Noile reguli la intrarea in tara – pe scurt

COvid

Cu incepere din data de 10 decembrie 2021, ora 0:00 si cel putin pana pe 8 ianuarie 2022, ora 0:00, acestea sunt regulile COVID adoptate de Romania in urma aparitiei variantei Omicron. Aceste masuri ar putra fi prelungite in functie de situatia epidemiologica, dar si in functie de ce vor afla oamenii de stiinta despre noua varianta COVID-19. Deci:

Daca vii din tari din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European (Elvetia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein) si Elvetia.

 

Vaccinat sau trecut prin boala in ultimele 180 zile – fara restrictii sau cerinte suplimentare

Nevaccinat:

  • daca intri in Romania dintr-o tara aflata pe lista galbena si verde, ai de ales intre a prezenta un test RT-PCR cu rezultat negativ facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in tara (pentru cei care vin cu mijloc de transport propriu sau de la imbarcarea pentru cei care vin cu mijloc de transport in comum) sau carantina 14 zile (la alegere).
  • daca intri in Romania dintr-o tara aflata pe lista rosie si nu ai test RT-PCR cu rezultat negativ facut cu maximum 72 ore inainte de intrarea in tara (pentru cei care vin cu mijloc de transport propriu sau de la imbarcarea pentru cei care vin cu mijloc de transport in comum), carantina 14 zile. Daca ai test RT-PCR facut in termenul descris mai sus, carantina 10 zile.

Daca vii din tari din afara Spatiului Economic European (Moldova, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Nigeria, Egipt, Dubai, etc).

Vaccinat sau trecut prin boala: Test RT-PCR facut cu nu mai mult de 48 ore inaintea imbarcarii (sau intarii in Romania daca se vine cu mijloc de transport propriu) sau carantina 14 zile.

Nevaccinat: Carantina 14 zile. Carantina poate fi redusa la 10 zile daca prezinta un test RT-PCR facut cu nu mai putin de 48 ore inaintea imbarcarii (sau intarii in Romania daca se vine cu mijloc de transport propriu).

 

Copiii sub 12 ani (inclusiv 12 ani) – fara restrictii

Copiii 12 – 16 ani: test RT-PCR facut cu max 72 ore inainte de imbarcare in mijloc de transport in comun sau la intrarea in tara (pentru mijloc de transport personal) venind din SEE sau 48 ore venind din afara SEE – sunt scutiti de carantina. Daca nu au test, se intra in carantina 14 zile. Daca sunt vaccinati, se aplica protocolul de mai sus pentru vaccinati.

 

Timp de tranzit acceptat fara test / carantina: 24 ore.

Documentul complet il puteti citi aici.

 

Din 20 decembrie 2020, se va institui si obligativitatea completarii unui PLF (Passenger Locator Form) sau Locator si pentru Romania. Desi sistemul de inscriere nu a fost inca anuntat, foarte probabil va fi extrem de similar cu cele din Grecia, Spania, Italia sau alte tari europene.

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

  • error spune:

    ai inteles gresit, persoanele vaccinate nu au nevoie de teste covid

  • error spune:

    nvm am citit gresit

  • Elefantul African spune:

    Excelent. Deci daca am vaccin si vin din afara EU, si nu vreau sa fac test PCR, pot sa intru in tara , dar trebuie sa stau in carantina 14 zile. Nu se aplica pentru copii sub 12 ani, care se pot duce la gradinita \ scoala chiar si fara test pcr.

  • Pavel B. spune:

    Intrebare (dar o sa o intreb si pe politia romana sub forma de mail):
    Eu zbor in data de 3 iulie din Tunis pana in Cluj, dar prin Istanbul, cu 6 ore transit.
    Pot sa prezint testul PCR la imbarcare din Tunis, da? La imbarcare din Istanbul, voi fi la limita cu program

    Merci

  • Anca spune:

    Daca vii din zone rosii si ai vaccin accepta WHO (exemplu – covishield) – se considera vaccin sau nu, la intrarea in Romania? Oare ai aflat?

  • Florin spune:

    Am nevoie sa merg din România in Bulgaria dar doar 5-6 ore.Mentionez ca nu sunt vaccinat.Se poate considera scurta mea vizita tranzit daca merg in Bulgaria si ma intorc in destul de scurt timp asa incât sa trec granita fara a mai fi nevoie sa prezint in afara de cartea se identitate nimik altceva?

  • Cris spune:

    Crezi ca Spania sau Suedia au șanse sa rămână galbene pana pe 30 Decembrie ?

    • Imperator spune:

      Spania sunt sigur ca va fi rosie, Suedia probabil. Spania cel mai probabil de pe 19 decembrie, Suedia cel mai probabil de pe 26 decembrie daca nu de pe 19 decembrie.

  • Bogdan spune:

    Buna.S-a schimbat ceva la aceste reglementari din data de 13 decembrie? Vad tot mai mult in spatiul media ca si persoanele vaccinate care vin dintr-o tara rosie din spatiul european ar avea nevoie de un test PCR negativ. Stii ceva legat de acest aspect? Multumesc

    • Imperator spune:

      Nu am vazut nici o schimbare in acest sens. Persoanele vaccinate cu schema completa (2 doze sau 1 doza pentru J&J) pot intra fara test indiferent de culoarea tarii UE / SEE din care vine. De la 20 decembrie, am fost amenintati cu obligativitatea completarii unui PLF, dar sa vedem, nu am mai auzit nimic pe tema asta.

  • Anca spune:

    Buna.FYI , poate foloseste cuiva aceasta info – la intrarea in tara (aeroport, ieri), se iau in considerare si alte vaccinuri decit EMA (in cazul meu, Covishield, aprobat doar WHO), drept urmare nu au cerut carantina. La fel si pt altcineva care venea din Tailanda. Test PCR + vaccin (desi nu EMA). That’s new, right? Este undeva scris asa ceva? si ma intreb.. oare in acest caz, se poate obtine cumva si certificat verde european?

  • Anca spune:

    Mentiune – veneam din India, tara considerata rosie (desi nu mai e cam nimic acolo..). Nu mai sunt codurile de alerta valabile..?

  • Felician spune:

    a. Dacă Thailanda e verde tot am nevoie de test PCR in România pentru a evita carantina?
    b. Știți cumva dacă la îmbarcarea din Thailanda spre Budapesta trebuie test PCR la check in la Qatar Airways?
    Văd că in Ungaria se cere doar control al temperaturii iar in Doha pentru tranzit nu se cere PCR. Pe site-ul lor e ambiguu referitor la cerințele pentru admiterea la bord

    • Imperator spune:

      a. Da, tot ai nevoie de test.
      b. Atat in Doha, cat si in Ungaria, esti in tranzit, deci nu iti trebuie test. Qatar-ul imbarca in functie de cerintele tarii de destinatie.

  • Andreea spune:

    Buna seara! Stiu ca in mod normal la intrarea in Romania nu ar trebui sa mai existe nicio restrictie, dar am auzit ca Wizz Air a cerut test celor care se imbarcau in Italia cu destinatia Romania si nu aveau certificat european. Exista aceste restrictii si pe zborurile wizz Spania Romania? Multumesc

    • Imperator spune:

      Nu conteaza de unde vii, poti veni si din Papua Noua Guinee, reglementarile Romaniei sunt aceleasi – nu se mai cere nimic. Acum, daca cei de la check in-ul dintr-un anumit aeroport vor test, atunci tine strict de omul respectiv si nu de politica statului roman.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest