Idee de Revelion 2020: Iordania, perla Orientului Apropiat

Tezaur Petra Iordania

Iordania este una dintre primele țări extraeuropene în care am pus piciorul. Era, hăt, demult, în anul 2000, pe vremea când puțini români auziseră de Petra și toți cunoscuții mă întrebau ce caut în țara asta – ce e de văzut. Să fiu sincer, au început să-mi sticlească ochii în momentul în care am cumpărat un ghid Lonely Planet – Middle East și în care citisem clar și mare, negru pe alb: „Dacă nu puteți vedea decât un singur loc în tot Orientul Apropiat, atunci acel loc este musai să fie PETRA”. M-am uitat pe lista de țări acoperite – Egiptul cu piramidele și mormintele faraonilor, Ierusalimul, Palmyra siriană, Beirutul, o metropolă superbă a Orientului sau Bagdadul încă nedistrus de americani. Și cum îmi pusesem în minte să vizitez Egiptul, am mai rupt câteva zile și pentru Petra. Și, într-adevăr, ca de obicei, Lonely Planet a avut dreptate. Petra este unică, incredibilă, spectaculoasă, de neuitat. Mă rog, unică nu e, mai există o Petra în Arabia Saudită, nu foarte departe de Petra, dar acolo este interzis să mergi (sau aproape imposibil). Am stat două zile și jumătate în Petra și nu mă mai săturam să mă cațăr ca o veveriță pe stâncile de acolo… Aveam să revin peste câțiva ani în Iordania și să descopăr că Iordania nu este doar Petra – Jerash-ul roman care, dacă nu ar fi fost Petra în Iordania, ar fi fost un adevărat superstar arheologic, urmele biblice (de la locul botezului lui Isus până la muntele Nebo), Marea Moartă, castelele deșertului și, mai ales, incredibilul deșert Wadi Rum, considerat de mulți drept cel mai frumos deșert din lume.

Dar să trec în revistă ce se vizitează în Iordania – practic, cele mai interesante locuri din această țară magică.

Circuitul va începe în Amman, unde se va ajunge cu un zbor al companiei TAROM. Amman este capitala Iordaniei, dar este un oraș relativ nou. Până la crearea protectoratului britanic al Transiordaniei după Primul Război Mondial, Amman nici nu era un oraș. Era un popas favorit al caravanelor care veneau de la Aqaba, de la Marea Roșie, și se îndreptau spre marile orașe ale Siriei otomane – Damasc, Alep sau Beirut. Caravanele opreau aici pentru că, din perioada romană, în zonă dăinuia un imens teatru roman (avea 6.000 de locuri, dovadă că Ammanul, în „reîncarnarea” sa precedentă, cea romană – când se numea Filadelfia (există chiar și o reîncarnare mai veche – cele mai vechi statui din lume, datând de prin anul 7000 î.Hr., au fost găsite lângă Amman) și călătorii–negustori se puteau odihni la umbra vechiului teatru.

După ce Amman a devenit „peste noapte” capitală  a Transiordaniei, a început să se dezvolte repede, astăzi fiind un oraș destul de mare, revărsat peste mai multe dealuri – dar și acum, de departe, monumentul-cheie al Ammanului continuă să fie Teatrul Roman, cu zona adiacentă.

 

Nu foarte departe de Amman, se află Madaba și muntele Nebo – Madaba este cunoscută pentru mozaicul care înfățișează harta regiunii (apar și detalii cum ar fi cele mai importante clădiri din marile orașe), de pe podeaua unei biserici bizantine, plus că la doi pași se află muntele Nebo, unde legenda spune că Moise ar fi văzut așa-numita Țară promisă și că a murit. Astăzi, zeci de mii de palestinieni vin să își vadă țara din care au fost alungați – în zilele clare (iar iarna sunt multe), se poate vedea, hăt, departe, până la Ierusalim – Ierihonul parcă îl atingi cu mâna… Este, cred, cea mai frumoasă panoramă a Iordaniei.

 

Mai departe, drumul se încolăcește spectaculos peste dealurile deșertului în direcția Petra, aflată în sudul Iordaniei. Aici, programul conține un tur de o zi întreagă al Petrei, urmat a doua zi de o tură pe la mai puțin cunoscuta Little Petra (eu am fost de trei ori la Petra și doar o singură dată la Little Petra), un fost cartier al vechii metropole nabateene (arheologii cred că Little Petra era locul unde trăgeau negustorii și era partea comercială a orașului), care astăzi este zona cea mai liniștită a Petrei – de obicei, este asaltată de turiști.

După Petra, va urma o experiență de neuitat – experiența deșertului Wadi Rum, deșertul dumnezeiesc, considerat de mulți drept cel mai frumos deșert din lume. Este un deșert plat, din mijlocul căruia răsar, neașteptat, formațiuni muntoase spectaculoase… plus dune, plus culorile munților, totul este uimitor. Și mă bucur că profesionistul care a făcut circuitul a inclus o noapte în Wadi Rum. De Anul Nou, nu o să fie cald, să vă luați ceva cald, dar cerul cu miliarde de stele va compensa cu vârf și îndesat – sper că veți avea parte de un pic de noapte fără lună, pentru a rămâne cu gura căscată la cer (așa cum mi s-a întâmplat și mie). Și, da, seara, au loc spectacole în taberele care, de departe, par militare, dar corturile sunt confortabile (unele sunt încălzite, altele, cu saltele încălzite, cum o fi norocul). Dis-de-dimineață, vă puteți da cu balonul (cred că este o experiență incredibilă, nu am fost, când am trecut ultima oară prin Wadi Rum nu erau baloane).

După experiențe atât de intense, urmează două zile de chill, la Aqaba, pe malul Marii Roșii. Tot aici, se sărbătorește revelionul (greu de găsit un loc mai nimerit pentru așa ceva) și, cu un pic de noroc, o să fie vreme de baie și de bălăceală prin Marea Roșie – cald o să fie, nu știu cât de caldă va fi marea, totuși.

După Marea Roșie, veți descoperi și cealaltă mare a Iordaniei – Marea Moartă. Pentru mine, neștiind să înot, Marea Moartă este un loc cu totul și cu totul special – este singura mare din lume pe care am plutit, deși în mod normal m-aș duce ca toporul la fund. Și e o amintire de neuitat, credeți-mă, am scris mai multe aici.

E posibil să dați o tură și pe la locul unde a fost botezat Isus – în ciuda atracțiilor turistice de pe malul palestinian al Iordanului, unde companii israeliene au construit facilități de „botez” (care, apropo, mi se pare circ), Isus nu a fost botezat propriu-zis în Iordan (care în perioadele biblice era mult mai lat decât pârâul din prezent), ci pe un afluent al Iordanului, la Betania „de dincolo de Iordan”. Acum, locul respectiv mai are apă doar dacă plouă zdravăn și oricum nu se permite repetarea circului cu „botezul”, dar a fost recunoscut de cam toate bisericile creștine drept adevăratul loc al botezului lui Isus (consfințit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea și de a Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului). Și, da, este mult mai liniștit și mai puțin vizitat, e un loc care te îndeamnă la cugetare).

Cu vizita la locul Botezului, se închide un circuit clasic al Iordaniei. Dacă mă întrebați pe mine ce ar mai fi de văzut, locurile ar fi, probabil, Jerash, unul dintre orașele romane cel mai bine păstrate din fostul imperiu al strămoșilor noștri, și castelele deșertului, aflate, hăt, spre granița cu Irakul. Dar și așa, acest circuit include indiscutabil cele mai frumoase locuri ale Iordaniei și ale Orientului Mijlociu.

 

AMĂNUNTE REVELION

Datorită faptului că Iordania este o destinație foarte cerută, există mai multe variante de circuite oferite de Paralela 45.

Sunt două plecări – una, pe 27 decembrie, cealaltă, pe 29 decembrie. Ambele durează 9 zile și prețul este de 1.299 de euro, iar programele sunt un pic schimbate, pentru ca revelionul să fie sărbătorit pe malul Mării Roșii, la Aqaba – dar sunt vizitate aceleași atracții, evident, în desfășurări diferite. Tariful e identic – 1.299 euro / persoană.

 

Pentru mai multe informații, aici găsiți turul cu plecare în 27 decembrie și aici, turul cu plecare în 29 decembrie. Există și o „combinată” Israel – Iordania, dar cu plecări din Iași, Timișoara și Sibiu. Prețurile pentru plecările din țară sunt identice, 1.090 euro / persoană.

Imagini Iordania

Moschee Amman

Moschee din Amman

Teatrul Roman Amman

Teatrul Roman din centrul Ammanului

Mozaic Madaba

Harta mozaic

Palestina

Panorama Palestinei

Little Petra

Little Petra

Petra

Siq – culoarul de intrare in stravechea metropola a Petrei

Petra Siq

Si in Siq gasesti urme ale nabateenilor

Tezaurul

Tezaurul

Wadi Rum

Wadi Rum

Wadi Rum Iordania

Wadi Rum

Marea Rosie

Marea Rosie

Marea Moarta

Marea Moarta

Plutind Pe Marea Moarta

Un sentiment unic – plutind pe Marea Moarta

Tripsta-logo
Categorii:
Iordania · Paralela 45

Comentarii

  • Florin spune:

    Salut Cezar! Urmeaza sa plecam in Iordania, eu, sotia si bebele de 1 an. Cum ai impartii tu un minicircuit de 4 zile in aceasta tara? Din start pot spune ca nu cred ca ne putem duce la Wadi Rum datorita copilului, nu cred ca am avea acces cu caruciorul. Dar ne-ar tenta Marea Moarta, raul Iordan, Petra, chiar si Aqaba pentru ca in ianuarie cred ca este cel mai caldut loc al tarii. La Petra este mult de mers de la intrare? Putem strabate drumul cu un carucior? Cum ai vedea, dpv al tau un traseu pentru 4 zile, aterizand (13.15) si decoland (13.30) din Amman cu Ryanair? Multumesc anticipat!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest