Insulele din Caraibe. Antigua și plajele sale strălucitoare

Dickenson Bay Antigua Caraibe

Dickenson Bay, Antigua, Caraibe

Înainte de a zbura spre Antigua (insula principala din statul Antigua & Barbuda), nu auzisem mare lucru despre ea. Nu știam dacă are munți sau nu, dacă e vizitată sau nu, practic, era o insulă absolut necunoscută. E drept, când am început să-mi planific excursia în Caraibe, am inclus-o pentru că era în drumul spre sud. Dar, ca de obicei, rățușca cea urâtă (sau mai precis rățușca cea necunoscută) s-a dovedit să fie o lebădă. Am stat în probabil cea mai faină cazare din tot periplul, am văzut niște culori de mare incredibile și am descoperit poate cele mai frumoase plaje din Caraibe. Încă stau să mă gândesc dacă aici sau în Bequia (o insulă din St. Vincent & the Grenadines), probabil aici. Bequia mi-a plăcut că era o insulă a florilor, a munților și a unor plaje superbe. Antigua însă era o insulă a fluturilor… practic, am văzut milioane, nu știu să fi văzut așa de mulți fluturi laolaltă…

Am zburat din St. Kitts destul de dimineață. Zborurile în Caraibe sunt scurte (cel mai lung de care am avut parte a fost de, hăt, 50 de minute, în general durau cam 25 – 30 de minute), așa că avioanele companiei LIAT (și ale celorlalte companii de pe acolo) efectuează și 10 – 12 zboruri pe zi, iar pe înserat, inerent, pot apărea întârzieri. Începe o ploaie violentă (nu mai lungă de 10 – 15 minute), se închide un pic aeroportul. Așa că dacă prinzi unul dintre primele zboruri ale zilei, ai foarte mari șanse să zbori la timp. Și toate zborurile mele (care au fost, în general, până în prânz) au fost la timp.

Discutasem cu cei de la Holiday Home Belvedere prin mailuri să trimită un șofer ca să mă ia de la aeroport. Ajungem în aeroportul din Antigua (VC Bird se cheamă, dar nu e un VC, e o chestie modernă din sticlă) și nema șofer. Noroc că merge netul în aeroport, așa că sun pe whattsup. Răspunde o voce cu un dulce accent italienesc, care pare sincer îngrijorată. Îmi spune să mai aștept 5 minute că îl sună pe șofer. 5 minute mai târziu, mă apelează din nou și îmi spune că respectivul nu răspunde (era totuși dimineața de Crăciun) și că imediat vine după noi). Și a venit val-vârtej. Era o italiancă tânără (nu cred că are 30 de ani), mică de statură. Venită cu bunica… părea o școlăriță un pic speriată. Și-a cerut scuze de o sută de ori și am plecat spre casa de vacanță.

Am ajuns după vreo 15 minute (șoselele erau, evident, goale) și, deși veniserăm dintr-o pensiune care ne plăcuse, în St. Kitts, asta chiar era wow – două camere ample, cu tot ce îți trebuie, frumos decorate și cu un aer de relax, de vacanță, de Caraibe. În față, o pajiște minunată, cu flori și mulți, mulți fluturi, iar în depărtare se vedea Marea Caraibelor în toată splendoarea ei. 50 de nuanțe de albastru? Nu, cred că sute… Holiday Home Belvedere este construită pe un mic deal, de unde ai o panoramă asupra întregului colț de nord-vest al insulei. Antigua este o insula plată, fără prea multe dealuri (cel mai mare vârf de pe insulă are 402 metri și se numește… Mount Obama. A purtat numele de Boggy Peak până în august 2009, când localnicii au decis să-i schimbe numele în cinstea regretatului președinte al Statelor Unite. Regretat nu că ar fi murit, Doamne ferește, e viu și sănătos, ci pentru că nu mai e președinte).

Antigua este o insulă relativ mică. Circumferința ei este de doar 87 km (adică, mai puțin decât din Bucureșți până la Câmpina), iar populația țării (care ocupă două insule – Antigua și Barbuda) este de 80.000 de suflete. Irma, care a distrus St. Maarten, a lovit și aici, dar a distrus Barbuda (95% din clădirile de pe mica insulă locuită de 1.500 de oameni au fost distruse și întreaga populație a fost evacuată în Antigua, lăsând pentru prima oară Barbuda complet nelocuită în istoria sa modernă. Actualmente, s-au întors circa 100 de locuitori, care încearcă să-și reconstruiască locuințele). Italianca ne-a povestit despre groaza trăită în timpul uraganului, dar a avut noroc – casa este solid construită și a rezistat. De altfel, Irma nu a lovit Antigua chiar la maximum de putere, a ras Barbuda, a ocolit St. Kitts (distrugerile de acolo erau destul de mici) și a lovit în plin St. Maarten, Insulele Virgine Britanice și Americane, distrugând Puerto Rico).

Locuită din cele mai vechi timpuri de populație băștinașă, insula a fost descoperită de spanioli (numele ei este spaniol și provine de la denumirea unei biserici din… Sevilla) și apoi colonizată de francezi și spanioli. Într-un final, frații Condrigton au luat în concesiune insula, transformând-o într-o imensă plantație de zahăr (încă se plantează trestia de zahăr aici, în timp ce alte insule caraibene au renunțat la producție). Există o legendă profund înrădăcinată între barbudani (Barbuda a fost, de asemenea, preluată de Condrigtoni) conform căreia aceștia au dorit să facă o fermă de creștere de sclavi – reținându-i doar pe cei mai înalți și mai puternici negri aduși de peste Ocean și ordonându-le să se înmulțească pentru a obține o rasă extrem de puternică și productivă de sclavi (o legendă similară din sudul Statelor Unite spune că mai mulți cultivatori de trestie combinau negrii africani cu albe irlandeze – chiar dacă acestea erau căsătorite, pentru că mulatrii afro-irlandezi ar fi fost văzuți drept cei mai puternici și mai scumpi sclavi). De altfel, primii sclavi de pe insulă nu au fost africani, ci irlandezi (trimiși de Oliver Cromwell, liderul scurtei perioade în care Anglia a fost republică), dar aceștia nu au putut supraviețui condițiilor climatice. S-a renunțat la sclavii irlandezi, așa că a început importul de sclavi africani, mult mai puternici și obișnuiți cu climatul din Caraibe, iar irlandezii au rămas ca un soi de suprasclavi care îi supravegheau pe africani. Mulți locuitori (mulatri sau aproape negri) au nume irlandeze datorită combinării dintre irlandezi și africani.

În secolul al XVIII-lea, Antigua a fost centrul flotei britanice a Caraibelor (deși Nelson și-a luat nevasta din Nevis, el a comandat de aici flota britanică, înainte de a se întoarce în Europa să se umple de glorie în războaiele napoleoniene), așa că Antigua a devenit un soi de centru al posesiunilor caraibeene ale perfidului Albion. Sclavii au fost eliberați în 1834 (când au fost eliberați pe tot teritoriul Marii Britanii), dar neavând prea multe oportunități economice, au continuat să lucreze în condiții aproape de sclavie până în 1939, când au reușit să-și facă primele sindicate (cu know how-ul cercetătorilor britanici). Din mijlocul lor, a apărut și liderul mesianic Vere Cornwall Bird (VC Bird), care a format Partidul Laburist al Antigua & Barbuda și, spre stupefacția generală, omul a devenit prim-ministru la alegerile de după război. Nu avea mai mult de 4 clase, dar era teribil de charismatic.

Bird a condus țara din 1946 până în 1971, a pierdut surprinzător alegerile, dar a revenit ca prim-ministru în 1976. Tot el a condus Antigua & Barbuda în perioada proclamării independenței (în 1981) până, hăt, în 1994, când a predat conducerea fiului său, Lester Bird (prim-ministru între 1994 și 2004)… Antigua a fost poreclită „Poiată” (Bird înseamnă „pasăre”, în engleză) și era cunoscută ca fiind una dintre cele mai corupte insule – conducând practic insula din 1945 până în 2004, dinastia „păsărilor” a pus mâna pe tot ce puteau…

 

Italianca de la hotel ne-a adus panettone de Crăciun, i-am oferit cozonac românesc adus de acasă și s-a oferit să ne ducă cu mașina până la plaja Dickenson Bay, cunoscută prin partea locului ca fiind cea mai frumoasă plajă de pe insulă. Și, oh, da, este superbă! – cu nisipul acela alb și marea verde fosforescentă, este un loc de-a dreptul superb. Aici se află și câteva hoteluri și resorturi (inclusiv „Sandals”, o rețea de resorturi de litoral jamaicană, aparent prima care a inventat ideea de „resorturi pentru cupluri” , unde copiii sub 16 ani nu au voie să se cazeze). Într-o lume plină de resorturi all-inclusive pentru copii, un antreprenor jamaican s-a gândit că există o nișă importantă de potențiali turișți care nu au copii și care nu vor să împartă resortul cu plozi care aleargă, plâng și se hârjonesc. He hit the jackpot, așa că azi Sandals este una dintre cele mai mari și de succes rețele de resorturi de lux din Caraibe (ideea a fost preluată cu un succes similar de hoteluri din Antalya, cum ar fi Adam & Eve).

După ce ne-am plimbat pe plajă în sus și în jos, am închiriat două șezlonguri și evident că m-am aruncat în superba apă a Caraibelor… până seara 😊. Zona, pentru că este plină cu hoteluri all-inclusive, nu are prea multe restaurante (unul era închis, la fel și megacazinoul), așa că acele două restaurante sunt cam scumpe… dar, vorba aia, o dată făceam Crăciunul în Caraibe 😊.

A doua zi, urma să descoperim insula. Am întrebat-o pe gazda noastră dacă știe pe cineva să ne închirieze o mașină, iar seara aveam mașina livrată. Ca peste tot în Caraibe, mi-a trebuit carnet de șofer de Caraibe (circa 20 de dolari), dar de data asta nu a trebuit să mai merg la vreo stație de poliție, mi-a fost adus de firma care mi-a închiriat mașina. Mașina, o Toyota Vitz, a costat, la rândul ei, 50 de dolari pe zi, așa că a doua zi urma să „batem” Antigua… Dar despre ce am făcut în Antigua, în episodul următor 😊

 

Cum am ajuns în Antigua

Am zburat în Caraibe, mai precis până în St. Maarten cu compania Air France. De acolo, am zburat cu compania caraibeana LIAT spre St. Kitts și apoi spre Antigua.

Unde am stat în Antigua

Holiday Home Belvedere a fost probabil cel mai fain loc în care am stat în Caraibe. Un apartament cu un living (cu minibucătărie deschisă) mare, dormitor, baie și deschidere la o grădina verde cu flori și fluturi… Panorama era pur și simplu superbă, spre mare. Gazdele noastre – o italiancă și bunicii ei – au fost pur și simplu grozave: ne-au dat panettone, au pregătit micul dejun, ne-au dus la plajă și înapoi, au făcut rost de mașină de închiriat și totul într-un zâmbet… pe lângă casa minunată, atmosfera și gazdele au completat o experiență de care să-ți aduci aminte…

Am plătit 155 de euro pentru o cameră dublă pentru două nopți cu mic dejun (prețurile pot varia în funcție de sezon și de cum rezervi).

Transport prin Antigua

Nu știu prea multe despre transportul în comun prin Antigua, presupun că e la fel ca peste tot în Caraibe, există rute de microbuze pe care le poți opri făcând cu mâna. Cu ajutorul celor de la pensiune, am închiriat o mașină și am condus prin insulă. Îți trebuie un permis de conducere de Antigua (20 de dolari) și se conduce pe partea stângă. Nu este îngrozitor de mult trafic (exceptând capitala St. John, pe care am evitat-o), așa că și dacă nu ești obișnuit să conduci pe stânga (pentru mine, era a doua oară în viață), e OK, nu e greu să conduci. Ia o mașină cu schimbător de viteză automat, te ajută să nu trebuiască să mai și schimbi vitezele cu mâna stângă…

Vize

Cetățenii români nu au nevoie de vize să intre pe teritoriul Antigua & Barbuda. Vei fi întrebat de biletul de avion de plecare.

Cu ce plăteșți

Ca și în St. Kitts, există numeroase locuri unde poți plăti cu cardul. Există, de asemenea, ATM-uri pe la bănci. Nu am văzut case de schimb, dar probabil că dacă alergi pe insulă, o să găsești (bănuiesc că o fi ceva prin zona portului). Poți plăti și în moneda locală (dolari est-caraibeni), și în dolari americani peste tot. Cel mai probabil, dacă plătești cu dolari americani, vei primi rest în dolari est-caraibeni. Rata este fixă (1 USD = 2,70 XCD – dolari est-caraibeni).

Imagini Antigua

Antigua

Ma apropii de Antigua … aici se vede si Mount Obama, cel mai inalt varf de pe insula

Antigua din avion

Doamne, ce culoare are apa !

Vase de croaziera Antigua

Nu mai putin de 3 vase de croaziera erau „parcate” in St. John

Welcome to Antigua

Welcome to Antigua

Hoiliday Home Belvedere

Holiday Home Belvedere – cred ca cea mai frumoasa cazare din calatoria caraibeana

Living Holiday Home Belvedere

Un living amplu „cu de toate”

Dormitor Holiday Home Belvedere

Dormitorul

Relax Holiday Home Belvedere Antigua

Si mai ales terasa zen

Flori si fluturi

cu flori si mii de fluturi

Panetone Antigua

Am primit niste Panettone

Cozonac romanesc in Caraibe

La schimb cu cozonac cu rahat si nuca 🙂

Mare in Antigua

Iar panorama … absolut extraordinara

Fifty shades of blue

50 shades of blue 🙂

Panorama Holiday Home Belvedere Antigua

 

Dickenson Bay Antigua

Dickenson Bay, probabil cea mai frumoasa plaja de pe o insula cu  … 365 plaje

Plaja Antigua

 

Antigua beach

 

Antigua Caraibe

Si ce culoare …

Sail in Antigua

 

Cabina telefonica in Antigua

O Mare Britanie cu palmieri 🙂

Apus de soare in Antigua

Apus de soare in Antigua

Ploaie Caraibe

Aproape nu a fost zi in care sa nu avem parte de 10 – 15 minute de ploaie violenta 🙂

 

Air France logo

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest