De 1 Mai la Amsterdam

Cartierul Rosu Amsterdam

De ceva vreme, am auzit din ce in ce mai multi amici ca isi planifica calatoriile. Sa fie pentru ca a devenit mult mai ieftin sa iti cumperi biletele in avans ? Poate… Asa ca desi multi ne gandim la vacanta de Craciun & Anul Nou, unii deja se gandesc la 1 Mai.
Ce iti trece prin minte cand iti dai seama ca nu mai e asa mult pana la 1 Mai ? Sa fie vacanta ? Sa fie party ? Sa fie bautura ? Sa fie femei ? Pai… atunci e Vama Veche ! Ei bine, de data asta putem schimba Vama Veche si sa dam o fuga la Amsterdam. Ai din toate cele mai de sus si in plus foarte multa cultura si foarte multe flori !

Multa lume asociaza Amsterdamul cu fetele din vitrinele cartierului rosu, cu drogurile la liber, cu o atmosfera incredibil de relaxata si liberala. Si are dreptate – Amsterdamul a fost o oaza a liberalismului de sute de ani, de cand era in avangarda comerciala si artistica Europei secolului XVII. In 1815, a legiferat prostitutia, iar in anii 60, revolutia flower power a invins in Amsterdam, devenind un centru al tolerantei cu privire la folosirea drogurilor si acceptarea homosexualilor. Dar nu trebuie sa credem ca Amsterdamul este un parc de distractii sexual pentru hoardele de britanici care iau cu asalt weekend de weekend orasul (50% dintre clientii vitrinelor sunt britanici – nu vrem sa speculam de ce), Amsterdamul este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, cu sute de case superbe de secol XVII care marginesc canalele definitorii pentru oras. De asemenea, Amsterdamul gazduieste si unele dintre cele mai bune muzee si galerii de arta de pe continent, fiind de asemenea un loc prin care te descurci cu usurinta.

Dar sa revenim la 1 Mai. De ce tocmai de 1 Mai ? Pentru ca de 1 Mai, mai précis, pe 30 Aprilie, Amsterdamul gazduieste cea mai mare petrecere din Olanda si una dintre cele mai mari din Europa – este ziua Reginei, ziua nationala a Regatului Olandei si daca in mai formala Haga, aceasta zi se sarbatoreste oficios si cu goma, in Amsterdam, este sarbatorita cu petreceri stradale in tot centrul. In primul rand, tot centrul este inchis circulatiei rutiere, asa ca la fiecare 100 de metri, vei gasi DJ-I care mixeaza cel mai nebun tehno, transformand tot centrul orasului intr-un club in aer liber. Apoi Olanda este una dintre tarile foarte iubitoare de bere, asa ca la fiecare colt de strada veti gasi vanzatori de bere la pahare de plastic care merg foarte bine cu fast food-ul olandez: heringi cruzi sau cartofi prajiti cu foarte multa maioneza ! Si cum sa nu te bine dispui cand vezi mii, poate zeci de mii de oameni, veniti din toata Olanda si nu numai pentru a dansa, bea, canta, si a se simti bine.

Olandezii sunt un popor destul de cuminte, decent si un cult al curateniei… dar uneori, mai ales de petreceri populare, au o pasiune deosebita pentru a face ce altcandva este interzis – mizerie pe strazi ! Peste tot sunt mormane de doze de bere, sticle, pahare de plastic, pungi de chipsuri si multe altele pe care toti petrecaretii par sa aibe o bucurie orgasmica pentru a le arunca pe jos si nu in cos. Sa nu credeti ca murdaria va tine mult… daca va treziti din greseala pe la 7 dimineata (sau mai précis, va duceti la hotel dupa o noapte de petreceri), ei, bine, veti vedea sute de oameni cu masinute strangand si facand totul luna.

In general, de 30 Aprilie, in piata centrala, in Dam, veti gasi si un parc de distractii… merge putina adrenalina prin roller coasters si alte nebunii. Si daca vreti un pic de liniste, tot in Dam, exista si filial amsterdameza al lui Madame Tussaud’s – puteti sa va transpuneti in lumea Secolului de Aur al Amsterdamului – secolul XVII sau sa va pozati cu vedetele de ieri si de azi din muzica, sport si politica, toate din ceara.

Si dupa o zi de petreceri nebune – asta fiind ziua de 30 aprilie, pica bine o zi de chilău – si ai si unde… nu trebuie sa te sperii ca olandezilor le plac cartofii prajiti si heringii, Amsterdamul are o multitudine de restaurante, cu preparate specifice a zeci de bucatarii nationale – de la déjà clasicii italieni, francezi si libanezi la restaurante vietnameze (loempia devenise o mancare nationala olandeza in anii 90), caraibiene (ah, ce arome !) si argentiniene (ah, ce fripturi !). E momentul si pentru putina arta – Rijksmuseum este unul dintre cele marile muzee ale Europei, la acelasi nivel cu Luvru, British sau Prado. In plus, nu trebuie sa uitam ca aici au trait si au creat maestrii clasici ca Rembrandt (casa lui se poate vizita) sau pictori revolutionari ca Van Gogh – Van Gogh Museum gazduieste cea mai mare colectie din lume dintre lucrarile maestrului si este un obiectiv obligatoriu de vizitat. Daca vreti totusi sa va aduceti aminte ca sunteti in Amsterdam, se poate vizita Muzeul Sexului, continand printre altele picture erotice vieneze de secol XIV sau Hash, Marihuana & Hemp Museum unde veti afla ca Regina Victoria isi potolea crampele menstruale cu marijuana… si daca si Regina Victoria, de ce nu si cei de astazi… ca doar orice coffeeshop din Cartierul Rosu unde ospatarii va vor ajuta ce sa alegeti… sunt obisnuiti cu amatorii, nu numai cu profesionistii marijuanei.

A treia zi ? Hm… pai unde sa mai mergem – am dansat pana in zori, ne-am impregnat de arta si nu numai, ce ar mai fi de vazut ? Cum ce ? Olanda nu inseamna numai sex, marijuana, bere, Rembrandt, Van Gogh si maioneza, inseamna si flori – cine nu a auzit de lalele olandeze ? Si nu numai, Olanda este cel mai mare exportator mondial de flori. Si pentru ca sunteti de 1 Mai la Amsterdam, nu se poate rata o vizita la Keukenhof, un mic sat nu foarte departe de Amsterdam care gazduieste in fiecare primavera cel mai mare show floral din lume. Nicaieri in lume, florile si culorile primaverii nu sunt mai superbe ca la Keukenhof daca aveti noroc si de o zi cu cer senin. Aici te poti relaxa si imbiba cu frumos, poti vedea milioane de bulbi de flori (nu numai lalele !) si cele mai spectaculoase aranjamente florale. Cum mie nu-mi place sa ma incurc cu masini, am ales extrem de eficientul transport in comun olandez – de 6 ori pe ora, trenurile NS conecteaza Amsterdam CS de gara din Leiden, iar de acolo un autobuz te duce direct la Keukenhof. La intrare te poti fotografia in niste saboti de lemn tipic olandezi gigant si apoi restul este doar vis – flori, ansambluri florale, culoare, verde viu, mori de vant, un peisaj idilic. Pentru florile exotice, mai sensibile la frig si vant, exista sere special amenajate pentru orhidee si surorile lor asiatice si sud-americane.

La intoacere, puteti sa mai petreceti o ora in Leiden – este un oras tipic olandez, canale, mori de vant, cea mai veche universitate din Olanda si locul de nastere al lui Rembrandt. Daca Amsterdamul isi traieste viata la peste 100 km la ora, Leiden-ul este un loc molcom, cuminte si foarte olandez.

Intors in Amsterdam, de ce sa nu mai dati o raita prin cartierul rosu ? Si nu oricum, ci cu un ghid atotcunoscator. De langa gara centrala, la ora 20:00, puteti pleca intr-un tur organizat – Randy Roy’s Red Light Tours – timp de 90 de minute pentru 12,50 euro veti vizita unde Quentin Tarantino a scris Pulp Fiction, coffee shop-urile favorite ale lui Eminem si Mike Tyson, dar si sa descoperiti secretele bordelurilor, magazinelor porno si ale sex show-urilor din fascinantul cartier rosu.

Nu-I asa ca va doriti ca 1 Mai sa vina mai repede ? “Vine iarasi primavara/ Peste campuri, peste flori / Canta astazi toata tara / C-a venit si intai de Mai” …

Cum ajungi la Amsterdam

Din pacate, nici o companie low-cost nu zboara la Amsterdam sau oriunde altundeva in Olanda. Cel mai aproape, Wizz Air si Blue Air zboara la Bruxelles, dar daca mai pui si pretul trenului, ajungi cam la cat costa un zbor direct. In schimb, vestea buna este ca dupa cativa ani de absenta, Taromul revine pe aeroportul Schiphol cu niste preturi cu adevarat prietenoase.
Unde te cazezi
Amsterdamul este scump, iar in perioade Zilei Reginei, cu greu gasesti cazare. Daca nu te oripileaza fetele din vitrina si mirosul omniprezent de marijuana, prin cartierul rosu, exista cateva hoteluri foarte safe, curate si la preturi rezonabile. Un clasic este Bulldog-ul. Eu de obicei stau in hotelul 83.

Mancare in Amsterdam

Plin, restarante peste restaurante de orice fel. Cele mai ieftine sunt din piata Dam spre Cartierul Rosu – numeroase restaurante etnice – arabe, chinezesti, vietnameze (loempia e foarte populara in Olanda). Pentru specialitati olandeze – cartofi prajiti cu maioneza si heringi cruzi, uite-te mai ales la chioscurile mobile de mancare

Imagini Olanda: petrecere in Amsterdam

Amsterdamul in sarbatoare

Imagini Olanda: de Ziua Reginei in Amsterdam

Party Olanda: Amsterdam de Ziua Reginei

Imagini Olanda: Parc de distractii in Dam

Imagini Olanda: Parc de distractii in Damin Dam

Cantand pe canale in Olanda

Centrul Amsterdamului

30 aprilie Amsterdam

1 mai in Amsterdam

Cazare Amsterdam: The Bulldog

Amsterdam fun

Noaptea in Dam

Sex Olanda: sex shop Amsterdam

Imagini Olanda: intrarea la Keukenhof

Keukenhof

Obiective turistice Olanda: Keukenhof

Obiective turistice Olanda: Keukenhof

Imagini Olanda: lalele Keukenhof

Imagini lalele Olanda

Lalele olandeze

Campuri de flori Olanda

Campuri de flori Keukenhof

Expozitie flori Olanda - Keukenhof

Lalelele olandeze de la Keukenhof

Imagini Olanda: flori la expozitia florala

Lalele olandeze

Orhidee in Olanda

Amenajari florale Olanda

Moara de vant Olanda

Parc floral Olanda

Flori albastre Olanda

Flori albastre

Mergand pe apa ca IsusMa cheama Jesus si merg pe apa…

Rau de flori

Saboti olandezi giganti la Keukenhof

Tipic Olanda: moara de vant la LeidenLeiden

Sex show AmsterdamInapoi in cartierul rosu

Atractii turistice Olanda: Madame Tussaud Amsterdam

Madame Tussaud

Statuie Lenin la Madame Tusaud

Lenin la Madame Tussaud

Regina Olanda

si regina Olandei

Obiective turistice Amsterdam: Madame Tussaud

Dam AmsterdamDamul intr-o zi ploioasa

Boy George

Boy George

I love you, Michael !

I love you, Michael !

Bono U2 Madame Tussaud

Where the streets have no name

Spice Girls la Madame Tussaud

So, tell me what you want, what you really, really want !

Comentarii

  • LumeaMare spune:

    Vai ce pofta mi-ai facut! Am stat doar o zi in Amstedram, in care bineinteles ca jumatate s-a dus pe muzeul Van Gogh… deci am ramas cumva datoare..

    Merita intr-adevar mers de 1 mai, cine stie, poate, sa ne tii la curent 🙂

  • Imperator spune:

    Nu stiu daca mai ajung anul viitor de 1 mai la Amsterdam, dar recomand la oricine sa mearga

  • Anonymous spune:

    "Imperator", ma bucur pentru faptul ca ti-ai gasit timp sa-ti faci un blog…chiar ai ce povesti si sper sa devina cat mai stufos !

    Mult succes si calatorii interesante !!

    "Metalactual"

  • Imperator spune:

    Metalactual, multumesc frumos 🙂 Pana la urma, cand pleci in Thai ?

  • rom spune:

    Peste 2 luni…

  • mianicolescu spune:

    Buna! Am dat acum peste blog-ul tau si sunt fermecata. Am observat ca esti la curent cu zboruri, preturi… absolut orice. Te deranjeaza daca iti cer frumos sa ma ajuti si pe mine cu o oferta mai ieftina pentru un zbor la Amsterdam? Eu nu stiu sa caut, unde sa caut niste bilete mai ieftine.. si de aceea as avea nevoie de un ajutor. Multumesc frumos! O zi cat mai placuta!

  • Imperator spune:

    Cu placere, dar spune-mi datele… preturile difera chiar si de la o zi la alta (uneori si de la o cursa la alta in aceeasi zi in caz ca sunt mai multe). Plecare din Bucuresti ?

  • Radu Potcoava spune:

    Am stat aproape un an in Amsterdam. Intr-adevar, e superb.
    Cat despre transport, cel mai ieftin e prin Bruxelles (wizzair sau blueair), dupa care nu trenul, ci Eurolines-ul – daca il iei din timp, poate fi 14 euro dus-intors, nu 50, cat trenul. Overall, poti iesi la 60-70 de euro dus-intors, cu totul. Fata de 170-200 zborul direct cu tarom, klm.
    Apoi: hotelurile sunt scumpe spre foarte scumpe, si daca iei unul sub 150-200 de euro pe noapte nu te astepti la cine stie ce confort.
    Sunt sigur ca ai ratat ceva obiective de vazut. Pentru ca Amsterdam nu e un oras de vazut in city break, eu zic ca iti trebuie macar 5-6 zile (daca te apuci sa mai intri si in muzee).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest