Uniunea Europeana permite turistilor din 14, eventual 15 tari extra-europene sa intre in Uniune. Dar ce relevanta are asta ?

Harta lumii zona verzi actualizare iulie

De vreo saptamana incoace, ambasadorii si ministrii a 27 de tari europene au negociat si ras-negociat lista de tari din afara UE / SEE / Schengen care sa poata intra pe teritoriul tarilor din UE. Poate multi dintre voi nu stiti, dar de prin martie, cetatenii si resortisantii din afara zonei mai sus mentionate nu pot intra pe teritoriul nici unui stat din Uniunea Europeana. Esti moldovean fara cetatenie romana, nu poti intra in UE. Esti israelian fara cetatenie poloneza sau germana, granitele UE sunt ferm inchise. Esti american fara vreo ruda de gradul 1 in Spania, atunci nu ai mai putut intra pe teritoriul UE de asta-primavara.

Deci, ceea ce a decis Uniunea Europeana este faptul ca cetatenii din anumite tari vor putea intra pe teritoriul Uniunii Europene. Si nu e o decizie, e o recomandare. Daca Croatia nu vrea sa primeasca cetatenii din Rwanda sau Noua Zeelanda este dreptul lor. In schimb, exista o decizie in unanimitate – nici un stat membru nu va primi pe teritoriul lor cetateni din afara celor 14, eventual 15 tari cel putin pana la urmatoarea evaluare care va avea loc pe 15 iulie. Si sunt niste grei – SUA, Rusia, Brazilia, Turcia, Ucraina, Israel.

Cum s-a ajuns la lista asta ? La inceput a fost o lista de vreo 50 si ceva de tari, printre care si niste propuneri de-a dreptul hilare cum ar fi Coreea de Nord si Turkmenistan care au interzis prin lege COVID-ul pe teritoriul lor, asa ca au raportat cu o consecventa demna de o cauza mai buna – zero cazuri, zero cazuri, zero cazuri.

Decizia a fost luata pe baza a 3 criterii – unul este ca numarul de cazuri inregistrate in ultimele 14 zile raportate la 100.000 locuitori sa nu fie mai mare decat media Uniunii Europene – iar media este de 16 cazuri (trasa in sus de tari precum Suedia, Portugalia, Romania sau Bulgaria). Al doilea criteriu este sa se inregistreze o tendinta de scadere in ultima perioada. Al treilea criteriu mai greu de cuantificat de nespecialisti si de cei care nu au acces la o tona de date – un index de incredere in sistemul sanitar si de raportare local – numar de teste la 100.000 locuitori, numar de paturi de spital, doctori si facilitati ATI la 100.00 locuitori si nu in ultimul rand increderea in rapoartele tarilor respective (regimurile dictatoriale sau semi-dictatoriale pot minti de ingheata apele, iar tarile sarace pur si simplu nu au facilitatile de a descoperi cat de mare e intinderea epidemiei – poate Nigerul si Papua ar vrea sa testeze mai mult, dar nu au bani si resurse pentru mai multe laboratoare, testere si laboranti).

Dupa nenumarate negocieri (exista interese economice de asemene, nu numai cele de sanatate publica), din lista initiala de 50 si ceva de tari, au ramas 14 + 1 tari. Lista am anuntat-o acum cateva zile si este fix aceeasi:

Europa (non-UE): Serbia, Muntenegru, Georgia

Asia: Coreea de Sud, Japonia, Thailanda. Granita UE va fi deschisa si celor veniti din China doar cu conditia reciprocitatii.

Africa: Maroc, Algeria, Tunisia, Rwanda

Americile: Canada, Uruguay

Oceania: Australia, Noua Zeelanda

 

Deci, asta e RECOMANDAREA Uniunii Europene. Nu DIRECTIVA.

Acum, urmeaza criteriile nationale – fiecare tara poate decide ce vrea. Unii pot zice – OK, poti veni din tarile respective, dar intri in auto-izolare sau carantina. Altii pot zice – da, poti veni, nu e nici o problema. Sau in cazul Romaniei, cel mai posibil este sa aplici critieriul national pentru tarile dinspre care nu e nevoie de auto-carantina: mai putin de 5 cazuri / zi / milionul de locuitori. Hai sa vedem pentru cateva natiuni care e situatia:

Serbia: 1896 cazuri in ultimele 14 zile / 8.7 milioane populatie. Mi se pare suspect ca Serbia a fost acceptata pentru ca explozia de cazuri din ultima saptamana nu ar recomanda-o nici pe lista europeana. Criteriul european: 21,8 (deci, mult peste 16), iar criteriul romanesc: 15,6. In mod normal, ar trebui continuata auto-izolarea pentru toti cei care vin din Serbia.

Muntenegru: 175 cazuri in ultimele 14 zile / 0.6 milioane populatie. Ca si Serbia, micutul Muntenegru care se declarase zona libera de COVID a inregistrat un val puternic de cazuri noi aduse din Serbia (suporteri muntenegreni au fost la meciul Steaua Rosie – Partizan la Belgrad care se pare ca a fost si principala sursa de explozie epidemiologica si in Serbia). Muntenegru nu respecta nici enuntatul criteriu european – are nu mai putin de 29,2 cazuri / suta de mii de locuitori, iar criteriul romanesc este 20,8 – trebuie continuata auto-izolarea.

Georgia: 49 cazuri in ultimele 14 zile / 4 milioane populatie. Criteriu european: 1,2, criteriu romanesc: 0,87 – in mod normal, Georgia ar trebui introdusa pe lista verde a Romaniei.

Coreea de Sud: 645 cazuri in ultimele 14 zile / 56,3 milioane populatie. Criteriu european: 1,1, criteriu romanesc: 0,81 – in mod normal, Coreea de Sud ar trebui introdusa pe lista verde a Romaniei.

Japonia: 1006 cazuri in ultimele 14 zile / 126,5 milioane populatie. Criteriu european: 0,80, criteriu romanesc: 0,57 – in mod normal, Japonia ar trebui introdusa pe lista verde a Romaniei. Un mare semn de intrebare este numarul extrem de mic de teste – doar 3600 la 1 milion de oameni de la inceputul pandemiei (mai putine decat Bangladesh) – ca idee, Romania are 36,000 la 1 milion si e o cifra foarte mica la nivelul UE.

Thailanda: 36 cazuri in ultimele 14 zile / 69,8 milioane populatie. Criteriu european: 0,05, criteriu romanesc: 0,04. In mod normal, Thailanda ar trebui introdusa pe lista verde a Romaniei. Ca idee, nici thailandezii nu au testat cine stie ce – doar 8600 teste / milionul de locuitori

Maroc: 3405 cazuri in ultimele 14 zile / 36,9 milioane populatie. Criteriu european: 10,5, criteriu romanesc: 6,6. In mod normal, Marocul nu ar trebui introdus pe lista verde a Romaniei. O alta tara care inregistreaza o explozie incredibila a cazurilor. Daca pana pe 20 iunie, numarul era relativ mic – gen 40, 50, 60 cazuri, deodata, de pe 20 iunie, numarul de cazuri a explodat la 3 – 4, chiar 500 cazuri pe zi. De altfel, acum pare sa fie varful absolut al pandemiei (in primavara, in nici o zi nu s-a ajuns la 300 de cazuri pe zi). Nu cred ca ar trebui sa punem Marocul pe lista verde.

Algeria: 2530 cazuri in ultimele 14 zile / 43,8 milioane populatie. Criteriu european: 5,27. Criteriu romanesc:4,12. Ca si Marocul, in ultimele 10 zile, Algeria inregistreaza o crestere constanta si furibunda a numarului de cazuri. In ultimele 2 zile s-a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de cand pandemia a lovit Algeria. Desi, Algeria s-ar incadra in criteriul romanesc azi, poimaine sigur, nu, asa ca nu ar trebui sa o punem pe lista verde.

Tunisia: 62 cazuri in ultimele 14 zile / 11,8 milioane populatie. Criteriu european: 0,5, criteriu romanesc: 0,4. Tunisia ar trebui sa intre pe lista verde a Romaniei.

Rwanda: 389 cazuri in ultimele 14 zile / 12,9 milioane populatie. Criteriu european: 3. Criteriu romanesc: 2,15. Rwanda ar trebui sa intre pe lista verde a Romaniei. O prezenta exotica, dar cred ca UE a vrut sa stimuleze o tara care prin masuri eficiente a reusit sa stavileasca pandemia pe care a tratat-o cu seriozitate in conditiile in care presedintele Tanzaniei a „distrus” COVID-ul cu niste plante, Madagascarul cu pipi de vaca, iar tarile din Africa de Vest se bazeaza pe vracii voodoo. Ieri, Rwanda a inregistrat nu mai putin de 101 cazuri (dublu decat cea mai mare zi a pandemiei), o cifra uimitoare. Am verificat si presa rwandeza raporteaza ca 71 cazuri sunt dintr-o puscarie.

Canada: 4463 cazuri in ultimele 14 zile / 37,7 milioane populatie. Criteriu european: 11,8. Criteriu romanesc: 8,4. Canada nu ar trebui sa intre pe lista verde a Romaniei, dar numarul de cazuri e in scadere.

Australia: 432 cazuri in ultimele 14 zile / 25,5 milioane populatie. Criteriu european: 1,69. Criteriu romanesc: 1,21. Australia ar trebui sa intre pe lista verde a Romaniei. Atentie insa – in ultima saptamana se inregistreaza o crestere mare a cazurilor – dupa ce luni de zile, numarul stagna pe la 10, 20, hai 30 cazuri pe zi, deodata a ajuns la 80. In consecinta, vanzarea de hartie igienica a fost din nou limitata, datorita unui nou asalt asupra supermarketurilor a australienilor speriati de un nou lockdown.

Noua Zeelanda: 24 cazuri in ultimele 14 zile / 5 milioane populatie. Criteriu european: 0,48. Criteriu romanesc: 0,34. Noua Zeelanda ar putea intra pe lista verde a Romaniei. Dupa ce vreo 2 luni, Noua Zeelanda nu a inregistrat nici un caz (si a deschis complet tara, mai putin granitele), datorita aparitiei unor cetateni veniti din UK si care nu au fost monitorizati cum trebuie, au reaparat cazurile si autoritatile sunt din nou in alerta maxima.

Uruguay: 81 cazuri in ultimele 14 zile / 3.5 milioane populatie. Criteriu european: 2,31. Criteriu romanesc: 1,65. Uruguay ar trebui sa intre pe lista verde a Romaniei. Uruguayul a rezistat eroic langa o Brazilie aflata in plin haos, probabil prin lockdown-uri bine puse la punct si inchiderea ferma a granitelor, altfel nu pot sa-mi explic.

 

Bon, hai sa zicem ca 10 din tarile de mai sus respecta criteriul romanesc si s-ar putea deschide – calatorii care ar veni de acolo sa nu mai intre in auto-izolare. Dar sa vedem daca tarile acestea ne primesc pentru ca deschiderea UE este unilaterala cu o singura exceptie – s-a promis Chinei deschiderea, dar doar in cazul reciprocitatii. Nu pentru celelalte tari. Hai sa le luam una cate una.

 

Serbia – se poate intra liber si fara conditii din 22 mai 2020. Amanunte aici.

Muntenegru – se poate intra doar pe baza unei adeverinte de test COVID facut cu 48 ore inainte de a intra in tara. Amanunte aici.

Georgia – se va redeschide pe 31 iulie 2020, probabil cu obligativitatea unui test COVID. Amanunte aici.

Coreea de Sud – toti calatorii straini trebuie sa fie testati de COVID la sosirea in Coreea de Sud si apoi sa stea in carantina guvernamentala in facilitati monitorizate strict de stat timp de 14 zile. Carantina se plateste  – 100.000 woni (74 euro) pe zi, deci 1036 euro in total. La finalul perioadei de carantina, va mai fi un test COVID si in caz ca e negativ, poti vizita Coreea in libertate

Japonia – Calatorii din Romania nu au voie sa intre in Japonia. Masura ar putea fi ridicata in cursul anului 2021 raporteaza presa nipona. Info aici.

Thailanda – Calatorii din Romania nu au voie sa intre in Thailanda, iar zborurile internationale sunt anulate. Industria turistica spera ca masura sa fie ridicata prin octombrie – noiembrie, dar guvernul pare sa nu fie de acord. De vreo luna, analizeaza posibilitatea unor travel bubbles cu Japonia, Coreea, China si Australia si doar pentru calatorii in interes de business, dar nu s-a ajuns inca la nici o concluzie.

Maroc – Calatorii din Romania nu au voie sa intre in Maroc, iar zborurile internationale sunt anulate. Nu exista nici un plan oficial de redeschidere.

Algeria – Calatorii din Romania nu au voie sa intre in Algeria, iar zborurile internationale sunt anulate. Nu exista nici un plan oficial de redeschidere.

Tunisia – Calatorii din Romania pot intra in Tunisia doar pe baza unei adeverinte de test COVID. Testul trebuie facut nu mai mult de 120 ore inainte de a intra in Tunisia, iar certificatul nu trebuie sa fie mai vechi de 72 ore din momentul in care ajungeti in aeroportul tunisian. Nu exista facilitati pentru test COVID pe aeroporturile tunisiene, iar granitele terestre sunt ferm inchise. Mai multe informatii aici.

Rwanda – Granitele au fost deschide pentru turisti cu incepere din 17 iunie. Turistii trebuie sa se testeze de COVID cu 72 ore inainte de a sosi in Rwanda si apoi pe aeroportul Kigali – vor trebui apoi sa se auto-izoleze intr-un hotel desemnat de stat pentru 8 ore pana la sosirea rezultatului. Cei care nu vor veni cu test COVID facut in tara vor fi testati de 2 ori – pe aeroport si 48 ore mai tarziu – in aceasta perioada trebuie sa se auto-izoleze in facilitati furnizate de stat. Costul testelor COVID trebuie sa fie inclus in pretul total al pachetelor turistice. Permisul pentru gorilla trekking este cu 1000 dolari mai ieftin – de la 1500 dolari inainte de COVID la 500 dolari. Mai multe amanunte aici.

Uruguay – are granitele inchise pe termen nelimitat.

Australia si Noua Zeelanda – au granitele inchise pe termen nelimitat. Oficiali de la Canberra sau Wellington au indicat ca tarile se vor deschide cel devreme pe 1 ianuarie 2021, posibil chiar la 1 ianuarie 2022 si numai pe baza certificatului de vaccinare COVID (ambele tari se asteapta ca vaccinul anti-COVID sa poata fi disponibil pe scara larga cu incepere de la mijlocul anului 2021)

China – nimeni nu poate intra pe teritoriul Chinei decat cetatenii chinezi. Masura a fost luata pe termen nelimitat. Uniunea Europeana a anuntat ca va deschide granitele pentru cetatenii chinezi doar in caz de reciprocitate. Guvernul de la Beijing nu a oferit inca nici un raspuns oficial si e foarte putin probabil sa accepte.

Categorii:
Noutati

Comentarii

 • Huib spune:

  ma doare capul

 • Paul spune:

  Buna.se poate merge din Romania înspre slovacia și polonia doar cu buletinul ? Fara alte acte doveditoare? (Ctr lucru,etc)….?

  • Imperator spune:

   In Slovacia e obligatorie auto-izolarea timp de 14 zile, in Polonia puteti intra fara probleme cu CI sau pasaport

   • Paul spune:

    Oau…multumesc. in acest caz , Ucraina in ce stadiu este ? Ca sa fac ruta Ucraina apoi Polonia………. ?

    Dar la întoarcere?

    Multumesc.

    • Imperator spune:

     Ucraina este in zona galbena. In plus, pentru a putea intra in Ucraina, trebuie sa faceti un test COVID la granita (nu stiu insa daca se poate face la orice granita) si sa aveti o asigurare de sanatate care sa specifice clar ca acopera si COVID (nici o companie de asigurare din Romania nu acopera COVID). Acea companie trebuie sa aibe o filiala sau un partener in Ucraina.

 • Itu spune:

  nu , uruguay nu a avut deloc lockdown-uri (in afara de inchiderea restaurantelor, limitarea evenimentelor) dar a facut testari preventive in masa in cartiere sau zone in care se inregistrasera cazuri (+ urmarirea contactilor directi).
  nici granita cu brazilia nu au prea sigilat-o, pt situatiile in care granita imparte intr-un oras uruguayan si un oras brazilian ceea ce e, practic, un singur oras.dar au stat cu ochii pe ea.

 • Lora spune:

  Buna, Cezar! Cand crezi sau cand se preconizeaza ca cetatenii / rezidentii tarilor din Gulf pot intra in EU? Dar US? Multumesc anticipat

 • Andra spune:

  Buna seara! Vă scriu aici…Nu are legatura cu subiectul,dar ajutati-ma cu un raspuns,va rog.Eu sunt tot cu problema mea cu Danemarca. Am incercat sa urmăresc cazurile de covid de la danezi. Sunt mai puține,dar nu imi dau seama daca se încadrează pentru luni in lista verde.sunteti mai în tema decât mine si mereu ati intuit f bine,chiar. Puteti verifica? Intra Danemarca de luni pe lista? 🙂 Multumesc.

  • Imperator spune:

   Astazi Orban a spus ca o sa ridice criteriul de la 5 / zi / milion la 16 cumulativ / 100.000 locuitori. Atunci, Danemarca se incadreaza fara probleme. Vom vedea luni. Daca ramane acelasi criteriu, putin probabil.

   • Andra spune:

    Off! Multumesc pt raspuns. De fapt, eu si familia locuim in Insulele Faroe. Vrem să călătorim în România. Insulele Faroe stau foarte bine in ceea ce priveste corona. Au avut 187 cazuri. Aici nu a murit nimeni si lumea a fost relaxata. De mai bine de 2 luni nu a mai apărut nici un caz.Dar sunt considerate parte a Danemarcei( desi sunt la 36-39 de ore de mers cu vaporul distanța de Danemarca si au Guvern propriu). Ni s-a spus că trebuie să stăm în auto-izolare,din moment ce Danemarca nu e pe lista.Mi se pare nedrept si nu vrem să stam in izolare ,in loc sa ne rezolvam problemele in Romania. 🙁 Biletele sunt cumpărate si asteptam listele…

   • Marian spune:

    Salut Cezar. Ai un link cu anuntul? Oricum, pana nu e oficial, nu conteaza prea mult declaratia.
    Numarul de cazuri il calculezi tu de pe Worldometers sau e anuntat undeva oficial?
    Noi vrem sa venim din Marea Britanie in tara si incerc sa preconizez cand ar putea fi posibil.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii