Nu am mai fost în Ljubljana de o groază de vreme, cred că ultima oară am fost în 2004 și mi-aduc aminte că am dormit într-o fostă pușcărie transformată într-un hostel drăguț. Orașul mi-a rămas însă în minte ca unul drăguț, liniștit și cochet, o adevărată carte de vizită a Sloveniei – o țară, la rândul ei, extrem de liniștită și drăguță. Nadir a fost însă recent în Ljubljana și mi-a trimis mai multe rânduri de prezentare la zi a acestui oraș.
Am dedicat doar o zi vizitei în Ljubljana. Dar totuși, dacă doriți să „simțiți” mai bine frumusețea locurilor, deliciile culinare sau să faceți excursii de o zi prin Slovenia, cred că 3-4 zile ar fi suficiente pentru a afirma cu tărie că ați vizitat cum trebuie aceste locuri turistice.
Cum ajungeți? În prezent nu există o cursă directă Bucureşti-Ljubljana, așa că eu am ajuns cu avionul low-cost până la Treviso, lângă Veneția, și apoi cu o cursă de autobuz care durează 3,5 ore și costă cam 22 de euro. Biletul de avion spre Treviso variază, prețul mediu fiind de aproximativ 60-70 de euro.
Ljubljana este capitala Sloveniei, prima țară care s-a desprins de țările „surori” ale spațiului ex-iugoslav și și-a început astfel „cariera” europeană. Simbolul orașului este dragonul (cam ciudat, nu?)! Sunt și poduri care traversează râul Ljubljanica și care la cele două capete sunt străjuite de acest animal mitic oriental. Populația ajunge pe la 300.000 de locuitori, orașul fiind destul de compact, mic și curat. Pare a fi și foarte bine sistematizat, transportul public fiind preferat de foarte mulți rezidenți și turiști. Se laudă că distanța de la orice casă din oraș până la cea mai apropiată stație de transport în comun nu depășește 500 m (un standard „recomandat” de UE).
Începeți-vă vizita în cochetul oraș din așa-numitul punct zero, „La trei poduri”. Aici este și o piață cu o interesantă biserică franciscană, lângă care se află statuia poetului sloven France Preseren. Pe cealaltă parte a podului se găsesc Primăria, Catedrala Sf. Nicolae, o piață mare centrală, dar și drumul care duce către castel (hrad). De lângă aceste poduri, poți pleca într-o excursie cu vaporașul de circa 40 de minute pe Ljubljanica, unde puteți naviga pe lângă terase și restaurante, să vedeți familii ieșite la picnic, persoane care fac jogging… O astfel de plimbare costă aproximativ 15-20 de euro de persoană.
Orașul vechi cuprinde o rețea de case foarte bine aliniate, cu o arhitectură cunoscută nouă din orășelele mici germane sau franceze. M-a impresionat clădirea Primăriei, dar mai mult a Catedralei Sf. Nicolae, care are o ușă neagră extrem de frumoasă, cum rar mi-a fost dat să văd!!!
Principalul obiectiv turistic al Ljubljanei este castelul. Aici poți ajunge pe jos, urcând un deal cam 25 de minute sau, dacă ești comod, poți folosi funicularul, un drum de câteva minute. Este un castel foarte bine conservat, cu o curte interioară mare și cu ziduri de poveste! De aici, și mai ales din turn, ti se deschide o priveliște încântătoare asupra orașului. Practic, aici este cel mai frumos loc din oraș (Turnul pentagonal), unde eu aș fi rămas întreaga zi să admir panorama! Dacă vii dimineața devreme sau seara târziu aici, memoriile vor fi de neuitat. În castel, poți rămâne să și mănânci, prețurile sunt puțin mai mari decât în oraș, dar aici am mâncat cel mai bun biftec din excursie – costă aproape 25 de euro, cu tot cu garnitură și salată.
În afară de priveliștile minunate, poți vizita exponatele muzeului, poți vedea istoria locurilor, te poți delecta într-un cinematograf, poți face shopping în magazinul cu suvenire sau poți admira păpuși care au „jucat” în multe reprezentații de pe timpuri medievale.
Exemple de prețuri în Ljubljana
– o masă de două persoane, cu o bere de „căciulă”, 60 de euro
– o cafea, 2-3 euro
– intrarea la castel, 17 euro
– cardul turistic, 24 de ore, 24 de euro pentru un adult (muzee, castelul, transport public gratuit, vaporaș).
Idee de excursie de o zi
Poți ajunge într-un daytrip la Lacul Bled, unde poți vedea „celebrul” oraș cu o turlă înaltă de biserică în mijlocul unui lac. De asemenea, poți face și un popas la Vintgar Gorge, unde poți vedea o cascadă, un parc și poți lua cina la un restaurant faimos situat la poalele Alpilor.
Idee de cazare
Eu am ales să mă cazez la un hotel mediu, de trei stele, numit Slavic B&B. Costul unei duble este de 65 de euro cu mic dejun. Camera este mare, aerisită. Locația este într-o zonă foarte liniștită, dar situată la 7-8 minute de mers pe jos de centru. Mai multe detalii găsiți aici. Vi-l recomand cu încredere.
Ce să nu ratați
– priveliștea minunată de la castel
– podurile de pe râul Ljubljnica, în special cel al cizmarilor (cu mii de lacăte prinse pe el)
– Piața Preseren și vizita la Catedrala Sf. Nicolae și la biserica franciscană
– o cină copioasă la una dintre terasele de pe râu
– plimbarea cu vaporașul!
Nadir Acmola
Imagini Ljubljana
Raul Ljubljanica
Lacasele de cult din centrul orasului
Simbolul orasului – Podul cu dragoni
Si unul din dragoni
De sus, de la castel, poti sa savurezi intreaga panorama a orasului
Muzeul din cetate
Turnul cetatii
Inapoi, in orasul vechi