Burj Khalifa Dubai – cea mai inalta cladire din lume

Dubai vazut din turn

In 2007, cand am fost in Emirate, in zona noua a orasului se construia un mare turn care urma sa fie cel mai inalt turn din lume care purta cu mandrie numele urbei “tuturor minunilor” – Burj Dubai (adica “Turnul Dubai”)… nu era ceva de neimaginat pentru un oras ca Dubai, plin de fitze de miliarde de euro. Cu efortul sustinut al miilor de pakistanezi si filipinezi de pe santier, turnul urma sa fie inaugurat de Anul Nou 2010, dupa aproape sase ani de munca. Anul Nou m-a prins in Sri Lanka, dar am tranzitat aeroportul Sharjah din Emirate in drum spre frumoasa tara sud-asiatica. Ziarele erau pline de apropiata inaugurare a Burj Dubai. Dar… exista un dar… in acele zile, spre uimirea generala, Dubaiul a anuntat intrarea in incetare de plati. Asa ca emirul din Dubai a trebuit sa ceara ajutorul celui din Abu Dhabi. Negocierea a durat trei zile si trei nopti… Abu Dhabi are petrol, Dubai – foarte putin. Pana la urma au ajuns la o intelegere. La finalul discutiei, emirul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, emir al Abu Dhabi si presedintele pe viata al Emiratelor Unite, zice… “bei, voi aici tocmai ati terminat un turn de construit. Cica e gata. Nu-i asa ca i-ar sta foarte bine numele de Burj Khalifa? Minunat chiar!”. Desi toate materialele de lansare erau gata, s-au dat la gunoi si lansarea a avut loc sub numele Burj Khalifa. Cand am zburat inapoi spre tara, tot prin Sharjah, toate ziarele povesteau despre Burj Khalifa. Ma intrebam ce turn e ala… l-am intrebat pe Google si mi-a povestit…

 

Personal, nu am ajuns la Burj Khalifa. L-am vazut din avion, aterizand la Sharjah. Dar Liviu a fost pe acolo si va povesteste cum este cel mai inalt turn din lume!

Propun prin aceasta relatare sa “urcam” in  Burj Khalifa, care, precum seicul al carui nume il poarta, este acum “seful” suprem peste Emiratele Arabe. De ce zic “acum”? Pentru ca se pare ca acolo este o vesnica competitie  intre tot ce apare de la an la an pe valul boomului petrolier, ba a fost Burj al Arab, ba Atlantis eclipsat de Palm Jumeirah si tot asa…

Inaltat ca o sulita si vizibil din orice parte a Dubaiului, este imposibil de ratat cu taxiul – sa fac o mica paranteza despre taxi la Dubai. In primul rand nu ar trebui sa existe niciun fel de stres legat de taxi la sosirea in Dubai, caci legea este una si clara: orice taxi dinspre aeroport spre oras pleaca cu exact 25 de dirhami pe ceas (deci inapoi, dinspre oras spre aeroport  nu se aplica), pretul este foarte mic per kilometru, dar suma finala poate creste din cauza distantelor foarte mari dintre diferitele obiective(minimum 15-20 km intre centru si Burj al Arab sau Jumeirah Palm, de exemplu).

Se ajunge mai intai la Dubai mall – cel mai mare mall din lume – pentru care sunt necesare cel putin 4-5 ore de vizitat – cu mici opriri si o masa la fast-food.  Daca esti pus pe scormonit si cumparat din toate magazinele, atunci iti lasi cel putin doua saptamani  si rezervi apartamentul Armani Dubai suites ca sa fie cat mai aproape :).

Mallul… este ca orice mall, dupa cum spuneam, impresionant nu numai prin fast, ci mai ales prin imensitate. De mentionat cascada artificiala traversand mai multe etaje si avand cateva terase-cafenele de lux imprejur, probabil si preturile pe masura peisajului, caci se vedeau la cate o masa doar cate doi arabi echipati in seici, la cate un shake de fructe.

De asemenea, de mentionat cel mai mare acvariu din lume aflat in acest mall, se poate vizita si in interior printr-un tunel – cu taxa separata, insa, pentru cine a mai vizitat un acvariu mare, nu prea cred ca merita.

Fiind peste tot indicatoare si urmand At the top Burj Khalifa, este usor de ajuns la receptia unde predai, de preferat cu vreo ora-doua inainte, voucherul, dupa care esti verificat pe computer si primesti biletele.

Denumit, initial, Burj Dubai, si-a transformat ulterior numele in Burj Khalifa si este momentan cea mai inalta cladire din lume, cu cei 828 de metri ai sai – spre comparatie, turnul Eiffel are “doar” 324 de metri, iar fostul record de inaltime din lume – turnul din Taipei – 10 metri. Pe site-ul de rezervare puteti vedea superbul filmuletz cu inaugurarea turnului din ianuarie 2010, in prezenta seicilor, dupa cinci ani si ceva de lucru.

Pretul cu rezervare prin internet (pe site-ul Burj Khalifa) si cu programare este de 20 de euro de persoana, iar cu plata pe loc (daca sunt locuri disponibile pe afisajul electronic de la receptie), nu mai putin de… 80 de euro de persoana. Insa cu rezervarea am mai reusit o treaba, sunt convins acum, foarte faina, si anume am urmarit din timp pe net ora inserarii la Dubai, astfel am ales ora de admisie ca fiind 17:30 si, prinzand apusul, am avut vederea si de zi, si de noapte. La ora stabilita pe bilet se formeaza grupul si se merge prin niste coridoare cu tot felul de lumini&efecte SF spre lifturi, care sunt foarte mici (ca si de bloc obisnuit, datorita puturilor inguste din ratiuni de structura), deci nu va asteptati la ceva in genul turnului Eiffel sau al cabinelor din London Eye ori al rotii Praterului vienez, insa au o viteza… Pana incepi sa te minunezi de luminile si efectele psihedelice din timpul urcarii, ai si ajuns. Ajuns la nivelul de observare, poti sa stai cat vrei si sa te bucuri de peisajul incredibil in toate directiile, platforma fiind circulara de jur imprejurul turnului si avand si o terasa exterioara (protejata cu plexiglas impotriva vantului, cu mici deschizaturi).

Dupa coborare si inainte de a iesi, treci prin niste coridoare rulante, avand de o parte si de alta poze, in marime naturala, cu echipa multinationala si zambitoare a staffului constructor. Cine vrea isi poate lua poze si/sau diverse suvenire legate de turn.

Inca sub impresia peisajului magnific, daca iesi afara din mall la ceas de seara ai parte de “desertul” absolut… am zis eu, cireasa de pe tortul intregilor Emirate Arabe, si anume fantana arteziana de la Burj Khalifa. Din jumatate in jumatate de ora, alt show senzational pe cate o alta melodie… Iti poti gasi cate o pozitie (nu foarte usor in inghesuiala care se produce) in cate o alta parte a lacului sau la vreo masa la terasa si nu iti vine sa te mai lasi dus. Iar cand inevitabilul se produce – ultimul show anuntat pe seara, pleci la randul de la taxiuri pur si simplu hipnotizat dupa cele vazute, imaginea din turn si aqua-show-ul fiind ceva ce, cu siguranta, nu se poate uita niciodata !!

Imagini si filme Burj Khalifa Dubai

Imagini Dubai: cascada Burj Khalifa

Cascada de la intrare

Imaginin Burj Khalifa Dubai: Cascada de la intrare

Acvariu Burj Khalifa Dubai

Acvariul

Obiective turistice Dubai: imagini din Burj Khalifa

Imagini de sus, din varf

Autostrazi Dubai de sus.JPG

Cel mai inalt turn din lume: Dubai din turn

Imagini Dubai din turnul Khalifa

Se lasa seara

Imagini Dubai pe inserat.JPG

Imagini Dubai pe inserat din Burj Khalifa

Dubai by night

Chiar si noaptea 🙂

Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Burj Khalifa

In fata Burj Khalifa Dubai

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest