Iran – impresii de călătorie (ep. 2). Esfahan si Yazd. Corespondenta de la Nadir

03. Loftholaf

Astazi, va invit sa cititi partea a doua a relatarii excursiei din Iran a lui Nadir. Daca, in prima parte, Nadir povesteste despre Shiraz, orasul poetilor, si Persepolis, capitala imensului imperiu ahemenid, care s-a intins din actualele Uzbekistan si Afghanistan pana la portile Greciei, astazi, in partea a doua, puteti descoperi Esfahanul si superba sa piata centrala, precum si Yazd, orasul care pare desprins dintr-o carte de istorie a celor 1001 de nopti.

Al doilea oras al Iranului ca marime este Esfahan sau Nesfi Jahan – in traducere – un oras cat o jumatate de lume. Metropola, cu circa patru milioane de locuitori, are o piata uriasa, pe langa care palesc toate celelalte piețe vazute de mine. Este a doua ca marime din lume, dupa Tienanmen din Beijing, si de patru ori mai mare decat celebra Piazza San Marco din Venetia. Senzatia pe care am avut-o dupa ce am pasit printr-una dintre multele porti de acces a fost ca m-am intors in timp. Casele erau cele de acum sase sute de ani, cupolele albastre ale moscheilor scanteiau in soarele arzator, negustorii isi expusesera marfa si strigau cu voce tare, calestile trase de cai negri se invarteau pe langa mine. Aceeasi senzatie de intoarcere in lumea basmelor am mai avut-o intr-un oras arab, ramas si acesta in lumea celor o mie si una de nopti ale Seherezadei, misteriosul Fez din Maroc.

Piata Nesfi Jahan este marginita de moscheea Jame Mesjid, capodopera a stilului persan de construcție religioasa. Este considerata ca fiind cea mai frumoasa din lume, inaintea mai cunoscutelor moschei precum cea a Regelui Hasan al II-lea din Casablanca sau cea a marelui seic Zayed din comercialul Abu Dhabi. Aceasta moschee este veche, construita odata cu piata, marginita de patru porti atat de minunat facute, incat am ramas minute in sir privindu-le. Curtea avea in centru havuze (fantani) colorate din care apa tasnea incantand simturile si fermecandu-ne. Locul este cu adevarat magic, de neuitat intr-o tara pe nedrept neinclusa in turismul mondial.

 

Un alt loc in care ne-am simtit extraordinar a fost moscheea seicului Lutfollah, care se afla in aceeasi piata, chiar vizavi de Palatul Aali Qapu, locul in care sultanul isi gazduia invitatii de seama. Pe terasa palatului, acum in renovare ampla, suveranul isi savura cafeaua privindu-si supusii si fiind astfel prezent in mijlocul lor.

 

Iesind din nou in piata, am dat peste doi liceeni, de 15-16 ani, care vorbeau la perfectie engleza si care mi-au propus ca in seara respectiva sa ii vizitez la un seminar in care sa le povestesc colegilor lor despre impresiile mele in legatura cu orasul lor. M-au supus apoi unui „tir” de intrebari, spunandu-mi ca discutia cu mine ii ajuta sa treaca testele de limba engleza – Toeffl, Ielts. Le-am raspuns politicos, oferindu-le la despartire, la cererea lor, monede romanesti pentru colecția pe care o aveau.

 

Nu am plecat din Esfahan fara sa vizitez catedrala Vank, aflata in cartierul armenesc, o adevarata bijuterie coloristica, aflata langa muzeul care gazduieste marturii ale genocidului facut de turci armenilor. Cladirea era intesata de poze, de detalii ale marsului istovitor, fortat, al armenilor prin desert, obligati fiind sa plece din casele lor. La sfarsit era si lista tarilor care recunosc oficial genocidul. Pare-se ca armenii din Iran traiesc bine-mersi intr-o tara islamica, lucru confirmat si de ospatarul din cafeneaua alaturata, care m-a servit cu o delicioasa prajitura, facuta dupa o reteta a la Erevan.

 

Totusi, nu as vrea sa va imaginati ca totul e roz in aceasta tara. Cand veniti aici, trebuie sa fiti pregatiti pentru urmatoarele situatii, cum ar fi:

  • Taximetristii, receptionerii de la hotel, chelnerii etc. vor incerca, de cele mai multe ori, sa va escrocheze. Daca o cursa face, de exemplu, 70.000 de riali, ei va cer dublu. Daca o camera costa in realitate 1.500.000 de riali, vi se vor cere 2.500.000. Daca cumperi fructe, locale, evident, platesti mai mult decat la noi in tara, dublu, de cele mai multe ori.
  • Circulatia e haotica, NU au niciun respect fata de pietoni, fata de ceilalti participanti la trafic, s.a.m.d. Consider un act sinucigas sa iti inchiriezi o masina si sa mergi prin orasele lor.
  • La muzee, strainii platesc aproximativ 5 USD, iar localnicii, de cinci ori mai putin.
  • In locurile publice, curatenia toaletelor lasa mult de dorit.
  • NU mergeti la hoteluri ieftine. In general, cele de doua si trei stele sunt murdare si cu un mic dejun nesatisfacator.
  • Daca folositi transportul interurban, cel mai folosit este autocarul. O calatorie dureaza, in medie, sase-noua ore, iar soferii opresc doar o data pe parcurs.

 

In calatoria prin Iran, un must see este orasul Yazd. Centrul religiei zoroastre, orasul e o combinatie reusita de modernism si traditionalism. Are malluri, un aeroport modern, strazi luminate cu neoane, in contrast cu case de paianta, un bazar vechi de sute de ani, precum si un centru vechi, ca un labirint, care se mandreste cu o locuinta in care Alexandru cel Mare (Sekandar) si-ar fi intemnitat prizonierii.

Yazdul are cateva obiective turistice care pot fi atinse intr-un rastimp de cel mult doua zile, Piata Amir Chakmaq, de pe vremea stapanitorilor timurizi, precum si o retea subterana de depozitare a apei, o moschee si un turn cu ceas. Totusi, mie mi-a placut cel mai mult Jame Masjid, Moscheea Vineri, pentru domul superb ce are inscrise pe el in limba kufi cele 99 de nume ale lui Allah. Lacasul mai are o poarta minunata, pe care sunt construite cele mai inalte doua minarete din tara. Etimologia denumirii orasului vine de la „pamant sfant”, ce dateaza inca dinaintea raspandirii islamului in aceasta zona.

 Imagini Esfahan si Yazd

 01. Piata Esfahan

Piata Imamului, perla si inima orasului Esfahan

02. Panorama Imam Square

si o privire de sus

03. Loftholaf

04, Poarta moschee

La pas, prin moscheile multi-seculare din Esfahan

05. Iwan Esfahan

06, Arta Islamica

si faimoasele lor mozaicuri

07. Bazar Esfahan

Bazarul din Esfahan

08. Covoare persane

cu multe, multe covoare persane

09. Ayatolahii

10. Curte interioara

11. Yazd

Yazd, orasul celor 1001 de nopti

12. Foc zoroastrian

Unde mai supravietuieste o comunitate zoroastriana

13. Zoroastru

Categorii:
Iran

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest