Care sunt cerintele de intrare in Romania si cum poti evita sa ramai in carantina in strainatate

COvid

Iata ca incepand din 8 ianuarie avem un nou set de cerinte pentru intrarea in Romania cu scopul de a reduce riscul de import de COVID-19 pentru ca vorba aceea, avem si noi din plin. In mare, masurile au ramas cam aceleasi cu cele stabilite in decembrie, principala modificare constand in faptul ca numarul de zile de stat in carantina a fost redus semnificativ. Dar hai sa trecem in revista care sunt reglementarile si ce trebuie sa faci.

In primul si in primul rand, pentru ca am citit tot soiul de prostii, trebuie sa scriu mare si clar: ORICE CETATEAN ROMAN POATE SA INTRE IN ROMANIA. Vaccinat, nevaccinat, bolnav, asimptomatic, in pragul mortii luptand pentru fiecare gura de aer, toti, dar absolut toti daca ajung la granitele Romaniei vor intra in tara. Unii, fara restrictii, altii cu carantina, poate unii direct in spital daca ajung in stare grava, dar toti intra in tara.

 

DACA ESTI VACCINAT SAU AI TRECUT PRIN BOALA

Trebuie ca sa fi terminat vaccinarea primara (formata din 2 doze pentru Pfizer, Moderna, Astra Zeneca si 1 doza pentru Johnson & Johnson) cu 10 zile inainte de a intra in Romania pentru a fi recunoscut ca fiind vaccinat. De asemenea, ultima doza trebuia sa fi fost facuta maximum acum 1 an. Se pare ca de la 1 februarie, perioada de recunoastere a vaccinarii primare complete va fi redusa la 9 luni datorita semnalelor ca vaccinul nu este la fel de eficient in cazul tulpinei Omicron (oricum, studiile care sa confirme sau sa infirme aceasta teorie sunt in curs, doar semnalele initiale indica o imunizare mai scazuta)

Pentru cei care au trecut prin boala, trebuie ca testul PCR pozitiv sa nu fie mai vechi de 180 zile (adica un pic mai putin de 6 luni) si nu in ultimele 10 zile (pentru ca ar trebui sa fi in carantina) inainte de a intra in Romania.

 

Daca vii din Uniunea Europeana (indiferent de stat) – intrare fara restrictii, fara test, fara carantina. Aici se includ si alte state care nu sunt membre UE, dar sunt membre a Spatiului Economic European adica Norvegia, Islanda si Liechtenstein) plus Elvetia.

Daca vii din afara Uniunii Europene (indiferent de stat) – pentru a evita carantinarea, trebuie sa prezinti un test PCR facut cu maximum 48 ore inainte de imbarcarea in mijlocul de transport in comun (avion, tren, autobuz, etc) sau inainte de a sosi in punctul de frontiera daca vii cu un mijloc de transport privat. Atentie – Marea Britanie, Moldova, Turcia sau Serbia nu sunt tari ale Uniunii Europene.

 

DACA NU ESTI VACCINAT

Daca vii dintr-o tara a Uniunii Europene aflata pe lista verde sau galbena a Romaniei – poti evita carantinarea daca ai facut un test PCR cu maximum 72 ore inainte de a urca in mijlocul de transport in comun sau de ajungerea intr-un punct de frontiera romanesc daca vii cu un mijloc de transport propriu. In acest moment, nu exista nici o tara UE / SEE / Elvetia pe lista verde sau galbena, dar cu un pic de noroc, de saptamana viitoare ar putea fi Bulgaria si Ungaria.

Daca vii dintr-o tara a Uniunii Europene aflata pe lista rosie sau din afara Uniunii Europene – carantina la domiciliul declarat timp de 10 zile

 

PERIOADA DE CARANTINARE

10 zile – pentru cei nevaccinati care vin din tarile UE de pe lista rosie sau din afara Uniunii sau vin fara test PCR din orice alta tara UE.

5 zile – pentru cei vaccinati si trecuti prin boala daca vin din tari din afara UE fara test PCR

 

COPIII

Copiii sub 12 ani sunt scutiti de test PCR sau carantinare. Se iau in considerare si copiii care au 12 ani.

Copiii intre varstele 13 – 15 ani (efectiv) care fac un test PCR cu 48 ore inainte de imbarcare sau sosire in tara sunt scutiti de carantinare.

Copiii peste 16 ani sunt considerati adulti si se aplica regulile de mai sus.

 

PLF – PASSENGER LOCATOR FORM

Atentie – toti cei care intra in Romania trebuie sa completeze on-line un formular. Daca nu il completezi inainte de a ajunge in Romania, ai timp 24 ore dupa intrarea in tara sa ti-l completezi, daca nu te trezesti cu o amenda de 2000 sau 3000 lei parca.

Ce trebuie sa tii cont –

 1. Trebuie sa ai o adresa de mail la care sa ai acces – vei putea intra pe platforma doar daca apesi pe linkul pe care il primesti pe mail.
 2. la inceputul completarii, te intreaba daca vrei sa completezi numarul de pasaport sau CNP / buletin. Daca esti cetatean roman, nu intra pe pasaport – ai aici toate tarile lumii, mai putin Romania, varianta asta este pentru cetatenii straini (ar fi putut sa informeze clar), intra direct pe CNP si completeaza-ti CNP-ul.
 3. Daca alegi ca vii cu avionul, iti cere si locul ocupat in avion. Daca locul ti se va aloca la aeroport si nu in urma unui check-in on-line facut inainte de a completa PLF-ul, scrie obligatoriu unul la oha (daca nu completezi, am auzit ca te poate lovi si o amenda). In momentul in care il stii efectiv, poti sa-ti editezi declaratia si sa modifici locul (desi am dubii ca cineva va verifica vreodata).
 4. PLF-ul se completeaza in ultimele 24 ore inainte de a intra in tara (sau a te imbarca in mijlocul de transport in comun) sau daca nu l-ai completat, in termen de 24 ore din momentul in care calci pe pamantul patriei. Daca nu, ori te judeci cu statul, ori scoti cateva mii de lei amenda.
 5. Daca esti obisnuit de prin alte parti sa primesti mailuri sau QR code-uri, nu te astepta la asa ceva. Nu vei primi, nici nu trebuie sa-l tiparesti. Totul e on-line, vezi ca in meniu apare undeva randul “lista formulare” si vezi daca e acolo. Nu vei primi confirmarea de salvat nici macar on-line.
 6. Desi suntem vestiti in Romania ca IT-istii nostrii au impresionat mapamondul pana la lacrimi, se pare ca cei care lucreaza la stat nu se afla printre ei. Asa ca atunci cand ajungi in fata ofiterului de la trecere frontiera intreaba-l daca PLF-ul este salvat in sistem ca s-ar putea sa fi victim unui rateu. Cand acesta iti scaneaza cartea de identitate sau pasaportul o sa vada daca e salvat ca lumea sau nu.

Formularul se completeaza aici –––> PLF ROMANIA

 

Introducerea cerintei de test PCR mai ales pentru cei care calatoresc in afara UE a atras tot soiul de intrebari. Unele au raspuns evident, dar si asa au fost puse de nenumarate de ori inclusiv pe grupurile de agenti de turism

 

UNDE FAC TESTUL ? – extrem de simplu, intreaba la receptia hotelului, intreaba la biroul de informatii turistice, la cel care iti inchiriaza AirBNB-ul sau la partenerul local al agentiei de turism romanesti de la care ai cumparat serviciile turistice. In foarte multe colturi ale lumii, mai ales in cazul celor foarte turistice si a hotelurilor cu staif nici nu trebuie sa te duci la vreun dispensar sau spital, vine cineva si iti face testul la hotel. Vorbeste insa la receptie.

MA IMBARCA DACA NU AM TESTUL ? – in mod normal, da, trebuie sa te imbarce, dar s-au mai vazut si persoane care nu au fost aceptate. Trebuie sa te gandesti ca agentii de imbarcare nu stiu care e legislatia cu privire la COVID din toate tarile lumii la zi. Ei verifica intr-un sistem informatic numit IATA Timatic care nici acela nu este actualizat imediat ce CNSU da o decizie (s-a mai vazut). In plus, exista mai multe aeroporturi obscure (in special de prin Italia sau Spania) unde nu au accces la IATA TImatic si verifica informatiile dupa ureche. Verifica in prealabil (chiar si daca pui intrebare pe vreun grup de Facebook) daca cineva a plecat din aeroportul respectiv si daca au fost probleme

POTI SA PLECI DINTR-O TARA SAU SA TRANZITEZI UN AEROPORT DACA NU AI TEST SAU VACCIN ? In principiu, da, dar mai sunt exceptii. Stiu sigur ca nu poti iesi din Kurdistan sau Mali daca nu ai test. Pot exista aeroporturi sau tari care solicita ca inclusiv cei care sunt in tranzit aeroportuar sa aibe test si / sau vaccin (primavara trecuta a fost cazul Olandei sau Germaniei). Verifica on-line toate conditiile cu putin inainte de a decola spre tara (pentru ca restrictiile pot fi schimbate peste noapte).

CE SE INTAMPLA DACA IESI POZITIV INTR-O TARA ? E cea mai simpla intrebare. Daca nu esti in vreo tara din lumea a 3-a unde merge cu o spaga, trebuie sa intri in carantina – institutionala sau in vreun hotel, timp de 5, 10, 14, 21 zile sau pana iti iese rezultatul negativ (in functie de tara).

Ia-ti o asigurare de sanatate care acopera si amanarea calatoriei din motive de COVID – verifica exact si suma asigurata ca orice are o limita – daca suma asigurata este de sa zicem 1000 euro si tu vei plati 1500 euro pentru cazare si eventual schimbarea biletului, nu vei avea de platit decat 500 euro. Daca suma este de 700 euro, atunci nu vei plati nimic. Verifica cu asiguratorul, dar si cand primesti polita de asigurare. ATENTIE – aceasta este o suma separate de suma care acopera interventia medicala de spitalizare datorita unui accident sau imbolnaviri bruste (suma pentru asa ceva este in general de 30.000 sau 50.000 euro, dar nu acopera carantinarea, ci doar spitalizarea daca ai probleme grave de COVID).

CUM POTI SA EVITI SA FACI TESTUL IN STRAINATATE, DAR SA IL AI LA SOSIREA IN ROMANIA ? Stiu, unii sunt oripilati de ideea ca ar putea fi gasiti pozitiv in strainatate si sa ramana pe acolo. Din nou, e simplu. Verifica in cat timp primesti rezultatele in tara respectiva. In unele tari le primesti in 4 ore, in unele in 12 ore, in altele in 24 ore (sincer, nu am auzit de perioade mai lungi de 24 ore, dar e posibil prin tari mai slab dezvoltate). Fa in asa fel incat rezultatul sa iti vina cand te afli in zbor in Romania – pentru a-l avea and sosesti acasa si sa nu fie gata cand decolezi. Este perfect legal – tara de unde ai plecat nu iti cere test pentru parasirea teritoriului national, iar tu il vei avea cand intri in Romania (care legea spune ca trebuie facut cu maximum 48 sau 72 ore inainte de imbarcare). Din bun simt, pastreaza distanta sociala si poarta masca pana ai rezultatul. Ma rog, cine il are.

IA-TI TESTE RAPIDE DE LA O FARMACIE ROMANEASCA INAINTE DE A PLECA. Stiti testele acelea de saliva care ti le administrezi singur. Evident, nu au acelasi nivel de acuratete ca PCR-ul, dar extrem de rar dau fals-pozitiv. In general, dau fals-negativ. Daca iesi negativ si nu ai simptome, ai 50 – 70% sanse sa nu ai COVID.

 

Reglementarile au intrat in vigoare pe 9 ianuarie 2022, ora 0:00, dar nici un document oficial nu precizeaza pana cand. Probabil vreo luna.

 

Daca aveti pasiunea un pic masochista de a studia documentele oficiale, aruncati o privire aici ––> Hotararea 2/2022 a CNSU 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Irina spune:

  Salut! Am intrat în țară pe 9 ianuarie din Serbia. Schemă de vaccinare cu 3 doze. Nu mi s-a solicitat carantinarea și nici PLF (deși în aveam). Iar exceptarea de la carantină, în situația mea, este dată de Art 4 din Hotărâre, Serbia fiind considerat stat terț.

 • Adrian spune:

  Mulțumim Cezar. Informații foarte clare și concrete.

 • Daniel spune:

  Deci daca inteleg bine ce scrie in articol, atunci impartirea tarilor in verzi, galbene sau rosii nu isi mai are sensul, din moment ce pentru vaccinati conteaza doar daca vii din UE/SEE/Elvetia sau restul lumii, iar pentru nevaccinati lista conteaza doar pentru tarile UE/SEE/Elvetia.
  Cu alte cuvine, daca de exemplu, eu vin din Turcia, nu conteaza pe ce lista se afla, ca tot aceleasi conditii de intrare in Romania trebuiesc indeplinite.

  • Imperator spune:

   Nu, impartirea tarilor pe culori e complet irelevanta. Doar in cazul UE ar fi la un moment dat pentru nevaccinati, dar cum zilele acestea cam toate tarile UE bat record dupa record, sunt clar rosii. Cum ziceam Bulgaria si Ungaria ar fi aproape de galben, dar cred ca si la ei o sa creasca mai degraba decat sa scada.

 • Elefantul African spune:

  Merci, foarte informativ. O sa plec prin Dubai la sfarsit de martie, chestia cu testele e ce ma sperie cel mai mult, in ideea ca te poti trezi ca ramai pe acolo ( caz concret , membru de familie, fara simptome, 3 doze, test pozitiv verificat prin doua teste … deci e totul o loterie). Apropo de Dubai si Abu Dhabi, vreun pronostic pt sfarsitul lui martie ? Sa tai Abu Dhabi de pe lista ,unde vroiam sa trec vreu 2 zile, pentru a scuti un test , deci un punct de incertitudine ?

 • Dana spune:

  Buna! Zbor din Zürich către România in 20.01.22 sunt vaccinată și trecută prin boala fac carantina dacă nu am și pcr test sau nu am nevoie de test ? Mulțumesc

 • mihaela spune:

  Buna ziua Am a facut a doua doza de vaccin pe 29 ian 2021 si am certificat verde n8 am doza booster Daca doresc sa calatorest intr un stat tert care cere certificat covid dupa 1 februarie pot/ Certificatul meu mai este valabil fara doza booster

  • Imperator spune:

   E valabil timp de 9 luni incepand cu data dozei 2. Vezi ca anumite tari europene ar putea reduce aceasta perioada, parca Grecia si Austria au zis ca va fi valabil doar 3 sau 6 luni (si doar doza 3 va fi valabila 9 luni)

 • Mihaela spune:

  Bună ziua După doza booster pot reîmprospăta certificatul verde imediat sau trebuie sa aștept 10 zile

 • Cosmin spune:

  Buna ziua, am inteles ca Norvegia a eliminat Romania de pe lista tarilor sigure si ca testul PCR este obligatoriu pentru oricine. Aveti ceva informatii cu privire la carantina celor vaccinati? Multumesc

 • ANA spune:

  Bună ziua! Am completat plf cu o seara înainte de întoarcerea în tara (din Norvegia). Am primit amenda (și eu, și soțul) de câte 2000 lei fiecare (4000 total) pt necimpletare în intervalul 24h înainte sau după întrarea în tara. În cazul nostru, ne încadram în intervalul dacă socotim ora de îmbarcare în avion, dar dacă socotim ora de intrare îl depășim cu 2h.
  Crezi ca avem șanse de a obține răspuns favorabil la contestație?
  Mulțumesc

 • Anca spune:

  Bună, știți cumva dacă perioada de valabilitate a certificatului verde sa redus la 9 luni începând cu data de 1 februarie? Mulțumesc

 • Gavrilă Ionuț spune:

  Bună seara!
  A intrat cineva in Romania din Serbia in ultimul timp ? E adevărat ca dacă ai vaccin tot te baga în carantina daca nu ai și testul?
  Vreau sa vizitez Serbia și sa stiu la ce sa ma aștept cand ma intorc in tara..

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest