Temple budiste, elefanti salbatici, pelerini desculti… imagini tipice si normale pentru ceea ce s-ar astepta un calator in Sri Lanka… Dar Sri Lanka e mult mai complexa. Pe aici, au trecut si colonisti europeni in cautare de mirodenii, aur si alte bogatii. Pe coastele sri lankeze s-au facut stapani in succesiune portughezii, olandezii si englezii, ultimii plecati abea in 1948. Au luat cat au putut de mult. Dar au si lasat cate ceva. Si printre lucrurile bune lasate este si Fortul din orasul Galle, o enclava colonialist europeana…
Luand la pas fortul Galle e ca si cum ai calatori in timp. Daca n-ar fi tuk-tuk-urile si masinile care merg din cand in cand pe strazile linistitului burg, te-ai astepta sa vezi calareti si calesti de dupa colt. Istorie, istorie, dar nici chiar asa…
In primul rand de ce i se spune Fort ? Pentru ca este un fort, este o cetate inconjurata de ziduri groase de cetate. Pe vremuri poate apara localitatea de dusmani, dar in 2004 a aparat-o de tsunami. Cei din fort nu au fost afectati, in timp ce orasul nou a fost devastat. Saracii olandezi, au construit temeinic. In zilele in care am fost in Galle, Slava Domnului nu a fost nici tsunami, nu au venit nici piratii. Asa ca m-am putut plimba in liniste pe zidurile orasului, bucurandu-ma de briza marii, dar si de arhitectura orasului.
Galle este intr-un proces de schimbare.Unele cladiri care erau ruine au fost cumparate in general de straini si transformate in hoteluri sau magazine de suveniruri. Unul dintre ele este Hotelul Galle Fort care a fost transformat dintr-o ruina a casei un negustor olandez din secolul XVII intr-un hotel chic cu piscine si un aer colonial. In arsita zilei, un ice tea pe terasa de deasupra piscinei a prins asa de bine…
Cum te poti astepta, Fortul Galle are un numar de muzee, dar care nu te vor da pe spate, dar trebuie remarcate bisericile din fort. Am fost intr-o duminica, asa ca bisericile erau pline de credinciosi. Urmele europenilor au ramas si un numar de urmasi ai acestora s-au combinat cu populatia bastinasa si urmasii lor au ramas crestini.
Galle nu este un loc in care sa bifezi niste obiective turistice… Nu e foarte mare, cel mai bine il iei la pas si il descoperi. Nu sunt mai mult de 3 strazi paralele care il strabat si strada de langa ziduri. Cea mai interesanta este Church Street, probabil vechea Strada Mare. Aici se afla hotelul Amangalla, fostul hotel de lux al secolului XIX, aici poposea lumea buna plecata acum peste 100 de ani sa faca turism in intinsul Imperiu Britanic. Apoi, bisericile cu oameni imbracati “de duminica” iesind de la slujba… Inca doi pasi si ajungi la biroul Lloyd’s – in pridvor vezi avizierul cu vapoarele care soseau in port in secolul XIX… Dupa ce treci de Galle Fort Hotel, te va surprinde un acoperis floral peste un mic supermarket… si dupa cativa pasi ajungi in cartierul musulman. Pare ciudat, dar sudul Fortului este musulman – aici exista o mare moschee care arata ca o catedrala gotica, dar si medersa unde tineri lankezi studiaza Koranul. De altfel, cand ma plimbam pe ulitele Galle-ului, am vazut o procesiune de barbati imbracati complet in alb iesind de la moschee.
Cea mai spectaculoasa panorama o ai de pe ziduri. Pe aici se plimba marea majoritatea turistilor, multi dintre ei lankezi. Si unde sunt turisti lankezi, nu se poate sa nu fie si vanzatori ambulanti de inghetata care au niste mici-frigidere pe biciclete si o mica muzicuta le face simtita prezenta. Pe zidul fortului se afla vechiul far. Langa far este plaja plina de copii si tineri lankezi care fac baie. Ca si in Thailanda, femeile nu se dezbraca in costume de baie, ci fac baie complet imbricate… doar barbatii pot sta doar slip.
Si daca chiar tie pofta de o baie, sari intr-un tuk tuk si du-te la Unawatuna unde te asteapta o plaja superba si o plaja memorabila….
Rampart Hotel
strazile din Galle
Copiii din Galle – musulmani, crestini, budisti
Farul
Moscheea mare
Iesind de la moschee
de la moschee
Moscheea mare
o alta moschee, mai mica
aia nu, aia nu, atunci ce mancam ?
Hotel Galle Fort
Biserica reformata olandeza
Biserica reformata olandeza
Apropo de crestini – unul din sefii mei e din Sri Lanka si imi arata zilele trecute fotografiile de la nunta unei rude, nunta tinuta in Colombo. Am fost uimita sa aflu ca sunt crestini, iar biserica era una reformata, cred, cum sunt prin UK… Barbatii erau toti imbracati in costum, ca occidentalii, femeile – toate, in sari colorate.
Da, cam 2% din populatie sunt crestini, marea majoritatea reformati si cativa catolici
[…] in programul diminetii, trebuia sa ma duc la Galle, orasul istoric construit de portughezi si olandezi, aflat in coltul sud-vestic al insulei, dar, […]