului – Varsovia, Dresda si Berlin, capitalele tarilor aflate in razboiul inceput pe 1 septembrie 1939 (englezii si francezii s-au alaturat razboiului doua zile mai tarziu), orase care au fost facute praf si pulbere in razboi (Varsovia a fost afectata in primele doua saptamani de razboi, cand a fost bombardata salbatic de Luftwaffe si facuta praf si pulbere in timpul Revoltei din 1944, in timp ce Berlinul a fost pulverizat spre sfarsitul razboiului, trupele maresalului Jukov intrand intr-un oras in ruine. Dresda a fost nimicita de, probabil, cel mai distrugator atac aerian al anglo-americanilor din februarie 1945, un atac pe care multi istorici il considera nenecesar si de razbunare, majoritatea victimelor fiind germani refugiati din est din calea victorioasei Armate Rosii). Veti putea descoperi cum aceste orase au renascut dupa razboi, veti descoperi biserica memoriala Kaiser Wilhelm (ruina a fost lasata asa cum a fost in mai 1945), dar si muzeul Schindler din Cracovia (este unul dintre cele mai bune muzee de istorie pe care le-am vazut in ultimii ani, pentru ca incearca sa recreeze atmosfera Cracoviei din timpul razboiului nu numai sa-ti arate niste exponate, exista sali in care te simti transportat in timp). De asemenea, vor fi vizitate si lagarele de concentrare din Auschwitz (aflat in proximitatea Cracoviei), dar si din Buchenwald (aflat langa Weimer). Veti putea vizita, de asemenea, Potsdam, unde a avut loc ultima conferinta a celor trei lideri ai aliatilor – Truman (Roosevelt murise), Churchill (care a cedat locul laburistului Attlee dupa suprinzatoarea infrangere in alegerile generale din 1945) si Stalin –, dar si „cuibul de vulturi” al Fuhrerului de la Berchtesgaden.

Turul are loc in perioada 3 – 14 august 2017 (adica, tocmai cand este o perioada excelenta din punct de vedere climatic) si puteti afla mai multe amanunte aici.

01. Poarta Brandenburg Berlin

Poarta Brandenburg, martora tacuta a atator evenimente istorice

02. Reichstag

Reichstagul, Parlamentul Germaniei

03. Charlie Checkpoint

Asa arata Berlinul impartit intre Est si Vest

04. Zidul Berlinului

Celebrul grafitti cu Trabantul spargand Zidul

05. Potsdam

Palatul de la Potsdam

06. Palatul Regal - Varsovia

Palatul Regal din Varsovia a fost distrus complet in timpul atacului german din 1939. A fost reconstruit din donatiile a milioane de polonezi in ciuda dorintei comunistilor de a nu-l reface (era un simbol al regalitatii poloneze). De exemplu, comunistii redegisti au demolat vechiul palat regal din Berlin.

07. Auschwitz

Celebrul Arbeit macht frei

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest