10 locuri care merită vizitate în Samos, insula grecească pe care e musai să o luați în considerare pentru la vară

Kokkari

Una dintre marile surprize din călătoriile mele de anul trecut a fost insula grecească Samos. Poate, chiar cea mai mare surpriză. Am fost prin mai multe insule grecești la viața mea și nu credeam că o să găsesc una care să mă surprindă. În mod plăcut. Ei bine, asta a fost Samos. Pentru că nu mi-am închipuit că există o insulă în Grecia atât de faină și să nu fie ocupată de milioane de turiști. Nu neg – Corfu, Creta ori Santorini sunt niște insule minunate, extrem de frumoase, dar mai ales în mijloc de sezon sunt arhiaglomerate. Mi-aduc aminte că în Santorini am făcut mai bine de o oră cei vreo 15 km de la hotelul meu până la Oia. Iar la apus de soare, fiecare colț posibil era ocupat de vreun turist cu telefonul în mână. Ei bine, Samos este o insulă extrem de pitorească – munți, plaje, mare verde, taverne în sate tradiționale și în care nu am simțit povara milioanelor de turiști. Nu, nu zic – nu este un tărâm complet nedescoperit, fără șlap de turist, sunt turiști, există infrastructură turistică, există plaje amenajate, există și turiști, dar exact câți trebuie – nici să fie pustiu și plicticos, nici obositor. Dacă vrei să descoperi o insulă grecească cu plaje faine, peisaje minunate, un pic de istorie și mâncare d-aia excelentă grecească, ei bine, Samos este o idee recomandabilă.

Dar ce nu trebuie să ratezi, odată ajuns aici.

 

  1. Cheile Potami – după ce o iei la picior câteva sute de metri (sau poate 1 km) printr-o pădure foșnitoare și fresh, de-a lungul unui pârâu, ajungi în zona de chei. Nu uita costumul de baie (cum l-am uitat eu), pentru a putea intra în chei spre o cascadă. Apă nu e adâncă, nu e nevoie să știi să înoți, dar este o zonă foarte spectaculoasă. După ce mergi până la cascadă, urcă-te pe unul dintre „zidurile” cheilor pe o scară care, la prima vedere, ți se pare părăsită, dar nu e… vei ajunge sus la o cafenea cu o panoramă absolut superbă și cu sucuri bune 😊.

 

  1. Ieși seara la o masă în portul Pytagoreio. De-a lungul portului plin de ambarcațiuni tradiționale, e plin de taverne greceșți cu tzatziki, ouzo și vin de Samos 😊. Pur și simplu, relaxează-te și simte vacanța 😊.

 

  1. Vizitează orășelul Kokkari – construit pe o limbă de pământ care intră adânc în mare, Kokkari are o arhitectură tradițională care aduce cu cea din ciclade – albe și cu mii de flori atârnând. Inutil să spun că și aici sunt numeroase taverne și mici bărulețe, dar nu rata să te urci și în cartierul care se cațără pe o mică stâncă.

 

  1. Descoperă micile sate de munte, cum ar fi Manolates sau Vourliotes. Cațără-te pe unul dintre munții (mai degrabă dealurile) din Samos, aici vei găsi atmosfera liniștită de demult, a unui sat tradițional. O parte din locuitori a plecat să caute de muncă prin alte părți ale Europei, așa că multe clădiri sunt abandonate, dar te poți saluta cu cei rămași, care sunt niște greci autentici: iubesc siesta și statul la taclale. Am mâncat în piața centrală din Manolates sub un acoperiș de viță-de-vie, merită experiența, este așa de liniștitoare. Ideal ar fi să te urci (cu mașină sau bicicletă, dacă ai stamina) până într-un sat și să mergi pe dealuri printre livezi de măslini spre celălalt sat – e o plimbare superfaină.

 

  1. Pur și simplu, închiriază o mașină și urcă dealurile – drumul din Karlovassi și partea sudică (spre aeroport) peste dealuri este extrem de spectaculos.

 

  1. Cea mai populară plajă este Lemonakia, destul de aproape de Kokkari. Este plajă cu pietricele, iar la unul dintre capetele ei se află o zonă de nudiști. Dacă preferi plaja cu nisip, du-te în sud-estul insulei pe plaja Psili Amos – este cel mai apropiat punct din Grecia insulară de Turcia – cam 1 kilometru 😊.

 

  1. Descoperă ruinele antice ale insulei – fiul cel mai cunoscut al insulei este Pitagora (care a fost blestemat de sute de generații de elevi, dar aici pare să fie extrem de apreciat, dovadă că unul dintre orășele îi poartă numele 😊). Dar pe lângă Pitagora, pentru grecii antici, Samosul era mai degrabă insula unde s-a născut zeița Hera, soția lui Zeus, atotputernicul șef al tuturor zeilor din Olimp. Și, evident, i-au construit un templu imens, unul dintre cele mai mari din Grecia (deh, ca pentru consoarta Șefului suprem). Se numește Heraion și urmele sale pot fi vizitate nu foarte departe de aeroport.

 

  1. Descoperă Vathy – capitala insulei. Este un oraș liniștit, construit spectaculos deasupra unui golf cu apă liniștită, iar în centru poți admira câteva clădiri istorice – inclusiv muzeul insulei.

 

  1. Descoperă dealurile din estul insulei și admiră panorama Turciei învecinate. Ia-o spre mănăstirea Zoodochou pentru unele dintre cele mai frumoase panorame ale insulei.

 

  1. Du-te într-o excursie de o zi la Efes. Știu, Efes nu e în Samos, e în Turcia, dar este perfect posibil să ajungi acolo într-o excursie de o zi. Efes a fost unul dintre cele mai mari orașe ale Imperiului Roman și ce a rămas este pur și simplu impresionant – drumuri de marmură, celebra Bibliotecă a lui Celsus (a doua din imperiu ca importanță, după cea din Alexandria) și mai ales monumentalul amfiteatru, unul dintre cele mai spectaculoase din zona Mării Mediterane… Este o excursie musai pentru orice vizitator al Samosului.

 

Zboruri directe din București

De anul trecut, există zboruri charter directe din București până în Samos, cu avioane închiriate de la compania TAROM. Sunt zboruri săptămânale sâmbăta, în perioada 15 iunie – 14 septembrie 2019.

Poți găsi toate ofertele aici ——- oferte Samos.

Imagini Samos

Cheile Potami Samos

Prin cheile Potami

Potami Samos

Pana aici, am mers in short… mai incolo, iti trebuie costum de baie 🙂

Scari

Par abandonate

Panorama Potami

Dar sus, la bar, ai parte de panorama cheilor

Pytagoreio Samos

Portul Pytagoreio la ceas de seara

Yaht Samos

 

Kokkari

Kokkari pe o limba de pamant intrand in mare

Kokkari Samos

Kokkari si florile sale

Plaja Kokkari

Plaja Kokkari

Restaurant Kokkari

 

Manolates

Nu rata satele de munte din Samos

Sat Samos

 

Piata sat Samos

Si o cina in piata centrala a satului !

Sosele Samos

Daca inchiriezi masina, ai parte de cele mai frumoase panorame

Panorama Samos

Cum ar fi cea de la Karlovassi

Lemonakia Samos

Sunt zeci de plaje – de la Lemonakia

Lemonakia beach

 

Psili Amos Samos

la Psili Amos

Vathy

Capitala insulei Samos

Manastire Samos

O manastire in estul insulei

Efes

Cele mai rasfatate rezidente din Efes 🙂

Biblioteca Celsus

Minuni ale arhitecturii antice – biblioteca Celsus din Efes

Amfiteatru Efes

Sau imensul amfiteatru

Tripsta-logo
Categorii:
Grecia · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii