Nu anula, amana ! Portugalia anunta introducerea de vouchere pentru vacante anulate valabile pana in 2022

12. Lisabona

La fel ca si Grecia, Portugalia a anuntat ieri introducerea sistemului de vouchere pentru cei care au trebuit sa-si anuleze vacantele in Portugalia din cauza corona virusului. Pentru a proteja economia nationala de la disolutie, dar si drepturile turistilor straini sau localnici, secretarul pentru turism al Portugaliei dna Rita Marques a anuntat intr-0 conferinta de presa virtuala noua schema de acordare a voucherelor in locul rabursarilor de bani.

Sistemul este similar cu cel al Greciei – toti turistii – portughezi sau straini, cei care au rezervat direct sau prin agentii vor primi vouchere valabile pana pe 31 decembrie 2021. Nu pana atunci pot fi folosite, pana atunci pot fi preschimbate pentru servicii turistice, deci pot fi folosite inclusiv pentru 2022. Voucherele care nu vor fi preschimbate pana la 31 decembrie 2021 vor fi rambursate in cursul anului 2022.

In acest moment, pot fi transformate in vouchere toate sejururile planificate pentru perioada 13 martie – 30 septembrie 2020 facute prin agentii de turism sau direct la hoteluri sau cazari Airbnb cu licenta. Practic, sunt acoperiti cei carora li s-au anulat obligat-fortat rezervarile in perioada de lockdown (in Portugalia ca aproape peste tot in Europa, imensa majoritate a unitatilor de cazare sunt inchise), dar si cei care vor decide din diverse motive sa nu mai plece in vacanta in Portugalia in perioada urmatoare (frica, reducere a veniturilor, boala, etc).

In caz ca clientii vor intra in somaj pana in data de 30 septembrie 2020, pot primi rambursarile in bani inainte de 2022.

 

Portugalia a fost mult mai putin afectata decat Spania de COVID-19 deoarece a inchis granitele mult mai prompt si au introdus masuri draconice care au fost respectate. In acest moment, Portugalia are 23,000 infectari si 854 morti (mai putin decat jumatate raport la milionul de locuitori decat vecina ei, Spania). Evident, Portugalia nu se poate compara cu tarile din Est mult mai putin lovite (are de 4 ori mai multe cazuri decat Romania si de 3 ori mai multi morti raportat la milionul de locuitori).

Turismul este unul dintre sectoarele cheie ale economiei Portugaliei – generand direct circa 10% din PIB si oferind slujbe pentru 15% din populatie. O prabusire a turismului ar duce spre o posibila incetare fortuita de plati a datoriei suverane a tarii, asa ca guvernul a decis protejarea economiei de cererile de rambursare in acelasi timp cu protejarea drepturilor turistilor. Spre deosebire de Grecia, schema nu acopera si biletele de avion ale companiei nationale portugheze TAP (sau a altor companii aeriene portugheze). Aditional, guvernul portughez a lansat un fond de 1,7 miliarde euro de ajutorare a sectorului turistic.

Ca si Grecia, Portugalia preconizeaza redeschiderea industriei turistice incepand cu iulie, dar asta depinde de evolutia epidemiei si de lamurirea „pasapoartelor de sanatate” si a masurilor ce trebuie luate pentru protejarea turistilor si localnicilor de un nou val de infectari.

Mai multe informatii aici.

Etichete:
·
Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • Remus spune:

    Aste e invatatura de minte pentru cei care fac rezervarile mult prea din timp. Ce devine acum vizibil este riscul de insolventa.

    Rar am facut o rezervare cu mai mult de o luna in avans. Adevarat nu merg niciodata in „sezon” cand e aglomeratia maxima si toti se calca pe picioare.

    Sfatul meu pentru cei care primesc vouchere este sa insiste sa primeasca banii inapoi. Multe agentii, hoteluri, companii aeriene vor da faliment in urmatoarea perioada

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest