Ce poti sa faci si sa vizitezi in Skopelos. Plaje, obiective turistice, tururi si alte experiente

Chora Skopelos

Skopelos

A doua insula ca importanta din arhipelagul Sporadelor – atat economica, cat si turistica este insula Skopelos. Aflata in umbra vecinei Skiathos din simplul motiv ca Skiathos are aeroport si Skopelos nu are, insula se bucura de doua diferente evidente –  in primul rand, capitala, Skopelos Town (sau Chora) este cel mai frumos orasel din insulele Sporade, cu case traditionale, catarate pe o culme de deal, practic expunandu-si fiecare cladire privirii turistului si in al doilea rand cred ca are cea mai ampla padure din insulele din zona. Ca suprafata, insula Skopelos este mai mare ca Skiathos (96,000 km patrati fata de doar 50,000 in Skiathos, dar cu o populatie mai mica 5000 fata de aproape 7000 de locuitori in Skiathos). In consecinta, Skopelos are mult mai mult spatiu nelocuit, paduri mai ample si mi s-a parut chiar mai racoare datorita numerosilor pini de pe insula.

In plus, Skopelos este adevarata “insula Mamma Mia”. Practic, Skopelos a fost pus pe harta turismului mondial datorita filmarii Mamma Mia aici – e drept, Skiathos exploateaza mai bine filmul (prin Skiathos am vazut restaurante si gelaterii Mamma Mia, peste tot sunt oferite tururi Mamma Mia), in timp ce in Skopelos, prezenta Mamma Mia este mult mai discreta. Desi in Skiathos se pare ca a fost filmat doar un minut din film, iar in Skopelos restul.

Legenda spune ca Skopelos a fost fondat de Staphylos (inseamna “strugure” in greaca veche), unul din fiii zeului Dionysos (cel mai vesel zeu) si a printesei Ariadna a Cretei. Exista un sambure de adevar in legenda pentru ca sursele arheologice arata ca insula a fost populata cu colonisti din Creta.  Apoi, Skopelos a trecut fara a lasa un prea mare impact prin istorie, fiind ocupata succesiv de toate imperiile perioadei – de la macedoneni si romani la bizantini, venetieni si otomani. Skopelos s-a aflat printre primele teritorii eliberate de greci de sub stapanirea otomane, devenind parte a nou create Republici Elene inca din 1830.  Faptul ca Skopelos a fost o insula cu hramul unor zei bahici sugereaza ca in perioada antica a fost cunoscuta pentru productia de vin. Ei bine, acum nu mai exista plantatii de vita-de-vie pentru ca, din nefericire toata vita-de-vie a murit in urma unei epidemii de filoxera, iar ulterior, localnicii s-au reorientat de la agricultura la turism.

Per ansamblu, Skopelos este mai putin aglomerat decat Skiathos, dar asta nu inseamna ca nu are o infrastructura turistica bine pusa la punct – exista o sosea bine asfaltata care strabate insula de la sud la nord, trecand pe langa principalele plaje turistice. Plajele sunt un mix de plaje comerciale cu nisip, cu baruri, cu numeroase sezlonguri si umbrelute (aflate, in general, pe coasta vestica), dar si plaje ceva mai salbatice, dar unde totusi gasesti un bar de unde poti cumpara ceva de-ale gurii. Cele salbatice sunt in general plaje cu pietricele si nu cu nisip. Dar, cum ziceam, punctele forte al Skopelosului sunt zonele urbane (Skopelos Town este cu adevarat spectaculos) si padurile vaste care “pompeaza” extrem de mult aer curat si fresh peste intreaga insula.

 

Plaje Skopelos

Kastani – fara discutii, cea mai faimoasa plaja din Skopelos, practic nici un vizitator nu va dori sa o ocoleasca. Este plaja Mamma Mia pentru ca aici s-au turnat scenele de pe plaja, dar nu as putea spune ca operatorii plajei folosesc acest element la maximum… scrie doar pe o placa ca e “Mamma Mia beach” si atat. In schimb, numeroase barci de croaziera care vin din Skiathos opresc aici, dar plaja este destul de ampla. Foarte interesant, o buna parte din complex este cu … iarba. Da, poti pasi descult pe o plaja moale din iarba, dar zona inverzita nu este exact cea mai apropiata de mare. Daca vrei sa stai fix in buza marii, da, exista, evident si aici niste sezlonguri asezate pe nisip. Atentie – nisipul este mai degraba un pietris bine maruntit, dar e moale. Marea este verde, si absolut superb, toata zona este practic imbratisata de o padure de pini aducatoare de o boare fresh.

Panormos – este o plaja de pietricele, dar pentru cei fara de autovehicul este cea mai accesibila. Se afla literalmente la marginea principalei sosele, iar autobuzul opreste fix la doi pasi de plaja. La toate celelalte, trebuie sa o mai iei la picior ceva timp de la sosea pana in apa. Este o plaja foarte lunga, dar ingusta aflata fix in mijlocul unui sat – asta inseamna ca ai o gramada de supermarketuri, taverne, magazine la indemana, nu depinzi doar de barul-restaurant al plajei. De asemenea si aici opresc vase de croaziere pline cu vizitatori veniti din Skathos pe urmele Mamma Mia.

Milia – cea mai salbatica plaja de pe coasta vestica. O plaja combinatie de pietris cu nisip si cu o vasta zona care este la liber – numarul de sezlonguri este limitat. Foarte aproape de Glossa, al doilea oras ca marime a insulei.

Glisteri – una din probabil cele mai linistite plaje de pe insula. Nu se afla pe populara coasta vestica alaturi de Kastani sau Panormos, ci in nordul Skiathos Town, la capatul unui drum care la un moment dat este extrem de abrupt – pentru cei cu masinute mici, trebuie sa apase semnificativ pe pedala de acceleratie in viteza 1. Este o plaja de pietricele, dar impecabil pusa la punct, facuta sendvis intre doua dealuri impunatoare. Poate cei mai simpatici chelneri deservesc Glisteri. Si aici, ca si la Kastani exista o zona verde cu iarba moale. Pentru mai multa liniste, poti sa iei si Glisteri in consideratie

 

Orase in Skopelos

Practic, Skopelos are doua orasele (sau sate mai mari daca preferati) – Skopelos Town si Glossa. Restul sunt satuce.

 

Skopelos Town – pur si simplu, m-am indragostit de capitala insulei. Neobisnuit pentru insulele din Marea Egee care timp de secole a fost infestata de pirati, capitala Skopelos se afla fix pe malul marii, intr-un golf retras. E drept, a fost un oras intarit, cu ziduri de cetate si castele de aparare construite de venetieni care se pastreaza pana in ziua de azi. Casele de un alb stralucitor se catara ca intr-o expozitie pe dealul abrupt, cu ferestre si usi de diverse culori. Ce este cu adevarat special este ca Skopelos Town nu este un oras dedicat complet turismului cum este zona centrala din Skiathos. Toate restaurantele, barurile, agentiile de turism, magazinele se aliniaza frumos in primul rand, de-a lungul promenadei, iar cum faci cativa pasi in interiorul orasului, vei descoperi orasul autentic, locuit in continuare de oamenii din Skopelos – cu casele lor, cu magazinele lor, cu modalitatea lor de transport de secole. Pentru ca pe stradutele in urcare si coborare nu poate patrunde nici un fel de autovehicul, transportul de marfuri, dar si evacuarea gunoiului se face ca intotdeauna cu calul. Chiar am vazut la un moment dat un cal carand o grinda de la vreun mini-santier din zona, iar stapanul lui s-a chinuit sa lase grinda langa cosul de gunoi aflat intr-un drum inchis, dar unde poate intra masinile.

Este un oras care arata impecabil, este extrem de linistit si care merita luat la pas in liniste, fara harta, fara obiective si cu ochiii si inima deschise.

Glossa – este oraselul din nordul insulei. Daca Skopelos este la buza marii, Glossa, este sus pe deal, da, ati ghicit, tot datorita piratilor. Daca Skopelos Town este 75% non-turistic, ei bine, Glossa as zice ca este 90% non-turistic si este mult mai autentic. Cladirile nu arata impecabil ca in Skiathos Town, gasesti destule darapanaturi sau fatade care nu au mai fost mangaiate cu vopsea de mult, mult timp, dar atmosfera este la fel de senzationala – poate diferita, cum a fost Grecia odinioara. Am vazut chiar o scena pe care o credeam posibila doar in India sau Filipine – un copil era tuns fix pe strada, in mijlocul aleii pe un scaun de frizer care mi-a adus aminte de copilarie. Si, da, era frizerie, nu stylist :).

Exista cateva restaurante turistice pe principala ulita care da in piateta unde se afla statia de autobuz si cateva magazine inclusiv niste marketuri pe soseaua principala. Cum intri in oras, teoretic, traficul este interzis, practic, este din cand in cand deranjat de ceva motociclisti semi-nebuni.

 

Alte obiective turistice

Capela Mamma Mia (Agios Yoannis) – din nou, Mamma Mia, dar capela merita vizitata chiar si daca filmul nu ar fi existat niciodata. La capatul unui drum de pamant (gata, asfaltul se termina pe langa Glossa), pe coasta cealalta, “salbatica” si extrem de stancoasa, la doi pasi de insula, rasare din apa o stanca impozanta si destul de abrupta in varful careia se afla o capela ortodoxa. Sa nu va asteptati la cine stie ce minune arhitecturala pentru ca nu este, dar pozitia ei imposibil de spectaculoasa o face imposibil de ratat. Desi la prima vedere, urcatul pare dificil, in realitate, nu este. Trepte sunt sapate in piatra, iar panorama de sus este de neuitat. Oh, da si aici s-a filmat scena nuntii din Mamma Mia

 

Trekking in Skopelos

Cum ziceam, Skopelos este o insula muntoasa, mai degraba deluroasa, dar dealuri care dau senzatia de munti, desi cea mai inalta inaltime este de 680 metri. Exista niste rute bine semnalizate care ofera panorame de neuitat. Din pacate, nu am avut prea mult timp in Skopelos, dar cand voi ajunge data urmatoare, sigur voi face niste trekking in Skopelos

 

Tururi in Skopelos

Desi Skopelos este principala destinatie de tururi-croaziera din Skiathos si din Skopelos poti sa te urci pe o barca mai mica sau mai mare pentru a descoperi insulele din jur. Principala destinatie este Parcul Marin Alonissos unde cu destul de mult noroc poti vedea putinele foci-calugar din Mediterana.

 

Nota

Am fost in Skopelos la invitatia agentiei Aerovacante / Fabrica de Vacante. Pentru oferte in Skopelos incepand cu 395 euro de persoana (in functie de data plecarii), puteti sa va uitati aici —-> https://www.fabricadevacante.ro/vacante/grecia/skopelos/

Imagini Skopelos

Intrare port Skopelos

Nu se poate un rendez-vous mai spectaculos decat intrarea in port

Case Skopelos

Spectaculos display

Plaja Panormos

Plaja Panormos si o barca venita din Skiathos intr-un Mamma Mia tour

Panormos Beach

Plaja Panormos

Panormos Skopelos

 

Parking Panormos

Avantajul este ca e fix pe marginea soselei

Kastani Mamma Mia

Plaja Kastani – sau Mamma Mia Beach (vedeti cat de mic e scris „Mamma Mia” :))

Plaja Kastani

Iarba, elegant

Kastani Beach

Pe malul apei

Kastani Beach Skopelos

Sub un deal impadurit cu mult aer curat

Milia Skopelos

Plaja Milia

Plaja Milia

 

Milia Beach Skopelos

Si aici e un pic de iarba

Plaja Glisteri

Plaja Glisteri la nord de Skopelos Town

Intrare Glisteri

O plaja foarte ordonata

Glisteri Beach

Intr-un golf linistit

Skopelos Town

M-am indragostit de Skopelos Town

Chora Skopelos

 

Skopelos pe malul marii

Zona de restaurante si baruri este aliniata frumos pe malul apei

Skopelos church

Pe insulita sunt nu mai putin de 600 biserici

Strazi Skopelos

Pe ulitele din Skiathos

Streets of Skopelos

 

Popa in Skopelos

 

Hipster place Skopelos

Si un colt mai hipster

Cal Skopelos

Ca dintotdeauna, tot caii se ocupa de transport prin vechiul oras

Transport cu calul in Skopelos

 

Panorama Skopelos

Partea de sus a Skopelos Town

Drona Skopelos

Absolut superb !

Skopelos Chora

 

Skopelos noaptea

Cand se lasa seara in Skopelos

Glossa Skopelos

Glossa – al doilea oras de pe insula

Glossa

Pe ulite semi-turistica

Strazi Glossa

 

Scari Glossa

In rest, ca Grecia de demult…

Flori Glossa

 

Lamai Grecia

 

Pisica Grecia

Ce ar fi Grecia fara pisici ?

Mamma Mia Chappel

Spectaculoasa stanca a capelei Ag. Yoannis (aka Mamma Mia Chappel)

Capela Mamma Mia

 

Capela Mamma Mia Skopelos

 

Agios Yoannis Skopelos

O minuscula capela tipic greceasca

 

Categorii:
Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest