Daca esti in cautarea unei experiente spaniole autentice, atunci arunca-ti privirea spre cea mai sudica provincie, Andaluzia, locul de nastere al flamenco-ului, sherry-ului, tapas-ului sau al coridelor. Iar chintesenta Andaluziei o s-o gasesti poate in cel mai mare oras al ei, locul unde stilul de viata andaluz este distilat in forma cea mai pura… Bine ati venit la Sevilla, orasul lui Columb, dar si al lui Duckadam!
Ca multe alte orase hispanice, Sevilla isi gaseste radacinile istorice in perioada romana. Atunci se numea Hispalis si era un port important pe raul Guadalquivir. La doi pasi insa se afla mica colonie Italica, al carei nume a intrat in istorie ca fiind locul de nastere al lui Marcus Ulpius Traianus, nascut pe pamant spaniol in anul 53 si devenit, in anul 98, unul dintre cei mai mari imparati din istoria romana. Era primul ne-italian care devenea Imperator al Romei.
Sevilla a intrat in penumbra in perioada vizigota, renascand in timpul ocupatiei maure, cand a jucat rolul de capitala a unuia dintre numeroasele taifa-uri, micile regate musulmane care s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, la un moment dat. Perioada de aur a fost atinsa in timpul regelui-poet Al-Mutamaid (1069 – 1091) care a domnit peste o curte hedonista in Palatul Alcazar.
Sevilla a revenit sub stapanire catolica in 1248, dar orasul a dat lovitura abia in 1503, cand a obtinut monopolul comertului cu Lumea Noua, America. Practic, toate caravelele spaniole venind dinspre noile posesiuni de peste Atlantic erau obligate sa isi debarce incarcatura in Sevilla… Imediat, Sevilla s-a transformat intr-unul dintre cele mai bogate si cosmopolite orase de pe Planeta, atragand ca un magnet numerosi oameni de afaceri, aventurieri, cersetori, cuceritori, artisti…
Dar perioada de veselie n-a durat prea mult. In 1649, o epidemie violenta de ciuma a ucis jumatate din oras, iar in cursul urmatoarei jumatati de secol albia raului Guadalquivir s-a colmatat, obligand Casa de la Contratacion, monopolul comertului american, sa se mute la Cadiz.
Din acel moment, Sevilla a apus incet, dar sigur… Din mandria Spaniei, a devenit capitala celei mai sarace provincii a Spaniei. Dupa caderea regimului franchist, odata cu perioada guvernului Felipe Gonzalez, prim-ministru de pe aceste meleaguri, Sevilla a parut ca renaste in anii ‘80. Milioane de dolari au fost injectati pentru organizarea Expozitiei Universale din 1992, s-a imbunatatit infrastructura, iar primul tren de mare viteza spaniol AVE a legat Madridul de Sevilla, spre frustrarea Barcelonei… Dar in ciuda acestor masuri, Sevilla si Andaluzia continua sa se zbata si sa se lupte cu cel mai mare nivel de somaj din Spania si chiar din intreaga Uniune Europeana
Ziua 1. Obiective turistice Sevilla: Catedrala – Santa Cruz – Guadalquivir – Isla Magica
Daca ar fi sa numesc un singur monument al Sevillei, acesta nu poate fi decat Catedrala cu turnul sau, Giralda. Ca in cazul multor lacase de cult din peninsula, si catedrala din Sevilla se afla pe locul unde s-a aflat vechea moschee a orasului. Dar spre deosebire de Cordoba, unde cladirea a fost recuperata sau convertita de la o religie la alta, lasand arhitectura nealterata, aici, la Sevilla, autoritatile ecleziastice nu au pastrat decat frumosul minaret, actualmente turn de clopotnita – Giralda. Vechea moschee, convertita in biserica, a fost demolata, iar in locul ei a fost construita “o biserica asa de mare, incat urmasii nostri o sa creada ca am fost lunatic”, cum a marturisit episcopul vremii… Era perioada de aur si plina de aur, la propriu, a Sevillei, deci erau toate conditiile sa construiesti asa ceva. Astazi, catedrala din Sevilla este una dintre cele mai mari din lume.
Intrati printr-un patio superb cu portocali si vizitati-o pe indelete. Probabil, cel mai cunoscut monument este faimosul mormant al lui Columb, unul dintre cele trei existente in lume… catedrala de la Sevilla se lupta cu Santo Domingo, in Republica Dominicana, si Havana, in Cuba, pentru mandria de a adaposti oasele marelui explorator. De fapt, Columb a murit in Valladolid si apoi a fost ingropat in Sevilla… dar oasele sale au avut de calatorit si dupa moarte. Fiul sau, Diego Columb, numit guvernator al Hispaniolei (insula care actualmente gazduieste Republica Dominicana si Haiti), a luat cu el ramasitele tatalui, ingropandu-le la Santo Domingo, in Republica Dominicana. Dupa ce Franta a cucerit Hispaniola, Columb si-a mutat domiciliul in Catedrala din Havana, Cuba, iar mai apoi, dupa independenta Cubei, a revenit in Sevilla. In 1877 a fost descoperita o cutie de plumb pe care era scris “don Cristobal Colon”… Prin urmare, controversa a continuat pana in 2006, cand in urma analizelor ADN s-a stabilit ca ramasitele din Spania apartin intr-adevar lui Columb. Probabil ca si ramasitele din Republica Dominicana ii apartin lui – si asta cred ca este cea mai fericita situatie pentru Columb – o parte din el sa se odihneasca in Lumea Veche si o alta parte, in Lumea Noua!
Vizitati in liniste si restul capelelor, si colturi ale imensei catedrale, nu inainte de a urca in minaretul Giralda… pentru o panorama incredibila asupra orasului.
Dupa acest tur de forta, duceti-va spre Santa Cruz, fosta Juderie (cartierul evreiesc) medievala a orasului. Daca intre timp evreii au emigrat (initial in Maroc si Tarile de Jos si mai apoi in Israel), in schimb Barrio de Santa Cruz a ramas… este un cartier superb de luat la pas, de aruncat o privire in curtile interioare, acele patio pline de vegetatie racoroasa. Si pentru a vedea o locuinta cu adevarat traditionala, puteti sa dati cativa euro pentru a vizita Casa de Pilatos, unde veti intelege de ce stilul mudejar, simbioza arhitecturala hispanico-araba, este cotat ca unul dintre cele mai artistice creatii ale arhitecturii mondiale.
La intoarcere, mancati la o terasa traditionala din Santa Cruz. Este evident mai scump decat prin alte parti, dar zona merita cativa euro in plus. Reveniti pe langa catedrala si apoi duceti-va prin spatele impresionantului hotel Alfonso XII, in Plaza de Espana… Iubitorii de Star Wars isi vor aduce evident aminte de acest loc – unde tanarul Anakin Skywalker o vrajea pe regina Padme Amidal. Dar in realitate, aceasta piata ampla numita cum altfel decat Plaza de Espana, tapetata cu faianta artistica redand principalele orase din Spania, a fost construita pentru Expozitia Mondiala din 1929, un alt moment de varf al orasului andaluz.
Dupa ce aruncati o privire la fosta fabrica de tigari, astazi parte a Universitatii din Sevilla, luati-o pe malul Guadalquivirului, acest rau care a influentat decisiv soarta orasului. Nu ratati sa va pozati cu Torre del Oro, un fost turn de observatie construit in perioada islamica a asezarii, numit asa datorita legendei urbane ca in timpul mahomedanilor ar fi fost tapetat cu aur… Mergand in sensul fluviului, veti ajunge fara indoiala langa Plaza de Torros de la Real Maestranza, imensa arena de corida a orasului. Daca prin multe alte regiuni ale Spaniei corida a fost interzisa la presiunea ONG-urilor iubitoare de animale, andaluzii sunt departe sa-i asculte… in fiecare primavara si toamna, cu ocazia sezonului de coride, tribunele sunt pline, iar biletele, putine si doar la bisnita. In restul timpului, poti sa faci un tur ghidat al arenei care te va purta peste tot, inclusiv in miniclinica unde sunt tratati toreadorii care ies pe locul 2 din confruntarea cu taurii.
Si fiind sfarsitul zilei, luati-o spre zona care a gazduit Expo 92… Planificatorii spanioli sperau ca dupa expozitie cladirile futuriste sa fie umplute cu businessmeni dornici de succese financiare, dar planul a dat gres. Eu am calcat pentru prima oara in 1995, iar locul era complet pustiu… Cativa ani mai tarziu, cineva a avut ideea magica de a construi un parc de distractii – Isla Magica, unde poti retrai perioada conchistadorilor spanioli.
Ziua 2. Obiective turistice Sevilla: Alcazar – Santa Cruz – Triana – Estadio Ramon Sanchez Pizjuan
Daca ieri am fost la Catedrala, astazi e musai de vizitat si apogeul arhitecturii andaluze, Palatul Alcazar. Desi locul arata fix ca in 1001 de nopti, etaland o arhitectura orientala incredibila, cele mai multe cladiri si gradini au fost construite de regii prea-catolici ai Spaniei, cum ar fi Pedro I (“cel Crud” sau “Justitiarul”, in functie de orientarea politica a autorilor istoriilor despre Pedro) sau Alfonso X. Tot aici, regii catolici Fernando si Isabel au planificat asaltul final asupra Spaniei musulmane, asupra Granadei.
Asteptati-va sa stati in Alcazar cel putin o jumatate de zi. Este un palat minunat, iar gradinile sale sunt paradiziace… Nu bifati, savurati! Oglinditi-va in apa fantanilor interioare, observati stucaturile, bucurati-va de flori sau de fructele atarnand din portocali si lamai, ascultati susurul apei care se scurge prin gradina. Prelingeti-va dintr-un patio in altul, savurand clipa!
Si dupa ce iesiti, puteti s-o carmiti din nou spre cartierul Santa Cruz (care e lipit de zidul Alcazarului) pentru niste jamon si chorizo! Si pentru ca Sevilla nu inseamna numai Sevilla regilor catolici si a perioadei coloniale, ocoliti catedrala si luati-o la pas spre nord, pe strazile comerciale pline de magazine, terminandu-va escapada in piata din fata lui El Corte Ingles. Ulterior, puteti s-o luati pe malul Guadalquivirului, de cealalta parte, in cartierul popular Triana (numele provine de la “tatuca Traian”), unde puteti manca mult mai ieftin si bine la micile terase.
Spre seara, reveniti in oras si, daca sunteti stelisti, nu ratati sa vedeti si stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, acolo unde Steaua s-a incoronat drept cea mai buna echipa de fotbal a Europei, in urma cu 25 de ani. Si daca nu sunteti stelisti, puteti sa ramaneti in mallul trantit in fata arenei sportive, in fosta parcare a stadionului. Si la Sevilla, ca peste tot, terenurile centrale au fost rapid exploatate de dezvoltatori imobiliari, transformandu-le in malluri, cladiri de birouri si alte orori ale arhitecturii moderne.
Cum ajungi acolo
Din pacate, nu exista nici o cursa directa Bucuresti – Sevilla, trebuind sa schimbi. Poti sa ajungi relativ ieftin daca zbori la Madrid sau Malaga cu Blue Air, WizzAir, EasyJet, Vueling sau TAROM si de acolo sa iei fie trenul (din Madrid), fie autobuzul (din Malaga). In cateva ore, vei fi in Sevilla!
Cazare Sevilla
Eu am stat in Sevilla la Hostal Roma. Nu foarte departe de orasul vechi, pe o strada ingusta si linistita, la doi pasi de El Corte Ingles. Hotelul ‒ curat, dragut, cu mobila in stil traditional si un portocal fix la balcon. Actualmente, dubla cu baie costa 40 de euro… Camerele single sunt putin mai claustrofobe, neavand balcon sau fereastra.
Vremea Sevilla
Am fost in Sevilla de trei ori – in august, in decembrie si in octombrie. De departe, cele mai bune perioade sunt primavara si toamna, in octombrie a fost minunat! In august este ingrozitor de cald (am avut de suportat si temperaturi de 45 de grade Celsius), iar iarna, de asemenea, nu poti decat sa te bucuri de 20 de grade ziua, cand la Bucuresti uneori ai parte de acelasi numar de grade, dar cu minus! Pentru o imagine mai obiectiva, uitati-va la statisticile multi-anuale pentru vremea in Sevilla.
Top 3 obiective turistice Sevilla
Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie, nu ratati Catedrala, Palatul Alcazar si cartierul Santa Cruz. Sunt unul langa altul !
Harta Sevilla. Click aici
Imagini Sevilla
Catedrala
Giralda
Mormantul lui Columb din catedrala
Imagini din Giralda
Alcazarul vazut din Giralda
Cartierul Santa Cruz
Un patio in Santa Cruz
Plaza de Espana
Torre del Oro
Plaza de Toros
si in interior
Alcazar – la intrare
La pas, prin Alcazar
Patio-uri somptuoase
Prin gradina paradisiaca a Alcazarului
si acum, reciproca – Giralda vazuta din Alcazar
Estadio Ramon Sanchez Pizjuan – cel mai important loc din istoria fotbalului romanesc
Hostal Roma – la balconul meu, se afla un portocal 🙂
Sevilla by night pe malul Guadalqivir-ului
Ce camera foto folosesti in calatoriile tale?
Multumesc
Pozele din postul asta sunt o combinatie de poze din 2005 (cand am folosit un Pentax mic) si 2007 (cand am folosit un Panasonic FZ7
Frumos. Și eu trebuia să merg la Barcelona pe 5 iunie, că a fost MotoGP, dar am avut Competențele…
Mi-ai aratat Sevilla, la ce sa mai merg? Glumesc, e pe lista. O s-o leg probabil cu Malaga. Te salut!
Leag-o cu Cordoba si Granada 🙂
Low cost Buc – Malaga – Buc sau low cost Rom+Ryanair : Malaga-Granada -Cordoba – Sevellia -Jerez de la Frontera – Cadiz -Gibraltar – Malaga.
Parerea mea este ca gibraltarul nu merita detourul (poti vedea pestereile din stanca, dar nu mi s-au parut impresionante), in rest turul e ok (daca ai timp suficient pt. fiecare locatie)
P.S. Malaga mi se pare subapreciata in general de catre turistii romanii.
Erau doar niste repere . Sunt de acord cu Gibraltarul dar totusi daca ajungi pana acolo e pacat sa nu intri cateva ore in acest mic stat. Itinerariul , din punctul meu de vedere ar mai putea cuprinde ( nu neaparat in ordinea scrierii ) : Baeza , Ubeda , Jaen , Sierra Nevada , Parcurile Naturale in special Donana , poate Tarifa inclusiv traversarea in Maroc prin portul din La Linea ,Ronda etc. Subiectul trebuia tratat mai serios.
Sevilla.. e unul din orasele in care mi-ar place sa imbatrinesc…
Veneam din Algarve si mergeam langa Malaga… Se poate cupla cu Cordoba si Granada. La Alhambra musai bilet precomandat ca eu am stat la coada de la 7 dimineata pina la prinz si biletele s-au terminat cu 20 persoane inaintea mea…
In Sevilla pentru timp putin se poate folosi Open bus-ul. L-am luat de pe malul Guadalquivir-ului langa turnul luminat din ultima poza. torre del oro..
Pozele sunt foarte faine, multumesc pentru sharing
offtopic: Pentru Malaga cu copii alegeti Benalmadena – orasul vechi – daca nu sunteti fani soare and stuff. Tot acolo exista un cable car care va duce pe munte unde copiii pot urmari manejul unui tigan andaluz si calari cai si magarusi. iar daca aveti ochi de vultur si vreme buna se poate zari sierra nevada. E si o gradina zoologica in fuengirola (in mijlocul orasului !!) iar supa de peste si scoici e foarte buna pe riviera in marbella. asta din urma nu e una din preferatele mele.
Cu Wizz si Blue Air daca iti iei acum in sezon bilet (e bine sa planifici din timp, in sezon preturile explodeaza intotdeauna), iese destul de scump (in jur de 270 EUR). O varianta mai ieftina ar fi Vueling, cu escala la Barcelona sau Madrid. Te duce undeva pe la 180 EUR in august. Cu o cazare ieftina rezervata online, ai toate minunile Andaluziei descrise de Imperator, la picioare, plus plaja si balaceala, pentru mai putin de 300 EUR/7 nopti cu avion inclus.
Nu ratati un spectacol de flamenco traditional la ” Casa de la Memoria”. Scena este in curtea interioara a unei case superbe din Barrio Santa Cruz. Orele de incepere- 19.30 si 21.00. Pret bilet – 15 EUR. Recomandat este sa fiti prezenti cu 40 de minute inainte de inceperea spectacolului pentru a sta in primul rand langa scena. O mentiune speciala pentru dansatorul de flamenco.