ACTUALIZARE 15 IULIE. Turcia, Egipt si Emirate raman pe lista rosie a UE, Muntenegru si Serbia sunt de asemenea excluse

Pachete UE

Asa cum s-a anuntat de la sfarsitul lunii iunie, Uniunea Europeana publica odata la 15 zile o lista „alba” (sau „verde” cum vreti sa o numiti) a tarilor din afara uniunii ai caror cetateni sunt admisi sa calatoreasca in UE. Aceasta lista este o recomandare si nu o obligatie, dar marea majoritate a tarilor UE o iau in considerare. In unele tari s-a hotarat sa se amane, alte tari europene au intregrat tarile de pe lista alba a UE in zonele lor verzi. De exemplu, Romania a integrat din cele 15 tari de pe lista de 1 iulie doar 13 – din capul locului au exclus Serbia si Muntenegru unde deja numarul de cazuri explodasera.

De asemenea, in cazul Romaniei, toti calatorii care vin din aceste tari sunt pe lista verde – nu exista obligatia (sau zilele acestea recomandarea de auto-izolare pana la votarea legii).

In discutia pentru perioada 15 iulie – 31 iulie, din capul locului s-a decis eliminarea Serbiei si Muntenegrului. Franta a propus si eliminarea Algeriei si Marocului, dar multe alte tari s-au opus, asa ca cele doua tari nord-africane au ramas pe lista alba. Asta nu inseamna ca ele pot fi acceptate de tarile membre UE. S-a luat in discutie si acceptarea Emiratelor Arabe Unite, dar inca nu a fost acceptata.

Nici nu s-au luat in discutie acceptarea unor tari precum Turcia, Egipt, Brazilia sau SUA.

In consecinta, lista alba a UE pentru urmatoarele 15 zile este: Algeria, Australia, Canada, China (doar in caz de reciprocitate, putin probabil de altfel), Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Thailanda, Tunisia si Uruguay.

In consecinta este foarte probabil ca interdictia de zbor intre Romania si Turcia sa fie prelungita pana cel devreme la sfarsitul lunii, iar calatorii care vin din Turcia in Romania sa intre in auto-izolare.

Sursa: Reuters

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii