Weekend la Belgrad

Obiectice turistice Serbia: Sveti Sava Belgrad

Nu va duceti la Belgrad pentru niste monumente fabuloase. Nu va duceti la Belgrad pentru shopping-uri, desi si aici au inceput sa prolifereze mall-urile. Duceti-va insa pentru un oras dinamic, tanar, elegant, care isi traieste la maximum clipa. Duceti-va pentru legendara viata de noapte, duceti-va pentru a vedea unde Sava intalneste Dunarea, duceti-va pentru cevabcici, Karadzeorgevica snicla. Si daca ajungeti vara, duceti-va pe Ada Ciganlija (Insula tiganilor), insula-party a Belgradului.

Ziua 1  in Belgrad: Trg Republike – Kalemegdan – Skadarska – Terazije – Sveti Sava – Ministerul Apararii – Silicon Valley

Punctul central al Belgradului este Trg Republike, una din acele piete centrale unde toata lumea se aduna pentru a se bucura sau a protesta… Aici am fost martor la marile demonstratii anti-Milosovic din 1998 sau la victoria echipei de Cupa Davis a Serbiei in finala din 2010. Aici este unul din locurile de intalnire ale belgradenilor inainte de a merge la plimbare, la masa sau la dans.

In spatele statuii lui Mihailo Obrenovic, unul din principii sarbi din secolul XIX, mort ca multi alti lideri sarbi intr-un asasinat, se afla Muzeul National. Dintotdeauna am vrut sa-l vad, intotdeauna am zis, lasa, data viitoare, asa ca n-am ajuns niciodata… Iar in decembrie, cand am fost ultima oara, era inchis pentru reconstructie. Fa o poza si cu Teatrul National din dreapta si ia-o la pas pe strada pietonala Knez Mihailova. Aceasta este prima strada din Belgrad care a primit un nume oficial, iar astazi este strada pietonala de promenada pentru belgradeanul de weekend… Opriti-va la una din cafenelele de pe strada pentru a savura un ceai sau o cafea, si bagati niste produse de patiserie excelente de la vreuna din numeroasele pekara din zona.

La capatul lui Knez Mihailova, ajungeti la principalul punct de atractie din Belgrad – parcul Kalemegdan cu cetatea Belgradului, dominand mandra confluenta fluviului Sava cu Dunarea… Plimba-te fara graba. Uita-te la suvenirurile de vanzare (printre care la loc de cinste se afla hartia de 500 miliarde dinari din timpul hiper-inflatiei din 1993). Luati-o pe aleea de unde puteti sa va bucurati de panorama Savei si a zonei Novi Begrad, zona moderna a orasului, dezvoltata dupa al doilea razboi mondial. Dupa mormintele unor partizani, frati de arme de-al lui Tito, ajungeti la monumentul care domina parcul – monumentul Victoriei, opera a celebrului sculptor Ivan Mestrovic, cel care a sculptat si statuile Regelui Carol I si al lui IC Bratianu de la Bucuresti. Initial se dorea ca statuia sa fie ridicata in centrul orasului, dar numerosi puritani au fost oripilati de nuditatea personajului principal si pana la urma, statuia a fost ridicata in Kalemegdan cu organele sexuale indreptate spre raul Sava.

Plimbati-va prin cetate… este unul dintre locurile cele mai disputate din Europa. Statisticienii au numarat nu mai putin de 115 batalii purtate la portile ei (inclusiv victoria lui Iancu de Hunedoara din 1456), iar cetatea a fost rasa de pe fata pamantului de vreo 40 de ori…. De fiecare data, a fost insa reconstruita, datorita pozitiei strategice. Si daca vorbim de Iancu de Hunedoara, o sa gasiti la un moment dat prin parc o placa scrisa in sarba si … maghiara comemorandu-l pe eroul invingator al otomanilor de la 1456.

In Kalemegdan, se afla si Muzeul Militar… Duceti-va sa-l vedeti, este o adevarata carte de istorie a Serbiei, incepand cu secolele in care triburile slave au patruns in Balcani, trecand prin perioada de glorie a tarului Stefan Dusan, dar si prin tragica batalie de la Kosovopolje. Nu veti ramane indiferenti la imaginile cu trupele sarbesti traversand Albania in iarna lui 1914 desculti si infometati sau cele cu luptele din cel de-al doilea razboi mondial – de data aceasta, subliniindu-se si lupta cetnicilor generalului Draza Mihajlovic, nu numai cea a partizanilor lui Tito. Sfarsitul povestii este in zilele noastre – razboiul din 1999. Asa ca puteti vedea fragmente din celebrul “avion invizibil” doborat de antiaeriana iugoslava, gloante radioactive (expuse “spectaculos” intr-o cutie care sa protejeze vizitatorul de radioactivitate), unforme americane, iar la intrarea in muzeu, se afla chiar si un Humvee american capturat in Kosovo.

Dupa plimbarea in Kalemegdan, duceti-va pe strada Kneza Markovica… Aici veti putea vizita Catedrala Patriarhala a Serbiei, dar si palatul Ljubica, un palat construit in stil balcanic pentru o prea-frumoasa domnita.

Luati-o apoi pe latura sudica a parcului, pentru a ajunge intr-un final pe strada Skadarska, nu inainte de a observa unica moschee ramasa in Belgrad. Daca Kneza Mihailova este strada de plimbare si un pic de shopping, Skadarska este capitala intelighentiei, dar si a gastronomiei sarbesti. Aici, este Montmartre-ul sarbesc, sediul Uniunii Scriitorilor, galerii de arta, dar si restaurant traditionale in care mananci pana cazi pe jos. Ridica-te si continua festinul pan ace rapui si baklavaua !

Dupa siesta de rigoare, luati-o din nou la pas, reveniti in Trg Republike si apoi luati-o in directia opusa… spre Terazje. De aici, ajungeti in imensa piata a Parlamentului pe care puteti sa-l pozati in toata amploarea din Parcul… Pionierilor (sa ne reamintim, si iugoslavii au fost comunisti… Ma rog, unii mai luminati si mai deschisi, dar tot cu pionieri, oameni ai muncii si Slava lui Lenin). Dupa ce pozati Parlamentul, nu foarte departe, dupa un bloc, o sa dati de frumoasa biserica Sveti Marko, cu o arhitectura inspirata de biserica Gracanica din Kosovo.

De aici, luati-o la picior pentru a vedea cea mai mare catedrala ortodoxa din lume, catedrala Sveti Sava. In stil bizantin, rotund, lucrarile au fost inaugurate in 1935, dar constructia a fost intrerupta de razboi si de ascensiunea comunismului… Dupa perioada initial ateista, constructia a fost reluata, dar fara tragere de inima. Au urmat razboaiele din anii 90 si de abea dupa caderea lui Milosevic, constructia a fost reluata si a continuat destul de spectaculos. Cand am fost ultima oara in Belgrad, in 2004, era doar un exterior nefinalizat si un interior dezolant de gol, anul trecut, era deja o biserica functionala – complet terminata la exterior, dar inca mult de munca la interior…

Intorceti-va catinel spre oras si nu ratati pe Kneza Milosa sa vedeti fostul Minister al Apararii al Iugoslaviei. A fost una dintre cladirile cele mai bombardate in timpul agresiunii din 1999 si a fost parasita asa cum e pentru a readuce aminte ororile razboiului… nu foarte departe se afla ambasada SUA… totul se leaga.

Intorceti-va la hotel si pregatiti-va pentru o noapte alba in cluburile Belgradului… nu va asteptati la fitze de Bamboo, exista si asa ceva, dar gasiti destule locuri normale, placute si cu o atmosfera prieteneasca… Daca vreti sa vedeti scena de fitze din Belgrad, duceti-va pe Silicon Valley (Strahinica Bana), o strada paralela cu Skandarska… Sa nu credeti ca aici e vreo enclava de genii IT… Numele Silicon Valley nu vine de la procesoare, ci de la materia prima care se afla din abundenta in sanii blondelor inlantuite pe muschii cocalarilor locali.

Ziua 2 – Mausoleul lui Tito – Ada Ciganlja / Avala

Dupa noaptea de dinainte, nu cred ca o sa va treziti prea dispusi la alergat prin oras… Asa ca cel mai bine, este s-o iei molcom…  Asa ca luati un taxi si duceti-va intr-un cartier mai aerisit, la vreo 5 km de centru, unde se afla mausoleul lui Tito… Ii veti vedea mormantul, dar si cadourile destul de modeste primite din diverse colturi ale lumii… In plus, veti descoperi povestea “flacarii” neolimpice care in fiecare an era alergata prin toata Iugoslavia, ajungand la Belgrad unde de obicei avea loc un spectacol dupa toate regulile comunismului…

Langa mausoleul lui Tito, se afla si Muzeul de Istorie al Iugoslaviei. Eu nu l-am vazut ca am ajuns prea tarziu si se inchisese, dar merita sa arunci o privire, mai ales ca biletul de intrare la Tito “acopera” si muzeul….

In restul zilei, puteti sa va duceti fie la mega-strandul de pe Ada Ciganlija (in caz ca e vara), sau la muntele Avala, un alt loc de promenada in aer liber al belgradenilor… O sa vedeti si un imens turn de televiziune, bombardat de NATO in 1999 si reconstruit, dar si Monumentul Soldatului Necunoscut ridicat de acelasi maestru Mestrovic…

Iar seara, prindeti un apus de soare pe terasa, la Kalemegdanska Terasa…

Cum ajungeti la Belgrad

Dupa 20 de ani de absenta, Taromul a inceput in fine sa zboare de la Bucuresti la Belgrad. Cumparate din vreme, biletele pot fi sub 200 euro. Cu trenul, exista un tren de noapte din Bucuresti care trece prin Craiova si Timisoara. Plecarea din Bucuresti este la 20:45 si ajunge la Belgrad la 8:51. Returul pleaca din Belgrad la 15:50 si ajunge la Bucuresti la 6:07 dimineata.

Cazare Belgrad

De cativa ani incoace, au aparut tot soiul de hotele si hosteluri in Belgrad. Eu am stat in 2 locuri, dar va recomand Hostal Forever, un hotel cu un raport calitate – pret excelent.

Vremea in Belgrad

E cam ca pe la noi. Sunt cateva zeci de kilometri intre Belgrad si granita cu Romania. Pentru mai multe informatii cand sa mergi la Belgrad, iata statistica vremii.

Ghid moca

Nu plecati la drum fara sa download gratuit, ghidul “In Your Pocket Belgrad”

Viza Serbia

De cativa ani buni nu mai e nevoie de viza pentru Serbia, in plus, se poate intra folosind cartea de identitate.

Harta Belgrad

Click aici

Imagini Belgrad

 

Obiective turistice Serbia: Trg Republike Belgrad

Trg Republike

Obiective turistice Serbia: Kniaz Mihailova Belgrad

Kniaz Mihailova

Obiective turistice Serbia: Kalemegdan Belgrad

Kalemegdan

Imagini Serbia: Panorama Savei Belgrad

Panorama Savei

Imagini Serbia: Poarta Stambulului Belgrad

Poarta Stambulului

Imagini Serbia: Humvee - Muzeul Militar Belgrad

Humvee american in fata Muzeului Militar

Imagini Serbia: Muzeul Militar Belgrad

Muzeul Militar – Belgrad

Imagini Serbia: Gavrilo Princip

Gavrilo Princip, atentatorul de la Sarajevo

Imagini Serbia: Tito

Tito si partizanii sai

Imagini Serbia: agresiunea impotriva Iugoslaviei

Agresiunea contra Iugoslaviei (1999)

Imagini Serbia: gloante radioactive

Gloante radioactive

Imagini Serbia: avionul invizibil.JPG

Fragmente din avionul invizibil

Imagini Serbia: moschee Belgrad

Moscheea din Belgrad

Imagini Serbia: cevabcici Belgrad

Cevabcici – mon amour

Imagini Serbia: Parlamentul Serbiei Belgrad

Parlamentul din Belgrad

Imagini Serbia: Sveti Marko biserica din Belgrad

Biserica Sveti Marko

Imagini Serbia: Sveti Sava catedrala ortodoxa Belgrad

Catedrala Sveti Sava

Imagini Serbia: Sveti Sava catedrala ortodoxa Belgrad

Imagini Serbia: prin Belgrad

La pas, prin Belgrad

Imagini Serbia: Ministerul Apararii bombardat de NATO in Belgrad

Ministerul Apararii Iugoslaviei

Imagini Serbia: Ministerul Apararii bombardat de NATO in Belgrad

Imagini Serbia: Belgrad noaptea.JPG

Belgradul, noaptea

Imagini Serbia: Monumentul Victoriei Kalemegdan Belgrad

Monumentul Victoriei din Kalemegdan

Imagini Serbia: Usce shopping Mall Belgrad

Mall-ul Usce din Novi Beograd

Imagini Serbia: intrare mausoleu Tito Belgrad

Intrarea la Mausoleul lui Tito

Imagini Serbia: mormant Tito Belgrad

Aici este gazduit mormantul lui Tito

Imagini Serbia: mormantul lui Tito Belgrad

Mormantul lui Tito

Imagini Serbia: Muzeu Tito Belgrad

Muzeul Tito

Categorii:
Serbia · Weekend la ...

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest