Cambridge, dincolo de una dintre cele mai bune universitati din lume

Nadir a ajuns si in centrul universitar Cambridge, un orasel care merita vizitat chiar si daca nu te duci la studii ;). Sa vedem ce e de vazut pe acolo.

Cambridge, pentru mine, reprezinta chintesenta celor mai cunoscute universitati din lume, fiind situat pe acelasi „palier” cu la fel de cunoscutele Oxford, Harvard, Yale, Massachusetts Institute of Technology s.a. Mi-am dorit sa il vizitez inca de cand eram copil, cand vedeam reportaje la „Teleenciclopedia”, cand citeam carti despre istoria Angliei, cand vizionam filme cu cavaleri si printese din Evul Mediu. Apoi, in timp, am vizitat Oxfordul, care mi-a lasat amintiri foarte placute: muzeul Ashmolean, Teatrul Sheldonian, biblioteca Bodleyana si altele, fapt care m-a determinat ca, odata ajuns la Londra, sa vizitez si acest oras renumit.

Cambridge este un oras cu arhitectura medievala, cu centre vechi de invatamant de calitate, cu gradini foarte ingrijite, delimitate de cladiri superbe si de biserici cu clopotnite inalte! Ca sa vizitezi orasul, nu iti trebuie mai mult de o zi. Poate fi cuprins intr-o excursie placuta, de la Londra faci o ora cu trenul, biletul dus-intors costand doar 34 de lire de persoana. Eu am fost in perioada in care toate  colegiile erau deschise vizitatorilor, asa ca nu am trait dezamagirea ca vreun colegiu sa fie inchis vizitelor turistice.

Cel mai mult mi-a placut Capela Colegiului Regal, King’ College Chapel, a carei constructie a durat 70 de ani si a fost finalizata in 1515. Vitraliile superbe, in culori foarte vii, alaturi de tavanul in forma de evantai, sculptat ca o dantela, pictura ce acopera altarul, toate fac ca aceasta biserica sa fie unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii gotice. Daca ai norocul sa prinzi si un concert al corului, vei trai experiente sublime!

Apoi, am vizitat Muzeul Fitzwilliam, cu ale lui sali somptuoase, de marmura si granit. Exponatele sunt cele cu care m-am obisnuit in Anglia, ceramica din toata lumea si din toate perioadele istorice, manuscrise de o valoare nepretuita, picturi ale artistilor celebri din toata Europa etc. Pe mine m-au impresionat, cel mai mult, partea cu exponate egiptene, galeria cu picturi crestine de Ev Mediu timpuriu, ceramica engleza, „cavalerii” imbracati in armura si stand pe cai, gata de lupta.

Tot orasul este ca un muzeu in aer liber, senzatie pe care am mai trait-o in frumoasele orase italiene Florenta, Venetia, Bologna, dar adaptata stilului sobru gotic. Universitatile se intrec care mai de care sa isi etaleze notorietatea, ingrijindu-si domeniile, autoritatile locale se preocupa de curatenia spatiilor comune, care sunt invadate de un flux impresionant de turisti.

 

Turul nu ar fi complet, daca nu ai face o plimbare cu barca pe raul Cam, care curge chiar prin mijlocul orasului. Poti alege ca tu sa iti conduci barca inchiriata sau poti sa ii platesti 18 lire unui student care, pe parcursul unei ore, iti va povesti despre istoria cladirilor pe langa care treceti. Exista si aici o renumita „punte a suspinelor”, o copie fidela a celei din Oxford.

Frumusetea orasului este de neuitat, intregul targ medieval avand o nota de basm depanat de Fratii Grimm. Aici, un geniu ca Newton a descris si a calculat atractia gravitationala, copacul respectiv fiind prezentat in cadrul unui colegiu din oras, la care a fost profesor savantul englez.

Cambridge va dainui mult de acum incolo, chiar daca, prin absurd, universitatile si-ar inchide portile. Orasul in sine este un exemplu superb de arhitectura gotica, imbibata, pe alocuri, cu arhitectura georgiana, alaturi de pajisti ingrijite si verzi.

 

Va recomand cu caldura excursia de o zi la Cambridge si delectarea cu frumusetile urbei, care nu e atat de extinsa ca surata ei, Oxford.

 

Nadir Acmola

Imagini Cambridge

Categorii:
Marea Britanie

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest