Una dintre cele mai interesante zone ale Europei este provincia Andaluzia, zona sudica si de ce sa nu o spunem si cea mai paupera a Spaniei. Dar merita vizitata nu pentru ca e paupera – si in consecinta si probabil cea mai ieftina provincie a Spaniei, ci pentru simplul motiv ca este o zona absolut fabuloasa – timp de mai bine de 700 ani, Andaluzia a fost locuita de arabi si berberi (ma rog, pe langa spanioli si evrei), iar in urma emiratelor arabesti, au ramas niste orase fabuloase si niste cladiri de clasa mondiala – multi spun ca Moscheea din Cordoba de pilda este cea mai frumoasa moschee din lume. Sau palatul emirilor de Granada, Alhambra ar fi cel mai frumos exemplu de arhitectura islamica din lume.
Numele de Andaluzia este de origine araba. Provine din Al-Andalus, nume dat de cuceritorii nord-africani imediat dupa ce au cucerit provincia. Traditional, se credea ca numele de Al-Andalus provine de la vandali – un popor migrator de origine germanica care provine din Polonia de azi. Dupa ce s-au deplasat spre sud, asezandu-se in Dacia, au fost expediati de fratii lor, gotii – care au preluat conducerea si administrarea vechii Daciei Romane dupa retragerea aureliana in Panonia – Ungaria de azi. De aici, au fost migrat spre vest, creand state in Spania de azi si chiar si in Africa de Nord – cel mai important regat vandal s-a intins peste nordul Algeriei de azi, a Tunisiei si a marilor insule vest-mediteraneene: Corsica, Sicilia, Malta si Baleare. In secolul VI, regatul vandal a fost distrus si ocupat de bizantini in perioada marelui imparat Iustinian care a incercat sa refaca Imperiul Roman ca in vremurile de demult. Regatul Vandal a disparut in 534. Arabii au inceput sa ocupe fostul regat vandal cam 100 ani mai tarziu, cand memoria lui mai era prezenta printre locuitori. O alta propunere este ca numele de Al-Andalus provine de la Atlantis sau chiar din limba pre-romana.
Cum am spus, Andaluzia este absolut fabuloasa. Trebuie spus ca are un climat destul de fierbinte vara, asa ca sa nu va asteptati la o vegetatie prea luxurianta decat in muntii Sierra Nevada (da, asa cum ii zice si numele, iarna poate fi zapada, cel putin pana acum cativa ani se putea si schia), dar dealurile si muntii ofera niste peisaje incredibile. Iar mostenirea islamica o gasesti peste tot – in cele 5 principale ale orase – Sevilla, Cordoba, Granada, Malaga si Cadiz, dar si in minunatele sate care se revarsa pe dealurile andaluze.
Cum poti calatori pe cont propriu in Andaluzia ?
Principalele porti de intrare in Andaluzia sunt Malaga si Sevilla. Wizz Air zboara direct din Bucuresti si Cluj-Napoca la Malaga si din Bucuresti la Sevilla. Evident, exista si alte cateva optiuni de zbor, dar cu schimb de avioane: la Malaga zboara Turkish Airlines, SWISS, Lufthansa, KLM sau Air France, iar la Sevilla, zboara Lufthansa, Air France si Aegean. Sigur, pot fi facute diverse combinatii (Ryanair de exemplu are multe zboruri atat spre Malaga, cat si spre Sevilla), dar transferurile nu sunt garantate, asa ca ar trebui sa va ganditi la dormit peste noapte prin locatia de tranzit.
- Odata ajunsi in Sevilla sau Malaga, daca doresti sa vizitezi doar orasele – Malaga, Granada, Cordoba, Sevilla, Cadiz sau chiar si Gibraltar, puteti sa calatoriti linistiti cu autobuzul. Intre principalele orase, exista o retea bine pusa la punct de autobuze cu plecari frecvente. Va puteti uita aici pentru mai multe informatii –> https://www.andalucia.com/travel/bus/home.htm
- Intre Sevilla si Cordoba, Sevilla si Malaga, ori Sevilla si Cadiz, puteti lua in considerare si trenul. Cum vedeti, Sevilla este bine legata cu alte localitati din Andaluzia, dar unele dintre orasele musai de vazut desi apropiate nu sunt legate de cai ferate directe, poti ocoli chiar si ore intregi – cum ar fi intre Malaga si Granada sau Granada si Sevilla. Optati pentru autobuz.
- In schimb, este pacat, mare pacat daca nu ati vizita insa si fabuloasele “pueblos blancos” . Ei bine, aici, e musai sa inchiriezi o masina pentru ca transportul public nu este chiar prea frecvent. Principalele agentii de inchiriat masini sunt Malagacar si Personal, am inchiriat de la Goldcar. Ambele companii accepta carti de debit, nu e obligatoriu sa ai carti de credit.
Cand m-am apucat sa studiez ce am de vazut in Andaluzia, am fost uimit de cate sate albe sunt de vazut. O gramada, unul mai interesant decat altul. M-am pus pe Google Maps, m-am pus pe citit ghiduri si bloguri de calatorie si iata cum mi-am aranjat traseul. Masina am luat-o din Malaga si tot acolo am adus-o. Ulterior am mers cu autobuzul pana la La Linea, orasul spaniol practic lipit de Gibraltar si am trecut in colonia britanica pe jos – acolo am dormit o noapte si am vizitat Gibraltarul.
Ziua 1: Malaga – Setenil – Olvera – Zahara – Ronda
Dupa plecarea de la Malaga, opreste in primul sat alb – Setenil de las Bodegas. Este un sat dragut, stralucind in soare de departe (am si oprit pe un deal pentru a-l admira), dar faima acestui oras provine de la vreo doua stradute unde cladirile sunt literalmente incastrate in piatra. Ulita satului este permanent in umbra (minunat in climatul fierbinte al Andaluziei) pentru ca este acoperit de un colt de … stanca. Numele este de asemenea interesant – se pare ca Setenil vine de la expresia in latina “septem nihil” care inseamna “de 7 ori nimic”. Foarte probabil, nimic inseamna de fapt “deloc” pentru ca numele provine de la faptul ca crestinii au incercat sa cucereasca localitatea de sapte ori de la musulmanii mauri care controlau zona si nu au reusit. Doar a opta oara a fost de success. Iar “de las Bodegas” vine de la faptul ca prin zona sunt numeroase podgorii a caror rod trebuie totusi consummate.
Urmatorul stop – Olvera. O alta localitate maura care se rasfira spectaculos peste niste dealuri, satul cu case albe stralucind de iti iau privirea in lumina soarelui andaluz este incoronat de o catedrala impunatoare si de un castel impunator aflate unul langa altul pe doua stanci separate. Aici, principala atractie este sa te plimbi si sa iei la pas ulitele in urcare si coborare, sa te bucuri de panorame si sa te pierzi prin labirintul stradutelor pline de sarm.
Zahara – timp de aproape un secol, Zahara s-au privit de multe ori cu ura ochi in ochi cu Olvera. Olvera a fost capturata de crestini in 1327, iar Zahara a fost controlata de musulmani pana in 1407. Satul este oarecum similar cu Olvera, alb, stralucitor, desfasurat ca un brau alb sub o citadela impresionanta de origine maura. Un bonus la Zahera este ca se afla in apropierea unui lac de un albastru profund. Iar daca urci pana sus la fortareata, vei vedea panorama Olverei pe care soldatii mauri au tinut-o sub observatie atatea milenii… sunt convins ca uneori se auzeau clopotele Olverei in Zahara si chemarile muezinului la rugaciune in Olvera.
Ronda – este orasul principal al zonei. Poate nu la fel de stralucitor de alb ca Setenil, Olvera si Zahara, dar construita spectaculos pe doua dealuri abrupte despartite de un canion sapat adanc, astazi unite de un pod extrem de instagramabil. Ronda a fost o perioada capitala a unei taifa (stat arab din peninsula hispanica) si a fost locul unde a avut loc ultima batalie intre crestini si musulmani pe teritoriul de azi al Spaniei – dupa ce timp de decenii, spaniolii au inchis ochii la faptul ca locuitorii Andaluziei continuau sa se roage la Allah si sa nu manance porc, in 1566 (deci la 74 ani dupa Reconquista), regele spaniol Filip II a interzis folosirea limbii si alfabetului arab si a poruncit ca toate usile caselor sa fie larg deschise vinerea pentru ca se verifice cine nu munceste si se roaga la Allah. A urmat o revolta in masa a locuitorilor din Ronda, minoritatea crestina a fost ucisa sau alungata, si pentru prima oara dupa aproape un secol, s-a auzit chemarea muezinului la rugaciune din turla bisericii-foste-moschei. Fronda Rondei nu a fost acceptata prea mult, trupele spaniole s-au intors si au masacrat intreaga populatie a orasului.
Ulterior, Ronda datorita pitorescului ei a fost iubita si vizitata de multi artisti (de la Goya la Hemingway), iar prima Plaza de Toros (amfiteatru dedicat luptelor cu tauri) din Spania a fost construita aici, in Ronda in 1784. Indiscutabil, corridele existau dintr-o perioada mai veche, dar acestea aveau loc in piete publice si nu in amfiteatre dedicate, dar fiind pasiunea infinita a localnicilor pentru corride, s-a pus mana de la mana si in Ronda a fost construita prima Plaza de Toros. In ciuda protestelor diverselor ONG-uri, in Ronda (ca si in alte orase din Andaluzia), au loc in continuare corride – in restul Spaniei, au fost interzise. De asemenea, lupte de tauri mai au loc in Portugalia, in Catalonia franceza si in cateva tari din America Latina. Daca nu e vreo corrida programata, poti vizita Plaza de Toros (o parte din ea este un muzeu) si chiar si o ferma de tauri de langa oras.
Ziua 2: Ronda – Grazalema – Juzcar – Malaga
Personal, in ziua a doua, am dat o fuga destul de lunga pana la Arcos de la Frontera, un alt orasel “alb”, dar daca nu aveti timp, probabil este o excursie care poate fi usor sacrificata. Asa ca de la Ronda, o puteti lua spre Malaga, dar pe un alt drum, iar prima oprire o puteti face la Grazalema chiar daca este usor in directia opusa.
Daca celelalte sate sunt intr-o zona colinara, Grazalema este cel mai frumos sat alb aflat “la munte”. O stanca plesuva domina localitatea de la o inaltime de 2000 metri, iar satul se catara pe munte. Atmosfera este intotdeauna mai fresh si mai respirabila vara decat in alte orase sau sate din Andaluzia asa ca de multe ori satul este luat cu asalt de turistii andaluzi. Tinand cont de climatul Grazalemei, principalul produs traditional al satului sunt … pledurile facute din lana de la Grazalema care au o faima locala prin toata Spania. Dovada ca aici e mai racoare ca prin alte parti.
Juzcar a fost unul din zecile, poate sutele de sate albe anonime din Andaluzia. Aflat pe o sosea ingusta, destul de departe de marile staruri turistice ale Andaluziei, dar si de soseaua nationala care coboara de la Ronda spre Costa del Sol, Juzcar a ajuns pe harta turistica a Andaluziei atunci cand a devenit … albastru. Datorita unui film – Strumfii. In 2011, Sony Pictures a cautat o locatie pentru lansarea filmului si au gasit acest sat – Juzcar. Unul din motive este vechea traditie de culegatori de ciuperci :). Li s-a propus sa isi vopseasca satul in albastru (evident contra unei sume probabil nu chiar modice), si in urma unui referendum local, juzcarenii au acceptat propunerea. Au vopsit totul in albastru – casele, biserica, zidurile cimitirului ! Dupa filmare, satenii au decis sa refuze propunerea Sony sa le revopseasca casele in albe si a ramas … “satul strumfilor” devenind o atractie turistica. In 2017, Sony a cerut 12% din venituri pentru a putea folosi denumirea de “satul strumfilor”, asa ca cei din Juzcar si-au redenumit satul – “Satul albastru”. Evident, mai sunt urme cu strumfi de la lansare, dar Juzcarul merita vazut nu neaparat pentru cele cateva statui cu strumfi, ci prin faptul ca are acea culoare albastra stranie care iese in evidenta printre satele albe …
Nu ratati Andaluzia. Este o zona absolut superba. Si puneti la o parte cel putin o saptamana, daca nu 2. Pentru a o admira cu adevarat.
Pentru mai multe informatii si povesti, citeste serialul meu complet cu privire la Andaluzia aici –> https://www.imperatortravel.ro/categoria/jurnal-de-calatorie/andalucia-magica-2016
Imagini Andaluzia
Zidurile cetatii maure din Malaga
La pas prin Malaga. Mancarea halal, o urma a prezentei masive a arabilor si berberilor din cele mai vechi timpuri
Un stralucitor palat din Malaga
Stadionul „sacru” din Sevilla – miticul Ramon Sanchez Pizjuan
Cladirile din vechiul oras Sevilla sunt vopsite in alb si ocru
Superb
Giralda – minaretul moscheeii-transformate-in-biserica domina cerul Sevillei
Si Sevilla are un superb palat maur – Alcazar
Gradinile arabe din Cordoba
Celebra Calleja de las Flores din Cordoba
Moscheea-catedrala din Cordoba, pentru multi cea mai frumoasa moschee din lume
Zidurile cetatii Granadei
Palatul Alhambra din Granada, posibil cel mai frumos palat islamic din lumea de demult
Faimoasa Curte a Leilor din Alhambra
Si arabescurile tipice arhitecturii islamice
Satul Setenil arata spectaculos din momentul in care intri in el
Dar aceste cladiri incastrate in stanca sunt cu adevarat fenomenale
Uneori zici ca stanca este o nava spatiala extraterestra 🙂
Olvera unul dintre cele mai spectaculoase sate albe din Andaluzia – o opera citadina a planificatorilor urbani arabi
Pe una din stancile gemene se afla cetatea maura
Moscheea din Olvera
Absolut fabulos
Satul vazut de sus
Nu foarte departe, Zahara ca un brau alb in jurul maretei citadele arabe
In plus, in imprejurimi se afla si un lac de un albastru de neuitat
Zahara la picioarele cetatii
Olvera in departare
Ronda si faimosul ei pod
Orasul cocotat pe stanci
Plaza de Toros din Ronda este prima construita in Spania
Nu pot sa nu fie si statui de toreadori faimosi
Ronda este fabuloasa !
Grazalema, satul alb „de la munte”
Un sat alb tipic pentru Andaluzia. Doar ca e racoare 🙂
Prima imagine cu satul albastru – Juzcar. Da, in imagine este o cladire alba. Este a celui care s-a opus vehement ca satul sa fie vopsit in albastru si a fost declarata „casa strumfului indaratnic”
In rest, un sat complet albastru !
La revedere, Andaluzia. Alba, albastra sau ocru 🙂