Balkan FlexiPass – un mod economic de a vizita Europa de Sud Est

Dupa Revolutie, visul tuturor a fost sa viziteze Maria Sa Vestul. Nu neg, avem ce vedea – fie ca e vorba de Venezia, de Paris, de Barcelona sau de multe alte orase si regiuni mai mult sau mai putin faimoase, Vestul Europei ofera o paleta larga de atractii turistice. In ultimii ani, insa, odata cu “explozia” litoralului bulgaresc in preferintele romanilor, din ce in ce mai multi conationali au descoperit ca si mai aproape de noi exista niste destinatii care merita vizitate.


Oare cati stiau acum vreo 10 ani despre locuri cum ar fi Nessebar, Veliko Trnovo sau Balcic ? Nu cred ca foarte multi, desi sunt niste destinatii superbe. Noroc cu litoralul bulgaresc deoarece destul de multi dintre noi am redescoperit palatul Reginei Maria din Balcic sau cetatea fratilor vlahi Asanesti de la Veliko Trnovo, locuri totusi cu o semnificatie importanta in istoria noastra, a romanilor. Ce pot sa va spun este ca nu numai Bulgaria are niste atractii superbe.

Macedonia are bijuteria numita Ohrid. Situat pe malul lacului cu acelasi nume, pe granita cu Albania, Ohrid este o bijuterie pastrata de aproape 1000 de ani. Aici, s-a aflat capitala primului imperiu bulgar (daca ar fi sa vorbim cu un bulgar) sau al doilea imperiu macedonean (daca ar fi sa vorbim cu un macedonean), iar urmele acestui imperiu care la un moment dat a rivalizat cu Bizantul se gasesc peste tot in acest oras – catedrale bizantine, cetati falnice, case in stil balcanic – si totul intr-un peisaj feeric – inconjurat de munti, reflectandu-se in lacul Ohrid.

Muntenegru are o coasta similara cu cea a Croatiei, iar Budva sau Sveti Stefan pot rivaliza cu orice oras de pe coasta dalmata, inclusiv cu Dubrovnikul. Grecia ofera mai mult decat Paralia Katerini si Halkidiki – Meteorele sunt un loc unic in lume, iar in Peloponez poti descoperi orase antice mai putin cunoscute precum anticul Mycene, bizantina Mystra sau Monemvasia… Serbia iti ofera Belgradul, unul din orasele in care este imposibil sa nu te simti bine. Turcia dincolo de Antalya si Istanbul este fabuloasa – vechile citadele armene din zona Van, Capadocia sau chiar si Ankara merita vizitate cu varf si indesat.

Evident, toate aceste destinatii pot fi vizitate cu masina, iar romanii sunt mari mancatori de sute de kilometri. Mie nu-mi place sa conduc. Mi se pare extrem de stressant si cand calatoresc, prefer sa ma relaxez si sa observ locurile prin care trec decat sa fiu atent la nebunul care ma depaseste in curba sau politistul care vrea bancnota de 10 euro. Prefer sa calatoresc in mijloace de transport in comun, iar trenul este de departe unul din mijloacele mele de transport favorite.

Toate tarile din Balcani au o retea relativ densa de cai ferate. Evident, nu ai parte de frecventele din Vest, dar conditiile de calatorie s-au imbunatatit in ultimii ani. Si atunci, de ce sa nu descoperi Balcanii cu trenul ? In plus, apreciez trenul pentru ca te poti intalni si discuta cu localnici sau turisti ale caror povesti te fac sa intelegi mai mult lumea prin care calatoresti. In masina proprie, vei povesti doar cu consoarta .

Pentru a “cuceri” Balcanii aveti la dispozitie un bilet de tren numit Balkan Flexipass. Este un bilet de tren care iti ofera libertatea de calatorie in tari din Europa de Sud-Est (Bulgaria, Macedonia, Grecia, Serbia, Muntenegru, Turcia si Romania – pana la punctul de frontiera) timp de 5, 10, 15 zile intr-un interval de o luna. Cine a folosit Inter-Rail-ul, este un bilet de tip Inter Rail, dar doar pentru Balcani. Poti sari in orice tren vrei, doar ca trebuie sa platesti suplimentele pentru trenuri tip InterCity sau cuseta. In principiu, calatoresti intr-o zi dintr-un punct intr-altul mai indepartat si apoi poti sta in locul respectiv cateva zile. Apoi, pleci din nou.

Biletele Balkan Flexipass pot fi cumparate de la principalele gari din Romania, de la agentiile CFR sau de la agentia Wasteels din Gara de Nord sau Gara Brasov. Exista 3 tipuri de tarife: Youth (13 – 26 ani), Adult (26 – 60 ani) si Senior (pentru calatori mai batrani de 60 ani). Preturile pentru legitimatii sunt:

Youth 5 zile – 51 euro (clasa II) si 70 euro (clasa I)
Youth 10 zile – 86 euro (clasa II) si 122 euro (clasa II)
Youth 15 zile – 103 euro (clasa II) si 145 euro (clasa i)

Adult 5 zile – 86 euro (clasa II) si 117 euro (clasa I)
Adult 10 zile – 152 euro (clasa II) si 204 euro (clasa I)
Adult 15 zile – 181 euro (clasa II) si 244 euro (clasa I)

Senior 5 zile – 69 euro (clasa II) si 92 euro (clasa I)
Senior 10 zile – 121 euro (clasa II) si 163 euro (clasa I)
Senior 15 zile – 145 euro (clasa II) si 195 euro (clasa I)

A fost cineva dintre voi in tur cu Balkan FlexiPass-ul. Daca da, as aprecia comentariile si amintirile voastre.

Poti vizita… Atena, Grecia

Istanbul, Turcia

Lacul Van, Turcia

Ohrid, Macedonia sau

Sveti Stefan, Muntenegru

Categorii:
Tips & Tricks · Transport

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii