De cate ori aud vorbindu-se despre Polonia, aud aceeasi placa: „Cracovia este foarte faina, Cracovia este supertare, du-te la Cracovia”. Da, am fost la Cracovia, chiar de doua ori (prima oara, in 1997) si lumea are dreptate – Cracovia este un oras superfrumos, un oras medieval, un oras care merita savurat. Poate ca, uneori, este victima propriului succes, fiind vizitata de milioane de turisti si centrul vechi devenind neincapator, dar am niste stiri bune pentru cei care vor sa viziteze Polonia. Polonia are mai multe Cracovii, nu doar una. Si eu am descoperit surprins una dintre ele – se numeste Wroclaw si este la cateva ore de mers de Varsovia, spre granita cu Germania. Si poate spune ca este comparabila cu Cracovia. E drept, Cracovia are Palatul Regal si toata povestea regalitatii poloneze, dar si Wroclaw are atractiile si povestea lui…
Wroclaw este capitala Sileziei Inferioare si este un oras germanic locuit de polonezi. Pana in 1945, Wroclaw, care purta numele Breslau, era un oras 100% german. Ma rog, poate nu chiar 100%, dar in mod sigur peste 90%. Dar lucrurile prin partea asta de lume sunt complicate. Regiunea Sileziana a fost locuita in perioada primului mileniu de triburi celtice, germanice si slave. Odata cu formarea Poloniei medievale, sub dinastia fondatoare si crestinatoare Piast, Silezia Inferioara si Wroclaw-ul au devenit parte a regatului slav, regele Mieszko I cucerind zona de la „verisorii” boemi (actualii cehi). Wroclaw se pare ca a fost fondat candva pe la 900 si ceva, desi unele asezari au existat inca de pe la 600. Dar ca oras serios, s-a infiripat in timpul Piastilor. Numai ca unii dintre regii polonezi nu au avut inima sa-si lase copiii fara vreun fief, asa ca si-au impartit Regatul intre doi sau chiar intre mai multi fii. Prin urmare, in zona Sileziei Inferioare a ajuns sa conduca o ramura a dinastiei Piast, care a continuat stapanirea chiar si dupa disparitia dinastiei de pe tronul Poloniei.
In 1241, tatarii au atacat atat Ungaria, cat si regiunea ducatelor poloneze. Numeroase orase au fost facute una cu pamantul si sute de mii, poate milioane, de oameni au fost ucisi. Daca Ungaria se pare ca a pierdut jumatate din populatia sa, stopandu-i expansiunea pentru totdeauna, Polonia a avut de infruntat o soarta similara. Orasul Wroclaw a fost distrus, populatia, ucisa, luata in sclavie sau plecata in bejenie, doar regele Henri al II-lea „cel Pios” a reusit sa apere citadela din Wroclaw. Dupa trecerea tsunamiului mongol, orasul a fost refacut, dar, de data asta, cu colonisti adusi din Germania, asa ca, incet, incet, Wroclaw a devenit Breslau, unul dintre numeroasele orase germane prospere. Dupa disparitia dinastiei Piast, Silezia a devenit parte a Boemiei, pe atunci Regat din cadrul Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, apoi a Austriei habsburgice si, in fine, a Prusiei. Desi cei mai multi locuitori erau germani, Breslau a fost cunoscut ca un centru multicultural – polonezi, evrei, cehi si alte nationalitati coabitau aici Primele tiparituri in limba poloneza au fost facute in Breslau, bunaoara.
Breslau a devenit unul dintre cele mai importante orase ale Germaniei. In perioada invaziei napoleoniene, chiar a fost capitala temporara a Regatului Prusiei, iar de aici a pornit lupta de eliberare a Germaniei de sub ocupatia franceza. In 1871, dupa unificarea Germaniei, Breslau a devenit cel de-al saselea mare oras al Germaniei si capitala incontestabila a estului german. Aici a locuit si a lucrat Alzheimer (cel cu boala), dar si inventatorul IQ-ului. Crucea de Fier, cea mai importanta distinctie militara germana, s-a nascut tot aici, in Breslau, in perioada razboaielor antinapoleoniene. Breslau si-ar fi continuat existenta netulburata de burg german, daca nu ar fi aparut un anumit Adolf Hitler si ideile sale de cucerire a lumii.
Aparitia Poloniei independente in 1918 i-a convins pe majoritatea rezidentilor polonezi sa se mute in nou-creata Polonie, asa ca in 1920, doar 0,5% din populatia orasului era poloneza. Breslau a fost scutit de bombardamente aliate, fiind relativ departe in est, dar nu a scapat de distrugerea razboiului – Karl Hanke a proclamat Breslau drept fortareata si a rezistat asalturilor sovietice pana la cateva zile dupa caderea Berlinului.
Initial, orasul a fost plasat de sovietici sub conducerea germanilor antifascisti. Aliatii occidentali opinau ca Breslau sa ramana german, dar Silezia Inferioara sa fie impartita. In august 1945, in Breslau traiau 190.000 de germani si 17.000 de polonezi. Dar Stalin a decis altceva. Datorita faptului ca Stalin voia sa anexeze o bucata serioasa din Polonia de Est, iar Polonia fusese totusi o tara care luptase impotriva lui Hitler din primul minut al razboiului, a hotarat sa impinga granita mai spre vest, iar Silezia Inferioara si Breslau sa fie date polonezilor. Aproape trei milioane de germani au fost expulzati in trenuri sigilate in RDG si RFG, in locul lor fiind mutate vreo doua milioane de polonezi veniti din Est, din regiunile istorice ale Poloniei – Halici, Pocutia, Lwow, Vilnius si altele…
Astazi, Wroclaw este un oras polonez cu un aer german. Vechiul burg a fost reconstruit in totalitate, pastrand aerul de burg german, arata excelent si este un oras care merita, merita, merita descoperit. Pentru ca are atatea povesti, atatea locuri frumoase si, pe langa ce le-a dat istoria, contemporanii adauga, incet, incet, alte atractii care atrag milioane de turisti… care pleaca la fel de incantati precum am plecat si eu.
Am ajuns in Wroclaw pe la pranz, era o zi absolut superba, surprinzator pentru Polonia la mijloc de septembrie, dar, da, chiar si toamna poti prinde niste zile minunate in nordica Polonie. Am tras la hotelul Puro Wroclaw Stare Miasto, un hotel foarte modern, pe alocuri minimalist, dar aflat fix in centrul vechi, la zece minute de mers pe jos de Piata Centrala. Camerele erau destul de mari, cu baie moderna, cladirea fiind din aceea cu ziduri din sticla si cu majoritatea incaperilor (sau toate) orientate catre un parc linistit. O locatie perfecta – multi prefera sa stea in hoteluri sau hosteluri fix in centrul vechi, dar trebuie sa-si cumpere niste dopuri de urechi ermetic etanseizate – centrul vechi este plin de petrecareti pana la ore destul de inaintate in noapte. Cum ziceam, locatia era perfecta, iar conditiile foarte faine (pe booking, parca are nota 9.0).
Totul in Wroclaw graviteaza in jurul pietei centrale, o piata tipica pentru un oras germanic – vechile cladiri colorate ale negustorilor au fost convertite in baruri si restaurante, in mijloc se afla Primaria Veche, cu un turn de veghe si o superba fatada de care iti e greu sa te desprinzi, ici si colo aparand turlele bisericilor. Evident, subsemnatul, pasionat de panorame, nu a pierdut ocazia sa se urce in vreo doua biserici, pentru a admira orasul de sus si a face poze!
Una dintre cladirile de neratat in Wroclaw este Universitatea. Are o traditie indelungata, de cateva secole, si, desi pe afara arata foarte frumos, cele doua sali monumentale sunt pur si simplu superbe. Din pacate, am prins una in reconstructie, dar, in mod cert, o sa fie gata in cateva luni. Chiar si asa, era o nebunie.
Ca sa termin cu atractiile din centrul orasului, va pot spune ca in afara pietei centrale, desi eram departe cu hotelul, am batut drumul pana acolo si ziua, si noaptea – e vorba de Ostrow Tumski, o fosta insula de pe Oder. Ca si Lubeck-ul, bunaoara, Wroclaw a fost construit pe un rau care in zona respectiva avea numeroase insule (unele sunt si in ziua de azi). E vorba de raul Oder (sau Oden, in poloneza), care formeaza o parte din granita actuala dintre Germania si Polonia (celebra linie Oder – Neisse). Ostrow Tumski a fost caminul orasului initial, dar dupa invazia tatara, vatra orasului s-a multat dincolo de rau, unde se afla si in ziua de azi, iar insula a ramas proprietate a bisericii care a construit aici numeroase lacasuri de cult. De altfel, din cate inteleg, cam toata zona este detinuta de biserica catolica, care a construit (sau inchiriat) cladiri de hoteluri, restaurante, baruri, magazine, sali de conferinta etc. Este o placere sa te plimbi pe aici. Daca piata centrala este aglomerata si ziua, si noaptea (nu arhiplina, doar plina de viata si, pe alocuri, galagioasa), aici este liniste, o liniste divina, o liniste meditativa. Tot aici, are loc, seara de seara, un ritual care acum pare ciudat, dar care era extrem de comun acum o suta, doua sute de ani – acela de luminare a lampilor cu gaz. Da, cred ca Ostrow Tumski este singurul loc din Europa care continua sa fie luminat cu lampi de gaz, ca in vechime, nu cu becuri electrice. La asfintit, m-am prezentat in fata Bisericii Sf. Ioan Botezatorul, una, poate, cea mai inalta biserica din Wroclaw, incercand sa-l „vanez” pe lampagiu. Si dupa mai multe minute de asteptare, omul a aparut. Initial, un tip in camasa si blugi, nimic iesit din comun, a aprins cu o prajina lunga si cu un mic foc in varf primele lampi cu gaz. Cand a vazut ca sunt turisti interesati, s-a dus la masina, si-a pus costumul de epoca si a inceput sa alerge sa aprinda cele 106 lampi de pe insula. S-a oprit pentru poze, dar, intre poze, omul chiar era intr-o forma sportiva de invidiat, desi era destul de durduliu… O traditie pastrata de Wroclaw… jos palaria!
Wroclaw-ul a fost in 2016 Capitala Culturala a Europei, asa cum a fost Sibiul in 2007 si cum va fi si Timisoara peste cativa ani. Asa ca a organizat o groaza de actiuni culturale de tot felul. Evident, piata centrala a fost plina de expozitii, concerte, festivaluri, iar marile sali de spectacole au fost pline-ochi. Dar Wroclaw-ul a facut mai mult decat atat. Cineva a remarcat ca in cazul unor astfel de „capitale”, evenimentele nu patrund peste tot – in general, se concentreaza tot in zonele „favorizate”, cele turistice, cele refacute, cele pe care le vad toti. Dar in Wroclaw, unii au avut o idee speciala. Niste artisti s-au dus in cel mai sarac cartier al orasului, Nadodrze, pe cea mai amarata strada, unde se afla niste blocuri darapanate, unele, fara canalizare, si i-a convins pe localnici sa participe la „Capitala Culturala 2016”. Nu numai sa asiste, ci sa fie si ei parte. Asa ca, impreuna cu unii localnici cu spirit mai artistic, au pictat parterurile blocurilor de secol XIX cu diverse scene – fie toate animalele de companie ale cartierului, fie picturi celebre, scene antice egiptene, plaje exotice, galerii de fotbal, chiar si poezia unui tip trist ca ii murise nevasta. Cea mai saraca zona din Wroclaw s-a alaturat, astfel, si ea capitalei culturale, nu a fost ascunsa. Desi pictate de cativa ani, desenele nu au fost acoperite cu graffiti-uri urate, localnicii s-au zbatut sa le pastreze. Si cineva mi-a spus ca proiectul artistic va continua, existand planuri de infrumusetare a soselelor, a drumurilor de acces. M-am plimbat pe acolo aproape o ora – da, existau si betivi cu doi dinti in gura care cereau un zlot pentru o votca proasta, dar chiar si aceasta comunitate saraca si cu un grad de cultura cert inferior isi apara operele… Uneori, cultura ajuta… desi multi cred ca este o pierdere de vreme.
Imagini Wroclaw
Multi-colorul centru vechi al orasului Wroclaw
Piata centrala
Primaria din Wroclaw… statuia din prim-plan a fost adusa din Lwow
Superba fatada a Primariei
Si mai de aproape
Puteam eu sa nu ma catar in vreo turla ?
Pentru a admira Wroclawul de sus
M-am urcat si in biserica Sf. Maria Magdalena
Pentru inca o panorama a orasului 🙂
Wroclawul nou si vechi
O plimbare prin centrul Wroclawului este intotdeauna o placere
Receptia informala a hotelului Puro
Camera
Baia sa transparenta
In perete, aveam incastrata o tableta… dadeam drumul la aer conditionat, la televizor sau aruncam un ochi pe blog 🙂
Sa deschidem portile Universitatii din Wroclaw
pentru a descoperi magnificele sale sali
Partea refacuta
Si panorama de pe cladirea Universitatii
Catedrala din Wroclaw situata pe Insula Tumski
Probabil, ultimul lampagiu din Europa
in exercitiul functiunii
Nu puteam sa ratez sa ne pozam impreuna
Ostrow Tumski, Wroclaw – inca luminat cu lampi de gaz !
Ostrow Tumski noaptea
O oaza de liniste
Nadodrze, cartierul rau famat al Wroclawului
Transformat intr-o galerie de arta cu ocazia Capitalei Culturale a Europei
Parterul blocurilor au fost pictate de artisti impreuna cu rezidentii din blocuri
Au fost imortalizati si patrupezii rezidenti
Si Egiptul Antic este aici
Dar si opere celebre
sau personalitati
Ai dreaq nemtzii astia colonisti,pe unde si-au depus ouale au aparut,ca prin miracol orase infloritoare,economic si arhitectonic…oare de acolo vine proverbul ” omul sfinteste locul?”
Salut Cezar. Domnul lampagiu a fost punctual și a aprins lămpile in seara asta ! Superb acest Wroclaw!
Super 🙂 Ma bucur ca ai prins momentul 🙂