In religia musulmana, unul dintre cei 5 stalpi de baza ai credintei se numeste Salah – sau rugaciunea… in ea, credinciosul islamic marturiseste ca nu are nici un alt zeu decat Allah, iar Mohamed este profetul lui. Ei bine, intr-o tara foarte islamica cum e Republica Islamica Iran exista mai multi zei si nu ma refer la cei 12 imami shiiti… ma refer la poetii Hafez, Rumi, Sa’di sau Omar Khayyam… Sa nu credeti ca sunt in viata, au trait si creat acum 800 de ani, dar de atunci ei sunt venerati ca niste adevarati sfinti, iar in orice casa din Iran trebuie sa fie alaturi de Coran si carti de poezii – cel putin al lui Hafez. Si orice iranian e capabil sa recite poezii intregi din operele lor.
Pentru multi iranieni, Shiraz este locul unde se odihnesc Hafez si Sa’di… amandoi sunt ingropati in niste gradini somptuoase, iar sute, uneori mii de fani ii viziteaza zilnic. Era un “must do” sa mergem si noi.
Ultima zi din Shiraz a fost o zi a gradinilor. Am trecut din gradina in gradina ca fluturele. Cea mai mare si spectaculoasa gradina dintre toate este Bagh-e Eram (adica Gradina Paradisului). Aici este locul unde tinerii iranieni vin sa se harjoneasca printre copacii – paravan, iar restul oamenilor sa descopere in ce locuri vor ajunge dupa moarte in caz ca vor trai cu voia lui Allah…
Printre vizitatori, cei mai draguti erau copii – imbracati in haine de absolventi occidentale ca liceenii din filmele americane se pozau cuminti sub niste pomi… Erau asa de cuminti si patrunsi de eveniment ca nici macar nu au observat ca sunt straini prin gradina – altfel ar fi dat navala sa spuna hello si sa vrea poze…
La capatul gradinii este un palat foarte dragut in coloratul stil shirazian… din pacate, acesta nu poate fi vizitat. Paradisul, ca si palatul sunt proprietatea Universitatii din Shiraz si aici au acces doar onor profesorii. Erau si obisnuitele deja pictorite, asa ca am plecat mai departe.
Pe drum ne-am intalnit cu un libanez care statea cu noi in acelasi hotel… Venise sa vada si el Iranul, dar nu voia ca sefii lui sa stie ca e in Iran… Nu stiu de ce… multora din Emirate nu le plac iranienii deoarece sunt siiti… Tipul parea destul de placid si plictisit nedornic de nici o conversatie… Dupa ce am povestit despre una alta, am trecut la subiectele tipice de Orient – de unde e, ce familie are, etc… Am aflat ca e musulman (in Liban, sunt multi crestini). Intr-o doara, il intreb daca e shiit sau sunnit… in acel moment omul a explodat – din tipul sters si fara chef de viata s-a metamorfozat intr-un orator desavarsit… era shiit… de aceea era in vizita in Iran !!!
Cu greu am reusit sa-l scot in priza… intr-un suflet mi-a povestit despre lupta shiitilor, despre martirajul celor 12 imami, despre credinta lor si despre faptul ca ei au dreptate. Si la final mi-a trantit cea mai tare marturisire – “Toti musulmanii din lume, chiar daca se declara sunniti, in inima lor sunt de fapt shiiti, dar le e frica sa recunoasca”… De retinut si folosit pentru mai tarziu…
Dupa paradisul florilor, am ajuns in paradisul poetilor… Si nu la oricine, ci la Hafez ! Hafez a trait intre 1315 si 1390 (deci, a murit pe vremea lui Mircea cel Batran !) si este faimos mai ales prin ghazalurile sale despre dragoste, vin (ups, asta nu e foarte islamic, dar in schimb pentru Hafez destul de inspirational), despre o credinta sincera si despre ipocrizia liderilor religiosi (hm, prin asta Hafez este destul de actual !).
Mormantul sau de marmura a fost construit de cum se poate altfel decat de Karim Khan si se afla sub un pavilion intr-o gradina superba… Am fost de doua ori – odata in timpul zilei cand era cam pustiu si odata la apus cand locul era plin de oameni. Imensa majoritate erau oameni de un anumit nivel, imbracati ca “de duminica”… Atmosfera era in consecinta… prin gradina se aflau boxe de unde se auzeau versurile lui Hafez… La mormant, multi “credinciosi” cu cartile lui Hafez recitau poezii… Se spune ca daca te afli la mormantul lui Hafez si deschizi cartea lui de poezii si citesti poezia de la pagina respectiva, e posibil sa-ti afli viitorul.
Unele fete s-au descultat si au stat in genunchi langa mormant… ca in moschee, dar mormantul lui Hafez e mai important decat o moschee pentru multi iranieni… Intre timp, Adriana a intrat in discutii cu niste iranience… “El este prietenul tau ?” au intrebat-o in timp ce o filmam si pozam pe acolo… “Da”. “A, ai doar un boy friend ? Noi avem mai multi”… Ce tipe cool intr-o tara islamica… Boy-friend sunt cei care raspund la sms… evident cea mai mare frustrare este ca nu pot sa se intalneasca cu boy-friendsii si sa se duca la fun…
Mai incolo, Adriana este din nou asaltata de un grup de fete venite in excursie cu clasa… Nici nu va dati seama ce frustrare era pe fata celor care nu pricepeau engleza, in timp ce vorbitoarele de engleza straluceau realmente !
Al doilea mormant vizitat este cel al poetului S’adi. Nici el nu e de data mai recenta, dimpotriva, a trait cam cu 100 de ani inaintea lui Hafez, pe la 1200. Poeziile lor sunt despre flori si gradini, asa ca nu se putea ca mausoleul lui sa nu fie intr-o gradina cu foarte multe flori. S’adi a fost folosit si de Obama in mesajul sau cu ocazia Anului Nou Iranian – NowRuz in 2009.
Dupa ce am facut zeci de poze prin gradina si am intrat si la mormantul de marmura, am intrat in racoroasa cafenea subterana din gradina… Aici am dat peste un grup interesant – un iranian impreuna cu doi rusi… Din discutie, am aflat ca cei doi sunt businessmani dintr-una din numeroasele republici autonome ale Federatiei Ruse unde in aprilie erau inca multe grade sub zero, iar unul dintre ei este imam shiit… Numai figuri interesante pe aici – imam shiit de nationalitate rusa in vizita in Iran…
A doua zi plecam spre Yazd, orasul caravanseraielor de pe Drumul Matasii. Ne astepta un drum lung de vreo 5 ore cu autobuzul prin desert… Iar ziua in care trebuie sa plecam din Iran se apropia din pacate cu repeziciune… Yazd va fi ultiml popas din Iran, apoi Teheran si zborul spre casa….
Intrarea in Gradina Paradisului (Eram)
Prin gradina paradisului
Copii la pozat
Pictorite
La mausoleul lui Hafez
Just a boy friend ???
Mormantul lui Hafez
unde se recita
sau se reculege
in tinuta cea mai buna
Cine stie engleza, castiga !
Mausoleul lui S’adi
Mormantul lui S’adi
Ceainaria de sub pamant