Se ridica impunerea de auto-izolare pentru anumite tari ??? Cert – se reiau legaturile rutiere si feroviare, se poate calatori fara adeverinta prin Romania

5. Castelul Peles

Astazi, au avut loc doua declaratii publice ale celor mai importanti oameni de stat ai Romaniei – Presedintele Romaniei, dl. Klaus Johannis si Primul Ministru al Romaniei, dl. Ludovic Orban. Daca alocutiunea domnului Presedinte a fost transmisa in direct pe Facebook si probabil la televiziune (sorry, nu am televizor asa ca nu stiu daca a fost sau nu transmisa) si a fost foarte clara, Primul Ministru a spus niste lucruri interesante raspunzand unui reporter. Din pacate, urmatoarea intrebare a unui prost de la Latrina 3 a fost atat de penibila incat probabil unii dintre cei care au urmarit declaratiile au si scapat partea interesanta a ce a zis d. Prim Ministru.

Deci, azi d. Ludovic Orban a fost la Titu la Institutul de Cercetare Dacia-Renault. Acolo, dupa declaratiile cu privire la importanta Dacia-Renault si a centrului respectiv pentru economia Romaniei, la partea de intrebari si raspunsuri, cineva a intrebat despre calatoritul in strainatate. D. Orban a spus ca restrictiile cu privire la carantina si auto-izolare vor fi mentinute pana la 15 iunie, dar ATENTIE – chiar si azi cei care vin din tari unde nu este un risc pandemic prea mare nu mai intra in auto-izolare. Si chiar a dat cifre – din 11 – 12.000 cetateni romani care au intrat astazi in tara, doar un pic peste jumatate au intrat in auto-izolare, ceilalti care veneau din tari cu risc redus, NU au intrat in auto-izolare. Asta e o noutate. Am cautat sa vad daca INSP-ul a schimbat ceva – pe langa ca site-ul INSP este ingrozitor de prost facut si nu poti gasi absolut nimic, nimic nu e schimbat de la 15 mai incoace – toate tarile din lume indiferent daca au mii de cazuri noi pe zi sau nici unul sunt in „zona galbena” – obligatie de aut0-izolare. Sa vedem cum evolueaza lucrurile, eu sper ca cineva sa lamureasca daca dl. Prim Ministru a fost prost informat de vreun agarici guvernamental sau chiar asa si e – exista deja zone verzi, dar tinute secret. Am sunat la Numarul Verde COVID-19 si domnisoara de acolo nu avea nici o alta informatie – toata lumea ar intra in auto-izolare.

Celelalte informatii anuntate de Dl. Presedinte sunt insa decizii:

 1. De la 1 iunie, se reiau transporturile rutiere si feroviare internationale – atat cele regulate, cat si cele ocazionale (deci, liber la excursii cu autocarul in strainatate). Nu stiu cat de repede se vor replia firmele de autobuze care asigurau curse in strainatate, dar de la 1 iunie este liber – nu mai trebuie sa te trambalezi la granita si s-o treci pe jos.
 2. De la 1 iunie, se poate calatori prin tara fara nici o declaratie pe proprie raspundere – deci liber la turism intern.
 3. De la 1 iunie, se pot deschide terasele si plajele. Hotelurile nu au fost niciodata inchise din ordin guvernamental (multe s-au inchis ca nu aveau clienti nu ca le-a inchis careva), asa ca teoretic de la 1 iunie, avem liber la turism intern.

Sa asteptam cu interes anuntul cu privire la care vor fi tarile din zonele verzi. Probabil vor fi de prin jur, de prin Europa de Est, zona mai putin lovita de epidemie si va continua obligativitatea de auto-izolare in tarile occidentale in care epidemia e in floare – Suedia, UK, Spania, etc.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Mircea spune:

  Dar cu zborurile ce-au avut? Deci sunt mult mai protejat într-un tren sau autocar în care stau 3 zile, decât într-un avion în care stau 3 ore. Mie îmi este clar că nu este nimic întâmplător, se mențin interdicțiile pentru toate companiile, mai puțin pentru Tarom, care face zboruri „de repatriere” la prețuri înfiorătoare și uite așa își mai scoate pârleala.

  • Imperator spune:

   Crezi ca 1-2 zboruri pe zi scot parleala pentru absenta a 140 zboruri pe zi ? Si preturile acelea sunt justificate, nici nu cred ca fac vreu profit pe ele. Avionul zboara la dus gol, la intors jumatate gol, in plus, costurile de a opera un singur zbor pe o destinatie o data la 3 luni duc la costuri foarte mari de operare, de unde profitabilitate ? Nu m-as mira daca ar fi pe pierdere.

   • Mircea spune:

    Cum să zboare goale la dus, n-ai văzut înghesuiala de la Otopeni? Se „repatriază’ români la greu în Italia, Spania,UK….

 • Valentina spune:

  Tari precum SPANIA si UK nu primesc de moment. Cel puțin Spania a anunțat că în Iulie este pregătită să primească turiști. Asa ca degeaba dorința noastră de a da drumul la avioane daca unele țări nu sunt pregătite să primească. Iar cu privire la autocare cele mai multe merg spre Spania si 90% din călători sunt oameni care merg la muncă. O altă chestiune este ca Spania nu a schimbat nimic de moment iar cei fara acte nu pot munci. Deci pleaca doar cei cu contract de muncă și automat cu acte si rezidenți care iarăși au acte pe SPANIA

 • Abra Cadabra spune:

  In privinta „reluarii” traficului feroviar si rutier – am sunat si in seara asta la numarul scurt de la Politia de Frontiera, intreband despre cat de „sigura” este posibilitatea de a tranzita Ungaria fara a ti se solicita dinspre partea ungara acte gen „contract de munca”. Politista care mi-a raspuns a spus ca „din punctul nostru de vedere puteti iesi incepand de azi, dar nu va putem garanta ca veti putea trece de vamesii unguri – am avut si ieri si azi foarte multi romani respinsi de ei, si dintre cei care circulau cu autoturismul personal, dar si dintre cei care circulau in grup, cu autobuzul.” Si a adaugat ca nu stie daca situatia asta se va prelungi sau nu si dupa 1 iunie. Iar pe site-ul Ambasadei Ungariei ultimul update in ce priveste tranzitul este din 22 mai, iar textul mentioneaza exact aceeasi obligatie de a prezenta un contract de munca atunci cand se doreste traversarea Ungariei spre vestul Europei.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest