Pe Cosmin l-am cunoscut tot on-line, pe forumul Softpedia. Eu planificam calatoria din Iran, el fusese, asa ca mi-a dat mai multe sfaturi… Dar Landreau (acesta e nick-ul lui de pe Softpedia) nu fusese numai in Iran, ci si in Kurdistan. Iar in Iran, a stat pe la localnici acasa, localnici intalniti prin autobuze…
Cine este Landreau zis si Cosmin Stoe (sau vice-versa, Cosmin Stoe zis Landreau)
Cosmin Stoe e un om normal, cu multe pasiuni, dintre care doua majore: calatoritul si fotbalul. Am visat de mic sa vad lumea, sa-i cunosc obiceiurile si particularitatile.’Calatoream’ de le vreo 7 ani in jurul canapelei pe urmele echipelor mele favorite de fotbal. Landreau, doar un nick pentru softpedia.
Cate tari ai batut si cam pe unde ai fost ?
Europa aproape toata si doua calatorii mai mari in Asia.Turcia si Iran , plus Indochina(Vietnam, Laos si Cambodgia)
Unde ti-a placut cel mai mult ? De ce ?
E imposibil pentru mine sa raspund la intrebarea asta.Fiecare loc in care am fost imi spune ceva , a trezit ceva in mine si m-a ajutat sa ma cunosc mai bine. Totusi as putea numi un oras foarte drag sufletului meu: Istanbul. Il consider Poarta Orientului. Imbina perfect cele doua mari civilizatii existente, cea vestica si cea orientala; mai adaugi putine condimente bizantine si otomane, sarezi cu influente genoveze, torni mult Bosfor la sfarsit si iese un oras minunat.
Inteleg ca ai fost si prin zone “fierbinti”. Ce ai cautat prin Kurdistan ?
Eu nu le-as numi asa.Ceea ce caut de obicei in calatoriile mele:sa cunosc oameni si sa aflu realitatea din spatele imaginii cunoscute.Din ce stiu eu (posibil sa ma insel), kurzii sunt cea mai mare natiune fara un stat propriu. Sunt vreo 40 de milioane impartiti majoritatea in trei tari: Turcia, Iran si Irak.In ciuda acestui fapt si-au pastrat foarte bine identitatea.
Cum sunt kurzii ? Ai reusit sa comunici cu ei ? Ce ti-au spus ?
Ospitalitatea kurda nu e o poveste.Trebuie doar sa stii ce sa le spui, sa-i complimentezi si sa nu zici nimic bun de turci.Sunt foarte naturali in a-si exprima trairile.Cu limba engleza mai greu, eu stiam vreo 10-15 cuvinte in turca, ei vreo 3-4 in engleza, iar mainile si mimica faceau discutia sa mearga. Starea conflictuala intre kurzi si turci nu exista doar la nivel de presa si declarativ, ci se intalneste in sentimentele fiecarui locuitor cu care am intrat in contact din kurdistanul turcesc.Malatya, Diyarbakir,Van, Dogubeyazit au fost orase in care am fost, cu populatie majoritara kurda. De fapt un procent de 90% ar fi mai corect. Turcii erau reprezentati de armata si politie. Expresia cea mai des intalnita a fost “turkish police: bomb !”.
Dar ai avut vreun rendez-vous cu armata turca ?
In estul Turciei erau filtre ale armatei din 50 in 50 de km.Turcii opreau fiecare masina , verificau permisele kurzilor si pasapoartele noastre. Iar la intoarcere din Iran , am fost perchezitionat cu armsa indreptata spre mine.Pe tot parcursul calatoriei ne-am simtit solidari cu tot ce inseamna problema kurzilor. Era o tensiune care nu putea fi negata.
Cat de aproape ai fost de Irak ? Ai trecut “dincolo” ?
Cand am vizitat castelul kurd Hoshap, din provincia Hakkari am ajuns la doar 10 km de granita irakiana. Dar este o granita foarte bine pazita de armata turca , datorita posibilei influente a kurzilor din Irak.
Multi isi inchipuie Iranul ca o tara in care barbosi cu turbane si femei imbracate in negru din cap pana in picioare agita mitraliere si construiesc bombe nucleare. Cum e de fapt ?
Daca ar fi sa imi amintesc de trecerea in Iran, pe care am facut-o terestru, as putea gasi o explicatie pentru ce isi imagineaza multi: eram cu prietena mea la aceeasi coada pentru vize, doar ca eu eram cu barbatii in fata, primul chiar – iranienii sunt foarte politicosi cu turistii, iar ea in capatul cozii, in spatele unui lung sir de burka negre. Totusi, nu fac din asta o exemplificare negativa; in momentul in care iti asumi o calatorie, trebuie sa lasi acasa ideile preconcepute, etichetele si judecatile si sa privesti totul dintr-o perspectiva mai larga.
Din toate calatoriile facute, i-am gasit pe iranieni ca fiind cei mai politicosi si primitori. Ne-au facut sa ne simtim oaspeti si nu turisti: cele mai bune locuri in autocar, invitatii la ei acasa dupa 10 minute de conversatie, dorinta de a-ti fi de folos fara a urmari neaparat un interes pecuniar.
Unde ai dormit prin Iran ? Scump sau ieftin ?
In orasele in care nu m-am bucurat de extraordinara ospitalitate persana, am dormit la hoteluri cu preturi cuprinse intre 12 si 25 $.In general aleg varianta buget si Iranul nu e foarte pregatit pentru acest tip de turism.Pentru cine alege varianta buget,recomandarea mea ar fi sa va faceti rezervare in prealabil, pentru a evita surpiza de a nu gasi locuri
Spune-ne ce ai vazut la Persepolis ? Merita vizitat ?
Vizitarea Persepolisului era un vis din copilarie pe care ma bucur ca mi l-am indeplinit.A fost foarte impresionant in ciuda celor 50 de grade la 10 dimineata.Dintre toate vestigiile istorice pe care le-am vizitat mi-a produs cea mai puternica impresie .Vizitarea Persepolisului nu e completa fara Naksh-i Rushtam, unde se gasesc mormintele lui Darius I, Xerses I,Artaxerses
Esfahan sau Shiraz ? Eu – Esfahan. Tu – Shiraz. De ce ?
Cred ca , pe langa o chestiune de gust, pur subiectiva, ar mai fi si faptul ca pentru mine Esfahanul a reprezentat mai mult o experienta umana si mai putin una turistica. In toata perioada am locuit la o familie de clasa medie, practicanta religios, in mare nevorbitoare de limba engleza si unde totusi ne-am simtit exceptional si cu care am avut o comunicare buna timp de trei zile.Timpul petrecut acolo ne-a demolat toate cliseele legate de fanatism religios sau tratament abuziv asupra femeilor.
Shirazul, in schimb, a fost o hoinareala relaxata prin orasul plin de farmec si intilnirea surprinzatoare cu o romanca, la ‘’doar’’3000 de kilometri de casa.
Hai sa facem pace… Ce te-a impresionat in Yazd ?
Senzatia de basm, de o mie si una de nopti pe care am avut-o din prima clipa.Carnea de camila, iaurtul cu menta. O autenticitate comprimata, usor de cuprins.
Cu familia-gazda din Esfahan
Femei din Tabriz
si tipe cool din Esfahan
Maria – prietena lui Cosmin imbracata in chador la moschee
Maria – „barbat onorific” intr-o zona rezervata barbatilor
Persepolis
Mormintele lui Darius si Xerxes langa Persepolis
Bazarul din Shiraz
1001 de nopti la Yazd
Yazdul noaptea
Intrarea in bazarul din Yazd
Foarte bun interviul. O mica observatie, se scrie "turbane", eventual "turbanuri", nu "turbani", dar pun eroarea pe seama tastarii rapide.
PS: Daca poti povesti despre cartierul armenesc din Espahan si catedrala Vank, ar fi foarte interesant
PPS: Astept cu nerabdare continuarea la Georgia
Super tare Iranul. Ma atrage si pe mine…
Bravo Landreau!
@ sever – am schimbat, mersi de remarca. O sa ma apuc sa scriu si eu la un moment dat despre Iran si o sa povestesc de Vank si cartierul armean. Despre Georgia, inca un post din Batumi saptamana asta
Am locuit acolo doi ani si am strabatul tara in lung si-n lat,de fapt mai mult in lung…Foarte interesant siteul.