Să Brexit sau să nu Brexit. Condiții de călătorie în Marea Britanie, acum și după un eventual Brexit

Brexit

De ceva vreme, tot văd pe Facebook întrebări cu privire la condițiile de călătorie în Marea Britanie. Știu, e o nebuloasă totală cu Brexitul, adevărul este că nimeni nu poate spune acum cum se va termina toată telenovela. Nici May, premierul britanic, nici liderii europeni, nici vreun parlamentar britanic. Dar trecând peste problemele politice și peste ce se va întâmpla, să vedem ce impact va avea pentru călătorii români – călători, nu rezidenții din Marea Britanie, că acolo nebuloasa este și mai mare.

În acest moment (și până, cel mai devreme, prin toamnă), Marea Britanie încă este membră a Uniunii Europene. În consecință, poți să călătorești în Marea Britanie și să stai acolo cât vrei. Accesul se face simplu, cu cartea de identitate. Pentru că Marea Britanie nu este parte a acordului Schengen, se verifică documentul la intrarea în țară, dar nu și la ieșire (cel puțin, în aeroporturi; prin porturi sau în gara TGV, nu am fost). Deși se poate intra cu cartea de identitate, recomandarea mea este să-ți iei pașaportul cu tine, pentru că vei trece de graniță mult mai repede. Am verificat asta în ultimele luni în trei aeroporturi londoneze – Heathrow, Gatwick și Luton – dacă ai doar carte de identitate, trebuie să stai la o coadă care poate dura (în Luton, am stat o oră, în noiembrie); dacă ai pașaportul, poți să-ți scanezi pagina de la pașaport la un automat și treci imediat… durează câteva secunde. Așa că dacă ai, ia-ți pașaportul.

Poți să intri în Marea Britanie până în ultima zi de valabilitate a pașaportului sau a cărții de identitate, e mai greu să te întorci.

 

Care sunt opțiunile pentru viitor

  1. Marea Britanie anulează Brexitul și rămâne în Uniunea Europeană. E o posibilitate care acum câteva luni părea scoasă total din calcul. Haosul Brexit, faptul că mai mulți au realizat că e o prostie să ieși din UE și schimbarea părerii britanicilor (cel puțin, la nivelul sondajelor de opinie, dar și al alegerilor locale), precum și marile demonstrații în favoarea unui al doilea referendum fac din rămânerea Marii Britanii în UE o posibilitate. În acest caz, accesul va fi la fel ca până acum.
  2. Marea Britanie iese din Uniunea Europeană în urma unui acord. Situația Marii Britanii va deveni similară cu cea a Norvegiei sau a Elveției – adică, se va intra în continuare cu pașaport sau carte de identitate. Există probabilitatea ca fluxurile să nu fie ca acum, „UE / alte pașapoarte” și să se împartă în trei – „UK / UE / alte pașapoarte”), dar cred că vom putea intra scanând prima pagină a pașaportului. Ca și în Elveția, veți putea sta până la trei sau șase luni fără nicio formalitate, dar după trei luni, este obligatorie obținerea unui act de rezidență. Există posibilitatea ca autoritățile de frontieră britanice să solicite prezentarea de documente care să dovedească faptul că vă puteți întreține în UK – gen cont bancar, carte de credit, invitație oficială de la un rezident britanic, rezervări la hotel, bilet avion dus-întors.
  3. Marea Britanie iese „dezordonat” din UE, fără niciun acord. În acest caz, se va intra în continuare fără viză, doar cu pașaportul, posibil și cu cartea de identitate, dar nu e sigur. Nu se va putea sta pe teritoriul Marii Britanii mai mult de șase luni și, mai mult ca sigur, va apărea obligativitatea prezentării de documente ca rezervări la hoteluri, bilete de avion, carduri de credit etc.

Deci, indiferent de felul în care va evolua criza Brexitului, vom putea intra, ca turiști, fără viză. Există varianta să apară obligația de a prezenta dovada că aveți unde sta, bani și bilet de avion pentru a părăsi teritoriul britanic. Dar asta este valabil pentru orice țară din lume, exceptând Uniunea Europeană – chiar dacă ai sau nu ai nevoie de viză. Dacă te duci în Ucraina, unde nu ai nevoie de viză, ofițerul vamal, teoretic, poate să nu-ți permită accesul decât dacă dovedești că ai cazare, bani și că te poți întoarce de unde ai venit. Iar în SUA, chiar dacă ai viză, există un risc destul de mare să nu ți se permită accesul pentru că ofițerul de la graniță nu a dormit bine sau nu-i plac ochii tăi.

Evident, voi urmări situația și, în caz că vor apărea schimbări, va voi informa.

Actualmente, există numeroase curse aeriene și de microbuze între România și Marea Britanie. Nu mai puțin de șase companii aeriene britanice și europene leagă aeroporturi din România de aeroporturi din Anglia și Scoția (nu există zboruri spre Țara Galilor sau Irlanda de Nord).

Cea mai mare companie românească, Blue Air, operează zboruri spre Londra Luton, Liverpool, Birmingham și Glasgow.

 

Pentru a alege cele mai bune tarife, aruncă o privire pe tabelele cu tarifele de prețuri.

Pentru Londra Luton, uitați-vă aici.

Pentru Liverpool, uitați-vă aici.

Pentru Birmingham, uitați-vă aici.

Pentru Glasgow, uitați-vă aici.

 

Sursa foto

blueair-logo
Categorii:
BlueAir · Marea Britanie · Vize

Comentarii

  • paul spune:

    „Poți să intri în Marea Britanie până în ultima zi de valabilitate a pașaportului sau a cărții de identitate, e mai greu să te întorci.”
    – poti obtine oricand un titlu de calatorie de la orice ambasada sau consulat al romaniei; e valabil doar un drum si un sens – spre casa- dar poti iesi…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest