Un vis împlinit – Rio de Janeiro. Corespondență de la Nadir.

Rio

Nadir a început să călătorească din ce în ce mai departe. După tura prin Africa, despre care a scris la începutul anului, a ajuns și prin America de Sud, mai precis, prin Brazilia, Uruguay și Argentina. Mă bucur că l-am ajutat un picuț cu câteva sfaturi, așa că acum, la întoarcerea din America Latină, mi-a trimis câteva corespondențe noi. Începem cu Rio de Janeiro, poate cel mai spectaculos oraș din America de Sud.

Mi-am dorit să ajung în Brazilia încă din copilărie. Visam la plajele ei renumite, la stadionul de fotbal Macarena, la atracția irezistibilă numită Carnavalul de la Rio, la mâncarea – a se citi fripturile – extrem de gustoasă ș.a.
Apoi, când am început să mă interesez ce obiective turistice aș putea vizita, am selecționat cele mai cunoscute: magnifica metropolă Rio de Janeiro, jungla amazoniană, cascada Iguazu, Recife… Cum mi-am propus să vizitez și alte orașe și țări din continentul latino-american, am decis ca în Brazilia să mă limitez la Rio. Cred că o perioadă de patru zile este optimă în vederea atingerii atracțiilor turistice cele mai importante.

Așa că, atunci când am simțit că a venit momentul, mi-am cumpărat biletele de avion cu aproximativ șapte luni înainte. Cel mai bun raport preț calitate, pentru această direcție, l-am găsit la KLM- Air France, 520 de euro, București- Rio. Durata călătoriei este de 2h30 min până la Paris, apoi 11 ore până la Rio. În total, cel puțin 15-16 ore.

Rio de Janeiro este nemaipomenit de frumos. Eu îl consider unul dintre cele mai frumoase orașe de pe Planetă. Imaginile de o unică frumusețe naturală de la baza statuii Cristos Redentor, dar mai ales cele de pe drumul cu telecabina spre Pao de Acucar, plajele renumite în toată lumea – Copacabana,  Ipanema, Lebron,  Leme –, Centrul Vechi cu cartierul boem Santa Tereza și cu a sa catedrală „azteca” sunt câteva dintre motivele pentru care cred aceasta!

Cum statuia lui Cristos a fost votată că fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne și cum este foarte mediatizată, mi-am început vizita chiar de aici. Situat în zona numită Corcovado, statuia se înalță pe un deal imens, care domină tot orașul. Practic, e vizibilă cam de peste tot .
După ce m-am aventurat puțin prin Tijuca Rain Forest, am fost răsplătit cu imaginile superbe ale lui Sugarloaf, ale Copacabanei, ale Ipanemei și chiar al stadionului Maracana. Când am vizitat  Sugarloaf, zis și Pao de Azucar, am văzut orașul la 360 de grade. Acolo am ajuns cu telefericul, în două etape. Prima oprire este la Morro di Urca, unde se întrevăd priveliști de pus în ramă. A două oprire este Pao, de unde am admirat plajele, munții, marea de un albastru magnific.
Îmi doream să nu mi se termine vizita în aceste minunate locuri !

Orașul mai este vestit pentru plajele sale, dintre care cele mai cunoscute sunt Copacabana, Ipanema și Lebron. Pe plaje, este foarte multă lume, dintre care mulți vânzători ambulanți de te miri ce: costume de baie pentru femei, servicii de masaj, ochelari de soare, tricouri de toate felurile, apă, bere, checuri etc.

Orașul este sigur doar în partea centrală. Dar chiar și aici, după căderea întunericului, nu este recomandat să ieși pe stradă. Deși sunt zone foarte aglomerate, cazurile de jaf armat sunt frecvente.

Când ajungeți sau plecați de pe aeroportul principal Galeao, Tom Jobim, rezervați-vă mai mult timp: e mare, distanța dintre porți e și mai mare. Asta, chiar dacă controlul pașapoartelor e rapid și nu sunt multe curse aeriene.

În Rio am ales să stau la Merlin Copacabana Hotel, unde o cameră dublă costă doar 45 de euro.

De nu ar fi fost nesiguranța individuală în multe părți ale orașului, l-aș fi considerat un loc ideal pentru locuit. Dar având în vedere că trebuie să umbli cu portierele de la mașină închise, că nu îți poți lăsa copiii singuri pe stradă, de faptul că mulți rezidenți trăiesc în cocioabele numite „favelas”, mă limitez la a zice că este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ.

Imagini Rio de Janeiro

Rio

Panorama de la statuia lui Isus

Rio

 

Rio

Spectaculoasa plaja de la Rio

Rio

 

Rio

Cam asa arata Rio de Janeiro vazut de sus, de la Isus

Rio

 

Rio

Si imensa statuie

Rio

 

Rio

Acele culori ale Americii de Sud

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

Strazile din Rio … un Carnaval non-stop

Rio

Si ca veni vorba de Carnaval … sambodromul este pustiu si trist in afara Carnavalului

Rio

Sugar Loaf

Rio

 

Rio

 

Rio

Cladirile clasice din centrul orasului Rio de Janeiro

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

Rio

 

 

Categorii:
Brazilia

Comentarii

 • Madalin spune:

  Cum vi s-au parut mijloacele de transport ? Cu ce e mai sigur de deplasat in oras ?
  Zonele in care se afla scarile Selaron si Maracana sunt destul de nesigure din ce am auzit, ati simtit vreun pericol pe acolo ?

  • Nadir spune:

   Mijloacele de transport local sunt autobuzele, care sunt foarte bine întreținute. Le recomand pentru ca le-am folosit cand am fost dintr-o zonă în altă. Cat despre locul unde sunt scările Selaron acesta e sigur ziua, noaptea fiind destul de dubios, deși e in plin centru

 • Crenguta spune:

  Ce bucurie, Nadir!
  Am calatorit cu drag alaturi de voi, astept urmatoarele impresii!
  Calatorii in sanatate, asta este ceea ce ne dorim si noi😉👍!

 • Leila spune:

  Superb, mă bucur că prin ochii tăi am văzut și eu o părticică din lume. Te iubesc, frate!

 • Güner Akmolla spune:

  Magnific! Fericirea poate exista și în cunoaștere, pretutindeni există omul căruia îi datorăm respect.Mulțumesc, fiule! Călătoriile tale pot fi salutul de bine al strămoșilor tăi!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest