Idei pentru vacanța de Paște

Sf. Lazar Larnaca

Știți când pică Paștele, anul ăsta? Pe 28 aprilie. 28 aprilie este duminică, așa că a doua zi, luni, 29 aprilie, este zi liberă (asta, din 1990 încoace). Hopa, dar în aceeași săptămână pică și 1 Mai, mai precis, miercuri. Iar 1 Mai e liber cred că de prin anii ’40. Deci cu două zile libere, lunea și miercurea, în mod cert, săptămâna aceea este o săptămână de vacanță, o săptămână în care puteți să vizitați locuri faine și să aveți niște experiențe de povestit și la alții 😊. Așa că m-am gândit să vă dau niște idei de vacanță.

Cipru – la început de mai, în Cipru este cald. Nu am fost niciodată de 1 Mai, dar am fost în Creta, care-i pe undeva pe acolo, și am avut parte de o vreme minunată – soare și cald, vreme minunată de explorat lucruri – e drept, marea era cam rece, am băgat două degete și le-am retras imediat 😉. Dar vremea a fost perfectă pentru vizitat locuri. Și sunt convins că și în Cipru e o perioadă perfectă de vizitat.

Dar ce poți face în Cipru, dacă nu stai la plajă ? Cipru este o insulă împărțită de facto în două state – Cipru de Sud sau Ciprul grecesc și Cipru de Nord sau Ciprul turcesc. Împărțirea a survenit în urma războiului din 1974 – Cipru, o insula grecească timp de milenii, a fost ocupată de cruciați și apoi de Imperiul Otoman, în 1571. Timp de trei secole, Cipru a făcut parte din Imperiu, timp în care o importantă comunitate turcească s-a așezat în Insula Afroditei. În 1878, Marea Britanie a obținut insula Cipru din partea turcilor – englezii și-au securizat prin colonii tot drumul spre perla coroanei Imperiului – India (dacă te uiți pe hartă, englezii au ocupat Gibraltar, Malta, Cipru, Egipt, Somaliland, Oman, controlând tot drumul), iar Cipru era obligatoriu de adăugat. În 1960, în perioada prăbușirii imperiului colonial britanic, Cipru și-a obținut independența sub anumite condiții – cea mai importantă fiind că nu va deveni parte a Turciei sau a Greciei. Arhiepiscopul Makarios, conducătorul spiritual al grecilor ortodocși, a devenit primul șef de stat al Ciprului, dar o lovitură de stat din 1974 instrumentată de naționaliștii greci dornici să alipească Cipru Greciei a determinat Turcia să debarce trupe pe insulă – armata cipriotă a fost spulberată, armata grecească, împiedicată să intervină (un război greco-turc ar fi aruncat în aer strategicul front sudic al NATO), iar turcii s-au oprit unde au vrut ei. A urmat schimbul de populație și crearea Republicii Turce a Ciprului de Nord, republică nerecunoscută de nimeni, exceptând, evident, Turcia.

Nicosia este, prin urmare, singura capitală împărțită a lumii (este capitala atât a Ciprului de Nord, cât și a celui de Sud). O altă capitală, celebră, a fost Berlin (de fapt, Berlinul nu a fost capitală decât pentru RDG-ul comunist, RFG-ul având oficial capitala la Bonn), dar istoria l-a reunificat, așa că Nicosia rămâne o capitală extrem de interesantă.

Principalul aeroport al insulei este Larnaca, aflat în sudul insulei (pe aeroporturile din nord, nu aterizează decât companii aeriene turcești și numai după ce au avut o escală de minimum o oră pe teritoriul Turciei), care este poarta de intrare în insulă.

Ce ai putea face circa o săptămână în Cipru ? În primul rând, vizitează Larnaca, dacă tot ai ajuns acolo, un oraș fără prea multe minuni arhitecturale, dar care are un aer mediteraneean care să-ți inducă pofta de vacanță.

În Cipru de Sud, de neratat din punctul meu de vedere ar fi munții Trodoos, unde se află istoricele mănăstiri ortodoxe construite aici în perioada ocupațiilor catolice și otomane – aflate în interiorul insulei, într-o zonă mai puțin accesibilă, a fost locul ideal de păstrare a religiei grecilor de pe insulă.

Apoi, cum ziceam, nu trebuie ratată Nicosia, ultima capitală împărțită. Vei fi uimit să vezi diferențele de pe aceeași stradă – Ledra Street, care începe în zona grecească și are un aer european evident, iar după ce treci granița din centrul orașului, după câțiva pași, te vei trezi într-un bazar oriental… de parcă te-ai teleporta. Nu rata însă să descoperi moscheile, bisericile, palatele și caravanseraiele orașului – aflate de ambele părți, dar, cum spuneam, absolut fascinantă este diferența vizibilă dintre cele două părți ale orașului.

Kyrenia (Girne) și Famagusta (Magusa) sunt cele două orașe istorice ale Ciprului. Dezvoltate în perioadele cruciată și venețiană, aici vei descoperi citadele impresionante, porturi spectaculoase și catedrale gotice (transformate în moschei). Portul venețian din Kyrenia (Girne) este drăguț cu clădirile antice reflectându-se în apa golfului, astăzi transformate în restaurante, iar Famagusta este o plăcere de luat la pas.

Nu rata să descoperi castelele cruciate de pe dealurile din nord (St. Hillarion, aflat lângă Girne, este în mod special spectaculos), dar și plajele pustii din colțul nord-estic al insulei.

 

La Larnaca, poți zbura cu avioane ale companiei Blue Air. În acest moment, pentru perioada de Paște, găsești tarife de 150 de euro dus-întors (atenție, cu bagaj de 10 kg de cabină inclus), dar dacă vreți să prindeți vreun deal bun, eu zic să vă grăbiți.

Ca să vedeți cele mai bune tarife pe următoarele șase luni, intrați pe acest link și tastați București – Larnaca (OTP – LCA).

 

Florența – este, indiscutabil, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei și ale Europei, un adevărat muzeu în aer liber. Florența a fost o capitală a artelor și a bunului-gust, centru al prosperului Ducat al Toscanei, iar ducii săi s-au întrecut în a construi palate, biserici și poduri absolut superbe. Tot aici, au creat unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai mileniului trecut – Leonardo da Vinci, Vasari, Filippo Brunelleschi, Michelangelo, Boticelli, Giotto, iar operele lor – fie că e vorba de picturi, sculpturi, morminte, poduri sau biserici, încântă până în ziua de astăzi. Dacă vrei să descoperi un oraș-artă pură, acesta este Florența.

Dar Florența nu este singurul loc care poate fi vizitat în Toscana. Florența este doar inima provinciei, poarta sa de intrare, sufletul său. Pe lângă ea, poți descoperi în excursii de o zi locuri absolut minunate – Pisa, cu al său turn înclinat, Siena, un alt oraș toscan care timp de decenii a fost principalul concurent al Florenței, până când a fost ocupat de viitoarea capitală a ducatului toscan, însă poți vedea mai multe sate absolut spectaculoase – cel mai cunoscut este San Gimignano cu ale sale 15 turnuri, dar autoritățile locale spun că nu mai puțin de 38 de sate trebuie văzute în zonă. Lista și descrierea fiecăruia le poți găsi aici.

Și cu asta (împreună cu vizitarea podgoriilor care produc toamnă de toamnă faimosul vin toscan), ți s-ar umple cu ușurință o săptămână. Trebuie doar să vă spun că Bologna, dar și Roma se află la 1 – 2 ore cu trenul de gara Firenze Santa Maria Novella (ce melodios sună numele gării!)… așa că poți să stai și să descoperi Italia centrală mult și bine.

 

La Florența, poți să zbori direct cu avioanele companiei Blue Air (este singura companie care leagă Bucureștiul de capitala Toscanei). Biletele dus-întors de Paște + 1 Mai costă circa 150 de euro, dacă te decizi repede. În preț sunt incluse taxele aeroportuare, dar și un bagaj de cabină de 10 kg.

Ca să vedeți cele mai bune tarife pe următoarele șase luni, intrați pe acest link și tastați București – Florența (OTP – FLR).

 

Helsinki – sună un pic straniu, dar știu că multora dintre voi le place nordul Europei și nu vor neapărat să se ducă în țările calde. Helsinki este un oraș spartan, în stil nordic, dar interesant – prin influențele Scandinaviei, dar și ale Rusiei. În plus, este poarta de intrare spre niște orașe care merită cu vârf și îndesat vizitate – e vorba de St. Petersburg (există trenuri de viteză directe) și mai ales de superbele capitale ale Țărilor Baltice. Din Helsinki, poți să iei ferry-ul și să ajungi în orașul ca de turtă dulce Tallinn, capitală a Estoniei. Și de acolo, cu ajutorul conexiunilor rutiere (poți închiria o mașină sau pur și simplu să iei autobuzele frecvente ce leagă capitalele baltice), poți să descoperi și celelalte capitale ale Țărilor Baltice – Riga și Vilnius. Și, credeți-mă, aveți ce vedea în aceste trei orașe, sunt o minune. Puteți citi pe larg aici.

 

La Helsinki, poți zbura cu avioanele companiei Blue Air (singura companie care operează zboruri regulate între București și capitala Finlandei). Biletele dus-întors costă în jur de 110 euro dus-întors în săptămâna de Paște – 1 Mai, iar în tarif se include și un bagaj de 10 kg de cabină.

Ca să vedeți cele mai bune tarife pe următoarele șase luni, intrați pe acest link și tastați București – Helsinki (OTP – HEL).

. Plaja Larnaca

Plaja din Larnaca

Nicosia greaca

Strazile comerciale din Nicosia de Sud

Nicosia turceasca

Care se metamorfozeaza brusc intr-un bazar oriental la doi pasi dupa ce treci de linia verde

Moschee Nicosia

Vechiul oras din Nicosia de Nord

Caravanserai Nicosia

Un caravanserai tipic otoman (aduce si cu Hanul lui Manuc, de altfel)

Catedrala Florenta

Superba catedrala din Florenta

Panorama Florenta

Si o privire de sus, din turla catedralei

Ponte Vecchio

Celebrul Ponte Vecchio

Statuie Firenze

Un oras al artelor e musai sa aibe si statui 🙂

Catedrala Luterana Helsinki

Catedrala luterana din Helsinki

Catedrala ortodoxa Helsinki

La doi pasi e cea ortodoxa rusa

Biserica Helsinki

Una dintre cele mai originale biserici din Europa – biserica Temppeliaukio (sper ca i-ati retinut numele ;))

Piata Centrala Talinn

Piata centrala din Talinn, dincolo de garla de Helsinki

Panorma Talinn

Orasul de sus, orasul nobiliar al Talinnului

blueair-logo
Categorii:
BlueAir · Diverse

Comentarii

  • valentin spune:

    Si de vreo 2 ani e si Vinerea mare zi libera 😉
    Asa ca am avea Vineri -> luni + marti (concediu) + miercuri (1 mai) iese de o vacanta faina

  • antonioro spune:

    Ca o coincidenta,toate destinatiile “ interesante” de Paste sint operate de Blue Air…mai sa fie…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest