City Break Blue Air. Ce să faci în Milano, capitala europeană a modei

Domul Din Milano

 

 

Milano este varianta italiană a „orașului viitorului”, este, poate, cel mai elegant, cel mai bogat și orașul care simbolizează belșugul în „Cizmă”. Este orașul unde creativitatea este la ea acasă, să arăți bine este obligatoriu prin lege, iar băutul cafelei sau a Aperolului este o artă. Italia a dat lumii expresia „la dolce vita”, iar Milano este cartea de vizită a acestei filozofii de viață. Adăugând faptul că de aici se dă ora exactă în tendințele modei la nivel mondial, deși nu are abundența de monumente fastuoase a altor orașe italiene, Milano este o metropolă care trebuie să fie pe lista oricărui călător – chiar dacă te vei da cu gondola pe canalele Veneției, vei admira picturile Florenței sau vei păși pe urmele cezarilor în Roma, Milano te va face să înțelegi mai degrabă care este esența Italiei. Hai să fiu rău, mai precis a Italiei de Nord. Dar haideți să trec în revistă o serie de locuri de văzut și lucruri de făcut în Milano – capitala europeană (chiar și mondială, aș zice eu) a modei.

 

  1. Domul din Milano. Le-au trebuit 600 de ani să construiască și 20 de ani să restaureze, dar ce construcție a ieșit! Deși nu este teribil de înalt, Domul din Milano este foarte mare, este, de fapt, cea de-a patra mare biserică din lume (după cele de la Vatican, Aparecida – Brazilia și Sevilla), acoperind o suprafață enormă. Fațada este însă incredibil de spectaculoasă, cu zeci și sute de spire, ca niște țepe ieșind din corpul catedralei. Dacă te urci pe ea (și eu zic ca e obligatoriu s-o faci), vei remarca o mulțime impresionantă de statuete – sunt nu mai puțin de 3.400 de statuete peste tot… Iar dacă ai baftă de o vreme bună, o să poți vedea nu numai aproape tot orașul Milano, ci și munții Alpi, cu vârfurile în zăpadă, undeva, pe fundal.
  2. Cina cea de Taina. Cea mai cunoscută operă a lui Leonardo da Vinci (evident, după Mona Lisa) este, de fapt, o operă pictată pe pereții unei biserici – Santa Maria della Grazie. Dacă nu ar fi opera nemuritorului Leonardo, poate că biserica ar trece neobservată prin mulțimea de biserici milaneze, dar așa, este una dintre cele mai vizitate clădiri ale orașului. Când am vizitat biserica și am văzut pictura, nu era mai nimeni. Era vară, ușile bisericii larg deschise și vreo cinci-zece suflete în interior, admirând opera. Dar asta era în 1994. De atunci, numărul turiștilor a crescut exponențial și nu mai poți vizita (în interior) biserica decât dacă ți-ai cumpărat biletul pe net aici. În mod normal, trebuie să-ți cumperi biletele cu vreo lună-două în avans și să specifici exact ora la care vrei să intri.
  3. Galeriile Vittorio Emmanuele II sunt, probabil, unul dintre primele malluri ale lumii. Au fost construite în 1877 și mai degrabă ai crede că vizitezi un palat sau că ai intrat din greșeală în Operă (e drept, celebra Scala din Milano este la capătul celălalt al galeriilor, în caz că intri din Piața Domului. Ziduri ornate ca pentru un palat, multă marmură, vitralii, totul te face să crezi că te afli într-un loc de mare lux. Poate o fi fost pe vremuri, pentru că azi dai în galerii de McDonald’s sau de Spizzico!
  4. Teatrul Scala – cu o capacitate de vreo 2.000 de spectatori, construită în 1778, Scala din Milano este unul dintre cele mai cunoscute teatre de operă din lume. În momentul în care nu existau DJ, rock sau pop, opera reprezenta cea mai importantă (și exclusivă) formă de muzică din lume, iar aici au avut loc premierele mondiale ale unor titani precum Verdi, Donizetti, Bellini, Rossini sau Puccini. Ideal ar fi să vă duceți la un concert (atenție la ținută!), dacă nu, merită să o vizitați (evident, în afara programului).
  5. Vizitează Cartierul Modei– după cum spuneam, Milano dă ora exactă în moda momentului, iar Săptămâna Modei (care are loc toamna) este momentul în care fashionistele din jurul lumii află care sunt tendințele pentru anul care urmează. Evident, acest statut trebuie să se materializeze și într-o zonă unde să descoperi creațiile marilor creatori de modă. Si, evident, aceștia s-au strâns cu boutique-uri de megalux prin centru – Via della Spiga, Via Montenapoleone, Via Manzoni. Aceste străzi sunt pietonale, așa ca chiar dacă nu vrei să dai echivalentul a trei city break-uri pe o fustă până la genunchi, cel puțin merită să faci o partidă de window shopping.
  6. Stadionul Giuseppe Meazza / San Siro. Așa cum Milano este și acum centrul mondial al modei, pe vremuri, era și centrul mondial al fotbalului. Internazionale în anii ’70 și AC Milanul lui Gullit – Rijkard – Van Basten în jurul anului 1990 dominau lumea fotbalului. Între timp, fotbalul italian a decăzut (în anii ’80 era supranumit „Campionatul Mondial al Cluburilor”, pentru că stelele fotbalistice ale lumii străluceau pe stadioanele Italiei), dar gloria sa mai poate fi descoperită pe istoricul Giuseppe Meazza (numit inițial San Siro). Cel mai bine este să te duci la un meci, dar dacă nu prinzi vreunul, aș zice să te duci măcar să vizitezi stadionul și muzeul.
  7. Plimbă-te de-a lungul Naviglio Grande– dacă te referi la canale și la Italia, automat de gândești la Veneția. Eroare. Există canale și în alte orașe. Un exemplu este Milano. Da, Milano are o mică Veneție construită prin secolul al XII-lea și zona din oraș este străjuită de clădiri vechi și frumoase – un soi de Venezia a la Milanese.
  8. Castelul Sforzesco– de departe (chiar din Piața Domului), ai senzația că în Milano se află un palat impresionant de care nu ai auzit mare lucru, dar când te apropii de el, descoperi că este mai degrabă un parc. Cea mai impresionantă parte din castel e de fapt zidul de apărare, străjuit de un simpatic turn care ascunde un spațiu verde minunat într-o zi călduroasă de vară… Prin zonă, sunt și câteva mici muzee.
  9. Pinacoteca di Brera – Roma are Muzeul Vaticanului, Florența are Galeriile Uffizzi, Torino are Muzeul Egiptean, Napoli are Muzeul Național de Arheologie, atunci nici cel mai bogat oraș al Italiei nu putea rămâne mai breaz. Așa că răspunsul artistic al orașului Milano în afară de magazinele Gucci și Versace este Pinacoteca di Brera, care găzduiește faimoase opere artistice produse în Peninsulă.
  10. Ieși seara și bea ceva la o terasă. A ieși seara în Milano nu este nicio obligație, niciun ritual, este o adevărată artă. Vei descoperi ceea ce în engleză se spune „the famous and the beautiful” – îmbrăcați în cele mai bune haine, milanezii ies la terase pentru a gusta din celebrul lor vin, un cocktail (în ultimii ani) și o cafea năucitoare… Pentru a vedea lumea și, mai ales, pentru a fi văzuți. Este un eveniment care se repetă seară de seară, fie vara, fie iarna, și pentru mulți, aceasta reprezintă chintesența orașului Milano.

 

Ce să vezi lângă Milano

Milano este excepțional plasat în centrul câmpiei Padului, iar de jur-împrejur sunt locuri care ți-ar umple și o lună de vacanță, vizitând ceva zi de zi.

 

În apropierea orașului (care poate însemna și 200 km, datorită trenurilor de mare viteză care pleacă din gara Milano Centrale) se află orașe pline de clădiri istorice, precum Torino, Genova, Bergamo, Verona, Pavia, Cremona, dar poți ajunge foarte repede chiar și mai departe – Bologna, Ravenna, Padova, Veneția (da, ultima oară când am dormit în Milano, am sărit în tren și am făcut o excursie de o zi la Veneția). Nu foarte departe, se află încântătorul lac Como cu palatele sale, iar pentru pasionații de autoturisme și curse pline de adrenalină, Monza este practic o suburbie. Minunatul oraș elvețian Lugano se află de asemenea în apropiere, dar și lacurile subalpine născute din ghețarii Alpilor pot fi descoperite în excursii de o zi. Cum ziceam, poți să stai o lună la Milano, să faci day trip-uri și să nu te plictisești.

 

Cum ajungi la Milano

După Londra, cred că Milano este cel mai legat oraș european de România. Nu mai puțin de trei companii aeriene conectează numeroase orașe românești cu Milano.

În ultimii ani, din păcate, nu existau zboruri directe între România și principalul aeroport al orașului, Milano Malpensa (MXP), care este de asemenea și aeroportul intercontinental al nordului Italiei. Știrea bună este că din 27 iulie 2019, Blue Air va zbura între București, Iași și Milano Malpensa, astfel fiind mai ușor să vă conectați mai departe cu zboruri intercontinentale din marele aeroport lombard (iar din Milano, sunt zboruri foarte bune în multe colțuri ale Planetei).

 

Până în data de 26 iulie, zborurile din București vor fi operate spre aeroportul Milano Linate, aflat fix în centrul orașului (la 7 km de Piazza del Duomo, buricul târgului).

 

București – Milano Linate

Frecvență: zboruri zilnice până pe 26 iulie

Cel mai ieftin tarif este de 18 euro, dar pentru cele mai bune prețuri, uită-te aici  ––> zboruri București – Milano Linate

 

București – Milano Malpensa

Frecvență: zboruri zilnice cu începere din 27 iulie

Cel mai ieftin tarif este de 18 euro, dar pentru cele mai bune prețuri, uită-te aici  ––> zboruri București – Milano Malpensa

 

ATENȚIE: Blue Air oferă zboruri cu conexiune garantată și din Iași, și din Cluj-Napoca via București, uneori la prețuri foarte bune… am văzut și tarife de 49 de euro pentru zboruri cu conexiune. Verifică aici ––> site Blue Air.

 

Bacău – Milano Bergamo.

Frecvență: zboruri de patru ori pe săptămână – lunea, miercurea, vinerea și duminica

Cel mai ieftin tarif este de 18 euro, dar pentru cele mai bune prețuri, uită-te aici  ––> zboruri Bacău – Milano Bergamo

 

Imagini Milano

Domul Din Milano

Celebrul Dom

Dantelarie La Dom

Ce dantelarie, ce dantelarie …

Domul Din Milano Noaptea

Noaptea, domul este o frumusete

Galeriile Vittorio Emmanuele

Galeriile Vittorio Emanuele – probabil, primul mall din Europa

Galeriile Vittoriu Emmanuelle

In interior … nu sunt doar locatii de lux

Galeriile Vittorio Emmanuelle Milano

Dar arata superb

Piazza Del Duomo Noaptea

Noaptea in Piata Domului

Scala Din Milano

Ilustra Scala din Milano

Cartierul Modei Milano

Prin cartierul modei – numai branduri de lux

Strazile Modei Milano

 

blueair-logo

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest