Romania renunta la cererea de testare pentru cei vaccinati. Se renunta la lista semafor si se trece la sistemul „vaccin – recuperare – test”

COvid

Asa cum era de asteptat, in sedinta de astazi a CNSU s-au modificat destul de multe reguli cu privire la intrarea in tara a cetatenilor romani si nu numai. Ca idee, s-a renuntat la cerinta de teste pentru cei vaccinati indiferent daca vin din UE si din afara Europei, s-a renuntat la lista semafor, iar cei nevaccinati pot intra in tara fara carantina daca prezinta un test PCR. Dar, iata pe larg reglementarile:

ESTI VACCINAT CU SCHEMA COMPLETA – poti intra fara carantina, trebuie doar sa prezinti certificatul verde UE care sa certifice vaccinarea – pe hartie sau pe telefon / tableta / laptop. Nu s-a precizat, dar in continuare schema completa inseamna 2 doze de vaccin sau 1 doza J&J.

AI TRECUT PRIN BOALA IN ULTIMELE 180 ZILE – la fel ca si in cazul vaccinatilor, nu vei intra in carantina. Se va demonstra cu certificatul verde UE pe suport hartie sau electronic.

NU ESTI VACCINAT – daca prezinti un test PCR negativ facut cu maximum 72 ore inainte de a urca intr-un mijloc de transport in comun (avion, tren, autobuz, vas) sau cu 72 ore inainte de intrarea in tara (daca vin cu un mijloc privat, gen masina personala) vei fi scutit de carantina. Daca nu prezinti test PCR, se intra in carantina timp de 5 zile.

 

Nu mai exista diferentiere intre tarile UE si cele din afara Europei si in plus se renunta la lista-semafor de categorisire a tarilor in functie de numarul de cazuri (in acet moment, toate tarile europene sunt rosii).

Nu se mentioneaza nimic de PLF, deci ramane in vigoare – trebuie completat asa cum s-a facut in ultimele 2 luni.

A aparut obligativitatea de carantinare a celor care sunt contacti directi ai celor gasiti pozitiv. Imi e foarte neclar cum se va aplica (pe baza PLF ?), astept sa apara lamuriri sau va fi o prevedere complet ignorata (nu m-as mira).

In continuare, copiii sub 12 ani sunt scutiti de prezentarea unui test negativ.

Masurile intra in vigoare de la noapte, ora 0:00, ora Romaniei. In caz ca aterizati pe la orele 22 – 23:00 la noapte si ati intra in carantina conform protocolului actual, va recomand sa mai asteptati un pic pe culoare si sa nu intrati la DSP, asteptand ora 0:00. Sau, ma rog, daca vreti carantina 5 sau 10 zile, e ok :).

Decizia CNSU poate fi citita aici

 

Stay safe !

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Gabriel spune:

  Doar certificatul verde UE este valabil pentru dovada de vaccinare? De exemplu ce se întâmplă dacă sunt vaccinat cu Pfizer într-o țară non-UE?

 • Liliana spune:

  Buna seara…Olanda-România se mai cere acel formular completat la Wizz Air?Precizez k am vaccin 2 doze,multumesc

 • Mihaela spune:

  Bună seara Dacă am vaccin vechi fără booster și test PCR negativ pot întra în Pakistan? Multumesc

 • Dan spune:

  Citat: A aparut obligativitatea de carantinare a celor care sunt contacti directi ai celor gasiti pozitiv. Imi e foarte neclar cum se va aplica (pe baza PLF ?),

  Sunt doi termeni distincti: izolare si carantina; masura se aplica tuturor, nu numai celor care intra in tara, si era in vigoare si pana acum; acum se modifica in sensul eliminarii carantinarii contactului direct care a trecut prin boala si care a fost in izolare.
  Concret familie sot/sotie; in ziua de luni sotia este depistata pozitiv, automat intra in izolare 7 zile iar sotul intra in carantina 5 zile; pana acum, daca sotul facea un test dupa cele 5 zile de carantina si acesta era pozitiv, sotia din izolare se transforma in contact direct si mai statea inca 5 zile in carantina iar sotul inca 7 in izolare.
  Acum s-a eliminat obligativitatea carantinarii sotiei, dupa cele 7 zile de izolare, fiindca a trecut prin boala, iar sotul intra intra in izolare inca 7 zile. 🙂 Foarte multe familii au trecut prin aceasta situatie, si exemplul este simplu dar se complica cand la aceeasi adresa locuiesc mai multe persoane/membre.
  Cand vi cu noutati despre AirConect? 🙂

  • Imperator spune:

   Multumesc de lamuriri. Ref Air Connect – cand apare AOC-ul 🙂

   • Dan spune:

    Cu placere! Normal era sa aiba inainte certificarea si dupa conferinta. La fel ca AirOradea; anunta intentia unor zboruri fara sa aiba asigurate avioane si certificare.

    • Imperator spune:

     Normal ca inainte de certificare, cineva trebuie sa aibe initiativa si sa se apuce de munca. Iar planul de afaceri si strategia este primul pas inainte de a te apuca de certificare sa vezi daca are sens sa te apuci de business si atat.
     Nu a existat nici o conferinta de presa care sa lanseze compania, dar evident ca partenerii de business sunt anuntati din timp – nimeni din turism nu lucreaza la produse in saptamana precedenta zborurilor, totul se face din timp.

     • Dan spune:

      In regula; este corect ce zici, dar nu este normal ca operatorul turistic sa lanseze pachete cu zbor, spre diferite destinatii, cu AirConnect atat vreme cat acesta nu are certificare; plus incasarea in avans sau integral a pretului sejurului; vezi Oradea-Varna.

     • Imperator spune:

      Culmea, chiar si operatorii turistici isi fac programele in avans. Nu stiu nici unul care in fiecare zi la ora 9:00 dimineata vinde doar plecarile din ziua respectiva.

 • Valentin spune:

  Renuntarea la clasificarea tarilor în functie de numarul de cazuri de infectarea la 1000 de locuitori se aplica in toata Uniunea Europeana?Nu sunt vaccinat dar oare voi putea calatori dintr o tara in alta doar cu test PCR negativ?

 • Carmen spune:

  La intoarcerea din Turcia cu avionul mai trebuie test pcr daca esti vaccinat? Site-ul MAE da informatii contradictorii.

 • Razvan spune:

  Salut. La întoarcerea în România, cu avionul, testul Pcr trebuie sa fie făcut cu maxim 72 de ore înainte de a te îmbarca sau de a intra efectiv în România? E f. Important pt ca eu sunt la limita. Voi avea 72 ore la imbarcare dar la întrarea în România voi avea vreo 76 ore. Mulțumesc pt raspuns

  • Imperator spune:

   Daca sosesti cu transport in comun (avion, autobuz, tren) – 72 ore inainte de a te imbarca
   Daca sosesti cu transport privat (masina personala) – 72 ore inainte de a intra in tara

 • Andrean spune:

  Buna ziua,sunt din Ukraina ,am cetatenie Rom ,vreau sa zbor spre Belgia,cu testul PCR din Ukraina pot imbarca la avion? Va multumesc frumos

 • alin spune:

  buna ziua.
  se poate intra in romania daca nu esti intepat si nu ai test pcr? in cazul in care se poate dar e necesara carantina / izolarea, cere sunt conditiile de izolare / carantina? la domiciliu sau unde se face carantina?
  va multumesc

  • Imperator spune:

   Se sta in carantina intr-un loc declarat de tine – la domiciliu sau in alta parte. Daca nu sunt intrari separate, toti cei din casa vor fi in izolare de asemenea acestea 5 zile.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest