Sri Lanka, insula cea mai verde, în formă de lacrimă

Stanca de la Sigiriya

Pe undeva prin centrul insulei-stat Sri Lanka se află un munte semeț, iar în vârf este o scobitură ca o urmă de picior. Hindușii cred că pe aici a trecut Hanuman, zeul-maimuță venit s-o scape pe Sita de regele Ravana, budiștii spun că e urmă a lui Buda, musulmanii pot să jure că e piciorul lui Adam, iar creștinii îl suspectează pe Sfântul Apostol Toma ca fiind cel care a călcat pe aici. Sincer, îmi place mai mult povestea musulmană (preluată și de creștini): atunci când Dumnezeu i-a alungat pe Adam și pe Eva din rai, a fost totuși îngăduitor – s-a gândit ca bietul Adam să nu aibă un șoc când calcă pe Pământ, așa că a decis să-l pogoare într-o regiune care să-i aducă aminte de Paradis și tranziția să-i fie mai ușoară. Așa că a ales Sri Lanka. E o poveste frumoasă. Și adevărată. Pentru că Sri Lanka este un paradis.

Dar ce poți vedea în Sri Lanka. Sincer, multe – insula are o istorie bogată, în urmă căreia au rămas niște urme deosebite, natura este fabuloasă, iar plajele atrag milioane de adoratori ai soarelui. M-am gândit ca în rândurile următoare să trec în revistă principalele locuri care merită luate în considerare pentru o excursie în Sri Lanka

 

Locuri istorice

Sigiriya – este, probabil, cea mai spectaculoasă capitală a vechiului regat lankez. La un moment dat, un prinț, numit Kasyapa, având mari ambiții, dar și ghinionul să nu fie născut de regina oficială, ci de una dintre numeroasele concubine ale tatălui, a decis să-și asasineze părintele și să-și alunge fratele, moștenitorul oficial al tronului. Deoarece supușii îl urau, iar teama că fratele său se va întoarce să-și reia tronul, Kasyapa și-a mutat capitala din vechiul oraș Anuradhapura pe o stâncă. Adevărul este că stanca aceea arată fenomenal – gândiți-vă la o stâncă de, probabil, 200 – 300 de metri răsărind spectaculos în mijlocul câmpiei… pentru orice om, acea stâncă nu poate decât să-i sugereze un loc absolut fabulos, având conotații religioase. Kasyapa a construit un oraș pe stancă, iar în vârful stâncii, palatul său. Toate măsurile sale nu l-au ajutat. Fratele său s-a întors cu o armată din India de Sud și l-a învins în bătălie, Kasyapa sinucigându-se. Capitala – stânca – a fost abandonată, dar astăzi este luată cu asalt de turiști care se urcă până în vârf pentru a admira frumoasele picturi rupestre cu zeițe topless, ghearele unei foste statui fabuloase de leu și urmele palatului patricidului.

Anuradhapura și Pollonnaruwa – capitale istorice pentru Sri Lanka – găzduiesc numeroase urme: palate și, mai ales, temple străvechi povestesc despre măiestria arhitecților locali, de-a lungul secolelor.

Kandy – ultima capitală a statului independent înainte de cucerirea englezilor, este și locul sacru al localnicilor de religie budistă. Majoritatea populației locale este budistă, iar în Kandy este păstrată relicva care reprezintă suveranitatea statului – un dinte de-ai lui Buda. Evident, dintele nu se poate vedea, dar te poți apropia de el, iar templul este cu adevărat fabulos. Orașul este, de asemenea, plăcut, construit într-o zonă de dealuri.

Nuwara Eliya – aici nu mai ai parte de urmele civilizației locale, ci de ale colonialiștilor englezi. Prin toate țările tropicale cucerite și jefuite de englezi, aceștia au suferit din cauza temperaturilor prea ridicate, așa că, acolo unde au avut ocazia, ei și-au construit niște stațiuni la munte, la răcoare, așa-numitele mountain stations. Nuwara Eliya, aflată undeva la peste 2000 de metri altitudine, este o astfel de mountain station, unde poți descoperi clădiri în cel mai pur stil colonial britanic – practic, este o mică Anglie transplantată la tropice. Aici, poți mânca și „cele mai exotice fructe din Sri Lanka” (așa cum le zic localnicii)… căpșune. Și, pe drumul întortocheat de la Kandy la Nuwara Eliya, vei fi fermecat de dealurile verzi ca niște valuri gigantice, pline de plantații de ceai.

Galle. Aflat pe malul mării, Galle este urma colonialiștilor olandezi și portughezi care au încercat și ei să pună mâna pe Insula Mirodeniilor, dar până la urmă au fost alungați de englezi. Dar, în urma lor, a rămas un oraș parcă încremenit în timp, un oraș istoric unde Europa secolelor din urmă se întâlnește cu Asia.

 

Frumuseți ale naturii

Parcul Național Yala. Este cel mai cunoscut parc național din Sri Lanka, locul unde poți admira elefanți asiatici sălbatici. Mai puțin norocoși decât verii lor africani care continuă să beneficieze de spații largi, arealul elefanților asiatici a fost redus de imensa populație asiatică (și în continuă creștere), așa că foarte puțini mai sunt în libertate. Se pare că Sri Lanka este țara unde trăiesc cei mai mulți elefanți asiatici sălbatici, iar unii dintre ei locuiesc în acest parc național.

Pinnawala. Dacă tot am pomenit de elefanți, să nu uit și de orfelinatul de elefanți de la Pinnawala. Construit de un politician local care a avut încredere în potențialul turistic al zonei, în Pinnawala trăiesc elefanți răniți sau orfani – fie din cauza braconajului, fie din cauza războiului (Sri Lanka a fost teatrul unui război violent până în 2009, în urma căruia au căzut victime atât oameni, cât și elefanți). La Pinnawala poți să te apropii de acești elefanți blânzi, să le dai de mâncare și să te uiți cu drag cum se joacă în apa râului din apropiere.

Adam’s Peak – e vorba de muntele cu care am început articolul. Datorită caracterului său sacru, este principalul loc de pelerinaj de pe insulă, după Templul Dintelui de la Kandy. Credincioșii pornesc pe jos în puterea nopții în picioarele goale să urce muntele (nu va speriați, este o cale bătătorită până acolo). Desculți sau nu, și turiștii străini trebuie să o ia la pas în puterea nopții, pentru a prinde răsăritul sus… nu neapărat pentru că răsăritul este un moment spectaculos al zilei, ci pentru că, de obicei, după primele ore ale dimineții, se strâng norii. Cum ziceam, dacă vreți să primiți niște bile albe budiste, trebuie să urcați desculț muntele, dacă nu, cel puțin în vârf, vrei, nu vrei, este obligatoriu să pășești în picioarele goale.

Hotton’s Plains / World’s End. Da, este capătul lumii. Sau ai senzația asta. Este vorba de o câmpie lungă la mare înălțime care se oprește brusc, de unde începe o prăpastie de sute de metri… Chiar ai senzația că e capătul lumii

 

Plaje

De la nord de Colombo (de la Negombo) și până dincolo de Galle la Unawatuna, vei găși numeroase plaje. Principalele stațiuni sunt Hikkaduwa (numită Hikka) și Unawatuna, locuri favorite pentru turiștii locali, dar de-a lungul coastei în ultimii câțiva ani, au răsărit numeroase resorturi, multe, de lux, cu facilități all-inclusive. De-a lungul întregii coaste, poți găși și plaje amenajate cu umbreluțe și șezlonguri, dar și zone pustii.

Dacă este să vă uitați pe hartă, tot ce am menționat aici se află în zonele vestică și centrală, hai, și un pic spre nord, ale insulei. Din păcate, nu am ajuns în zona estică (mai puțin dezvoltată), dar unde am auzit că sunt niște plaje sublime, și în zona nordică, puternic afectată de războiul cu Tigrii Tamili, dar care, înțeleg că încet, încet, s-a deschis și ea pentru turism.

 

Circuite organizate

În caz că vă doriți să vă atașați unui circuit organizat, plecarea e în 11 februarie (nu vă fie frică, în Sri Lanka e cald tot anul). Se zboară cu Qatar Airways și multe dintre atracțiile de sus sunt vizitate, chiar și unele despre care nu am scris, fiindcă nu le-am văzut (de exemplu, croaziera de văzut balene îmi face cu ochiul).

Tariful este de 1.575 de euro, aici intrând biletele transcontinentale (cu tot cu taxe aeroportuare, mâncare, băutură, bagaje de cală etc., etc.), cazări la hoteluri de 3 până la 5 stele (la all-inclusive), vizitele, biletele de intrare.

Citiți toate amănuntele ––> Circuit Sri Lanka

Imagini Sri Lanka

Stanca de la Sigiriya

Spectaculoasa Sigiriya

Fete Sri Lanka topless

Desenele rupestre ramase de pe vremea regelui Kasyapa

Stupa Anuradhapura

Stupa de la Anuradhapura

Polonnaruwa

Temple de la Pollonnaruwa, cealalta capitala istorica a Sri Lanka

Kandy

Kandy, ultima capitala a unei Sri Lanka independente inainte de britanici

Templu dintelui Kandy

Templul dintelui lui Buda

Nuwara Eliya

Un crampei de Anglia in Sri Lanka – Nuwara Eliya !

Galle

Galle, orasul colonial de pe coasta

Pinnawala

Elefanti la scaldat … nici nu stiti cat le place 🙂

Adams Peak

Adam’s Peak, munte sacru pentru mai multe religii

Worlds End

Sfarsitul lumii versiunea Sri Lanka 🙂

Plantatii ceai Sri Lanka

Acele valuri verzi ale plantatilor de ceai

Hikkaduwa

Plaja de la Hikkaduwa

Unawatuna

si Unawatuna

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Sri Lanka

Comentarii

  • Anca spune:

    Foarte frumoase si complete informatiile!
    Cezar, o rugaminte. Cu siguranta te pricepi mai bine ca noi..
    Plecam in curand in Sri Lanka. Ne-am cumparat si bilete sa mergem 2 zile in KL, cu plecare si intoarcere de pe aeroportul din Colombo. Intrebarea mea este urmatoarea. Vom avea probleme cu intrarile si iesirile in Sri Lanka? Mentionez ca pentru viza am aplicat online, am pprimit confirmarea si tipul vizei este double entry. Adica, cazul nostru, este ok sa plecam 2 zile din tara si sa ne intoarcem fara sa avem probleme la frontiera. Sejurul total este de 14 zile, dintre care 2 zile fugim in Kuala, apoi continuam sejurul in Sri Lanka.
    Multumiri anticipate!

    • Imperator spune:

      Buna. Daca ai double entry, nu vad sa fie nici o problema. Intri in Sri Lanka, iesi si te duci la KL si intri a doua oara. Asa am facut si eu cand am dat o fuga din Sri Lanka in Maldive.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest