Coronavirus și călătoriile. Should I stay or should I go?

Corona virus

Inutil să spun că subiectul nr. 1 al acestor zile este coronavirus. Mă rog, după izbucnirea epidemiei în China, s-au mai inflamat spiritele și pe aici, dar apoi, încet, încet, s-au stins. Evident, s-a inflamat brusc în momentul în care Italia s-a trezit cu câteva cazuri – în momentul în care scriu, sunt oficializate 229 de cazuri de coronavirus în întreaga Italie, cu un număr ceva mai mare în provincia nordică Lombardia (unde se află și Milano, printre altele). Evident, autoritățile s-au îngrozit și s-au luat măsuri în conformitate cu haosul care caracterizează în mod normal administrația italiană – 11 localități (cu o populație totală de 50.000 de locuitori) au fost închise după model chinez (mă rog, după cum relatează presă italiană, după o caricatură a modelului englez), toate unitățile școlare din aproape întreaga Italie s-au închis, spre bucuria școlarilor, s-au închis principalele obiective turistice, s-a închis brusc Carnavalul de la Veneția, iar teatrele, operele, muzeele și chiar și Domul din Milano și-au ferecat porțile în fața epidemiei fatale care a ucis până acum nu mai puțin de 7 oameni (în același timp, aproape 100 de italieni au murit uciși pe șosele și alți 200 de gripă „normală”). Panică din Italia s-a revărsat automat și asupra unor țări vecine (precum Austria, Slovenia, Croația), dar și asupra unor țări care au numeroase legături cu Italia (România, Ungaria, Albania, Moldova, Ucraina), etc… Știrea cum că un avion de la Bergamo se îndreaptă spre Craiova era scris de minunata noastră presă cu un ton de mă așteptam să se ceară imperativ doborârea lui de către antiaeriană.

 

Bun, care este problema cu coronavirusul, de ce toată lumea este în alertă? Adevărul este că panica este întreținută de presă și de tot soiul de indivizi dornici să iasă în evidență, care au aruncat pe rețelele sociale tot soiul de știri și teorii care mai de care mai halucinante. Dar, mă rog, fiecare înțelege ce poate și ce își dorește să înțeleagă.

Care este problema cu coronavirus? De ce o țară cu o administrație, de altfel, foarte serioasă cum e China s-a inflamat în halul în care vedem cu toții?

Problema nr. 1 a acestui virus este că nu are vaccin și nici medicamente dedicate pentru însănătoșire. Este un virus nou, necunoscut și care potențial poate crea o pandemie ucigătoare la nivel mondial – mai ales când este scăpat în țări din lumea a treia fără o infrastructură medicală bine pusă la punct. Are un nivel destul de redus de contaminare și o rată de mortalitate printre cele mai mici din ultimul secol (sub 3%). Nu se compară nici pe departe cu epidemii gen Ebola (rată de mortalitate – 51%), ca să menționez ultimul exemplu de epidemie „nouă”, sau cu foarte banala gripă „obișnuită”. Criza vine din faptul că e o boală necunoscută, care poate deveni periculoasă la nivel global. Poate, dar datele ultimelor săptămâni infirmă totuși potențialul unei epidemii devastatoare, cum a fost așa-numita „gripă spaniolă” de acum 100 de ani.

 

Cifrele îmbolnăvirilor sunt mai degrabă modeste. Japonia are 159 de îmbolnăviri după două luni de epidemie (la o populație de 126 milioane de locuitori și un teritoriu extrem de dens populat), Hong Kong are 91 de cazuri după două luni de epidemie (la o populație de 7,3 milioane de oameni care locuiesc într-unul dintre cele mai dens populate orașe din lume și, deci, susceptibil de epidemii catastrofale), iar Malaezia cu chiu, cu vai a găsit 22 de infectați la o populație de 32 de milioane (fiind unul din primele state afectate imediat după explozia din China).

Chiar și statele unde ai senzația că mor cu milioanele, cifrele sunt extrem de modeste – Coreea de Sud este disperată după 893 de cazuri din 51 milioane de locuitori, iar Italia are 229 de cazuri la 60 milioane de oameni. Cel mai profund afectată regiune de pe glob – provincia chineză Hubei, unde a izbucnit epidemia – numără 65.000 de cazuri la o populație de 58,5 milioane. Practic, numărul de infectați este de un pic peste 0,1% din populație. La nivel global, din 80.000 de infectați, 34% s-au însănătoșit, 3% au murit, iar restul de 63% sunt internați în spitale, majoritatea (circa 80% din ei) cu forme ușoare.

 

Cifrele spun că riscul de infectare cu coronavirus este net inferior oricăror altor viruși sau boli. Dar, da, riscul de amplificare este mult mai mare datorită faptului că nu știm realmente cum se transmite, cum ne putem feri, nu există vaccinuri, nu există medicamente dedicate (deși cei 27.000 de vindecați nu s-au vindecat doar că au stat în pat, sigur au luat ceva medicamente – se vorbește fie de medicamente contra HIV sau banalele medicamente contra gripei obișnuite).

 

ESTE UN RISC SĂ TE ÎMBOLNĂVEȘTI DACĂ PLECI UNDEVA? Răspunsul este: EXTREM DE MIC, net inferior altor riscuri inerente călătoriilor.

 

SUNT PROBLEME SĂ CĂLĂTOREȘTI ACUM? Răspunsul este: DA și nu din cauza îmbolnăvirilor, ci din cauza restricțiilor care apar.

–          Ai riscul să ajungi undeva și să nu mai poți părăsi zona respectivă. În regiunea Asia-Pacific au fost anulate nu mai puțin de 100.000 de zboruri în ultimele două luni. Fie din motiv că anumite țări au închis granițele (Filipine a închis granițele pentru cei veniți din China și Taiwan, Mongolia a închis granița cu China, Armenia, Turcia și Irak au închis granițele Iranului. Poți să te afli pur și simplu într-o zonă din care să nu mai poți ieși decât cu greu și foarte scump (din China, poți ieși în continuare prin Vietnam, Cambodgia, Thailanda și încet, încet se refac și legăturile cu Europa, din Iran poți ieși via Qatar sau Emirate, din Italia poți ieși oricum vrei tu), dar poți să ai ghinionul să te afli într-o zonă care intră în carantină generală și totală – exceptând China, care nu are probleme în a închide regiuni locuite de zeci de milioane de oameni. În rest, doar Italia a mai închis o zonă minusculă și rurală – întrebat dacă va închide Milano în caz că numărul cazurilor crește,  primul-ministru a răspuns ferm NU.

–          Ai riscul să nu te poți plimba așa cum ți-ai propus – reducerea mijloacelor de transport, anularea de rute, dar și diminuarea numărului de zboruri, de curse feroviare sau rutiere îți poate da planurile peste cap.

–          Ai riscul să nu poți vizita ce ți-ai propus – China a închis numeroase obiective turistice fundamentale, chiar și unele aflate în afara zonei „roșii”, cum ar fi Marele Zid Chinezesc, Italia a închis Domul din Milano, muzeele din nord, a scurtat Carnavalul de la Veneția și am citit undeva că a închis chiar și accesul în Piazza San Marco din Veneția.

Ai riscul ca la întoarcere să intri în carantină – sau auto-carantină acasă. In acest moment, cel puțin toți călătorii care au fost în ultimele 14 zile în provincia chineza Hubei și în provinciile italiene Lombardia și Veneto trebuie să respecte o carantină acasă de 14 zile. Cei care vor fi identificați cu simptome (febră, tuse, etc), vor fi duși direct la spital pentru a fi testați pentru corona virus.

 

SĂ CONTINUAȚI SĂ CĂLĂTORIȚI? Sigur, ține de fiecare, dar răspunsul este: DA, eu voi continua fără nicio problemă, dar respectând următoarele reguli:

 1. Continuă informare. Urmărește dacă nu e vreo „explozie” de cazuri în zona în care ești sau în cea în care urmează să te îndrepți. Nu vrei să cazi prins în vreo „cursă”. În cazul că vezi o inflamare bruscă într-o anumită zonă, părăsește-o de urgență.
 2. Fii flexibil. În perioada următoare, și în Europa vor fi numeroase zboruri anulate sau mijloace de transport oprite la frontiere (atât de stat, cât și între regiuni).
 3. Evită spațiile din care nu poți ieși. Cazul Diamond Princess este concludent.
 4. Asigură-ți călătoriile – fie le cumperi printr-o agenție de turism cu reputație si / sau îți faci asigurări, ori îți rezervi hoteluri care le poți anula fără penalizări (booking.com sau prin agenții de turism care oferă așa ceva).
 5. Respectă recomandările oficiale (nu alea prin care să te ungi cu untdelemn sau să mănânci usturoi).
 6. Întăriți-vă imunitatea naturală – mâncați fructe, legume, luați vitamine.
 7. Spălați-vă pe mâini cât mai des. Nu ai acces tot timpul la apă și săpun? Cumpără un dezinfectant, pe care să-l ai permanent la tine, și folosește-l!
 8. Fii pozitiv. Riscul de a fi infectat cu coronavirus este net inferior altor îmbolnăviri „obișnuite”.

 

Drumuri bune să aveți!

 

Etichete:
Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Razvan spune:

  Foarte bun și echilibrat articolul. Ca întotdeauna. Felicitări!
  Eu as vrea sa mi cumpar bilete de avion pt Thailanda și Cambodgia între 25 apr. – 10 mai. Ce ma sfatuiesti?

 • Adela spune:

  Am tot citit tot felul de pareri despre cat de „prosti” sunt cei care renunta la calatorii si nu pot sa nu ma gandesc la ce se intampla acum in Tenerife:
  https://www.bbc.com/news/world-europe-51627597
  Problema mea nu e pericolul sa te infectezi ci ce se poate intampla in timp ce esti plecat.
  De infectat e foarte posibil sa ma infectez si in timp ce sunt in tara de rezidenta. Insa mai bine carantina acasa decat carantina pe te miri unde.
  Asa ca deocamdta concluzia mea este ca voi limita calatoriile in tari cu „cu risc”. Desi exista evident riscul ca cei din zonele cu risc si uneori infectati sa plece pe la plimbare fis pe unde sunt si eu. Asa e cu carantina doar pe hartie.

 • Sabina Toma spune:

  Foarte bun articolul! Multumim! Voi pleca in martie in Maroc via Malaga si imi asum eventuale aventuri de intoarcere :))

 • Sorin spune:

  In mai voi merge in Korea de Sud, Seul si Jeju si nici nu imi trece prin cap sa anulez calatoria, decat daca isi inchid ei frontierele. Chiar nu inteleg acesta isterie generala, cred ca romanii nu stiu ce inseamna cu adevarat o epidemie, am vazut cu adevarat Ebola in Angola si acolo chiar se murea pe bune.

 • travelrogue spune:

  Am scris pe acest site, scurt la un moment dat, ca nu este de plecat in Asia (in context era vorva de Japonia) si Imperator nu prea era de acord, spunand ca nu sunt probleme in afara Chinei. Personal, citesc si alte surse publice de informare, in afara celor mainstream. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc.
  Strict despre Korea de Sud: din presa lor oficiala, repet oficiala, nu alternativa, rezulta ca: majoritatea fabricilor mari sunt inchise sau partial inchise ( industria auto, adevarat ca acolo se asteapta piese componente din China, care nu mai vin). Sunt inchise fabrici de lectronice, Hynix care produce memorii RAM, centre de cercetare LG, etc.
  Au aprox. 8.000 de soldati in carantina ! Nu sunt toti contaminati, doar putini, insa aprox. 8.000 de Soldati sunt in carantina. Orase mari inchise, gen Daegu, AIR Korean are multe curse interne anulate, inclusiv externe. Etc, cautati pe net, presa lor oficiala.
  Sfat: lasati-o mai moale cu ASIA in acest an, pana se lamuresc problemele. Este un timp de reflectie, la ce se intampla cu/in aceasta lume.
  Mai este putin timp…

 • travelrogue spune:

  Reconsider travel to South Korea due to an outbreak of COVID-19. Read the entire Travel Advisory.

  https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories/south-korea-travel-advisory.html

 • Virgil spune:

  Salut noi avem de aproape un an bilete in vacanta copiilor (aprilie) pentru Thailanda, cu vizite scurte la Kuala Lumpur si in Cambodgia la Siem Reap.Ma intereseaza insa si altceva: securiatatea in Malaysia..au aparut atentionari noi pe site-ul MAE. Nu se refera insa la capitala, ci la anumite insule. Ai cunostinta de situatia de acolo? Multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest