Weekend la Bruxelles

Obiective turistice Belgia: Mannekin Pis, Bruxelles

Tocmai treceam in revista toate destinatiile pe care le-am descris in rubrica “weekend la…” si am ramas surprins sa descopar ca nu am scris si despre Bruxelles. Mai ales ca este un oras care imi place, in care am fost de zeci de ori si in care ma intorc cu placere de fiecare data. E drept ca am mai scris un post mai demult cum sa-ti faci o vacanta de o saptamana prin Belgia, dar nu se pune… Hai sa vedem ce poti face 2 zile in capitala Belgiei si a Europei.

Ziua 1 in Bruxelles: Grand Place – Mannekin Pis – Sablon – Zona Europeana – Cinquentannaire

Pentru orice turist, inceputul oricarei escapade bruxelleze trebuie sa fie in Grand Place (sau Groote Markt daca preferati limba flamanda). Este inima Bruxelles-ului, un loc inconjurat de bijuterii arhitecturale. Puteti intra in Primarie (nu intotdeauna insa !), vedeti ca langa Primarie este si o mica berarie traditionala- muzeu care nu ar trebui ratata in aceasta tara a berii… Nu rata nici statuia aurita din micul coridor de langa primarie. Se cheama L’Ilot Sacre (nu Chilotul Sacru !) si trebuie mangaiat daca vreti sa va mai intoarceti in Bruxelles. Eu l-am mangaiat de zor si iaca, am fost de zeci de ori :).

Dupa ce stati prin piata, luati-o la picior pe minunatele stradute din jur… Nu ratati o oprire la vreun magazin de ciocolata, fie ca se cheama Leonidas sau Neuhaus, sigur o sa va incante la preturi destul de decente. Nu foarte departe de Grand Place poti gasi asa-numitele “sea food streets”, stradute inguste, pietonale unde puteti manca fructe de mare… Un connaiseur imi spunea ca in Bruxelles se gasesc cele mai bune fructe de mare din lume la concurenta cu New York si Hong Kong. Nu il contrazic, ca nu sunt connaiseur… Preturile sunt insa destul de rezonabile, mai ales la ofertele de pranz. Dupa ce va plimbati pe straduta, da o raita pentru un photo-stop la Bursa si apoi luati-o la picior pe principala strada pietonala comerciala Rue Neuve… Puteti sa va luati vreo fustita, vreun adidas sau o gauffre de Liege… de toate pentru toti.

Intorceti-va in piata si mergeti in directia opusa, acolo unde se gaseste simbolul de necontestat al Bruxelles-ului, statuia unui copilas care face pipi – Mannekin Pis este favoritul tuturor fotografilor mai mult sau mai putin profesionisti care trec prin oras si de multe ori este imbracat in diverse costumatii… Daca sunteti de 1 Decembrie, il veti gasi imbracat in calusar…  Statuia e de la 1619 si exista tot soiul de legende cu privire la micut… versiunea cea mai popular sustine ca este fiul unui nobil care a vazut inceputul unui incendiu si l-a sters prin metoda reprodusa de statuie

Dupa stopul de rigoare la Mannekin Pis, reveniti spre centru, apoi urcati spre Place Royale. Ajungeti in fata somptuosului Palat Regal, care este locuit de Regele belgienilor asa ca nu poate fi vizitat decat destul de rar – eu am prins odata, intr-o vara cand Regele era in vacanta si isi lasase resedinta deschisa vizitatorilor. Daca e inchis vizitatorilor, nu va suparati, sunt inca foarte multe lucruri faine de vizitat in Bruxelles, asa ca luati-o la picior pe linia de tramvai spre imensul Palat de Justitie. Cand am ajuns prima oara in Bruxelles in 1991, pe toate pliantele turistice, cladirea era prezentata cu mandrie ca fiind “cea mai mare cladire din Comunitatea Europeana”. Intre timp, Comunitatea a devenit Uniune, iar Romania parte a ei, asa ca Palais de Justice a ramas doar cea mai mare cladire din Belgia… Oricum, pliantele spun si acum ca marimea lui este dovada ca Justitia este foarte importanta pentru belgieni.

Pana acolo, insa, descoperiti superba biserica Notre Dame au Sablon, o bijuterie gotica si dupa ce ajungeti in fata Palatului de Justitie, nu ratati superba panorama de langa… Veti putea vedea intregul oras pana hat departe in nord, la Atomium, dar si turnul Primariei rasarind dintre blocuri mai mult sau mai putin moderne.

Daca aveti o pasiune pentru Uniunea Europeana, puteti sa vizitati si iconica cladire in patru colturi, refolosita dupa o lunga si dureroasa restaurare (nici in Belgia, lucrarile publice nu se fac intr-un ritm prea rapid, dupa evacuarea de urgenta din 1991 cand s-au descoperit scurgeri de azbest cancerigen din pereti, le-au trebuit vreo 15 ani ca sa o refaca), dar nu o puteti vizita… Puteti in schimb vizita Parlamentul European sa-l salutati pe dl. Adrian Severin, dar numai in tururi organizate la orele 10:00 si 15:00 (vinerea doar la 10:00 ca mai nimeni nu mai lucreaza in Belgia vinerea dupa pranz).

Daca nu sunteti atat de euro-fili, musai duceti-va la Parcul Cinquentannaire. Construit in timpul regelui Leopold II (daca vreti sa fiti urat de vreun belgian, spuneti-I ca Leopold al II-lea a fost un erou al respectarii drepturilor omului, mai ales in Congo), intrarea in Parc se face pe sub un Arc de Triumf, dar nu pentru parc va recomand sa mergeti ci pentru muzeele regale de langa Arc – in special Muzeul de Arta si Istorie, dar si Muzeul de Istorie Militara, plin cu avioane de lupta si alte “toys for boys”… Nu rata Autoworld – e pentru iubitorii de automobile si nu numai ! Parerea mea este ca va puteti petrece o dupa-amiaza foarte agreabila aici…

Seara, e musai sa va intoarceti in orasul vechi pentru o plimbare, o scoica, o pizza si mai ales pentru numeroasele lumini care inunda orasul….!

 

Ziua 2 in Bruxelles: Laeken – Mini Europa – Atomium – Oceade – zona Grand Place

Astazi, hai sa parasim centrul si s-o luam spre zona Laeken. Primul obiectiv care merita vizitat este o imensa biserica care probabil ati vazut-o din departare – Basilique Nationale de Sacre Coeur, un alt monstru construit de “ilustrul” Leopold II (ctitor si al Palatului de Justitie), o combinatie ciudata de gotic cu … Art Nouveau… Daca nu sunteti arhitect sa fiti oripilati de sacrilegiu, e un loc interesant.

Luati apoi metroul si duceti-va spre zona Laeken. Aici este si resedinta regala lafaindu-se pe suprafete imense, mama ce bloace are construi pe aici dezvoltatorii imobiliari… Puteti sa vedeti palatul de la poarta, dar nu puteti intra decat daca va stiti cu regele si v-a invitat la masa. In schimb, hai sa trecem in revista ce puteti vedea acolo (ordinea va apartine). Pentru putin exotism, nu ratati Pavilionul Chinezesc si Turnul Japonez, pline pana la refuz cu obiecte de arta din Extremul Orient. Ambele au fost construite de acelasi Leopold II care a vazut niste cladiri similare ridicate temporar la Paris cu ocazia Expozitiei Mondiale din 1890 (eveniment pentru care s-a construit turnul Eiffel).

In caz ca sunt deschise, nu ratati Serele Regale. Daca in Palatul Regal din centru am prins o zi in care deschis, la Sere n-am ajuns, acestea fiind deschise de asemenea pentru o perioada destul de limitata… daca prindeti perioada, nu ratati, sunt absolut superbe (am vazut un documentar).

Deschise non-stop sunt Mini-Europa si Atomiumul. Atomiumul este un monument imens avand forma unei molecule de fier, simbol de un gust indoielnic al Expozitiei Mondiale din 1958 organizata la Bruxelles… Dupa eveniment, s-a propus demolarea moleculei gigant, dar s-a renuntat, aratand de departe ca o naveta spatiala din filmele cu extraterestrii ale anilor 60… Inauntru nu prea ai ce vedea, daca dai banii o sa cam regreti, exceptand ca ai parte de o frumoasa panorama.

Mini-Europa este un parc cu machetele a 350 cladiri din Uniunea Europeana, la scala de 1:25. A fost inaugurat in 1989 (pe atunci, erau doar 12 tari si mult mai putine monumente), intre timp a crescut. Este totusi un loc fain si poti vizita intreaga Uniunea Europeana intr-un timp limitat… Cea mai mare investitie a fost pentru reproducerea lui Grand Place din Bruxelles (vreo 350,000 euro). Se vede care sunt tarile intrate in UE dupa 1989 ca au doar cate un monument – noi avem Palatul de la Mogosoaia (destul de surprinzator pentru o tara care detine Casa Poporului si Palatul “lui Dracula”), dar nici austriecii (abatia Melk), cehii (Hradul), sau ungurii (baile Szechenyi) nu sunt mai breji, avand o singura cladire reprezentata. Dar si asa, poti petrece cateva ore agreabile.

Langa Mini-Europe, puteti sa intrati in Oceade, o replica a Caraibelor in mijlocul Europei… vreti plaja, baie si distractii acvatice ?… Nu conteaza  ca afara e decembrie, le puteti gasi pe toate la Oceade….

Si ca de obicei, seara, intoarceti-va in centru pentru o masa de neuitat…

 

Cum ajungi la Bruxelles / Belgia

Ai destul de multe optiuni. Taromul zboara direct din Bucuresti in Aeroportul National Zaventham (principalul aeroport al tarii). Daca vreti sa aveti un zbor mai original, alegeti Air France-ul: veti zbura pana la Paris si de acolo nu va veti continua drumul cu un alt avion, ci cu Thalys, trenul de mare viteza care leaga cele doua capitale in circa 2 ore… Iar pretul nu e aberant, costa 255 euro pentru un bilet luat in avans. Daca optati pentru low-cost-uri, Blue Air zboara in Aeroportul National Zaventham, iar Wizz Air in aeroportul de la Charleroi, intr-un oras la sud de Bruxelles. Din aeroportul national, puteti sa ajungeti cu trenul in oricare din cele trei gari principale ale orasului (Nord, Central, Sud), iar din Charleroi, puteti lua un autobuz pana la gara de Sud.

Cazare Bruxelles

Eu am stat in Bruxelles fie la prieteni, fie in delegatie la hoteluri de 5 stele… De fapt, aici a fost primul hotel de 5 stele in care am stat vreodata, la Royal Windsor la 2 pasi de Gara Centrala. Ca varianta hostel, va recomand insa 2GO4 Quality Hostel care l-am vazut laudat peste tot ca cel mai bun hostel din Belgia, iar pentru o cazare tip pensiune, Tomata tocmai s-a intors de la Bruxelles si mi-a recomandat cu caldura Luli Bed & Breakfast.

Vremea la Bruxelles

Niciodata nu e realmente rau, dar cel mai bine este totusi vara, aveti mai multa sansa de soare si senin. Iarna rar scade temperature sub zero, dar e foarte vant si rece. Totusi pentru a decide cand sa te duci la Bruxelles, poti vedea mediile multi-anuale in acest link.

Top 3 obiective turistice in Bruxelles

Fara indoiala, zona Grand Place (pedestra) si Laeken (cu turnul japonez, pavilionul chinezesc si Mini Europa)… si iata ca am sarit de trei obiective…

Harta Bruxelles

Click aici

Imagini Bruxelles

 

Obiective turistice Belgia: Primaria Bruxelles

Primaria

Obiective turistice Belgia: Grand Place Bruxelles

Grand Place – Casa Breslelor

Obiective turistice Belgia: Maison du Roi, Grand Place, Bruxelles

Grand Place, fata in fata cu Primaria, Maison du Roi

Obiective turistice Belgia: turisti in Grand Place, Bruxelles

Turisti in Grand Place

Obiective turistice Belgia: Ilot Sacre, Grand Place, Bruxelles

L’Ilot Sacre

Obiective turistice Belgia: Seafood street, Bruxelles

Sea food street

Obiective turistice Belgia: Seafood street, Bruxelles

Un display care sa-ti lase gura apa

Obiective turistice Belgia: Opera, Bruxelles

Bursa

Obiective turistice Belgia: strazi din Bruxelles.JPG

Strazi din Bruxelles

Obiective turistice Belgia: strazi din Bruxelles.JPG

Obiective turistice Belgia: Royal Place, Bruxelles

Place Royale

Obiective turistice Belgia: Sablon, Bruxelles

Notre Dame au Sablon

Obiective turistice Belgia: Palatul de Justitie, Bruxelles

Palatul de Justitie

Obiective turistice Belgia: UE, Belgia

Sa traiasca Uniunea, ca e dama buna !

Obiective turistice Belgia: Notre Dame Bruxelles

Catedrala Sacre Coeur

Obiective turistice Belgia: turnul Primariei din Bruxelles

Turnul Primariei rasarind dintre blocuri

Obiective turistice Belgia: Atomium, Bruxelles

Atomiumul

Obiective turistice Belgia: Paste la Bruxelles.JPG

Paste la Bruxelles 🙂

Obiective turistice Belgia: Mannekin Pis, Bruxelles

Mannekin Pis, simbolul Bruxelles-ului

Obiective turistice Belgia: strazi noaptea Bruxelles

Noaptea, prin centrul vechi

Obiective turistice Belgia: strazi noaptea, Bruxelles

Imagini Belgia: Hotel Royal Windsor Bruxelles

Hotel Royal Windsor – my first 5 stars hotel 🙂

Obiective turistice Belgia: Gare Centrale Bruxelles

Gara Centrala

Atractii turistice Belgia: benzi desenate, Bruxelles

Bruxelles-ul este capitala europeana a benzilor desenate 🙂

Categorii:
Belgia · Weekend la ...

Comentarii

  • Ioana spune:

    Stiai ca exista si Jeanneke Pis, surioara lui Manneken? Ne-am invartit mai multisor ca sa o cautam, dar pana la urma am dat de ea :-).

    Iar de pe Atomium puteai cobori cu tiroliana cand am fost noi, aia adrenalina, brr!

  • Eugen spune:

    Bruxelles este departe de ceea ce imi inchipuiam. In primul rand, este un oras murdar. L-am vizitat in prima parte a lunii decembrie si aproape toate frunzele cazute toamna din copaci puteau fi gasite in rigolele strazilor. Ca sa nu mai zic de alte pungi si hartii care se plimbau nestingherite prin oras, purtate de vant. La fel de horror este si parculetul de langa Parlamentul European, unde, indiferent de ora la care ajungi, poti gasi ambalaje de pizza, doze de suc, seringi, fecale, tot ce vrei. Sau, mai bine zis, NU VREI!
    Restaurantele in care am fost nu m-au impresionat . Nici prin mancare (care este destul de putin variata), nici prin servicii (de cele mai multe ori foarte proaste)
    Traficul poate fi o alta problema. Tin minte ca era sambata si, undeva se formase un ”dop””. Zeci de masini incepusera sa claxoneze, soferii iesisera din masini si injurau, alarmele masinilor parcate incepusera sa urle si ele din cauza zgomotului, ce mai, era ca intr-o zi obisnuita din Bucuresti 🙂
    La toate astea, se adauga un oras in care, spre deosebire de alte capitale europene, nu se intampla mare lucru si niste oameni mai degraba ursuzi si imbufnati decat amabili si prietenosi cu turistii… Si cam asta ar fi Bruxelles, zugravit in tonuri de gri.
    Despre ce mi-a placut in capitala Belgiei, putem vorbi alta data 😉

    • Imperator spune:

      Bruxelles-ul nu este nici pe departe un standard de curatenie, dar nici chiar asa murdar. Intr-adevar, zona aia de pe langa Parlamentul European e destul de ciudata si murdara, indiferent de cat de multe ori am fost pe acolo… Un motiv este ca este complet parasita dupa orele de serviciu si se tot aduna tot soiul de drogati, etc, dar evident asta nu justifica cum arata zona.

      Despre trafic, da, aduce cu Bucurestiul de multe ori (mai ales cand ploua, lucru frecvent de altfel) si cu toata centura aia de pasaje subterane, la ore de varf se cam „infunda”. Claxoane am auzit, dar sa iasa din masina sa se ia la cearta ca la noi, sincer, nu, dar nu contest – „Sunt latin, te previn !” canta un clasic „) Ma mir ca sambata sa fie asa de plin, n-am vazut decat in zilele de weekend insorite cand toti se grabesc sa paraseasca orasul si ambutaieajele sunt mai ales la intrarile pe autostrazi si mai putin in centru. Dar, intr-adevar cand sunt accidente, nu se misca prea repede cu degajarea locului si poate crea ambuteiaje enorme. Oricum, rar Bruxelles-ul are strazi mai largi de 2 benzi pe sens.

      N-as zice ca oamenii sunt imbufnati si ursuzi, ci mai degraba distanti si „business-like”. Bruxelles-ul este un oras de emigranti datorita Uniunii Europene si a numeroase multinationale care isi au sediul aici. Si nu ma refer la negrii care canta in gangul de langa Gara Centrala care sunt haiosi, ci e vorba de sutele de mii de eurocrati si corporatisti stabiliti aici din toata Europa (si nu numai)… Felul lor de a se comporta este o reflectare a culturii organizationale de unde provin – „there is nothing fun in here”. O buna parte din populatia Bruxelles-ului este flamanda (olandofona) care sunt de asemenea mult mai rezervati si „fiecare cu a lui” decat olandezii (sa fie datorita faptului ca flamanzii sunt catolici si olandezii protestanti ? Nu stiu). Oricum olandezii sunt mult mai exuberanti decat belgienii, asta e clar.

      Despre mancare – cred ca am mancat in sute de restaurante belgiene si nu cred ca am mancat prost in mai mult de 2. Ma mir ca spui ca nu ti-a placut… De altfel, la nivel UE, belgienii sunt considerati ca au dintre cele mai bune restaurante dupa francezi si italieni. Seriviciul – in cazul meu a variat de la simpatic (in caz ca chelnerii erau marocani, albanezi, etc) la indiferent-zambet profesionist (belgieni). Acum nu pot sa zic ca am avut vreo experienta de povestit la nepoti, dar oricum eu sunt un tip destul de conservator cu mancarea si nu prea experimentez 🙂

      In zona Benelux si nu numai, exista parerea unanima ca belgienii sunt prosti si oricum sunt sursa numarul 1 de bancuri pentru vecini (cu belgienii pe post de Bula). Exista un sambure de adevar in chestia asta si eu am asistat la momente hilare (aeroportul Zaventham inchis aproape o zi dupa ce s-au depus 5 cm de zapada pentru ca utilajele de deszapezire erau inchise intr-o hala, iar cheia era la un tip care era in vacanta in Tenerife si pana nu a zburat un avion dupa ala sa ia cheia, nimeni nu a spart usa sau pus mana pe lopata)

  • Adina spune:

    eu o sa plec la vara,in iunie,sper sa fie vremea buna,macar sa iasa soarele,asta este important pentru o vacanta reusita si poze frumoase.
    sunt curioasa daca o sa imi placa,vreau sa vizitez toata Belgia,poate ajung in Luxemburg pentru o jumatate de zi si Andorra.
    oare exista o capitala foarte curata in lume?poate Tokyo,dar sunt putine orase unde exista curatenie,intr-un oras mare este cam imposibil sa fie mereu curat.
    este enervant,sa spui nu mi-a placut in orasul respectiv doar din cauza mizeriei,sunt altele chestii de vazut,ala este doar un minus,dar sunt atatea plusuri,in fine ,depinde de fiecare om.

    • Eugen spune:

      „Despre ce mi-a placut in capitala Belgiei, putem vorbi alta data”. Asa am scris in postul meu. Deci, logic, am remarcat si lucruri frumoase in Bruxelles. Numai ca nu le-am enumerat acum.
      Te enervezi cam repede…

  • Ioana spune:

    Eugen, cred ca ori ai fost tu ghinionist, ori nu ai stiut unde sa te duci. Mie una Bruxelles-ul mi s-a parut un oras mult mai curat decat o sumedenie de alte orase europene mult trambitate, iar despre trafic nu imi amintesc sa ma fi impresionat negativ. Adica na, venind din Bucuresti, nu stiu cate orase mi se pot parea MAI mizerabile, MAI aglomerate, MAI zgomotoase ori imbacsite dpdv al traficului etc. A, da, in India era intr-adevar nasol traficul, si sa-i vezi acolo ce mai claxonau :-)))

    Iarasi de vazut cred ca ai ce vedea in Bruxelles, lucrurile se „intampla” daca stii unde sa te duci. Eu de pilda am fost inclusiv la un spectacol (senzational!) de teatru de papusi (in franceza) – „Le Bossu” / Cocosatul dupa Paul Feval – la un teatru renumit si cu traditie de-al lor….unde la final puteai sa ramai sa bei si-o bere bestiala (iar eu nu prea beau bere de fel, a se nota, da?)

    Cu restaurantele iar mi se pare ciudat ce zici. Noi am mancat foarte bine la belgieni, si nu doar in Bruxelles, ci si in Oostende, Knokke si Bruges. Eu una as zice ca sunt chiar foarte tari belgienii la mancare, am mancat niste chestii de ne-am lins pe degete! Si nu am mers pe baza de recomandari, pur si simplu am intrat si noi acolo unde am vazut ca nu e fast food 🙂

    A, uitasem sa mentionez ca la belgieni m-am indragostit de (adevarata) bere Kriek!

    Nu te supara pe mine, zic si eu, nu dau cu parul 😛

  • Ellla spune:

    Eugen are dreptate. Ia uitati-va aici: http://www.0-100.ro/2010/04/26/topul-celor-mai-aglomerate-59-orase-din-europa-bucuresti-nu-e-pe-lista/

    Bruxelles e pe locul 1 in topul celor mai aglomerate orase europene.
    Eu am fost si in Brugge si in Bruxelles. Despre Bruxelles, impartasesc parerea lui Eugen, deoarece si eu am trecut prin niste experiente asemanatoare: in week-end traffic jam in centru si toata lumea claxona de nebuna, murdarie peste tot pe jos, mancarea – portiile mici si fara prea mult gust ( si mai mult m-a deranjat faptul ca servirea lasa foarte mult de dorit)

    Brugge mi-a placut mai mult, deci nu pot generaliza spunand ca „belgienii sunt ….”

    Una peste alta, aveam alte asteptari de la Bruxelles si, desi am vazut foarte multe orase europene, respectiv capitale, pot declara cu mana pe inima ca Bruxelles mi-a placut cel mai putin dintre toate.

    • Adrian spune:

      Sunt de acord cu tine , cel mai murdar oras dintre toate capitalele europene pe care le-am vazut ..si nu sunt putine. ! Amsterdamul e superb!

  • SORIN spune:

    plec in mai spre frumosul Bxell…din nou Imperatorul imi face viata usoara, am vazut de cazarile recomandate, nu m/au prea convins, cam decentrat luli așa că am optat să stau la prieteni. hAI ca daca ma ingurguntez, la întoarcere ca un cucuoș o să înalț o părere, așa cum cocoșu nu doar cântă ci înalță un cântec!

  • SORIN spune:

    deci de maine B-xell pe paine pt o saptamana, am tiparit si postarea asta cat si cea cu Brugge plus am ghidul l.Planet, sper sa nu ma pierd 🙂

    • Imperator spune:

      E greu sa te pierzi 🙂 Nu-ti fa probleme… astept impresii 🙂

      • SORIN spune:

        IATA m-am intors si inalt parerea cu B-xelles; in primul rand evitati hotelul Windsor, e la doi pasi de Grand Place dar este mizerabil si pute, am rezistat doar cu geamul deschis apoi am fugit intr-un Ibis. In rest e foarte frumos orasul, am urmat cu sfintenie recomandarile Imperatorului si inafara turnului Belfort din Brugge unde nu merita sa urci daca nu esti pasionat de alpinism, privelistea este nasoala sunt plase peste tot – a fost ok. As adauga Casa Horta la lista cu frumuseti iar daca tot economisiti 8€ de la turn se poate trage o fuga pana la Ostend, la plaja de la Marea Nordului unde se poate manca peste in voie (incercati restaurantul DE YOT, langa Restaurantul Marina). Stradutele si oferta de sea food din Bruxelles este indoielnica, am mancat acolo scoici la Chez Leon, dar erau f. condimentate. In general am vazut ca pestele se serveste cu sosuri dupa moda frantuzeasca, iarasi un lucru discutabil, deoarece isi pierde din savoarea genuina.

  • Imperator spune:

    Windsor sau Royal Windsor ? La Chez Leon, pe vremuri aveau niste scoici senzationale, dar n-am mai mancat acolo din 2006 (inainte, aveam scaunul „meu” 🙂 S-au globalizat si ei ?

    • SORIN spune:

      Hotelul era Windsor in Place du Rouppe, tu mi se pare ai stat la Royal dar tu poti pentru ca esti Imperator:)
      Ghidurile ridica inca in slavi scoicile la Chez Leon, parerea mea ca erau picante si pierd astfel din gust si din prospetime. ma refac chiar acum, tocmai mi-am pregatit niste spaghete cu fructe de mare by Italy.
      as vrea sa te intreb dc ai baut Canttilon? am fost acolo la berarie si mi sa parut ca e otet cu sifon:) in rest au aparut localuri romanesti, am fotografiat trei, asa ca dc cineva vrea o zacusca, o sarmala, o tocanita, o ciorba de burta – bon apetit:)

      • Imperator spune:

        A… ma speriasem ca s-a dus naibii si Royal WIndsor-ul 🙂
        Despre ghiduri, pot sa-ti spun ca inainte de 2006, meritau ridicate in slavi. N-am fost la Canttitlon, dar ma bucur ca mititeii si ciorba de burta au proliferat si prin Capitala Europei 🙂

  • Carmen spune:

    Care este cea mai ieftina varianta de transport de la aeroport in Bruxelles: trenul sau autobusul?

    multumesc

  • Imperator spune:

    Cu placere 🙂 Mda, De Lijn e in olandeza, eu mai pricep cate ceva de pe acolo 🙂

  • ovidiu spune:

    Pentru a vizita Bruxelles-ul in bune conditii cred ca e important sa stii cand sa o faci;eu recomand zilele de sambata dupamasa si duminica intrucat jumatate din locuitori sunt plecati(cel putin asa mi s-a parut) iar daca ai norocul sa prinzi si o zi insorita cu atat mai frumos ti se v-a parea orasul!Traficul este intr-adevar jalnic mai ales dupa ora 5,atat in oras cat si pe autostrazile din jurul acestuia si nu de putine ori am stat blocat fara sa te misti exact ca in Bucuresti!Ca sa ajungi din aeroport exista http://www.toandfromtheairport.com gasit ca recomandare de la imperator 🙂
    De mancat se poate manca foarte bine daca esti putin atent la ce au ceilalti in farfurii si la preturi; recomand zona centrului vechi!

    • Carmen spune:

      Din pacate eu o sa stau de luni pana joi, deci nu o sa prind wk-ul, dar sper sa fie soare pt ca perioada e intre 28-31 mai.
      La vremea postarii ei am citit recomandarea, dar ulterior am uitat de ea….
      Multumesc pentru sfaturi!

  • […] si sa mergem mai departe. Ce poti vedea in Bruxelles? La un moment dat am scris un articol numit “Weekend la Bruxelles”, unde detaliam un plan de vizitare a orasului. In prima zi este obligatoriu sa incepi cu centrul […]

  • […] astea sunt ponturile de azi despre Bruxelles. De asemenea, va recomand sa cititi articolul „Weekend la Bruxelles” pentru a afla cum mi-as organiza un tur al Bruxelles-ului daca as avea doar doua zile la […]

  • Georgescu Viorel spune:

    Interesante si „educative” postarile , pentru unul ca mine care merge primaoara in aceasta parte a Europei..(am facut Anglia , Spania , Italia, Malta,Portugalia ,Grecia, Bulgaria…dar „Benelux „si nordul Europei..nu..la insistentele sotiei am luat bilete Wizair 26.09-01.10.2014 5 nopti cazare Bruxelles si ma gandesc 2 zile Bruxelles, 1 zi Bruges, 1 zi Luxemburg si mai ramane 1 zi plina…pentru care unca nu am nimic planificat..daca e cineva care ma poate sfatui cum sa imi planific mai bine timpul…am ca locatie un hotel central langa Gara de Nord , in idea de a avea acces usor la tren .Astept orice sugestie si multumesc anticipat

  • Ligia spune:

    1.Care este varianta ce-a mai ieftina de transport de la Aeroportul Charleroi in centrul Bruxel. Hotelu , Mirabeu, am vazut ca este in centrul vechi, la vreo 200m de Mannekin Pis.
    2 Pe unde este ascunsa Janneke Pis? Chiar nu stiam de existenta ei.

  • Vlad spune:

    Am cateva recomandari pentru data viitoare cand ajungi in Bruxelles:
    1. Din punct de vedere culinar, trebuie incercati cartofii prajiti de la orice colt de strada. Personal recomand binecunoscuta Maison Anotine din Place Jourdain(cunoscuta international).
    2. Muzeul armatei din Cinquantenaire,
    3. Daca ai mai mult timp, si modalitate de a transporta ciocolata acasa, recomand outletul de ciocolata al Neuhaus.:) Practic poti cumpara ciocolata Neuhaus la pret de Leonidas.
    4. Barul Delirium din apropierea Grand Place https://en.wikipedia.org/wiki/Delirium_Caf%C3%A9
    5 Recomand excursii la Ghent si la Bruges
    Eu am locuit 6 luni in Bruxelles, si obiectivele 1 si 4 au fost obligatorii pentru toti musafirii mei:)

  • Alina L. spune:

    Foarte constructive postarile, m-au ajutat foarte mult deoarece plec in blegia pentru 3 zile, iar datorita postarilor mi-am facut planul cap la cap cu totul : ce este de vizitat, in ce zi, la ce ora, cu ce autobuz, cate statii, cum se numeste statia etc. 🙂 o singura intrebare am : am observat ca pentru mijlocul de transport in comun exista anumite beneficii pentru turisti, mai exact un pret de 14 euro pt 10 calatorii ( sper ca am vazut s bine 🙂 http://www.stib-mivb.be/10-voyages-ritten.html?l=en ). aceste 10 calatorii (sau 5 dupa caz) pot fi folosite atat pentru autobuz cat si pentru metrou? iar aceste calatorii pot fi folosite de mai multe persone sau de catre una singura? suntem 4 personae si dorim sa stim daca putem sa cumparam 10 calatorii si sa le folosim toti. Noi vom sta pe rue bordiau ( http://www.apartmentsapart.com) si vom calatorii destul de mult cu mijloacele de transport in comun avand in vedere ca este o distanta destl de considerabila pana in grand place / parte de nord.

  • Cora spune:

    Buna ziua, am o rugaminte daca ma puteti ajuta. Am cumparat doua bilete de autobuz si intrare bilet la parcul Warner din Madrid inainte de pandemie prin compania samar.es le scriu deja de 2 luni de zile pe multiple adrese de mail si pe formularul de contact de pe site ca sa ne dea banii inapoi (75 eur) si nu raspunde nimeni. Am cautat pe net, dar nu am gasit vreo autoritate la care se poate face plangere.data la care ar fi trebuit sa calatorim cu ei a trecut de mult, era undeva pe 18 aprilie.nu mai stiu ce sa fac.va rog tare mult sa imi dati un sfat cum sa recuperam banii. Multumesc anticipat!

    • Imperator spune:

      Pai in afara de a incerca sa dati de parcul Warner intr-un fel sau altul (mail, facebook, telefon), nu prea se poate face nimic din pacate. Puteti eventual contacta Protectia Consumatorului Europeana sau din Spania.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest