Africa de Sud, la capătul Pământului. (ep.4). Johannesburg si Parcul National Kruger

Antilope

Dupa tura prin sudul tarii, urmeaza un zbor spre centrul Africii de Sud. Mai precis spre Johannesburg, centrul sau economic (dar fara sa figureze drept capitala, desi tara are nu mai putin de trei capitale !). Si cum poti sa te duci in Africa de Sud si sa nu mergi si in cel mai faimos Parc National – haideti sa citim si despre Kruger National Park !

 

De la George(fără town) la Johannes…(cu burg)

Prima parte a călătoriei noastre s-a terminat. Am ajuns ziua următoare la aeroportul din localitatea George de unde compania locală low-cost Kulula avea să ne transporte spre Johannesburg. Oraşul George este al doilea oraş din regiunea Western Cape şi a fost botezat după regale britanic George al III-lea. Aeroportul mic şi cochet din George cred că era şi el unul low-cost din moment ce eram avertizaţi că “suntem un aeroport liniştit iar aici nu se face ultima strigare pentru îmbarcare“.

Deşi dacă întrebi 100 de români vorba lui Cabral care este capital Africii de Sud, peste jumătate dacă nu trei sferturi vor spune Johannesburg. Dar e răspuns greşit: Africa de Sud are trei capitale şi niciuna nu e Johannesburg, așa cum spuneam la început. După puţin peste o oră şi jumătate de zbor iată-ne ajunşi în Johannesburg. Trebuie ştiut faptul că există o competiţie acerbă între Cape Town  şi Johannesburg (ca să nu spun ură sau “război“). Johannesburg ne-a decepţionat la primul impresie. Clădiri murdare, degradate ne-au întâmpinat încă de la sosire. Din cauza apertheidului, în prezent populaţia de culoare a început să îşi scoată colţii iar populaţia albă a început să părăsească clădirile din Johannesburg creând o nouă suburbie numită Sandton. Iar clădirile din Johannesburg au rămas în paragină. Destul de trist. Din păcate Johannesburg nu e un loc unde să te plimbi în voie. Aşa cum mai spuneam, oraşele mari din Africa de Sud sunt destul de periculoase şi destul de “unsafe“ din cauza populaţiei de culoare foarte sărace care e adepta haiduciei: să ia de la cei bogaţi şi să dea la săraci.

Un loc emblematic în Jo’burg (așa cum le place locuitorilor să își alinte metropola) este Old Fort Prison adică vechea fortăreaţă a închisorii de pe Constitution Hill, “Dealul Constituţiei“. Această fortăreaţă a fost construită de fostul preşedinte al ţării, Paul Kruger la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici au stat închişi deţinuţi politici, Nelson Mandela a fost şi el aici încarcerat. Tot aici a fost încarcerat şi Mahatma Gandhi. Este un loc special pentru Africa de Sud de aceea nu îl poţi ocoli mai ales pentru că îi jigneşti dacă faci acest lucru. Un lucru inedit era atât meniul oferit deţinuţilor cât şi confortul pentru dormit. Evident că celor albi li se ofereau condiţii mult mai bune decât populaţiei de culoare. E un loc care merită vizitat. Un alt loc emblematic este Curtea Supremă de Justiţie aflată în imediata vecinătate.

Ziua în “Jo’burg“ s-a încheiat apoteotic cu o vizită în Piața Nelson Mandela din suburbia Sandton (bine, cam tot ce mișcă-n țara asta, “râul, ramul“ are tangență cu fostul conducător). Aici se află unul din mall-urile orașului, un loc “safe“ unde te poți plimba în voie și poți găsi cam orice e de cumpărat.

O zi în Parcul Național Kruger

În ziua următoare urma să plecăm spre Mpumalanga, provincie situată în nord-estul țării, la granița cu Mozambic dar și cu eSwatini, fostul Swaziland. Mpumalanga înseamnă “locul unde răsare soarele“ iar capital provinciei este Mbombela. Am avut niscaiva dificultăți în a pronunța anumite localități sudafricane mai ales că nu suntem obișnuiți să “spelling“-uim cuvinte cu două consoane alăturate.

În această provincie se află celebrul Parc Naţional Kruger, primul din Africa de Sud dar și cel mai cunoscut parc (mă rog, savană) unde poți face safari și unde poți vedea celebrii Big Five: leul, leopardul, elefantul, rinocerul și bivolul. Am precizat că “poți“ vedea fiindcă sălbăticiunile nu vor veni “by request“ adică fiindcă vrei tu, turistul.

Parcul Național Kruger a fost înființat în anii 1920 de către fostul președinte al țării Paul Kruger cu scopul de a proteja animalele dar și pentru a avea sub control vânătoarea acestora. Primele trei mașini cu turiști au intrat în parc în anul 1927, numărul acestora crescând exponențial până astăzi. Parcul Național Kruger este probabil unul din cel mai mari parcuri cu animale sălbatice din lume. Parcul Kruger are o infrastructură net superioară altor parcuri naționale fiind străbătut de drumuri asfaltate și locuri de pauză. Acesta are o suprafață impresionantă de aproximativ 20.000 de kilometri pătrați și este patrimoniu mondial UNESCO.

O zi întreagă ne-am plimbat cu jeep-urile 4×4 pe străzile acestui parc național. Cel mai important lucru de avut în vedere este că safari-ul trebuie să înceapă dimineață foarte devreme, când e răcoare și când animalele mișună căutând hrană. După ce soarele a răsărit iar temperatura crește, animalele stau în mare parte la umbră, la o bine meritată siestă. Noi am plecat în jurul orei 5 dimineața și am reușit să vedem antilope Mac (au primit acest nume deoarece pe fund blana seamănă cu sigla cunoscutului lanț fast food), simpaticele girafe care ating puțin peste cinci metri înălțime, zebre și elefanți. Dar și o leoaică leneșă care lenevea la soare. Pe măsură ce timpul trecea iar temperatura exterioară creștea (am fost în luna martie când temperatura maximă ajungea și la 28-30 de grade în parc) numărul animalelor care “se arătau la față“ devenea tot mai mic. A fost însă o experiență de neuitat, să vezi în format “SuperUltraHD“ ceea ce văzusem ani de zile la TV. Tot ce aveai nevoie era un aparat de fotografiat cu un teleobiectiv cât mai barosan fiindcă era strict interzis să cobori din jeep. Este extrem de periculos fiindcă apariţia animalelor este imprevizibilă iar dacă te dai jos din jeep poza pe care o faci poate fi ultima.

Chiar dacă rinocerul mergea agale prin savană în căutarea hranei, trebuie știut că acesta este foarte rapid și “prinde“ și peste 50 la oră dacă își pune mintea. Iar întâlnirea cu el nu ar fi fost una neapărat plăcută.

La un moment dat într-un copac am observat dormind liniștit un leopard, el stătea întins pe o cracă şi doar coada îî atârna – mi-am adus aminte atunci de filmul de animație “Cartea Junglei“.

Am putut vedea nu doar cele cinci graţii ale “The Big Five“ dar și alte animale specificie Africii precum câinii sălbatici africani (cunoscuți populari și sub numele de lupi pictați datorită blănii pătate) sau periculoşii crocodili.

La intrările în parc există hărți unde sunt consemnate ce animale în ce părți ale parcului au fost văzute în ziua respectivă. Bine, totul e orientativ pentru că așa cum spuneam ele nu așteaptă să apară turiștii ci mai degrabă se feresc de ei. Parcul este deschis doar între ora 6 dimineața și 17.30. Taxa de intrare în parc începe de la 15 euro, poți opta pentru jeepuri de 6 persoane sau poți opta pentru accesul cu propria mașină.

Există și tururi private care își oferă posibilitatea să pătrunzi mai adânc în viața parcului, să suprinzi momente mai intime ale animalelor precum împerecherea sau diferite scene “mai violente“ unde cel mai slab cade pradă celui mai puternic.

 

Împrejurimile Parcului Național Kruger

Chiar dacă ne-a plăcut foarte mult să admirăm viața sălbatică din savană, sud-africanii au avut grijă ca şi împrejurimile să fie un magnet pentru turiști. Și au reușit.

Un loc deosebit a fost hotelul nostru din Hazyview, Umbhaba Eco Lodge. Este un resort ”bio”, recent renovat unde totul era reconstruit din materiale naturale, ecologice. Aici se pune mare accent pe reciclare, nimic nu se aruncă.

Nu foarte departe de hotelul nostru se află Elephant Whispers, un sanctuar al elefanţilor situat pe malul râului Sabie din parcul Kruger unde elefanții sunt îngrijiți și dresați. Aici am avut parte de o experiență interactivă cu elefanții. Aceste creaturi pe cât de semețe pe atât sunt de sensibile și inteligente. Am avut inedita oportunitate de a hrăni elefanții, ei luau cu trompa hrana din palmele noastre pentrua a o introduce în gură. Interacțiunea cu elefanții a fost ceva unic, ceva nemaiîntâlnit. Vestea care ne-a întristat a fost cea că ei se înmulțesc excesiv iar din păcate mulți sunt împușcați.

În jur de 50 de euro de persoană costă acest spectacol de aproximativ două ore și jumătate. Dar merită mai ales prin faptul că o parte din banii plătiţi pe bilet se folosesc pentru întreţinerea acestui sanctuar dar şi pentru hrana pachidermelor.

O altă atracție, recent construită şi mai puţin cunoscută este liftul panoramic din Cheile Graskop. Lângă localitatea Graskop sud-africanii au reușit să exploateze frumusețea acelor chei construind împreună cu celebra firmă Otis un lift panoramic care te coboară de aproape 60 de metri, din partea superioară până la bază. Aici se află o pădure tropicală (mă rog, ei o numesc afromontană) prin care a fost construită o platformă pietonală lungă de 600 de metri pentru a putea admira frumusețea acesteia. Am putut admira un peisaj superb oferit de cascada Motisi, cea care dă viață râului cu același nume. În pădure îşi duc veacul o varietate mare de animale, plante, păsări și insecte. Dacă vrei să ai parte de puţină adrenalină, ai posibilitatea să traversezi Cheile Graskop pe un pod suspendat lung de 50 de metri. Sau dacă vrei şi mai multă adrenalină, te poți înscrie la bungee jumping sau poţi traversa cheile de pe o parte pe alta cu tiroliana, prețurile sunt modice, doar curaj trebuie să ai.

Imagini Johannesburg si zona Kruger

George Silent Airport

George, Silent airport

Kulula

Zborul Kulula din George spre Johannesburg

Johannesburg

Degradatul centru al Johannesburgului

Celula lui Nelson Mandela

Celula lui Nelson Mandela din Johannesburg

Sandton Mall

Mandela peste tot… inclusiv in fata mall-ului din Sandton

Kruger Park

Intrarea in Kruger National Park

 

 

Safari jeep Kruger

In vehiculul de safari

Zebre

Ce poti vedea prin Parcul Kruger – zebre

Antilope

antilope,

Hiene

hiene,

Bivoli

bivoli de apa,

. Elefant

elefanti.

Elephant Whispers

Ca veni vorba de elefanti, iata si Elephans Whispers langa Kruger

Elefant african

Foarte mari acesti elefanti africani

Graskop lift

Liftul panoramic  de la Graskop

Graskop langa Kruger

 

Categorii:
Africa de Sud

Comentarii

  • Gio spune:

    Un articol ridicol corect politic. Adica negrii jefuiesc si omoara din cauza istoriei Apertheidului ori fiindca vor sa-l copieze pe nobilul haiduc Robin Hood, in nici un caz pentru ca sunt certati cu civilizatia si cu legea. Dar ei isi dau in cap si intre ei, tot polite pentru Apertheid sa fie? Sunt curios, cand iei viza Africa de sud trebuie sa semnezi vreo declaratie ca vei face doar comentarii corecte politic referitoare la infractionalitatea din aceasra tara?

  • Mihaela Abu El Shaikh spune:

    Extraordinar. Ma bucur pentru voi. Ati avut o vacanta de vis

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii