Drumul spre China – episodul 3

1. Drumul spre China.JPG

Daca ieri am incheiat virtual drumul spre China, astazi, voi povesti despre logistica – ce vize va trebuie si cum sa le obtineti, dar si cat poate dura o astfel de escapada (atat varianta “expres”, cat si cea mai lejera in care mai vizitezi cate ceva pe drum… Si nu in ultimul rand, un calcul – cat costa drumul pana la Beijing !

Vize

Ei bine, aveti de “crosetat” destule vize si multe nu sunt foarte usor si ieftin de achizitionat… Hai sa le luam in ordine.

Viza Bulgaria

Simplu ca buna ziua ! Nu aveti nevoie decat de cartea de identitate si in curand, nici de aceea – cand vom intra in Schengen.

Viza Turcia

Si aici e usor… Nu ai nevoie de viza, doar de un pasaport. Vamesul turc o sa se uite, o sa stampileze si o sa poti intra in patria rahatului si a blugilor din anii 90.

Viza Iran

Acum 2 ani cand am fost in Iran, a fost relativ simplu. Am scris un formular, am lasat pasaportul si dupa vreo 2 saptamani m-au trimis sa platesc la BCR si sa-mi iau viza. Pe vremea aceea exista si Visa-on-Arrival pe aeroporturi (nu si la frontiera terestra). Intre timp, dupa Revolutia Verde, reglementarile s-au inasprit. Poti sa incerci sa iti iei viza fara nici o invitatie, dar mai sigur si mai repede vei lua viza daca ai o invitatie de la o agentie din Iran.

Oricum ai nevoie de urmatoarele documente:

Formular tip (se ia de la Ambasada), 2 fotografii tip pasaport, echivalentul a 70 euro in lei, pasaport, cazier (de la Politie) si certificat medical ca poti calatori si esti in toate mintile (de la doctorul de familie). Daca iti trebuie invitatie, schimba niste mail-uri cu cei de la Pars Agency,dar te va mai costa inca 30 euro.

Mai multe informatii: https://www.iranembassy.ro/consulat.htm

Ambasada din Bucuresti:

Str. Lascar Catargiu nr. 39 (intre Piata Romana si Piata Victoriei)

Tel: 021 312 04 93 sau 94, fax 021 312 04 96

Viza Turkmenistan

Nu este usor sa intri intr-una dintre cele mai inchise tari din lume, dar si aici poti sa rezolvi intr-un fel relativ simplu. Daca vrei doar sa tranzitezi Turkmenistanul (viza de 3 – 7 zile, depinde cum il aburesti pe consul), nu ai nevoie de invitatie si nici nu este obligatoriu sa fie cu tine un insotitor turkmen permanent. Viza de tranzit se elibereaza in general in 10 – 14 zile lucratoare din momentul depunerii cererii. Este evident ca pentru a obtine o viza de tranzit, trebuie sa aveti viza tarii de unde intrati in Turkmenistan (Iran) si ceva vize ale tarilor de destinatie (daca nu veti avea viza uzbeca, baremi pe cea kazaha si chineza care au ambasade in Bucuresti, dar nu e 100% sigur ca o poti obtine fara viza uzbeca). Trebuie insa sa fie stipulata data exacta cand vreti sa intrati in Turkmenistan, iar ziua in care intri, indiferent de ora, conteaza ca o zi intreaga. Deci, daca ai o viza de 3 zile, prima zi ajungi la Mary, a doua zi faci o tura prin zona si in ziua a 3-a trebuie sa parasesti tara, in caz contrar, aveti de platit o amenda de 200 dolari, cheltuieli de deportare si ca bonus, obtii o interdictie de intrare in Republica Turkmenistan pe o perioada nespecificata… Evident, vei fi scuzat daca nu vei parasi tara din motive medicale.

Pentru viza turistica, este obligatoriu sa cumparati tururi de la o agentie de turism si preturile pot fi destul de ridicate. In caz ca vreti viza turistica si sa dati o tura prin Turkmenistan, vorbiti cu cei de la Stantours.

Viza costa 50 dolari, iar o invitatie pentru viza turistica alti 50 dolari. La intrare mai aveti de platit inca 12 dolari ca asa e frumos. Nu se da rest la hartii mari de genul 5 dolari.

Spre surprinderea mea, exista o Ambasada a Turkmenistanului in Romania:

Str. Crangului nr. 5, sector 1

Tel: 021 316 90 66/67, Fax: 021 316 90 46

 

Viza Uzbekistan

Este viza cel mai dificil de obtinut pentru simplul motiv ca nu exista vreo ambasada sau consulat al Uzbekistanului in Romania. Cele mai apropiate puncte de unde puteti ridica viza sunt Ambasadele Uzbekistanului de la Kiev sau Ankara sau de la Consulatul din Istanbul, dar si de la Ambasada din Teheran.

Va trebuie o invitatie pe care o puteti primi de la o agentie din Uzbekistan (din nou, e recomandat sa vorbiti cu Stantours care va pot ajuta cu o invitatie in schimbul a 40 dolari). Odata ce aveti invitatia, aplicati on-line la https://evisa.mfa.uz/, iar cu codul generat trebuie sa va prezentati la ambasada de unde luati viza (se poate lua in aceeasi zi in schimbul unei suprataxe negociabile). Mai multe informatii: https://mfa.uz/eng/consular_issues/ Viza costa 40 dolari pentru 7 zile si 50 dolari pentru 15 zile. Atentie, odata ajunsi in Uzbekistan trebuie sa va inregistrati la OVIR (Departamentul de Inregistrare a Militiei). Daca stati in vreun hotel sau guesthouse, e important sa aflati in avans daca va inregistreaza ei, altfel trebuie sa va duceti personal si va va manca lupu… ma rog, militianu.

 

Viza Kazahstan

Ei bine, de vreun an, Kazahstanul nu mai cere nici o invitatie pentru o viza turistica cu o singura intrare. Trebuie sa va duceti cu pasaportul, 1 poza, formularul (se ia de la Ambasada) si chitanta de 50 + 4 euro platite la Banca Transilvania pentru a obtine o viza kazaha: https://www.dipmissionkz.ro/pages.php?pID=9

Vei primi viza in cam 2 – 3 zile.

Viza China

Slava Domnului, aici este mai simplu, sau ma rog aproape mai simplu. Pentru ca ai nevoie de pasaport si copia acestuia, formular, o fotografie tip buletin si ori o invitatie de la o agentie de turism chineza, ori un bilet de avion dus-intors. Ar cam trebui sa aveti cel putin biletul de avion retur (sau biletul de tren pe Transiberian) si vreo viza de pe drum (sa zicem Kazahstan) pentru a-i convinge ca vrei cu adevarat sa mergi overland spre China ! Pretul este de 75 dolari si timpul de procesare este o saptamana. Daca o vreti in aceeasi zi, mai contribuiti cu 35 dolari, daca o vreti in 3 zile, mai dati 25 dolari. Oricum, nu e o bataie de cap majora viza de China, spre deosebire de celelalte vize.

https://www.chinaembassy.org.ro/rom/lsfw/t147053.htm

Bani

Subsemnatul este un mare fan al folosirii cartilor de debit / credit si scos bani din ATM-uri… Dar in cazul de fata, situatia la fata locului variaza…

Turcia, cash sau card

Nu este nici o problema sa gasesti vreun ATM din care sa primesti lire turcesti. Daca esti doritor sa te cari cu cat mai mult cash la tine (si sa fericesti vreun hot sarman de pe drum), turcilor le plac mai mult dolarii decat euro, dar nu vor avea nici o problema sa-ti schimbe si moneda unica europeana. Rata de schimb de astazi este 1 euro = 2,20 lire.

Iran, cash

Exista un embargo international al transferurilor de fonduri in si din Iran. Desi vei vedea destule ATM-uri in Teheran sau Mashad, nu le poti folosi. Asa ca aici trebuie sa vi cu cash-ul. Dolarul pare favorit, dar nici euro nu e de lepadat, se schimba la o rata corecta (in Teheran exista o strada plina cu case de schimb valutar pe langa Muzeul National al Bijuterilor). Rata de schimb de astazi este 1 euro = 15.000 riali (atentie, local se mai foloseste si numele de toman, 1 toman fiind egal cu 10 riali, destul de confuzant pentru ca unele preturi sunt exprimate in tomani, dar asta e, trebuie sa te lamuresti de fiecare data daca e vorba de tomani sau riali)

Turkmenistan, cash

ATM-uri ? Glumiti. Cash-ul si dolarul sunt la mare putere. Intrati in tara cu ceva manati (moneda turkmena) pe care ii puteti achizitiona de la niste intreprinzatori din granita iraniana. Rata de schimb oficiala este 1 euro = 4,10 manat, dar pe piata neagra puteti obtine o rata mai buna… Si nu veti sta ore in sir sa completati formulare fara rost la vreo banca.

Uzbekistan, cash

Singurele ATM-uri ale natiunii se afla in Taskent si e neclar daca functioneaza. Tot dolaru’ saracu’ va scoate din foame. 1 euro = 2440 som, iar rata oficiala este aproape egala cu cea de pe piata neagra, asa ca nu are rost sa cautati vreun “change, change” guy. Problema este ca cea mai mare bancnota este de 1000 som (41 euro-centi) asa ca daca schimbati vreo hartie de 100 euro, trebuie sa veniti cu o roaba pentru a transporta noua voastra comoara. Nu va plangeti, veti fi fericiti daca primiti banknote de 1000 som, puteti fi fericitii proprietari a unui balot de bancnote de 100 som 🙂

Kazahstan, cash sau card

Aici veti reintalni o masina care probabil nu o sa va mai aduceti aminte cum functioneaza – ATM-ul ! Exista un numar decent de ATM-uri in Almaty si un numar extrem de indecent in afara capitalei economice, asa ca pentru un burek si o vodca cum intri in tara tot dolarui te scoate din impas. 1 euro = 210 tenge si nu exista piata neagra.

China, cash sau card

Welcome to the 21st century ! Exista banci ! Exista ATM-uri ! Functioneaza ! Sunt peste tot ! Iar 1 euro = 9,40 yuan. Si daca vrei, poti sa schimbi si euro si dolari pe la banci (doar in zonele cumplit de turistice o sa gasesti case de schimb valutar). Asa ca nu va faceti probleme cu banii in China.

Rezumat – timpul si banii

Hai sa facem un rezumat… cat timp si cati bani (ma rog, partial, fara cazari, mancare si altele).

Primul exercitiu este unul de viteza – daca nu stati, nu vizitati, doar vreti sa ajungeti la Beijing

Ziua 1 plecarea din Bucuresti

Ziua 2 ajungi la Istanbul dimineata, daca e marti, atunci e trenul de Teheran. Oricum, v-as recomanda insa sa mai stati 1 – 2 zile pe malurile Bosforului.

Ziua 5 ajungi in Teheran seara. Aici eu v-as recomanda sa mai zaboviti, eventual sa faceti un tur de Iran de vreo saptamana – 10 zile.

Ziua 6 Teheran – Mashad

Ziua 7 Mashad – Mary (Turkmenistan)

Ziua 8 Mary – Bukhara (Uzbekistan)

Ziua 9 Bukhara – Taskent

Ziua 10 Taskent – Kazahstan si mai departe  spre…

Ziua 11 … Almaty

Ziua 12 Plecati din Almaty spre China si ajungeti…

Ziua 13 la Urumqi, China. Mancati un kebab sau o rata de Pekin si hop in tren spre…

Ziua 14 Xi’an unde ajungeti seara

Ziua 15 VICTORIE ! Pe inserat, ajungeti la Beijing ! Felicitari…

Dar, de fapt, cam asa ar trebui facut

Ziua 1 – plecare Bucuresti

Ziua 2, 3 si 4 – Istanbul

Ziua 5 – 7 – lungul drum de la Istanbul la Teheran

Ziua 7 & 8 – Teheran

Ziua 9 Teheran – Esfahan

Ziua 10, 11, 12 Esfahan

Ziua 13 Esfahan – Shiraz

Ziua 14 – 16 Shiraz si Persepolis

Ziua 17 Shiraz – Yazd

Ziua 18 Yazd, seara tren spre Teheran

Ziua 19 Teheran – Mashad

Ziua 20 Mashad

Ziua 21 Mashad – Mary

Ziua 22 Mary si Marv

Ziua 23 Mary – Bukhara

Ziua 24 Bukhara

Ziua 25 Bukhara – Samarkand

Ziua 26 Samarkand

Ziua 27 Samarkand – Taskent

Ziua 28 Taskent

Ziua 29 & 30 Taskent – Almaty

Ziua 31 Almaty

Ziua 32 Almaty -> China

Ziua 33 Urumqi, China

Ziua 34 o tura pe la lac

Ziua 35 & 36 Urumqi spre Xian

Ziua 37 vizitat Xian

Ziua 38 Xian – Beijing

Ziua 39 – 45 Beijing, Marele Zid, etc

Deci, cam o luna jumatate !

Costuri de transport Bucuresti – Beijing

Bucuresti – Istanbul: 40 euro (tren)

Istanbul – Teheran: 50 euro (tren)

Teheran – Mashad: 7 euro (tren)

Mashad – Sarakhs: 5 euro (saravi)

Sarakhs – granita turkmena: 2 euro (saravi)

Granita turkmena – Mary: 5 euro (autostop + mashrutka)

Mary – Turkmenabat: 3 euro (mashrutka)

Turkmenabat – granite uzbeka: 1 euro (shared taxi sau mashrutka)

Granita uzbeka – Bukhara: 10 euro (taxi)

Bukhara – Tashkent: 10 euro (tren)

Tashkent – granita kazaha: 4 euro (taxi)

Granita kazaha – Shymkent: 4 euro (mashrutka)

Shymkent – Almaty: 20 euro (tren)

Almaty – Urumqi: 50 dolari (34 euro) (sleeper bus)

Urumqi – Xian: 28 euro (tren, hard sleeper)

Xian – Beijing: 16 euro (tren, loc la clasa)

Total: 239 euro

Vize & invitatii

Viza Iran: 70 euro

Viza Turkmenistan: 50 dolari + 12 dolari la granita = 62 dolari (43 euro)

Viza Uzbekistan: 50 dolari viza + 40 dolari invitatia = 90 dolari (62 euro)

Viza Kazahstan: 54 euro

Viza China: 75 dolari (52 euro)

Total: 281 euro (asa e, mai mult decat transportul !!!)… Costa mult drumul spre China ?

28. Viza Turkmenistan Drumul spre China

Viza de Turkmenistan

29. Viza Uzbekistan Drumul spre China

Viza de Uzbekistan

30. Manat Turkmenistan Drumul spre China

Manati turkmeni

31. Yuan China

Yuani chinezi (bancnote de 100 yuani, numite si „Mao cel rosu”)

Comentarii

 • Dudian spune:

  Nu pot să cred ce ieftin e transportul:). Oricum şi cu turul Iranului cu tot nu cred că ajunge la 300 de euro. Altceva voiam să te întreb: ai cumva idee cum stă treaba cu fotografiatul? Adică e posibil pentru o poză nevinovată să ajung „de urgenţă” în biroul tovarăşilor Berdymukhamedov sau Karimov? De exemplu, în Tunisia tătucului Ben Ali nu aveai voie să pozezi nici o instituţie publică. Am făcut o poză în gara din Sousse în timp ce un gardian statea de 6:)

  În altă ordine de idei, naşpa treaba cu vizele, şi ca bani, dar în special ca şi birocraţie.

 • Imperator spune:

  Nu stiu care sunt regulile de fotografiere in Turkmenistan si Uzbekistan, dar banuiesc ca reglementarile obisnuite se aplica (fara aeroporturi, unitati militare, sedii oficiale, politie, etc)

 • yooo spune:

  Intersant mai este si …..Iran-Uzbekistan-Tajikistan(Dusanbe)- China (Kashgar)- Hotan – Lanzhou- Beijing

 • dumitru spune:

  despre o ruta prin Moldova-ucraina-rusia-kazakhstan-china cu masina ce ziceti? e realizabila? nu stiu cat de costisitoare ar fi dar am impresia ca prin tarile astea estise ( fata de europa) motorina e destul de ieftina…….si cu masina ai mobilitate maxima…..nu stiu cum sunt drumurile dar vad ca au autostrada in Kazakhstan……

 • kit spune:

  Soselele in Ucraina si Rusia sunt bune . Acum 2 ani pretul motorinei varia intre 1.2 si 1.8 lei RON .Nu sunt probleme de securitate

 • dracula spune:

  1.8 lei RON??? 1 litru de benzina??? Wauu. asa o fi si-n Paradis? 🙂

 • codrin77 spune:

  Din pacate, viza de Turkmenistan „de tranzit” nu se poate lua decat daca dovedesti ca tranzitul il realizezi cu un vehicul gen masina, TIR, etc… in diverse scopuri comerciale. Daca insa vrei sa intri ca turist folosind mijloace precum taxi, tren, autobuz, etc, nu exista asa o optiune. Vizita mea _astazi_ la Ambasada Turkmenistan din Romania a fost edificatoare. In consecinta… trebuie viza turistica, chiar daca stai 3 zile. Si asta inseamna LOI si utiliarea agentiilor lor turistice. Cei de la Stantours de altfel imi spusesera deja. Asa ca… poate o fi fost simplu altadata, acum nu mai e la fel si evdent ca inseamna multi bani in plus. Daca e vorba de Stantours si Uzbekistan, atentie ca suna simplu faptul ca un LOI costa 40USD.. dar ca sa ii platesti … te costa mult mai mult (trebuie incluse taxele bacare si de schimb). Cu cardul nu se poate (modalitatea prezentata de ei este printr-un sistem de auctions care NU ne accepta pe noi din Romania in calitate de clienti (multumim pe aceasta cale hackerilor si altora care ne-au exclus din majoritatea serviciilor platibile prin internet) si mai ramane optiune de transfer bacar (cu SWIFT, etc)… ceea ce inseamna costuri suplimentare: in primul rand e costul legat de schimb, in al doilea de transfer. Noi am platit pentru 2 LOI 80USD, iar pentru transfer&schimb cam tot 80 USD. Si inca nu am pus costurile legate de viza, care nu poate fi ridicata din Romania, ci de la Viena, Kiev sau Istanbul, asta fiindca sunt mai aproape :). Mai adaugati o excursie si pana acolo, si o sa vedeti ca o excursie in aceste doua tari devine o aventura in sine !!!

 • Sebastian spune:

  Imperatoreeeeee mi-a venit reference code number-ul. Pe sfarsitul lui iulie merg la ambasada. Formularul sail completez de acasa sau pot si acolo ? am inteles ca doar vinerea sunt deschisi ? is it true ?

  • Imperator spune:

   Ei, bravo ! Poti sa-l completezi si acolo, nu-i nici o problema… Eu cred ca tocmai vinerea ar trebui inchis, fiind zi libera in Iran… Din cate stiu, insa e deschis zilnic, da-le un telefon de confirmare sa nu bati atata drum degeaba… mai ales ca pot sa mai pice zile nationale in Iran si sa fie inchis

   • Sebastian spune:

    Hello hello . Am sunat la ei si e OK. Au primit si ei de la MFA din Iran confirmarea si mi-a spus tipa din ambasada sa merg pe sfarsitul lunii. Cred ca e mai ok avand in vedere ca plec in 4 sept… probabil sa fie valabila viza cat mai mult. Din cate am inteles am primit pe 30 zile . …. Formularul acela ce apare pe site-ul lor il completez acolo sau de acasa ? Eu am fost in cateva tari din Europa ( Scotia, Italia, Germania, Austria, Ungaria ,Slovenia, Slovacia ) dar am mers cu buletinul iar pasaportul meu e nou. Crezi ca e o probl ? ma gandesc ca nu .

 • Marius spune:

  Ce zici de calatoria cu masina (SUV 4X4) pe cam acelasi trasu ca si tine, pot aparea probleme, ai voie cu masina persoanala in Iran, Turkeminstan, Kazakstan, etc?

  • Imperator spune:

   In mod cert nu o sa poti sa conduce in China pentru ca iti trebuie permis de conducere chinezesc pe care il iei dupa un examen (inclusiv teoretic) in China 🙂 Despre restul, nu am informatii concrete, dar cred ca se poate merge fara probleme.

 • Sorin Vasilescu spune:

  Salut,

  Nu stiu daca e cel mai potrivit loc de postat dar here goes. daca nu – pls delete.

  Ar fi super daca s-ar putea crea o pagina de google maps sau macar un excel in care sa fie trecute toate destinatiile importante (macar pe tari daca nu pe locatii) si perioada ideala (ca vreme dar si ok ca bani – deci nu varful de sezon!) pt vizitat – intrucit cred ca majoritatea cititorilor sint calatori care isi organizeaza singuri plecarile, de obicei din timp, si daca as vedea un overview pentru tot anul – ar fi f util pt ca as vedea ca pot pleca spre exemplu in oct-noi in Japonia, dar cum Korea e aproape se pot combina pentru perioada respectiva. O ideea care deriva mai departe – pentru aceia care nu au limite de bani, acest tabel poate arata pe unde sa te plimbi tot anul 🙂

  Sper ca am transmis cit de cit ideea…

 • Panck spune:

  Salut
  Cum e cu banii in China?poti plati direct si in alte valute (dolar,euro) sau trebuie schimbati banii la banci ? care valuta (dolar,euro) se schimba mai bine in China?care e varianta cea mai optima de a „cara bani dupa tine”cash,banci,ATM?

  Multumesc

  • Imperator spune:

   Peste tot in China se plateste doar in yuan. E posibil sa platesti in dolari hongkongezi in Shenzen si in zona adiacenta. Personal nu am schimbat bani niciodata in China pentru ca e o procedura lunga (s-o fi simplificat intre timp), intotdeauna am scos bani din ATM.
   Toate valutele importante (dolar Hong Kong, dolar Singapore, yen, euro si dolar US) pot fi schimbate la banci.

   • Adela spune:

    In China si noi am scos numai bani de la ATM in afara de ultima zi cand ramasesem fara yuani si am decis sa schimbam 20 de euro pt ca nu avea rost sa platim comisionul extragere doar pentru atat. Si cred ca am stat pe putin jumatate de ora la banca pentru asta. 🙂 Ni s-a plimbat pasaportul pe la 5 ghisee, am avut de completat cateva fomulare, am avut de asteptat ca sa bage datele in vreo doua calculatoare 🙂 Multa munca pentru 20 de euro. Nu au fost probleme cu schimbatul insa e, cum spunea si imperator, o procedura extrem de complicata care dureaza destul de mult. ATM-ul e de preferat.

   • Panck spune:

    Nu ati avut probleme cu ATM-urile in China,blocaje de card in interior ca sa trebuiasca sa alergi sa iti recuperezi cardul sau ati scos doar de la ATM-uri aflate la banci?
    In Macao se plateste in moneda lor MOP sau merge si $HK ,yuan sau alte valute?

    • Imperator spune:

     Nu, nu am avut niciodata vreo problema. In Macao, se plateste cu dolari HK, nu prea se foloseste pataca. Cred ca nu am vazut decat cateva monezi ca rest

     • Panck spune:

      Pentru a merge din HK in Macao si retur e vreo problema daca am viza de China cu o singura intrare?
      Ce costuri implica obtinerea unei alte vize din HK?

 • Imperator spune:

  Pentru Hong Kong si Macao nu iti trebuie viza, doar pasaport valabil 6 luni din momentul intrarii. Cele doua regiuni au statut de regiune speciala si nu se aplica regulile de viza pentru China. Daca vrei sa te duci in China, iti trebuie viza. Daca treci din China in Macao sau HK, si inapoi, iti trebuie viza cu dubla intrare.

  • Panck spune:

   Am viza de China doar cu o singura intrare,voi ajunge si in HK si Macao dar trebuie sa ma reantoarc din HK la Beijing si ma intereseaza de unde se poate obtine o alta viza din HK pentru China si cu ce costuri.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii