Ce sa faci o zi in Abu Dhabi

Eithad Towers Abu Dhabi

Etihad Towers, Abu Dhabi

Până mai acum câțiva ani, Abu Dhabi era doar o excursie de o zi din Dubai. Toate zborurile între România și Emirate aterizau în Dubai (fie în vechiul aeroport, fie în noul aeroport DWC – de câțiva ani, nu se mai zboară în DWC), așa că românii stăteau în Dubai și eventual făceau o excursie de o zi la Abu Dhabi. Cu puțin înainte de începerea pandemiei, guvernul din Abu Dhabi a semnat înțelegeri cu două companii low-cost – Air Arabia din emiratul Sharjah și cu compania maghiară Wizz Air – ca acestea să își deschidă baze operaționale în Abu Dhabi pentru a face din aeroport o bază importantă pentru zborurile low-cost pe lângă compania clasică Etihad. Și odată cu deschiderea rutei Bucureșți – Abu Dhabi, a apărut și acest oraș, de fapt capitala Emiratelor Arabe Unite, mult mai puternic pe radarul călătorilor din România. Fie pentru un tranzit spre o altă destinație exotică, fie pentru un city break de vreo zi sau chiar două.

Când să mergi la Abu Dhabi

În afara sezonului de vară (care începe cam de pe la început de aprilie și se termină prin octombrie) este ideal să mergi în Abu Dhabi. Este soare, cald și poți lua orașul la pas. Uneori prin decembrie – ianuarie nu este vreme de plajă și baie, dar Abu Dhabi nu este exact destinație de plajă.

 

Cum ajungi la Abu Dhabi

Există zboruri directe din Bucureșți și Cluj-Napoca spre Abu Dhabi operate de Wizz Air. De aici, poți găsi bilete la prețuri bune spre destinații diverse mai îndepărtate – Bishkek, Kyrgyzstan, Maldive, Erbil, Kurdistan sau India – la companiile low-cost Wizz Air și Air Arabia. Pentru că transferul nu este garantat pentru a fi sigur că nu pierzi conexiunea, e o idee bună să lași o noapte între cele două zboruri și, oricum, ai ce face la Abu Dhabi.

 

Asigurare Abu Dhabi / Emiratele Arabe Unite

Mai mult decât în orice destinație populară cu românii, este imperios necesar să-ți faci asigurare când mergi în Emirate. Chiar și pentru cea mai mică problemă va trebui să plătești de câteva ori costul excursiei, iar în caz de probleme mai mari, gen rupere de picior, mai degrabă plătești doctorii să vină din România cu toată aparatura decât să plătești sumele cerute în Emirate.

Ca să va dau un exemplu concret, în a treia zi de vacanță, cineva a avut crampe abdominale, greață și febră. A trebuit să meargă la doctor, acesta l-a consultat, i-a zis că are gastroenterită, i-a făcut niște perfuzii și l-a trimis la farmacie după niște medicamente. Consultul și perfuziile au costat 959 de euro. Asigurarea a costat 28 de euro pentru două persoane!

Așa că mai bine mai dai câțiva lei și îți faci asigurare. Aceasta se poate face aici –-> https://www.eurolife-asigurări.ro/asigurare-călătorie

 

Cea mai impresionantă, dar și importantă clădire din punct de vedere turistic este o moschee – e vorba de moscheea Sheikh Zayed (numită în onoarea ctitorului, fost emir de Abu Dhabi și fondatorul Emiratelor Arabe Unite) – a fost terminată în 2007 (din păcate, Sheikh Zayed a murit în 2004, deci nu a putut s-o vadă terminată) și a costat mai bine de jumătate de miliard de dolari. De fapt, nu pot spune că nu continuă construcțiile și acum. Eu am mai fost de 3 ori la moschee, ultima dată cred că în 2016 și am descoperit că între timp a mai apărut un adevărat mall subteran (deh, suntem în Emirate, normal să fie malluri peste tot) care acum este folosit și că rută de acces.

Așa că după ce am luat la picior foarte lungile culoare pline de magazine și restaurante, după ce ne-am înregistrat la un automat cu ajutorul unui emiratez foarte haios care știa chiar și câteva cuvinte în românește, am ajuns în fața moscheii. Trebuie spus că dacă în Emirate, standardele de îmbrăcăminte sunt destul de relaxate – pantaloni scurți, tricouri, buricul la vedere, etc, la moschee trebuie să te îmbraci mult mai conservator: ca bărbat trebuie pantaloni până sub genunchi (da, e ok să ai gleznele la vedere), iar ca femeie trebuie să te înfășori toată, inclusiv cu voal pe cap – dacă până acum câțiva ani, puteai să închiriezi o abaya gratis pentru a vizita moscheea, acum nu poți decât să-ți cumperi una – costă însă rezonabil, începând cu 45 dirhami (11 euro). Evident, dacă vii cu haine care să-ți acopere complet mâinile și picioarele și cu voal de acasă, nu trebuie să-ți cumperi abaya. Principiul este să fii complet acoperită.

Moscheea Sheikh Zayed este indiscutabil una dintre cele mai frumoase din lume. Construită total din marmură, în soarele strălucitor din Abu Dhabi, vorba aceea – la soare te puteai uita, dar la dansa ba. Așa că ochelarii de soare sunt absolut esențiali. Se pot face fotografii oriunde – evident dacă vrei să pozezi pe altcineva, trebuie să le ceri acordul și încearcă să nu pozezi prea lasciv – Rihanna a fost dată afară din moschee pentru poze considerate nu tocmai corespunzătoare. Monumentalitatea clădirii nu este apăsătoare, iar armonia unghiurilor este cu adevărat incredibilă. Există un drum bine stabilit și punctat unde poți să îți faci poze – traseul te duce inclusiv în interior, unde poți vedea cel mai mare covor din lume. Este un covor persan – iranienii fac cele mai frumoase covoare din lume, dar acesta uimește prin mărime: are dimensiunea unui teren de fotbal și a fost cusut manual de 1.200 de țesătoare timp de un an și jumătate în Iran. Arată incredibil. De asemenea, candelabrele sunt de poveste, dar ce mi-a atras atenția întotdeauna au fost încrustațiile florale din ziduri – sunt practic niște copii de la Taj Mahal, evident, mult mai multe în condițiile în care islamul interzice reprezentarea umană și animală în lăcașurile de cult pentru a evita cultul idolilor (și Biserica Ortodoxă a trecut printr-o perioadă iconoclastă în secolele VII – VIII, inspirată de islam).

Moscheea Sheikh Zayed este impresionantă poate nu neapărat prin dimensiunea ei, ci prin frumusețe. Ce mai încoace, încolo, e o opera de artă!

 

Un alt obiectiv turistic de neratat este hotelul Emirates Palace. După ce Dubaiul a uimit omenirea cu deschiderea hotelului Burj-al-Arab și cu gimmick-ul de marketing că este hotel de 7 stele (nu are 7 stele, este doar o idee de marketing rezultată după vizita unei jurnaliste britanice când acesta a fost deschis), Abu Dhabi s-a simțit că nu poate rămâne mai prejos. Așa că a construit un palat din acela arăbesc cu mult aur și glitzy-glitzy, dar totuși cu destul de mult bun gust. Marea problemă a fost clasificarea – era penibil ca ei să spună că este un hotel de 8 stele sau 10 stele ori mai știu eu ce. Așa că au anunțat că este hotelul fără stele – calitatea serviciilor transcende orice standarde hoteliere și nu se poate încadra nicăieri :).

Evident, nu poți intra în camere decât dacă ești cazat aici, dar, în schimb, poți intra în spațiile publice – recepție, restaurante și cafenele. Și ce poate fi mai opulent în această culme a opulenței emirateze decât să bei o cafea cu… aur. Da, aici poți comanda o cafea cu foiță de aur. Și dacă nu îți place cafeaua – nici mie nu îmi place, poți alege altceva aurit – în cazul meu, un ecler. Prețurile sunt identice – 75 dirhami (19 euro). Dar, deh, bei aur… Ca idee, e dulce 

Și cum degustam eclerul aurit, am pus mâna pe telefon să văd ce ar mai fi interesant de văzut prin Abu Dhabi. Cum am spus, eram în drum spre Socotra, citisem extrem de mult despre această insulă „extraterestră” și mai nimic despre Abu Dhabi. Și îmi apare că vizavi de Emirates Palace, într-unul din blocurile acelea înalte cu fațada de sticlă prin care a „sărit” Vin Diesel cu o mașină prin nu mai știu ce Fast & Furious (să fiu cinstit, aveam senzația că, de fapt, era Tom Cruise într-un Mission: Impossible, dar, de fapt, e vorba de Vin Diesel în Fast & Furious), ei bine, într-unul din acele blocuri înalte și frumos aliniate, o zonă iconică pentru Abu Dhabi, am descoperit că s-a deschis un view point de unde poți admira o bună parte din Abu Dhabi. Și oriunde m-aș duce, nu mă pot abține să nu mă urc în vreun turn, clopotniță, minaret sau pe vreun deal pentru a vedea orașul de sus, am propus colegilor de călătorie să ne ducem la acest punct de panoramă și toți au zi: Super! Haide!

Locul se numește Observation Deck at 300 și se află într-unul din Etihad Towers – se află la etajul 74 și la 300 de metri deasupra solului și este, de fapt, o cafenea fancy, fără a fi extravagantă cum e Emirates Palace. La parter se află hotelul Conrad, iar cafeneaua ține tot de Conrad și dacă nu vrei să consumi nimic, ci doar să te urci și să faci poze, biletul de intrare este 35 de dirhami (9 euro). Iar priveliștea este cu adevărat excepțională – descoperi că Abu Dhabi se dezvoltă pe niște insule, că orașul este înconjurat de ape, am admirat Emirates Palace de sus și am descoperit Palatul Prezidențial al EAU, o zona nouă, unde sunt construite tot soiul de blocuri, dar am admirat și restul orașului obișnuit. Spre deosebire de Dubai, Abu Dhabi nu se chinuie să uimească prin orice colț al său – este un oraș mai degrabă pentru oameni, și nu pentru mașini, cu vaste locuri de promenadă, de plimbare. Este cumva un oraș mai uman. Și asta se vede și de sus, de la 300 de metri.

Un obiectiv turistic deschis relativ recent publicului este Palatul Prezidențial al EAU (care întotdeauna de la formarea Uniunii în 1971 a fost emirul din Abu Dhabi, emiratul cel mai mare al țării, așa cum primul-ministru și vicepreședinte al țării este dintotdeauna emirul din Dubai). Numit Qasr al-Watan (Palatul Patriei), nu putea fi altfel decât un foarte pompos și spectaculos palat unde nimeni nu s-a uitat la buget și care este folosit în special doar când se întâlnește Consiliul Suprem al Conducătorilor – atunci când cei 7 emiri se întâlnesc pentru a stabili lucruri extrem de importante pentru toate Emiratele Arabe Unite. Se mai folosește și atunci când vin înalți oaspeți din străinătate (cum a fost Klaus Iohannis acum câteva săptămâni). În aceste cazuri, palatul este închis vizitatorilor, dar în marea majoritate a timpului poate fi vizitat – noi am avut noroc și nu era nici un eveniment la Palatul Patriei, așa că l-am putut vizita. Biletul de intrare costă 65 de dirhami (16 euro).

Clădirea este fastuoasă, strălucitoare și impresionantă. Cred că arhitecții palatului finalizat în 2017 au vizitat la viața lor și Palatul Parlamentului bucureștean, pentru că la fel ca la Bucureşti, nu s-a făcut economie de marmură, dar palatul din Abu Dhabi este clar din altă ligă. Dacă Ceaușescu ar fi trăit și acum și l-ar fi vizitat, primul lucru care l-ar fi făcut la întoarcerea la Bucureşti i-ar fi executat pe arhitecții Casei Poporului pentru că e construit pe sărăcie comparativ cu Abu Dhabi. Candelabrul central are nu mai puțin de 350.000 de bucăți din cristal, iar fiecare unghi aduce opulență la maximum. Ici și colo mai sunt niște oglinzi diforme, care te fac să vezi palatul într-un alt unghi, dar are și zona numită „Palatul Cunoștințelor”, unde se află textele Coranului și Bibliei, dar și alte 50.000 de lucrări fundamentale pentru omenire. În alt colț al palatului este locul unde se întâlnesc cei 7 emiri – aici nu poți vedea sala decât din ușă, dar este incredibilă, este absolut fabuloasă. Ce să zic – da, e opulență, iubitorii de artă modernă minimalistă ar spune că e kitsch, dar nu e – este o reflectare de cea mai înaltă clasă a arhitecturii islamice. Da, este absolut fabulos și dacă nu s-ar fi închis, aș mai fi stat mult și bine în clădire.

Dar, indiscutabil, dacă ajungeți la Abu Dhabi și aveți mai mult timp ca mine, vă recomand să vizitați Muzeul Louvre și Ferrari World. Poate ridicați o sprânceană când auziți de Muzeul Louvre din… Abu Dhabi. Louvre nu e în Paris? Da, așa e. Dar răposatul emir de Abu Dhabi a dorit să facă din orașul său o capitală a artei, așa că a decis să construiască 3 muzee spectaculoase – Louvre, Guggenheim și Sheikh Zayed National Museum. Primul cu artă universală clasică, al doilea cu artă modernă universală, al treilea cu artă islamică. Louvre este gata și e deschis, Guggenheim nu este gata și se zice că urma să fie deschis în 2025 și Zayed National Museum, tot cam atunci.

Ideea este că atât Louvre, cât și Guggenheim dețin mai multe opere de artă decât le-ar putea expune acasă la Paris sau New York. Dacă Louvre din Abu Dhabi este singurul muzeu deschis în străinătate, Guggenheim are muzee în Bilbao (care a pus orașul basc pe harta turistică a lumii) și Veneția. Pur și simplu, aceste muzee rotesc exponate, evident, trebuie să trimită cele mai importante exponate din când în când în filiale. Mona Lisa nu a fost niciodată la Abu Dhabi, dar, în schimb, alte opere extraordinare din colecția muzeului francez sunt prin rotație la Abu Dhabi

Ferrari World este singurul parc de distracții Ferrari din lume. Fiind vorba de Ferrari, sigur, e vorba de viteză și adrenalină pură. Aici se află cel mai rapid roller-coaster din lume. Atingi 240 km la oră în doar 4,9 secunde și, credeți-mă, e o nebunie. Nu am fost niciodată, dar am o prietenă care lucrează la Emirates și care s-a dus cât eram eu în Dubai. A rămas să ne vedem seara. E o fată liniștită, calmă, molcomă, ardeleancă. Dumnezeule, când am văzut-o, încă pompa adrenalină în ea, nu putea să stea pe scaun, era într-o stare de surescitare cum nu am mai văzut-o. Așa că dacă vreți să mergeți la Ferrari World, nu vă duceți cu mașina închiriată și să fiți șoferul :).

Imagini Abu Dhabi

. City Seasons Hotel Abu Dhabi

Hotelul City Seasons in care am stat 2 nopti

Camera City Seasons Abu Dhabi

Camera faina

Moschee Abu Dhabi

In parcare la moschee. Accesul nu mai e direct, ci…

Intrare moschee Abu Dhabi

… se intra pe aici

Magazin Abu Dhabi

printr-un mall subteran

Abaya store Abu Dhabi mosque

Daca nu esti imbracata cum trebuie, se poate achizitiona o abaya cu preturi de la 45 dirhami (kandoora e pentru barbati)

Sheikh Zayed Mosque

Dupa ce iesi din mall-ul subteran, iti rasare minunea stralucitoare in fata

Moscheea Abu Dhabi Sheikj Zayed

Ce sa mai zici

Moscheea Zayed Abu Dhabi

 

Intrare in moschee

Sunt cateva colturi inspirate de la Taj Mahal. De exemplu cum se vede cladirea prin poarta de la intrare

Coloane marmura

 

Moscheea Seic Zayed Abu Dhabi

Cladirea – simbol al emiratului Abu Dhabi

Curte moschee

 

Curtea moscheeii Abu Dhabi

 

Flori incastrate Abu Dhabi

Florile acestea le-am vazut si la Taj Mahal

Copie Taj Mahal

Dar sunt superbe !

Covor moschee Abu Dhabi

Faimosul covor persan

. Interior moschee Abu Dhabi

 

Tavan Abu Dhabi Mosque

Uite-te din cand in cand si la acoperis. Merita !

Bazin

 

Hammam Abu Dhabi Mosque

Ca orice moschee, si Sheikh Zayed are un hammam

Hammam Abu Dhabi

Aici te poti spala inainte de rugaciune

Moscheea din Abu Dhabi

La revedere, Sheikh Zayed. Poate odata o sa vin sa te vad si noaptea

Centru Abu Dhabi

In taxi, spre centru

Emirates Palace

Emirates Palace, hotelul fara stele din Abu Dhabi

Eithad Towers

Vis-a-vis de el, cele mai spectaculoase cladiri moderne din Abu Dhabi – Etihad Towers

Eithad Towers Abu Dhabi

 

Emirates Palace Abu Dhabi

Interiorul hotelului este demn de un palat din 1001 nopti

Hol Emirates Palace

 

Hol Emirates Palace Abu Dhabi

 

Cupola Emirates Palace

Si aici… nu rata tavanul 🙂

Prajituri Abu Dhabi

Poti manca niste prajituri

Cafea de aur Abu Dhabi

Dar daca tot ai ajuns aici, bea cafeaua de aur

Ecler de aur Abu Dhabi

Sau manca eclerul de aur 🙂

Cladiri moderne Abu Dhabi

Deci, intr-unul din blocurile acestea, se afla un punct de observare a orasului

Intrare la Conrad Hotel

 

Intrare la Observation Deck

Intrarea la Observation Deck at 300

Spre etajul

In drum spre etajul 74

Abu Dhabi

Hello, Abu Dhabi !

Centru Abu Dhabi

Zona „obisnuita” din Abu Dhabi

Laguna Abu Dhabi

Zona de expansiune

Emirates Palace Abu Dhabi

Aici am fost inainte – Emirates Palace, hotelul fara stele, dar cu cafea de aur !

Piscine Emirates Palace

Aici nu am ajuns, la piscine. Dar o vad de sus, de la 300 metri 🙂

Palatul prezidential EAU Abu Dhabi

Qasr al-Watan, Palatul Presedintelui Emiratelor. Let’s go !

Curte palat presedinte Abu Dhabi

Si de la nivelul solului

Qasr al Watan Abu Dhabi

Am ajuns inaintea lui Klaus 🙂

Coloane Abu Dhabi

La intrare

Interior Palat UAE

Wow !

Interior Palat Abu Dhabi

 

Inside Qasr al Watan Abu Dhabi

 

Palat prezidential Abu Dhabi

 

Cina la palat

 

Unde se intalnesc emirii

Aici se intalnesc cei 7 emiri cand sunt lucruri importante de dezbatut

Oglinzi la palat

Unghiuri

Aur Abu Dhabi

 

Candelabru Abu Dhabi

 

Candelabru Palat Abu Dhabi

 

Facut din aur

 

Interior palat

 

Apus la Palat

Apus de soare la palat

Apus Abu Dhabi

Dar si la Etihad Towers

Comentarii

  • Elefantul African spune:

    pt Abu Dhabi ai nevoie de vreo 6-7 zile, fara sa faci plaja, daca te duci cu copiii. Ai nevoie de vreo 4-5 zile la cele 4 mari parcuri (Ferrari World , Yas Waterworld, Warner Bros si SeaWorld), care sunt cu mult peste orice Disney sau Aquarium din lume. Aquapark-ul din Dubai de la Atlantis e totusi peste, dar si cel din Abu Dhabi e frumos. Atentie la Warner Bros, sa aveti adidasi sau incaltaminte inchisa, sunt unele atractii unde nu ai voie cu papuci sau cu sandale. Sa luati bilet doar la unul din parcuri nici nu prea renteaza, merita luat un pachet la cat mai multe parcuri. Verificati si ofertele la hoteluri, sunt cateva hoteluri care ofera in cazare intrarea la parcuri. Restul zilelor pt obiectivele mentionate de tine, la unele e musai sa faci programare. Iar pentru plaja, fiecare decide cate zile vrea. Orasul este mult mai uman, comparat cu Dubai-ul, unde puteti ajunge cu masina in 1-2 ore ( carburant la 1/2 din pretul din RO, iar o masina sa inchiriezi e iarasi relativ ieftin ).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest