New York. Câteva idei de vizită în afara obiectivelor turistice clasice.

Statuia Libertatii New York

New York, denumit și „Capitala lumii” (chiar dacă și Londra ar putea să candideze cu șanse reale la acest titlu), este o destinație turistică de prim ordin. E vizitată de milioane și milioane de turiști, atrași de faimoasele monumente de acolo care apar în sute și sute de filme de succes. De fapt, ce am descoperit când am fost în New York a fost că, deși nu fusesem niciodată, îl știam deja. Aproape fiecare colț îl știam din cine știe ce filme, mi se părea teribil de familiar, am avut zeci de déjà-vu-uri în marea metropolă americană. Evident, lumea vine aici să se ducă la Statuia Libertății, aflată pe o mică insulă în larg, să se urce în Empire State Building, pentru panorama orașului, sau să se plimbe pe 5th Avenue cu o oprire în Times Square (ei, Times Square e de fapt pe 7th Avenue, dar acesta se află practic la circa 200 de metri de mai cunoscutul 5th. Vă încurajez să mergeți să vedeți aceste clădiri fundamentale – Statuia Libertății este un monument obligatoriu de văzut, panorama din Empire State Building este fenomenală într-o zi însorită, iar Times Square freamătă aproape la orice oră din zi sau din noapte, dar în articolul acesta m-am gândit să vă recomand câteva lucruri de văzut și făcut în afara „clasicelor”.

Muzeul Emigrației de pe Ellis Island. O bună parte din tururile spre Statuia Libertății includ și o oprire pe Insula Ellis, de lângă insula pe care se află Statuia Libertății. Străbunicii și străbunicile celor mai mulți cetățeni ai SUA (care, de facto, sunt toți niște imigranți, exceptând, evident, localnicii amerindieni) au poposit aici în carantină – pentru a fi despăducheați, să li se verifice sănătatea, să se spele după lungul drum transatlantic, să li se facă documente înainte de a păși cu adevărat pe continentul american pentru a-și încerca norocul. Nu se putea să fie un loc mai bun pentru un Muzeu al Emigrației și pentru un institut de cercetare. Aici, poți accesa baze de date prin care poți descoperi niște rude demult pierdute și despre care ai auzit doar din legendele spuse de bunici (da, mi-am găsit niște rude emigrate pe aici pe la 1800 și ceva), dar și povestea emigrației care a creat Statele Unite ale Americii (probabil că îl vei găsi în bazele de date și pe Frederick Trump, bunicul german al actualului președinte, bărbier în vârstă de 16 ani care a emigrat ilegal în SUA refugiindu-se din Germania, pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu.

Wall Street – deși după 11 Septembrie, din cauza măsurilor de securitate, de multe ori cam paranoice, s-au interzis vizitele publicului în interiorul bursei, e interesant să descoperi zona de unde au pornit cele două mari crize economice ale lumii (cea din 1929 – 1933 și cea din 2007 – 2011) și, probabil, tot de aici, va porni și următoarea mare criză economică.

Să iei ferry-ul de Staten Island. Într-un oraș unde atracțiile turistice nu sunt deloc ieftine, există una dintre cele mai faine croaziere, care este… gratuită! Da, gratuită. Este vorba de ferry-ul care leagă zona sudică a Manhattanului (nu foarte departe de locul de unde pleacă vasele spre insula Statuii Libertății) și insulele Staten. Și de pe punțile vasului, poți avea parte de una dintre cele mai spectaculoase panorame ale sudului New Yorkului și ale zgârie-norilor săi.

Du-te la o piesă pe Broadway. Showbizul s-a născut în America, iar una dintre cele mai vechi forme ale sale este teatrul, hai să-i zicem, de revistă (pentru a folosi un termen românesc). Zona în care se află aceste teatre nu este foarte departe de Times Square și se numește Broadway, de unde și titulatura de „Teatrele de pe Broadway”. Evident, și în cazul teatrelor a evoluat tehnologia, iar piesele de azi beneficiază din plin de ea, dar, în continuare, sunt pline de culoare, strălucire, cântece, dans și de actori teribil de talentați. Nu rata unul dintre spectacole – în Times Square există câteva standuri care vând bilete la orice spectacol din zonă, dar, evident, show-urile cele mai tari sunt vândute cu mult în avans.

Plimbă-te prin Central Park. Dacă ai văzut cel puțin de trei ori „Home Alone” (ai avut 15 oportunități doar la Pro TV), e musai să știi acest parc. Și merită. Este incredibil că poate exista o astfel de oază de liniște și verde într-un oraș atât de trepidant. Contrastul este de neuitat.

 

Excursii organizate

Prietenii de la Paralela 45 organizează o excursie în septembrie pentru vizitarea marelui oraș. Ca în cazul a multe circuite marca Paralela 45, programul este flexibil. Practic, se zboară la New York, se oferă transferurile, hotel și un tur de oraș, dar în rest programul este flexibil – faci exact ce dorești. Fie vizitezi New Yorkul de capul tău, fie te alături unei excursii opționale (în fiecare zi este oferită câte una). Aceste excursii opționale sunt de o zi, cu plecare și întoarcere în New York în aceeași zi, deci nu trebuie să schimbați hotelul. Destinațiile oferite sunt: Philadelphia & Atlantic City (Las Vegasul Coastei de Est a SUA), Niagara (cu avionul, că e cam departe), Boston sau Washington.

 

Prețul unui circuit de 8 zile este de 1.590 de euro, în preț fiind inclus zborul intercontinental via Londra cu British Airways (inclusiv taxe aeroportuare, bagaj și catering acolo unde e disponibil, adică pe zborul transcontinental), cazare la hotel 3 stele fix în Manhattan, transferuri de la și spre aeroport, precum și un tur de oraș cu ghid.

Găsești toate amănuntele aici –––––> Vacanță New York.

Imagini New York

Statuia Libertatii

Pe insula Statuii Libertatii

Muzeul Emigratiei

Insula Ellis – Muzeul Emigratiei

. Times Square

Times Square – ziua

Times Square New York

Si noaptea

Empire State Building

Empire State Building

Panorama New York

Si panorama vazuta de sus

NYSE

Wall Street – aici se pierd si se castiga banii lumii

Central Park New York

Unul din parcurile din New York

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · SUA

Comentarii

 • Andrei spune:

  Dragă Cezar, îți urmăresc de foarte mult timp blogul (cu interes si plăcere). Este de neînțeles pentru mine cum poți colabora în continuare (știu că este vorba de o sponsorizare) cu firma al cărei patron, Dl. Burcea, a fost prins de aranjarea prețurilor la vacanțe „ca la mafie”, în complicitate cu alte agenții de turism. Asta pentru ca „fraierul” cum plastic îl denumea Dl. Burcea pe clientul plătitor, să dea turul agențiilor degeaba.
  “Stiti cum e ca la mafie, mânca-v-ar mama, hai să facem o regulă, ca la mafie. Dacă tot cedăm, hai să stabilim să cedăm X. Gândiți-vă că dacă fraierul face turul la agenții, dacă prețul de vânzare e 590 și noi stabilim și putem să stabilim și se duce vorba bă, 2%, dacă el găsește 2% cedat de peste tot, într-un fel sau altul se închide cercul”, sunt cuvintele lui Alin Burcea, conform unei stenograme intrate în posesia Capital. https://www.capital.ro/exclusiv-stenograme-socante-romani.html

  • Imperator spune:

   De cativa ani de zile am cunoscut multi oameni care lucreaza in turism – din agentii de turism, companii aeriene, ghizi, freelanceri, etc. Ceea ce m-a izbit la Paralela 45 este calitatea oamenilor – sunt unii dintre cei mai buni oameni de turism pe care i-am cunoscut de departe. In plus, marea majoritate lucreaza acolo de decenii. Decenii. Nu stiu vreo companie din Romania (nici dintre cele mai smechere multinationale posibile) care sa isi tina oamenii timp de decenii. Mai ales intr-o industrie cum este cea turistica unde turnover-ul este foarte mare.
   Si stii din ce cauza ? Din cauza patronului. Stii vorba aia ca pestele de la cap se impute. E si invers – tot de la cap ramane fresh.
   Burcea e un personaj care vorbeste de multe ori mai colorat. Si MoL vorbeste colorat. Si Al-Baker. Si Branson. Dar Burcea are o echipa in care am 100% incredere ca stiu si i-am vazut ce fac. Relativ la Capital, lasa-ma sa ma indoiesc de ce scriu. Am foarte mari dubii cu privire la aceasta fosta revista.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest