A venit momentul sa va dau amanuntele cu privire la o alta aventura de neuitat pe care va invit sa o facem impreuna. Va invit ca la vara, mai precis in luna iulie sa mergem impreuna in niste tinuturi fascinante, tinuturi indepartate, pline de povesti si legende, tinuturi de unde au pornit calaretii care au schimbat istoria lumii si care se rugau Marelui Cer Albastru. Va invit sa mergem sa descoperim impreuna Siberia si Mongolia sub Marele Cer Albastru, sa dormim la iurta, sa asistam la festivalul Naandam, adevarate Jocuri Olimpice ale Mongoliei, sa calarim, sa facem drumetii prin parcuri nationale, sa cautam urmele samanistice de pe lacul Baikal sau parcul national Terelj, sa calatorim cu Trans-Siberianul intre Irkutsk si Ulaan Bataar, sa descoperim acele campuri largi si nesfarsite ale Mongoliei care iti dau senzatia de libertate.
Deci, care e planul ? Plecam in iulie cand e cald si bine la Moscova. Atentie – atat in Rusia, cat si in Mongolia, pot fi zile destul de friguroase, asa ca trebuie luate si niste haine calduroase. Vom zbura mai intai la Moscova si daca tot ajungem in capitala Rusiei, merita sa poposim vreo 2 zile aici pentru a descoperi the best of, dar si niste locuri mai putin cunoscute.
Evident, vom dedica o zi vizitarii celor mai celebre obiective turistice ale Rusiei – Piata Rosie cu multicolora biserca Sf. Vasile Blajenai, un adevarat simbol al Mamei Rusia. Ne vom invarti prin jurul stranicelor ziduri ale Kremlinului in spatele carora Putin cloceste ceva si ne vom continua plimbarea printre monumentele iconice ale Moscovei. Daca avem timp, putem sa o luam spre imensa Catedrala al lui Isus Mantuitorul de unde un pod peste raul Moscova te duce spre o statuie cam stranie a Tarului Petru cel Mare si spre celebra fabrica de ciocolata Octombrie Rosu, care a produs timp de decenii iconica ciocolata Alenka (si acum e foarte populara, imposibil sa nu observi o ciocolata cu imaginea unei fetite cu basma in orice magazin rusesc – unul din simbolurile URSS). Fabrica de ciocolata s-a mutat de pe insula si in locul ei au aparut baruri, restaurante si zice lumea cele mai tari cluburi din oras. Alternativ, ne putem plimba pe strada pietonala comerciala Arbat unde poti sa-ti cumperi papusi matrioshka :).
In ziua a doua ne vom duce intr-un loc care nu se afla pe programele agentiilor de turism romanesti, dar e foarte popular cu moscovitii – Kremlinul Izmailovo. Kremlin este denumirea ruseasca pentru cetate si practic dupa model asiatic, era un oras in oras, era Orasul “Interzis” in care nu intrau decat regalitatea, nobilii, preotii si liderii Armatei. Kremlinul Izmailovo nu a fost construit pentru aparare, ci ca un centru cultural pentru a sintetiza intreaga Rusie – aici vom descoperi replicile celor mai faimoase cladiri ale Rusiei, artizani, mici muzee (de la muzeul painii la muzeul vodcii), bazar de arta si multe alte atractii,. Vom ajunge acolo cu metroul, e la doi pasi de statia de metrou Partizanskaya. Dar inainte de a ajunge la Partizanskaya, o sa va arat eu acele statii de metrou considerate opere de arta, adevarate palate subterane. Cele mai frumoase statii de metrou au fost construite in perioada lui Stalin – el a zis ca in acest fel palatele au devenit ale oamenilor muncii, nu ale burghezo-mosierilor :), asa ca sunt relativ grupate – Mayakovskaya, Komsomolskaya, Prospekt Mira si mai ales cele ce deservesc garile importante ale orasului – Kievskaya si Belaruskaya.
Seara vom zbura spre Siberia, iar dimineata vom fi … bingo,.. in acea parte de lume a carui nume a dat fiori atator generatii de romani. Vom ateriza la Irtutsk !
Irkutsk este unul din centrele importante ale Siberiei si aici s-au investit bani seriosi inca din perioada tarista. Nu am fost, dar am auzit multe povesti despre Irkutsk, inclusiv legenda urbana ca cele mai frumoase fete din Rusia sunt din Irkutsk. Vom avea o zi la dispozitie pentru a verifica asta. Pentru ca urmatoarele 2 zile vom descoperi natura Siberiei pe timp de vara intr-un tur de-a lungul lacului Baikal. Vom descoperi urmele samanistice ale zonei, vom admira natura nordica (soarele aici, in Nord are alte lumina, iar culorile sunt cumva altele decat cele cu care suntem obisnuiti), si ne vom plimba cu jeepuri sovietice pe insula din mijlocul lacului Baikal.
Va urma apoi o mostra a celebrului Trans Siberian – timp de circa 24 ore ne vom afla la bordul legendarului tren in drum spre Ulaan Bataar. De-a lungul timpului, multi m-ati intrebat daca am fost si daca vreau sa merg cu Trans Siberianul. Am zis ca nu e pe lista mea de prioritati – am avut niste mostre din experienta feroviara sovietica (de la Bucuresti la Chisinau, de la Cernauti la Kiev, de la Kiev la Moscova si de la Moscova la St. Petersburg) si nu ma atrage ideea de a merge 7 zile si 7 nopti de-a lungul taigaii. Nu sunt bautor de vodca, nu sunt capabil sa cant la armonica, iar daca imi testez glasul in a canta “Ocii Ciornaie”, se vor inregistra un numar neasteptat de mare de atacuri de cord in tren. Dar o mostra de Trans Siberian este indiscutabil o experienta care trebuie traita. Si va invit sa testam Transsiberianul impreuna timp de 24 ore. Si daca ne place, poate o sa mergem altadata pe tot traseul de la Moscova la Vladivostok sau Beijing.
Destinatia noastra feroviara, Ulaan Bataar, capitala Mongoliei m-a surprins cand am fost prima oara in 2016. Ma asteptam sa gasesc un oras sovietic prafuit si cu niste iurte ici si colo. Am ramas socat sa gasesc un oras modern, curat, spatios, iar cladirile sovietice incep sa fie dominate de blocuri de otel si sticla. Iurtele mai sunt inca prin curtile oamenilor si le poti vedea doar daca te urci sus, intr-unul din zgarie norii din piata centrala. Vom ajunge fix cu o zi inainte de Naadam cand in imensa piata centrala, dominata de statuia lui Genghis Han va fi o adevarata parada a modei costumelor populare mongole. Va fi un festival de culori. Evident, nu vom rata sa vizitam principalele obiective turistice – o manastire budista, palatul ultimului conducator al Mongoliei inainte de ocupatia sovietica, muzeul de istorie.
Cum ziceam, programul este gandit sa prindem festivalul Naadam, un festival cu o istorie de aproape 8 secole – an de an, cei mai buni calareti, luptatori, tragatori cu arcul si tragatori cu oase de cal (cele 4 sporturi traditionale ale Mongoliei) vin sa se intreaca – dar inainte ca sa inceapa totul, pe stadionul din Ulaan Bataar are loc o ceremonie de deschidere demna de deschiderea unor Jocuri Olimpice – mii de calareti, pedestri, femei si barbati imbracati in tinuta de epoca trec in revista istoria multi-milenara a Mongoliei – este un spectacol pe cinste, de-a dreptul impresionant. In 2020, Naadam-ul s-a tinut, dar fara spectatori si fara deschidere, asa ca in 2021 cred ca toata lumea va avea o pofta enorma sa vada cel mai tare spectacol al Mongoliei. Vom asista evident si la deschidere, dar si la toate cele 4 evenimente.
Evident, Mongolia nu inseamna Ulaan Bataar, ci inseamna acele spatii ample, acele campii nesfarsite, acea senzatie de libertate sub Marele Cer Albastru. Si vom trai acea Mongolie !
Vom vizita doua parcuri nationale – Hustai si Terelj. Primul este faimos pentru caii salbatici – o specie de cal diferita de cei domestici, dar evident, rude apropiate, iar Terelj este faimos pentru privelistile sale minunate (o sa fiti surprinsi, dar pe alocuri veti vedea asemanari cu Carpatii – inclusiv existenta florilor de colt – cred ca si calaretii lui Batu Han care au pulverizat Polonia si Ungaria au ramas surprinsi sa gaseasca atata flora familiara asa de departe). In parcurile nationale, vom merge dupa hergheliile de cai salbatici, vom face drumetii si vom descoperi urme ale samanilor. Si mai ales, vom dormi in IURTE !
Intre cele doua parcuri nationale, vom vizita si cea mai mare statuie ecvestra din lume – este o statuie metalica a cui altuia decat Genghis Han – si tot complexul turistic construit in jurul acestei mega-statui.
Dupa aceste experiente in natura mongola, ne vom intoarce in Ulaan Bataar unde vom avea o zi la dispozitie. A doua zi vom zbura spre Moscova unde avem un tranzit lung (avem timp sa mergem din nou in oras si sa mai vedem cate ceva, avem de ales impreuna – fie vom vizita interiorul Kremlinului (in Kremlin nu se afla doar birourile lui Putin, exista o zona vizitabila unde se afla niste biserici cu fresce absolut fantastice), fie Bunker 42, unul din adaposturile anti-nucleare construite sub Moscova, fie fascinantul Muzeu al Cosmosului unde vom pasi in baza spatiala MIR si vom descoperi povestea cuceririi spatiului – pe vremuri, aici se vindeau portii de mancare spatiala – mancarea cosmonautilor, sper sa mai vanda si acum).
In final, vom zbura la Bucuresti, ramanand cu amintiri de neuitat in minte si in inima. Si cu imaginea acelor campuri nesfarsite de sub Marele Cer Albastru, zeul calaretilor lui Genghis Han, cuceritorul lumii.
Pentru mai multe inspiratie, va invit sa cititi niste articole mai vechi: despre turul meu din 2016 din Mongolia sau despre Moscova. Siberia va fi si pentru mine in premiera 🙂
Cine este agentia partener cu care voi lucra
De data aceasta, turul a fost creat si se face in parteneriat cu Travelship – o agentie de turism fondata de niste prieteni de-ai mei care vor sa creeze circuite-experienta pentru tineri (si oameni cu inima tanara) – in care sa avem experiente cat mai diferite, sa descoperim culturi locale si sa ne intoarcem impreuna prieteni (punand la cale alte “descoperiri”). Mai multe despre Travelship am scris aici.
Perioada de desfasurare: 4 – 17 iulie 2021
Pretul – Pachetul costa 2900 euro si in el include toate avioanele (cu tot cu taxe si bagaj de cala), Transsiberianul, transportul local (tururile in zona Baikal si prin Mongolia), tururi ghidate peste tot, 11 nopti de cazare, 10 mic dejunuri, 5 pranzuri si 4 cine, intrarea la deschiderea festivalului Naadam, sesiune de calarit si ceva vodca de baut J
ATENTIE – exista o reducere pentru inscrieri timpurii – pana la 15 februarie 2021, pachetul costa doar 2750 euro – deci grabiti-va.
Vize
Atat Mongolia, cat si Rusia cer vize cetatenilor romani si pot fi luate de la ambasada Rusiei si respectiv Consulatul Onorific al Mongoliei la Bucuresti. Travelship se va ocupa de vize. Pretul lor va fi anuntat la timp (s-ar putea sa fie schimbari). Pentru Mongolia, viza costa 100 USD inainte de a veni COVID-ul, acum nu se mai emit vize, sa vedem ce decizie vor lua cu privire la costul vizelor dupa redeschiderea granitelor. Viza Rusiei costa 41 USD inainte de COVID si putea fi emisa printr-o companie numita VFS Global. Intre timp, Rusia a implementat sistemul on-line de e-visa, dar este suspendat pentru ca in acest moment, Rusia permite intrarea doar a cetatenilor din cateva tari, nu si Romania.
COVID-19
Atat Mongolia, cat si Rusia sunt inchise in acest moment turistilor straini (Rusia are cateva exceptii, dar nu Romania), iar granita terestra dintre cele doua tari este de asemenea inchisa. Se asteapta insa ca odata cu vaccinarea in masa si reducerea cazurilor de COVID la nivel global, cele doua tari sa se redeschida turistilor. Vom monitoriza situatia pe parcurs si daca nu se va putea efectua excursia din cauza restrictiilor, banii vor fi returnati (sau folositi pentru alte excursii Travelship, desigur)
Pentru mai multe informatii, puteti sa ma intrebati pe mine la adresa de mail imperatortravel@yahoo.co.uk, sau, evident pe Facebook, dar si pe Stefan la adresa de mail contact@travelship.ro
Pentru inscrieri, avans, plati, facturi si vize, va rog sa discutati cu Stefan la adresa contact@travelship.ro
Toate amanuntele le gasiti aici ––-> https://travelship.ro/calatorii-de-aventura/mongolia-si-siberia-cu-imperator-travel/
Imagini Mongolia si Moscova
Muzeul de Istorie al Rusiei – la unul din capetele Pietei Rosii
Poti poza cu diverse personaje in costume de epoca
Celebra biserica Sf. Vasile Blajenai din Piata Rosie
Un potpuriu de culori 🙂
Una din intrarile in Kremlin
Piata bisericilor din Kremlin
Welcome to Ulaan Bataar !
Zona moderna a capitalei mongole
Unul din putinele temple budiste care au supravietuit prigoanei comuniste
Vechi si nou in capitala Mongoliei
Naadam – Jocurile Olimpice ale Mongoliei
O adevarata desfasurare de forte
Dansuri
Parazi
Mongolia moderna
Mongolia traditionala
Cei mai buni luptatori ai Mongoliei gata sa intre in lupta
Iar evenimentul este transmis live la TV
Proba de tras cu arcul
O proba mai putin spectaculoasa si curioasa – trasul cu osul de cal 🙂
Cea mai urmarita competitie – cea de calarie
Tot Ulaan Bataar-ul este prezent la cursa care are loc in afara orasului
Mongolii sunt foarte mandri ca in tara lor s-au gasit numeroase schelete de dinozaur. Le poti vedea chiar si intr-un mall 🙂
Caii salbatici din Parcul National Hustai
Imensa statuie al lui Genghis Han – monumentul dedicat eroului Mongoliei
Te poti urca pe coama calului de metal 🙂
Cum ai putea sa te duci in Mongolia si sa nu dormi intr-o iurta ? Cum ?
Floarea de colt nu e numai in Carpati
Parcul National Terelj
Buna ziua,suntem o familie sot si sotie si dorim sa vizitam Mongolia si Siberia cu lacul Baikal.Daca se va organiza acest circuit va rog sa ne aveti in evidenta
Va rog sa-i scrieti lui Stefan la contact@travelship.ro pentru mai multe amanunte.