Bulgaria, Serbia si Grecia isi vor deschide reciproc granitele la 1 iunie. Romania nu va participa

Plaja Nisipurile de Aur

Astazi a avut loc o video-conferinta in 4 intre Romania, Bulgaria, Serbia si Grecia la invitatia Primului Ministru al Bulgariei, dl. Boiko Borisov pentru a discuta problema redeschiderii granitelor si repornirea mobilitatii transfrontaliere – atat pentru comert si afaceri, cat si pentru turism. Decizia a fost ca Bulgaria, Serbia si Grecia isi vor redeschide reciproc granitele la 1 iunie 2020. Asta inseamna ca Serbia va ridica interdictia pentru cetatenii bulgari si greci (in acest moment, Serbia interzice accesul pe teritoriu national a oricarui cetatean strain, exceptie facand rezidentii sarbi), iar toate cele trei tari vor renunta la carantina de 14 zile obligatorie daca vii din celelalte tari. Romania a decis sa nu se alature acestei initiative.

Din partea greaca au participat Primul Ministru, Ministrul Sanatatii, Ministrul Turismului. Ministrul Secretar de Stat al Situatilor de Urgenta, Seful biroului diplomatic al Primului Ministru, Seful biroului economic al Primului Ministru si principalul expert grec in boli infectioase, dl. dr. Tsiodras. Din partea sarba si bulgara, au participat de asemenea Primii Ministrii si Ministrii Turismului, Sanatatii, Transporturilor si de Interne. Din partea romana, judecand dupa poza postata pe ziarul grec I Kathimerini nu a participat decat Primul Ministru.

Conform presei bulgare, Primul Ministru bulgar a anuntat ca „s-ar putea sa se intample si pentru Romania, dar mai trebuie discutat acolo”.

In ultima saptamana, Bulgaria a inregistrat circa 30 – 40 cazuri noi pe zi, Grecia a inregistrat circa 10 cazuri noi pe zi, Serbia a inregistrat circa 80 – 90 cazuri noi pe zi, iar Romania a inregistrat circa 200 cazuri noi pe zi. Toate cele patru tari au reusit sa treaca prin prima faza a epidemiei foarte bine, inregistrand un numar redus de imbolnaviri si decese spre deosebire de tarile Europei Occidentale sau Rusia.

Sa vedem daca analizele departamentului turismului de la noi vor reusi sa fie finalizate in urmatoarele luni pentru a ne alatura intiativei greco-bulgaro-sarbesti.

 

PS: Se pare ca Bulgaria nu va solicita test COVID pentru turistii romani. Va fi nevoie doar de completarea unei declaratii pe propria raspndere ca nu au fost carantinati, nu au simptome, cunosc masurile luate de Republica Bulgaria in ceea ce priveste prevenirea COVID-19 si ca isi asuma pe deplin riscul calatoriei (asta probabil inseamna ca cine se imbolnaveste in Bulgaria trebuie sa-si plateasca spitalizarea / carantinarea din buzunar).

Voi urmari ce se intampla si evident va voi informa despre decizia Romania, dar si despre conditiile de acces in tarile din jur.

Surse info: Η Καθημερινή (Grecia) si Новините (Bulgaria)

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii