Este unul dintre marile paradoxuri ale lumii – poate unul dintre cele mai superbe exemple de arhitectura religioasa musulmana se afla intr-o tara foarte catolica… Dar Mezquita-Catedral nu este unicul monument de savurat in oraselul de pe malurile Guadalquivirului, asa ca, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, Benvenidos a Cordoba !
Cordoba este un oras multi-milenar. Fondat de romani in 152 i.Hr., Cordoba a avut onoarea sa fie capitala a provinciei Baetica, care acopera in mare parte Andaluzia de astazi. Dar momentele ei de glorie nu s-au inregistrat nici sub romani, nici sub vizigotii romanizati care au urmat, ci dupa 711, anul in care arabii au sarit Gibraltarul si au ocupat cea mai mare parte a peninsulei iberice. Omul cel mai important din istoria acestei urbe este sultanul Abd ar-Rahman al III-lea care in cei 50 de ani de domnie a declarat independenta al-Andalus de califul din Bagdad si a construit un oras superb. Arhitectura medievala romantica, dar si mostenirea culturala a orasului atrage astazi ca un magnet sute de mii de turisti din Europa si nu numai.
Daca vi cu trenul, primii pasi prin Cordoba nu sunt prea entuziasti. E un oras ok, ingrijit ca majoritatea oraselor spaniole, cu magazine si nelipsitul El Corte Ingles… dar nu trebuie sa mergi prea mult… dupa nici jumatate de ora de mers la pas, te poti pierde imediat prin orasul medieval, un labirint de ulite care toate duc la giuvaerul cel mai de pret al orasului – faimoasa Mezquita Catedral. Casele vopsite intr-o combinatie mestesugita de ocru si alb adapostesc astazi magazine de suveniruri, case de schimb valutar si restaurante traditionale, asezate in patio-uri, “terase” interioare ale caselor traditionale andaluze, tipice pentru o zona unde nici iarna temperatura nu se prea aventureaza mai jos de 5 – 10 grade. De altfel, aceste patio-uri mostenite de la romani, dar imbogatite de arabi cu nelipsita fantana reprezinta mandria orasului. Daca va aflati in prima jumatate al lui mai prin Cordoba, veti asista la concursul anual de frumusete al patio-urilor, cel mai important eveniment al anului in urbe… Cum in aceea perioada infloresc florile, iar patio-urile sunt larg deschise vizitatorilor (gratis !), este o adevarata placere sa iti pierzi ore in sir prin aceste minuni arhitecturalo-horticole.
De altfel, este o placere sa te plimbi pe aceste alei, si chiar sa eviti zonele comerciale aglomerate descoperind micile patio ascunse dupa vreun portocal sau alte locuri speciale. Desi este foarte faimos si super-vizitat, nu trebuie sa ratati Calleja de las Flores, o mica alee care da intr-o piateta, flancata de cladiri albe impecabile, pe care atarna numeroase ghivece cu flori. Este cu adevarat o minune cand aceste flori sunt inflorite !
De fiecare data cand am fost in Cordoba (am fost de doua ori, o data in august, a doua oara la sfarsit de decembrie), am lasat Mezquita-Catedral la sfarsit, vorba cantecului “to save the best for last”. Asa ca primul obiectiv vizitat a fost de fiecae data Alcazar de los Reyes Cristianos, pitorescul palat al regelui Alfonso X. Poate nu este o culme a arhitecturii, dar aleile cu fantani binecuvantate intr-o zi de august la peste 40 grade, florile, padurea de portocali si aleile pline de flori iti sugereaza fara doar si poate ideea de paradis. Este atat de liniste si de placut aici, nici nu poti sa-ti imaginezi ca intre aceste ziduri, timp de 400 de ani a fost sediul oficial al Iadului. Mai précis, al Inchizitiei… cum e posibil ca in aceste locuri superbe atatia oameni sa fi fost torturati cu metode de un rafinament aparte ?
Ca si Toledo sau Sevilla, Cordoba islamica nu a fost pur musulmana… aici au trait si creat laolalta intr-un cadru de o maxima toleranta, crestinii, evreii si musulmanii care au creat remarcabila cultura andaluza. Evident, Reconquista spaniola i-a alungat pe evrei si pe musulmani, iar stralucita civilizatie andaluza s-a prabusit in ruina… de altfel pana in ziua de astazi, Andaluzia nu si-a revenit dupa ocupatia spaniola, fiind una dintre cele mai sarace provincii din peninsula.
Urmele evreilor si musulmanilor au ramas. Exista un intreg cartier evreiesc numit Juderia unde inca se mai poate vizita sinagoga, de altfel orasul este foarte popular pentru turistii din Israel. Dar dupa atata preumblat, e cazul sa intram si in Mezquita-Catedral.
Numele ei curios releva de fapt istoria acestei cladiri – este o moschee si o catedrala in acelasi timp. A fost mai intai un templu pagan, apoi o biserica vizigota, apoi emirul Abd er-Rahman I a cumparat jumatatea catolica si a transformat-o intr-o moschee 100%. Acesta si urmasii sai au incorporat in cladire peste 1200 de coloane, unele recuperate din cladirile romane ale Cordobei, ale Sevillei si chiar ale Cartaginei. Cand intri in cladire, nu se poate sa nu fi “lovit” de superbele coloane care se termina in sute de arcuri tipic islamice, vopsite in alb si rosu… Aceasta arhitectura revolutionara la vremea ei a avut rolul sa evoce tinutul ancestral al Arabiei si obiceiurile de acolo – un acoperis sprijinut de arcuri si coloane care reprezinta palmierii. In acest peisaj ca din 1001 de nopti, fix in mijlocul cladirii, niste prea-catolici de secol XVI au trantit o catedrala exact ca bata in balta… nu neg, este o parte de cladire frumoasa, dar nu prea are nimic comun cu mediul din jur… Slava Domnului ca nu au demolat mai mult.
Curtea bisericii-moschei este de asemenea o incantare. Pe vremea musulmanilor, aici credinciosii se spalau ritual inainte de a intra la rugaciune. Astazi, se numeste Patio de los Naranjos si este o padure racoroasa de portocali… Nici nu va dati seama ce sentiment de bine aveti in aceasta piata racoroasa intr-un august incandescent.
Sa nu credeti ca dupa arabi au ramas doar cladirile, moscheile si arhitectura mudejara, o simbioza intre arhitectura occidental-crestina si cea rasaritean-musulmana. Ei bine, in Cordoba, poti sa gasesti un hamam – Hammam Banos Arabes – timp de 2 ore treci prin bai cu apa la diverse temperaturi si poti avea parte si de un masaj aromaterapeutic, sa pufai o shisha (narghilea) sau sa gusti din super-dulcile prajiturele arabe. Adica ca in palatul unui calif…
Cum ajungi la Cordoba
Din Romania, poti sa zbori fie la Malaga (Blue Air, Wizz Air) sau la Madrid (Tarom, Vueling, Blue Air, Wizz Air, Easyjet au zboruri directe, dar poti sa ai si preturi excelente din alte numeroase alte combinatii). Din Malaga, poti sa iei un autobuz (circa 2,5 ore, in jur de 10 euro), iar din Madrid poti sa vi fie cu autobuzul (aproape 5 ore, circa 15 euro) sau trenul de inalta viteza AVE (care face mai putin de 2 ore, dar la preturi mult mai ridicate).
Cazare Cordoba
Multe locuri de cazare sunt in cladiri traditionale cu patio. Din pacate, preturile sunt pe masura faimei orasului, iar in perioada de varf, trebuie sa rezervi cu mult in avans. Nu am dormit niciodata in Cordoba, de fiecare data am facut o excursie de o zi, seara luand trenul de noapte spre Barcelona, dar uitandu-ma prin Lonely Planet, vad ca o buna optiune ar fi Hotel Reposo de Bagdad. Daca aveti insa de dat 80 – 100 euro pe noapte pe o camera dubla, hispano-mexicanul Hotel de los Azulejos este unul dintre cele mai pitoresti hoteluri din urbe cu camere in stil colonial si patio plin de bananieri.
Vremea in Cordoba
Primavara e cel mai bine. Iarna este placut si insorit, iar vara este ingrozitor de cald cu temperaturi care sar lejer de 40 de grade. Atentie insa ca sezonul de varf este primavara cu concursul de patio-uri, urmat de Feria de Mayo, un festival plin cu concerte, targuri si mai ales corride. Pentru a vedea exact cand e bine de mers, verifica aici.
Top 3 obiective turistice in Cordoba
Simplu: Mezquita-Catedral, palatul Alcazar si Calleja de las Flores !
Harta Cordoba
Imagini Cordoba
Strazile din Cordoba
La pas, prin cartierul medieval
Alcazar
Celebrele fantani ale Alcazarului
Din Alcazar, la doi pasi Mezquita Catedral
Clopotnita – minaret dominand orasul
Din nou, pe strazile din Cordoba
De-a lungul zidurilor moscheeii
Calleja de los Flores
La intrarea in Mezquita – Catedral
Catedrala rasarita in mijlocul moscheii
Fabulosul interior
Mezquita islamica
si cea catolica
Dupa o astfel de zi, ce bine pica o masa intr-un restaurant andaluz
Si o ultima vedere de noapte cu Mezquita – Catedral
Foarte interesant articolul. Am fost in 2001 in Granada si Cordoba si nu prea zici ca mai esti in Spania. Am fost si la un spectacol de flamenco in Granada intr-o taverna gen pestera, extrem de interesant. Felicitari pentru articolele care ma fac sa imi petrec fiecare dimineata pe blogul tau.
P.S Poate poti sa ma ajuti cu un sfat. Unde gasesc in Bucuresti ghiduri Lonely Planet? Plec duminica in Cipru si nu am nici un ghid nimic si nici nu am reusit sa gasesc. De pe site daca comand dureaza prea mult pana ajung in tara si eu mai am doar cateva zile. Deasemnea e bine venit orice sfat legat de Cipru. Multumesc
Multumesc de aprecieri… La libraria Noi de la Dalles se gasesc Lonely Planet-uri si am mai gasit si la Carturesti. Sfaturi ? Nu rata Cipru de Nord, mi s-a parut extrem de interesant – Nicosia, capitala impartita a Ciprului (sa vezi si sudul si nordul), orasele Girne (Kyrenia – vechi port venetian), satucul Bellpais de langa sau citadela St. Hillarion sau orasul Famagusta. In sud, am inteles ca manastirile din muntii Trodoos sunt deosebite (din pacate, nu am ajuns). Am fost si eu in Granada si Sevilla si la flamenco fix intr-o pestera 🙂
Florin, poate vrei sa te uiti pe blogul lui George, care a fost recent si a postat in martie mai multe articole despre Cipru http://george2210.blogspot.com/ precum si pe blogul unui cipriot, Phivos, http://taxidiaris.blogspot.com/
Nu cred ca vei gasi la noi Cipru in colectia Lonely Planet. Excursie frumoasa!
Florin am un ghid Lonely Planet in format electronic, dar e mai vechi, din 2006. Daca vrei sa ti-l trimit lasa-mi o adresa de mail.
Salut. Ti-am trimis un e-mail pe adresa de pe blogul tau. Ar fi excelent daca poti sa imi trimiti ghidul. Multumesc.
M-ar interesa si pe mine ghidul pentru Cipru daca se poate. Mailul meu este raicuflorentina@yahoo.com.
Imperator: Am sa caut poate totusi gasesc ghidul cu Cipru. Si de acum le comand pe Internet cu mult inainte sa mai plec pe undeva. Am de gand sa inchiriez o masina si din ce am citit e putin mai complicat de mers cu masina inchiriata in Ciprul de Nord. Probabil sunt probleme cu asigurarea masinii.
Travelink Hawk: Multumesc pentru sfaturi. Ma documentez 🙂
Si eu am o versiune electronica mai veche – 2006. Despre inchiriat masini si Cipru de Nord, cum spunea si Hawky, George a fost relativ recent prin insula… vezi ca a dat un comment putin mai sus.
Hopa, intr-unul din pereti vad ca au zidit un cap. Probabil ca sa fie mai trainica constructia, nu? 😀
Draga Imperatorule,
M-am intors de curand din Larnaca.Din aeroport de la Info Turist am luat o harta a Ciprului si o carte.Din fata aeroportului am luat autobuzul 431care pleaca de la nivelul 2(se urca in partea dreapta pe scari)cum iesi chiar in fata.In partea stanga se afla si statia si in15-20 minute vine si autobuzul.Pentru a junge la hoteluri se poate cobora si in statia din fata spitalului,dar si unde este capatul autobuzelor (pe aleea cu palmieri,care se continua cu lamai infloriti cu parfumul lor suav).La intoarcere spre aeroport a venit nr.18 de autobuz. Pretul unui bilet (de la/si spre aeroport)este de 1 euro.De aici se iau autobuzele spre:Nicosia,Limassol(un bilet dus intors 5 euro,doar dus 3 euro).Interesant este ca poti calatori o zi cu un bilet de 10 euro din Limassol (chiar la capatul liniei ,unde te lasa autobuzul in fata unui magazin )mai departe spre Paphos.Acest lucru l-am aflat tarziu si nu am vizitat si Paphosul.In Limassol Info Turist se afla chiar pe strada principala intorcandu-te spre plaja.Pacat ca gradina zoologica nu se putea vizita,era in reamenajare. De fapt un sfert din zona turistica se reamenajeaza,inclusiv strazi.Au o piata cu produse proaspete,cu fructe,legume,peste ,carne si dulciuri.De aici am luat curmale varsate si rodii.Pe la jumatatea strazii cu piata in drum spre parc se afla o statie de autobuz ce merge la Trodos.Daca aveam aceste informatii de la inceput ajungeam sigur sa le vizitez.Despre Nicosia ai dat ingformatii,insa vin cu o completare:in Nicosia de Nord imediat ce intri poti intra in posesia unei harti si au harta afisata si stadal cu ce poti vizita si amplasarea obiectivelor,iar in Nicosia de Sud in partea dreapta a strazii Ledra se afla un indicator care te indreapta cam vag spre un Info Turist de unde poti face rost de harta.
Magazinele in Cipru inchid in jur de ora 19,iar duminica sunt inchise.
Imperatorule deci am inteles ca e destul o zi, sa includ si Cordoba cand merg la Madrid? mai urgenta ar fi o sugestie de o cazare la Bruxelles, e prima data cand ajung pe acele frumoase plaiuri. Dc ai ceva recomandari Imperator style ar fi de folos.
Da, Cordoba o vezi relaxat intr-o zi. La Bruxelles… cam in ce bani ?
[…] Cordoba – sincer, iubesc Andaluzia, mi se pare regiunea cea mai pitoreasca si cea mai interesanta a Spaniei, unde urmele maurilor sunt cel mai adanc inradacinate si unde intrepatrunderea dintre civilizatia europeana si cea orientala a condus la construirea unor orase de legenda. Cordoba este un oras mic, compact, dar care pastreaza intacta atmosfera aceea de 1001 de nopti pe care o regasesti si in Sevilla, dar parca mai diluata din cauza dezvoltarii moderne a orasului. Tot aici, se gaseste varful simbiozei europeano-arabe, celebra Mezquita – Catedral (Moscheea – Catedrala), una dintre cele mai frumoase moschei din lume. Nu trebuie insa ratat sa te pierzi pe aleile din centrul vechi… nu sunt prea multe, poti sa le savurezi pe toate. Si pentru nimic in lume sa nu abandonezi Calleja de los Flores, o mica ulita care se infunda intr-o piateta, ambele inundate de flori. […]
Imperatore,
ce dor imi e de aceste post -uri ale tale din alte vremuri….
taaare m-am intristat cand ai cotit-o mai spre ‘comercial’ in noile articole. Insa de fiecare data cand vreau sa merg undeva unde n-am mai fost si sap pe net (chiar sap nu mai joc), TU ESTI DE REFERINTA cu articolele din trecut. Scot palaria cu respect !